A mi házunk

Hiszem, hogy egy XIX.században épült házban is meg lehet valósítani a legkorszerűbb, XXI. századi életetforma kényelmes keretét. De ezért tenni kell! Városgazdász és újságíró diplomával, harminc éves építőipari gyakorlattal tekintek a társasházra, amiben lakom. Kritikus vagyok, de igyekszem segíteni is a közösségnek. Voltam közös képviselő - akkor indítottam ezt a blogot, ma már nem vagyok az, de felelősségteljes tulajdonos igen, ezért folytatom.

Linkblog

Friss topikok

  • ...szintén: @Amichay: Közben "lesett", és össze is tört... Szép, bolond világ... Sajnálom. Sajnálom, hogy "A... (2014.05.24. 21:06) Manapság...
  • Amichay: @flash.gordon: A komposztálót azonnal felszámolták, amint lemondtam a közös képviseletről. Én tová... (2012.11.22. 13:45) Végkifejlet
  • bodis.lajos: Éva, fantasztikus munkát végeztél. Három év után próbálom, próbáljuk újraéleszteni a reflexiót. Na... (2012.10.23. 11:07) Pályázat - titkok és mutyizás nélkül?
  • Amichay: @naszoszo: Az alapító okiratban kell szerepeljen az, hogy az üzletek minden négyzetmétere dupla a... (2011.05.03. 17:46) Jövőkép
  • városjáró: Szia Éva! Miújság a ház ügyeivel? Siker? Kudarc? Stagnálás? (2010.10.22. 16:08) Nem álmodtam - ez már a valóság!

XXI. századi életforma egy XIX. században épült belvárosi házban_5_Padlás

2009.11.27. 21:45 Amichay

A padlás korabeli funkciója a hőszigetelés és a csapadéklevezetés volt. Ma már, az üres padlástérnél sokkal korszerűbben is megoldható a fenti két funkció. Vagyis a padlásra ma már nincs szükség. Sok társasház ezt úgy értelmezi, hogy akkor nosza, adjuk el a padlásteret valamilyen vállalkozónak, aki belenyomorít egy csomó lakást, a társasház pedig kap egy kis pénzt, amit a ház felújítására költhet.

Ebben a házban is volt egy ilyen akció - szerencsére a józan többség leszavazta.

Átnéztem a 2007-ben benyújtott ajánlatokat. Rémisztőek. Az ajánlatok nagyon hasoló kondíciókban, 87 millió forint értékű felújítási munkát vállaltak volna azért, hogy 2000 négyzetméternyi lakást nyomtak volna rá a meglevőkre! Ne feledjük: ma 4531 négyzetméter lakás és üzlet van az épületben, ami gyakorlatilag 72 lakást jelent a házmesterlakással és egy korábbi, nagyobb lakás szétválasztásával együtt. Ha az utcai üzletek alapterületét levonjuk, akkor most 66 négyzetméter/lakás az átlag. Ebben vannak kis és nagy lakások. Ha a beruházó 2000 négyzetmétert akart beépíteni - egy szintet a már amúgy is magas első szárnyra, két szintet a most kétemeletes épületrészre, totálkárossá téve annak szépséges udvarát - akkor az kb. 50 plusz lakást jelentett volna egy bejáratra - panelzsufi-szerű értékcsökkenést jelentve minden egyes meglévő lakásra nézve!

Érdekes módon, azok, akik nekem felróják, hogy nem beszélem meg velük a szeméttároló ajtótokjának a színét, annyira nem osztották meg a tetőtéreladási ötletüket a lakókkal, hogy azok az internetről értesültek arról, hogy eladó a padlás a fejük felett!

Ebből, talán nyilvánvaló, hogy nekem eszembe sem jutott olyan megoldás, amely drasztikusan növeli a lakások számát, vagy az épület magasságát, rontja a meglévő udvar benapozási mutatóit.

