A mi házunk

Hiszem, hogy egy XIX.században épült házban is meg lehet valósítani a legkorszerűbb, XXI. századi életetforma kényelmes keretét. De ezért tenni kell! Városgazdász és újságíró diplomával, harminc éves építőipari gyakorlattal tekintek a társasházra, amiben lakom. Kritikus vagyok, de igyekszem segíteni is a közösségnek. Voltam közös képviselő - akkor indítottam ezt a blogot, ma már nem vagyok az, de felelősségteljes tulajdonos igen, ezért folytatom.

Linkblog

Friss topikok

  • ...szintén: @Amichay: Közben "lesett", és össze is tört... Szép, bolond világ... Sajnálom. Sajnálom, hogy "A... (2014.05.24. 21:06) Manapság...
  • Amichay: @flash.gordon: A komposztálót azonnal felszámolták, amint lemondtam a közös képviseletről. Én tová... (2012.11.22. 13:45) Végkifejlet
  • bodis.lajos: Éva, fantasztikus munkát végeztél. Három év után próbálom, próbáljuk újraéleszteni a reflexiót. Na... (2012.10.23. 11:07) Pályázat - titkok és mutyizás nélkül?
  • Amichay: @naszoszo: Az alapító okiratban kell szerepeljen az, hogy az üzletek minden négyzetmétere dupla a... (2011.05.03. 17:46) Jövőkép
  • városjáró: Szia Éva! Miújság a ház ügyeivel? Siker? Kudarc? Stagnálás? (2010.10.22. 16:08) Nem álmodtam - ez már a valóság!

A pitiánerség csúcsa

2009.11.19. 12:09 Amichay

"Felmerült a kérdés, hogy minek az irodában vezetékes telefon és internet?" - ez egy mondat abból a "jegyzőkönyvből," amit az inkriminált október 22-i tetemrehívásról készített az SZVB elnöke. Az "iroda" - amely az én szóhasználatomban közösségi helyiség, és amely felújítási munkái után a berendezés 90%-át a saját lakásomból vittem fel, szándékaim szerint, mint adományt, ahol a saját számítógépemen és nyomtatómon dolgozom, a saját székemen, és a saját asztalomnál ülök - egyesek azt is elvárják, hogy folytassam azt a gyakorlatot, amit a helyiség elkészültéig tettem, vagyis amíg ház irodájaként funkcionált a saját lakásom,  a saját telefonjaimon intéztem a ház ügyeit. 87,780 forintos nettó fizetésből vegyek a nyomtatóba patront és fizessem a munkához szükséges telefon és internet-számlát...

Egy havi egymillió forinton felüli bevétellel gazdálkodó házban, ahol olyan mértékű volt a rumli és az elhanyagoltság, hogy fél éven át napi 10-12 órát dolgoztam azért, hogy egyenesbe kerüljünk, olyan kicsinyes kérdések foglalkoztatják a számvizsgáló bizottság elnökét, hogy 2009-ben a munkához szükség van-e internetre és telefonra? Miközben szeretne dupla irattárat - minden szerződésből egy másolatot - a nyomtatófestékre a pénzt fölösleges kiadásnak tekinti... az eszem elszáll!

Hogy az irígység és a rosszindulat nemzeti betegség, azt tudom, de a pitiánerségnek ezt a fokát értelmes emberektől nem vártam el. A ház megbízási szerződéssel foglalkoztatott intézőbizottsági elnökeként a munkámat nem vagyok köteles a saját lakásomban végezni. Korábban sem volt ez így, amikor néhány évvel ezelőtt IB működött a házban, akkor az egyik tulajdonostól béreltek egy szobát, ott volt az iroda, és az IB-tagokon kívüli személy volt a könyvelő. Senki nem kívánt átjáróházat csinálni a saját lakásából, sem pedig a saját lakásában berendezni az irattárat, vagy a saját telefonjáról intézni ház ügyeit - fizetni azért, hogy dolgozhat a házért. Aki azt hiszi, hogy ezt így kell csinálni, az jelentkezzen, hogy őt válassza a legközelebbi közgyűlés IB-elnöknek.

