A mi házunk

Hiszem, hogy egy XIX.században épült házban is meg lehet valósítani a legkorszerűbb, XXI. századi életetforma kényelmes keretét. De ezért tenni kell! Városgazdász és újságíró diplomával, harminc éves építőipari gyakorlattal tekintek a társasházra, amiben lakom. Kritikus vagyok, de igyekszem segíteni is a közösségnek. Voltam közös képviselő - akkor indítottam ezt a blogot, ma már nem vagyok az, de felelősségteljes tulajdonos igen, ezért folytatom.

Linkblog

Friss topikok

  • ...szintén: @Amichay: Közben "lesett", és össze is tört... Szép, bolond világ... Sajnálom. Sajnálom, hogy "A... (2014.05.24. 21:06) Manapság...
  • Amichay: @flash.gordon: A komposztálót azonnal felszámolták, amint lemondtam a közös képviseletről. Én tová... (2012.11.22. 13:45) Végkifejlet
  • bodis.lajos: Éva, fantasztikus munkát végeztél. Három év után próbálom, próbáljuk újraéleszteni a reflexiót. Na... (2012.10.23. 11:07) Pályázat - titkok és mutyizás nélkül?
  • Amichay: @naszoszo: Az alapító okiratban kell szerepeljen az, hogy az üzletek minden négyzetmétere dupla a... (2011.05.03. 17:46) Jövőkép
  • városjáró: Szia Éva! Miújság a ház ügyeivel? Siker? Kudarc? Stagnálás? (2010.10.22. 16:08) Nem álmodtam - ez már a valóság!

MOZA - Gyula

2010.01.07. 21:59 Amichay

Miközben a házunkban újra beindult a fúrógép - nincs kedvem részletezni,  mert olyan méltatlanul kicsinyes áskálódásról van szó, hogy nem érdemel annyi ráfordítást sem, hogy itt leírjam, éppen elég az ezzel kapcsolatos papírgyártás-levelezés -, a világ emberibb felén, és láss csodát Magyarországon (!) van sokkal izgalmasabb, pozitiv példa: MOZA és Gyula.

Az egyik egy termék : MOZA

- A régi, díszes cementlapok korunk metamorfózisában. Egyszerre otthonosan régies és vadonat új formavilág! Érdemes ellátogatni a honlapra és elolvasni a Kauker Szilviával készült interjút.

Nem titkolom - a mi házunk néhány reprezentativ tere azonnal eszembe jutott, amikor ezeket a szépséges cementlapokat megláttam.

A másik példa egy város, Gyula, amelyről szintén az építészfórumon olvastam, az általam sokra becsült Bardóczi Sándor tollából.

Mindkét példa azért értékes számomra, mert azt sugallja, hogy LEHET! Nem kell belefulladni a sokszor bebizonyosodott rossz szisztémába - lehet másként gondolkodni, cselekedni és sikert is elérni!

Mind a két példában benne van a régi értékek tisztelete, azzal együtt, hogy mernek vadonat újat alkotni ezen közben - a szintézis példamutató!

Gyula honlapja is nagyon szimpatikus - nincs agyonbonyolítva, áttekinthető és olyan részek is vannak benne, mint például az, hogy kikre büszke a város!  Gyula vezetői úgy látszik tudják, hogy mi a XXI. századi város sikerének alapja: - információ, átlátható folyamatok és az identitás erősítése.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://brody17.blog.hu/api/trackback/id/tr191655375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szabó F. Balázs 2010.01.15. 22:39:06

Örülök hogy híre ment a szülővárosunknak. Természetesen a felújítás nem csak a Kossuth térre, és annak közvetlen környezetére, hanem a Városház, és a Hétvezér utcára, valamint a Harruckern, és a Petőfi térre is kiterjedt. A város példamutatása persze jó példa, és én (aki ott lakok) természetesen örülök a dolognak.

Viszont, nem kedves számomra az a dolog, hogy ha még burkoltan is, de a ház ügyeivel kapcsolatos problémákhoz példaként hozza fel a szülővárosom (lévén a két dolog NEM azonos).

Jó szándékkal teszi, hiszen változtatni akar a jelenlegi dolgokon, de kérem válasszon más módot az olvasók meggyőzésére...

ragi 2010.01.28. 15:58:14

Ismered a Magyar Cementlap Múzeumot a baranyai Erzsébeten? Egy hazánkban élő holland művészettörténész, Simon Wintermans alakított ki és mutatja be az érdeklődőknek a parasztház padlásán kialakított tárlatot.

www.panharmonia.com/antieke_vlortegels_e.htm

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2010.01.30. 10:32:37

@ragi: Nem tudtam erről, de fel fogom keresni - köszöm az infót.

kit.választ 2010.01.31. 00:04:08

@Szabó F. Balázs:
Gratulálok a szülővárosához, és a karakánságához is, hogy kimondta, nem szükséges a saját ház - akár előrevivő problémáit is - a világ nyilvánosságával megtárgyalni vagy másokkal példálozni kéretlenül. A meggyőzésre szerintem is, biztos akadna a blogon kivül is lehetőség.
Mégegyszer köszönöm.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2010.01.31. 09:13:59

@kit.választ: Egy olyan házban, ahol évtizedeken át néhány jólértesültön kívül a többségnek fogalma sem volt arról, hogy mi történik a házban, minden nyilvánosság használhat az információterjesztésben. Ha megpróbálnánk nem a szőnyeg alá seperni a dolgokat, hanem megbeszélni, akkor kevesebb tévinformáció lebegne a gangok felett.
Gyulát emlegetni pedig csak azért volt merszem, mert az általam olvasott cikk alapján példamutató összefogás eredményéről értesültem. Tekintettel arra, hogy tudtam - van olyan tulajdonosunk, aki gyulai, érdekelt az ő közvetlen véleménye, az is, ahogy az eredmény megszülethetett. Nekem, az a furcsa gondolatom támadt, hogy az együttes munka módszereit megismervén, valamit hasznosíthatunk a példából. Nem hiszem, hogy szemellenzőssen csak a saját problémáinkkal kell foglalkoznunk.
süti beállítások módosítása