1. Az utcai homlokzatunkat a műemlékfelügyelőség "vigyázza", itt a meglévő cseréptető az utcakép része, még akkor is, ha az utca szintjéről ezt nem nagyon látni. Ráadásul, ezen a részen van elhelyezve a VODAFONE-antenna, alatta a padlástérben a szerelőszoba és az összes merevítő-tartó, ami az antennához kell.

.

.

.

.

.

.

.

.

Itt van a liftgépházunk is, de marad bőven még olyan padlástér, ami további hasznosításra alkalmas lehet.A fedélszéket megvizsgáltattam, azzal nincs probléma, csak a cseréptartó lécezés és a cserépfedés szorul mielőbbi felújításra. Manapság azonban van olyan magyar találmány, amely a cserépből csinál napelemet, tehát a nyeregtető déli oldala úgy is működhet, mint egy kisebb naperőmű.

2. Telkünk nagyszerű adottsága, hogy az utcai front észak-nyugati és mintegy 90 méter mélységben délkelet felé nyúlik be. Telkünk mélysége a Horánszky utcában 5 bérháznak ad helyet! A két épületszárnyat három udvar szakítja meg, illetve választja el a déli szomszédtól. Ennél ideálisabb terepe nem is lehetne egy napelemekkel borított zöldtetőnek!

A kérdés, mint már korábban, hogy megtartunk egy üres padlásteret, amelyet alig valamire használunk, de rövidesen tekintélyes összeget kell a felújítására fordítanunk, vagy olyan megoldást keresünk, ami nem viszi a pénzt, hanem hozza is! Vagyis olyan beruházás irányába keresgélünk, amely folyamatos bevételt jelent majd a háznak az elkövetkezendő húsz évben.

Nyilvánvalóan, a tetőszerkezet napelemes cserepekkel való felújítása, illetve a zöldtető kialakítása is komoly beruházás, de  erre két forrásból lehetne pénzt szerezni:

1. A Környezetvédelmi és Vízügyi minisztérium Fejlesztési Igazgatósága már meghirdette az energiamegtakarítást kezdeményező pályázatát, egyelőre panelépületekre, de Takács Gábor irodavezető tájékoztatása szerint már készül a hagyományos technológiájú társasházakra is egy pályázat, amely az ilyen irányú felújításokat, átalakításokat támogatja. Ebben a tekintetben lehetünk minta-értékű projekt.

2. Az "önerőt" saját beruházású, szolid ráépítéssel oldhatnánk meg, amely csak a hátsó épületszárnyon történne, úgy, hogy nem a tetőtérbe nyomorított gyufásdoboz méretű lakások épülnének nagy számban, hanem csupán a jelenlegi tetősíkon belül 5 db nagy tetőteraszos lakás, amely a rendelkezésre álló szintterületből 480 négyzetmétert építene be, és 140 négyzetméternyi tetőterasszal növelné a hasznos alapterületet. Ennek az öt, valóban luxuslakásnak a forgalmi értéke, még a mai, válságos időkben is 180 millió forint körül van. Az eladási ár és a megépítés közti különbség kerülne befektetésre a zöldtetős, napelemes kialakításra, amely aztán folyamatos bevételt generálna a közösségnek.

Ily módon csak minimális mértékben növelnénk a lakások számát, miközben az új lakások egy merőben új életminőséget jelenítenének meg: a pesti belvárosban csendes, védett helyen lévő igazi penthausok. 

Csakhogy, nemcsak az új lakások lennének értékesek, hanem ezzel a beruházással a meglévő lakások értéke is ugrásszerűen nőne. A saját beruházás konstrukcióban a beruházói haszon is a házban marad, ami lehetővé tesz egy minőségi felújítást a gangokat és a többi közös teret illetően is.

Aki látta a közösségi helyiséget, vagy a liftet, de akár a szeméttárolónkat is - az kapott némi előképet arról a műszaki és esztétikai szinvonalról, ami alá, a magam részéről sosem mennék. Lehet, hogy ez a szint egyeseknek túlzás, nekik az üres konzervdobozok a lépcsőházban éppen megfelelőek, de azt hiszem, hogy ennél mindannyian többet érdemlünk.