Engem úgy neveltek, hogy ha jó munkát akarok elvárni valakitől, akkor ahhoz biztosítani kell a feltételeket. Ebben az esetben minimális feltétel, a hely, a fogyóeszközök költsége és az a tiszteletdíj, amit havonta kapok. Ha a ház valódi többsége úgy gondolja, hogy ár-érték arányban ez sok, akkor keresni kell egy másik balekot, mert számomra ez a minimum. Két diplomával, 56 évesen nem kérek elnézést, hogy ennél kevesebbért nem vagyok hajlandó dolgozni.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://brody17.blog.hu/api/trackback/id/tr301536471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rozalicska 2009.11.20. 10:45:33

Érdekes felfogással rendelkezik ez az SZVB elnök, eddig nem tünt fel neki hogy milyen helyzetben van a ház, esetleg az az érdeke, hogy átláthatatlanok legyenek dolgok? Remélem a ház lakónaik több esze van és elhajtják a ház ügyeinek közeléből is az ilyeneket!

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.11.20. 13:24:01

@rozalicska: Tudod, ez is "politika"... vannak emberek, akik a saját fontosságukat abban élik meg, hogy egrecírozhatnak másokat. Számára ezért kell a "hatalom". IB-elnök nem akar lenni, mert akkor meg kéne mutatni, hogy ő mit tud csinálni a házzal, de mint SZVB-elnök kioktathat - neki ez jelenti az örömet.
Kétségtelen, amikor elvállaltam a képviseletet, nem ismertem a házon belüli ellenségeskedés okait, sem az embereket. Hét és fél hónap alatt sokat tapasztaltam, és az irattár átfésülésével is sokat tanultam a múltból. Az SZVB-elnöknek azért voltam ideális partner áprilisban, mert azt hitte, hogy a tudatlanságom okán dróton rángathat - ő mondja, hogy mit, én meg csinálom, mint a kis pulikutya... na, ez nem igazán jött be, mert igaz, hogy én sem ismertem őt, de ő sem ismert engem - gyorsan tanulok.
Kezdetben nem értettem, hogy a régi tulajdonosok közül miért utálják őt olyan sokan, de idővel megtapasztaltam, hogy mire képes. Rendkívül fontos számára az, hogy a nem itt lakó, vagy idős tulajdonosok neki adjanak meghatalmazást a közgyűlésen való szavazásban. Igy, módszeresen begyűjtött közel 40%-nyi tulajdoni hányadot, ami azt jelenti, hogy a közgyűlésen csak azt lehet megszavaztatni, amit ő akar, hiszen ha ő felemeli a karját, akkor az mindent visz. Viszont, éppen emiatt, sokan el sem jönnek a közgyűlésre, hiszen minek idegesitsék magukat - úgyis az lesz, amit ő akar. Tiszta Rákosi-rendszeri áldemokrácia. Ha hozzáveszed ehhez, hogy az illető szakmailag képzetlen, igényszintje a "kelkáposztás-dobozok, mint hamutartók a lépcsőházban" szintjén van, akkor elképzelheted, hogy a konfliktus egy idő után elkerülhetetlen volt. Most már viszont a ház tulajdonosain múlik, hogy melyik jövőkép mellé állnak - vissza a jó öreg ötvenes évek házmesteri stílusához, vagy előre a XXI. századba?

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.11.20. 13:30:52

Van ennek a szegény SZVB elnöknek internethozzáférése? Mert most már dáfke kiváncsi lettem az ő verziójára is. :))) Egyébként veled vagyok Éva!

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.11.20. 15:23:19

@városjáró: Természetesen van internethozzáférése. Úgy látszik, még mindig nem ismersz eléggé - amit gondolok, azt nem az illető háta mögött szoktam mondani...:) Ebben az esetben ez az egyik felfőbb baj velem.

rozalicska 2009.11.20. 19:50:04

Nem győzhet a házmestermentalitás!

ebi_chan 2009.11.21. 21:58:03

Áh, a szőkét már nyugdíjba kéne küldeni. Erre mikor lehet legközelebb szavazni?

rozalicska 2009.11.22. 17:39:12

ebi, te leszel az új közös képviselő? tudsz annyit, mint a szőke? vagy legalább a felét? vagy csak a szád nagy?