Bizonyára lesznek olyanok, talán éppen azok az idős emberek, akik szenvedésként élték meg a nyári felújításokat, akik köszönik a változásokból nem kérnek. Csakhogy ez a program nem olyan holnap kezdődő építkezés, mint amiket le kellett bonyolitani a sűrgősség okán, hanem egy jó előre megtervezett és ütemezett felújítás részei lehetnének, amely egyelőre csak az irányt tűzné ki - ide lehetne eljutni, ha összefogunk.

A megvalósitás, éppen a program összetettsége okán fokozatos lehet csak, a kifutási ideje 4-5 év. Mégis, mostanában kell arról döntenünk, hogy merre az arra, mert a közben felmerülő problémákat ennek függvényében kell kezelnünk. És akkor itt térnék ki az elmúlt év kéményfelújítási projektjének buktatóira - a következő bejegyzésben. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://brody17.blog.hu/api/trackback/id/tr141557422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pösti 2009.12.01. 16:39:47

VÉGRE!!!!
Örülök,hogy sikerült felismerni a napenergiában rejlő lehetőségeket,bár ez a magyar találmány még nem piac érett pl drága meg az ideális gyártó sincs meg...azt hiszem,de nem kell feladni mert vannak bevált könnyen szerelhető panelek,amelyek hasznosítástól függően 7-10 év alatt megtérülnek(leghatékonyabb esetben a melegvíz ellátásban lehet hasznosítani) !Az optimális hasznosításhoz szerencsés lenne esetlegesen az esővíz gyűjtése is locsoláshoz,takarításhoz és esetlegesen a strang felújításokkal együtt "szürkevízként"(WC)is fel lehetne használni.
Még egy tipp:estlegesen egy saját, közös mosoda a begyűjtött esővízből(lágy és mosógépbarát:)) ??(kb 30nm a helyigénye)
Így tovább...

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.12.02. 08:42:51

@pösti: Ha visszalapozol ebben a blogban láthatod, hogy én sem tegnap kezdtem ezzel foglalkozni...:) Huszonkét évig éltem olyan országban, ahol nincs használatbavételi engedély egy lakáshoz, ha nincs legalább napkollektor. Magyarországon azt hiszik, hogy a napnergia itt nem olyan jelentős, holott nálunk sokkal magasabb a napsütéses órák száma mint mondjuk Svájban, Ausztriában, Hollandiában, ahol államilag támogatott és elterjedt a napelem használata. A mi házunk nagyszerű adottsága, hogy délkeleti irányban hosszan benyúló a telek, így egy zöldtetőre szépen rá lehetne sorolni a napelemeket. A cserépre szerelt napelemek csak az utcai front nyeregtetős részén lennének jól alkalmazhatók.
Tekintettel arra, hogy ez még csak egy koncepcionális vázlat, amely megvitatása, kidolgozása, az üzleti terv pontosítása, a szükséges engedélyek beszerzése, a pályázati lehetőségek feltárása, a konkrét finanszírozás megoldása - időt és fáradtságot igénylő folyamat, bízom benne, hogy a magyar találmány is kifutja magát a megvalósítás idejére.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.12.02. 08:49:36

@pösti: Teljesen egyetértek azzal, hogy egy ilyen házban, ahol közel 100 ember lakik, sokkal több, környezettudatos szolgáltatást tudnánk nyújtani - ha a tulajdonosok is támogatnák. Pillanatnyilag még a komposztálóval kapcsolatban is vannak problémáink - vannak, akik azt is kiirtanák az udvarról. Egyébként a pincéinkban, akkor is, ha privát rekeszek lennének, a közlekedő folyósók egy részén (a dongaboltozat fal-közeli alacsonyabb részén)egy sor esővíztárolót helyezhetnénk el - ezt is ellenőriztem már -, és egy szivattyúval megoldható lenne az erről működő csepegtető öntözés...
süti beállítások módosítása