ebi_chan 2009.11.22. 20:08:39

@rozalicska:
Biztos tudok, csak nem az áskálódásról. A pénzügy-könyvelés-számlálás-akármi pedig soha nem is volt az asztalom, úgyhogy eszem ágában sincs a helyébe lépni, viszont ha azt látom, hogy egy régi bútor állandóan lehetetlenné teszi, hogy valami jó is történjék a házban, akkor semmi kedvem sincsen a hatalmat a kezében hagyni.
Lehet, hogy ért a munkájához, de ha emberileg nem képes túllépni a korlátain és képtelen a csapatmunkára, akkor nincs helye egy ilyen megmondó pozícióban.
Én bízom abban, hogy egy ilyen kis közösségben még működik a demokrácia és számít, amit mi mondunk.

Másrészről, a gondolatmeneted alapján tehát csak azoknak lehet véleménye, akik egy az egyben megegyező vagy még több/jobb/magasabb kvalitásokkal és kvalifikációkkal rendelkeznek, mint egy/a SZVB-elnök?

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.11.23. 08:02:32

@rozalicska: Azt hiszem, hogy két külön személyről van szó... a házunkban mind az IB, mind az SZVB elnöke ősz, amit van aki szőkének lát...:)

De szerintem, bárki legyen, bármilyen véleménnyel, jobb, ha elmondja-leírja, mintha folyósói pletykaként suttogja. A blog történetében egyetlen kommentet töröltem, mert az kifejezetten hazug és sértő volt - de ugyanazt egy házon belüli körlevélben megválaszoltam.

Szóval, a vita egészséges dolog, ha a problémákra fokuszál, nem pedig személyes sértésekkel operál. Utóbbiból az elmúlt hetekben nekem volt elég részem, tudom, hogy mennyire megmérgezi a légkört.
A fejlesztési program megírásában éppen azt tartom fontosnak, hogy megvillantsa a közös érdeket, és észérvekre serkentse az embereket.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.11.23. 08:09:46

@ebi_chan: Pontosan erről van szó - vannak, akik csak azt tudják, hogy évtizedeken át hogy működött ez a ház. Nem mondom, hogy ez érdektelen tudás, csak szerintem, ez már nem elég ahhoz, hogy új útra térjünk, jobbra, mint ami eddig volt. Ehhez kellenek azok a fiatalok, akik mostanában költöztek a házba, és van bennük annyi energia, hogy előrevigyék a közösség ügyét.
Az SZVB-elnök évtizedes részvétele az ügyekben azért lehetséges, mert nincsenek, vagy legalábbis eddig nem nagyon voltak olyan fiatalabbak, akik hajlandók lettek volna a szabadidejükből havonta egy-két órát rászánni a közösség ügyeire.
Az SZVB-t újra kell választani, mert az egyik tag, éppen a mostani ellenségeskedés miatt, és nem az én személyem miatt, lemondott.

rozalicska 2009.11.23. 09:35:39

akkor bocsánat, én azt hittem Ebinek te vagy az ellen, nem tudtam, hogy a másik is szőke. ( tudom hinni a templomban kell)

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.11.23. 12:36:23

@rozalicska: Nem az a baj, hogy félreértetted, hanem az, hogy korábban hiányoltad a házban élők véleményét, amikor pedig hozzászólt valaki a házból - ledorongoltad...:)

ebi_chan 2009.11.23. 15:05:29

@rozalicska:

Az egyértelmű volt, hogy nem tudtad kiről beszélek, viszont nem tartom különösképpen szerencsés dolognak, hogy egy esetleges ellenvéleménnyel rendelkező hozzászólót így megtámadjanak. Főleg, hogy nem is Téged véleményeztelek.
Egyébként nincs harag, sőt, ha legközelebb valami nem tetszik majd, azt is el fogom mondani :-)

rozalicska 2009.11.23. 18:14:18

@ebi_chan: igazatok van, mégegyszer elnézést

Lusti_ 2009.12.08. 17:40:05

Éva!

Egyszer kérdezd meg a lakóktól, szerintük mit jelent az a szó: 'közösség'.
Definiálják már a saját szavaikkal...
süti beállítások módosítása