A mi házunk

Hiszem, hogy egy XIX.században épült házban is meg lehet valósítani a legkorszerűbb, XXI. századi életetforma kényelmes keretét. De ezért tenni kell! Városgazdász és újságíró diplomával, harminc éves építőipari gyakorlattal tekintek a társasházra, amiben lakom. Kritikus vagyok, de igyekszem segíteni is a közösségnek. Voltam közös képviselő - akkor indítottam ezt a blogot, ma már nem vagyok az, de felelősségteljes tulajdonos igen, ezért folytatom.

Linkblog

Friss topikok

  • ...szintén: @Amichay: Közben "lesett", és össze is tört... Szép, bolond világ... Sajnálom. Sajnálom, hogy "A... (2014.05.24. 21:06) Manapság...
  • Amichay: @flash.gordon: A komposztálót azonnal felszámolták, amint lemondtam a közös képviseletről. Én tová... (2012.11.22. 13:45) Végkifejlet
  • bodis.lajos: Éva, fantasztikus munkát végeztél. Három év után próbálom, próbáljuk újraéleszteni a reflexiót. Na... (2012.10.23. 11:07) Pályázat - titkok és mutyizás nélkül?
  • Amichay: @naszoszo: Az alapító okiratban kell szerepeljen az, hogy az üzletek minden négyzetmétere dupla a... (2011.05.03. 17:46) Jövőkép
  • városjáró: Szia Éva! Miújság a ház ügyeivel? Siker? Kudarc? Stagnálás? (2010.10.22. 16:08) Nem álmodtam - ez már a valóság!

Kémény-katasztrófa

2009.11.28. 11:50 Amichay

Még a VIII. kerületi Ingatlankezelő Vállalat készíttetett egy állapotfelmérést 1991 szeptemberében, amelyben már szó van a kémények állapotáról. Ebben számos szabálytalanságra hívta fel a figyelmet. Takács Lászlóné statikus 1998 májusi szakvéleménye szerint a Bródy 15-el határos tűzfallal egybeépített kémény veszélyes és számos más kémény is javításra szorul, nemcsak a tetősík feletti, hanem a padlástéri szakaszon is. A szakértő erre egy hetes határidőt adott, de egy 2001.10.16-i jegyzőkönyv szerint a munka még mindig nem készült el, sőt 2002.09.30-ig kapott haladékot.

Mivel a Bródy 15-ben légörvény miatt kéménymagasításra került sor, újra előkerült a probléma, de megoldást, úgy tűnik nem nyert. 2006 áprilisában ugyanaz a Standart Kft. amely végül 2008-ban 10,694,061 Ft-ért átépített bizonyos kéményeket - nem az összeset és csak a tetősík felett - még 3,144,762 Ft-os árajánlatot adott. Az árajánlatot a FŐKÉTÜSZ szakvélemény alapján adták, más, a kémények valós használatát tükröző felmérés nem készült - legalábbis, az irattárban ennek nyoma sincs.

Tehát, miközben a társasház alakulása körüli időktől tudvalevő volt, hogy a kémények karbantartása, javítása körül problémák vannak, évek teltek el, és az aktatologatáson kívül nem történt semmi. Pedig a statikai és kéményseprői szakvéleményen kívül, alapvető kérdéseket kellett volna megvizsgálni - például, hogy mennyiben változtak a fűtési szokások, ki mire használja a kéményeit?

A ház építése idején minden helyiségbe kellett kályha, amit vegyestüzelésre terveztek, vagyis, szénnel, fával rakták meg. Időközben egyre többen áttértek a gáztüzelés valamilyen formájára, és megjelentek a gázzal működő vízmelegítők, szintén kéményekbe bekötve. Mások, gáztüzelésű parapetkonvektorral kezdtek fűteni. A kémények meg maradtak úgy, ahogy voltak.

A felújítás halogatásának indoka a pénzhiány volt, fel sem merült a tervszerű karbantartás-felújítás fokozatosságának lehetősége, és ami még nagyobb baj, nem volt semmilyen jövőkép abban a tekintetben, hogy a technológiai változások miképpen befolyásolják a ház kéményhelyzetét.

A kémény-átépítés közvetlen indoka - az iratok alapján az volt, hogy a ház el akart nyerni egy 15%-os kerületi és egy 15%-os fővárosi pályázati pénzt, és ezért a közgyűlés megszavazott egy 10 millió 700 ezres tételt anélkül, hogy alaposan megvizsgáltatták volna minden egyes kémény szükségességét, tervet készíttettek volna arra, hogy a lakások fűtéséhez és melegvízellátásához milyen berendezések vannak, illetve lehetnek a jövőben, és ezeknek megfelelően mire lesz szükség.

Hogy miképpen lettek a kémények életveszélyesek a pályázat pillanatában, az nem derült ki számomra, de ismerve a pályázati zsűrik követelményrendszerét, miszerint a liftfelújításra is akkor kaptunk volna pénzt, ha hagyjuk életveszélyessé válni - mindent el tudok képzelni.

Mindenesetre, a részleges kéményátépítés megtörtént, 10,694,061 Ft-ért, amire hiába kaptunk 3 millió 208 ezer forintot, mint támogatást, a 159 kémény átépítés utáni ellenörzése 3 millió 346 ezer forintba került 2008 november 8-án. Vagyis, valakiknek ez igen kifizetődő üzlet volt, csak nem éppen a társasháznak. Ebben nincs benne a műszaki ellenör díja, aki egyébként korábban, az átépítésre árajánlatot adó egyik céget jegyezte.  Körmagyar...

Csakhogy, hiába építették újjá a kémények tetősík feletti részét, ha a gáztüzelésű kémények béleletlenek maradtak, vagy a korábbi bélelés már nem elfogadható a mindenható FŐKÉTÜSZ szemében. A mellékelt képen a tégla vizesedésének, sőt salétromosodásának ( a só kicsapódása a vízből, ami idővel szétfeszíti a tégla szerkezetét) jelei látszanak. Közelebbről is megnéztem, még tavaly, amikor az előző közös képviselő szerint a kémény kifogástalan minőségben épült meg. Az inkriminált kéményfalazat és a beton fedkő közé befért a fél kézfejem... A kémény vizesedéséért a béleletlenséget okolta a műszaki ellenőr, bár nekem a beton fedkő minősége is éppen elég hibaforrásnak tűnik, de az eredményt illetően teljesen mindegy, hogy mitől fagy szét.

Az éves FŐKÉTÜSZ vizsgálaton 163 kéményt tartanak nyilván. Ebből egyedi tartalék-kémény, magyarul nem használják: 31 Egyedi szilárd fűtésű 70 (!) - tudomásom szerint egy család fűt fával az egész házban, szénnek nyoma sincs évek óta. 55 gáztüzelésű kéményt tartanak nyilván. Az éves kéményseprővizsgálat számlája 269,558 forint volt 2009 áprilisában. A hetven szilárd tüzelésű kéményért  119,112 forintot fizetünk, atartalékkéményekért 35,042 forintot. Vagyis, a meglévő állapot fenntartása évente 150 ezer forintba kerül - ez a slamposság ára.

Persze, ha nem futunk az ingyenpénz délibábja után, hanem a kéményfelújítást alapos előkészítés után csináltatjuk, nota bene: az elmúlt évek során a kémények állapotának megfelelő folyamatos és rendszeres karbantartással nem érjük el az "életveszélyességi fokot", akkor egész más megoldás is szóbajöhetett volna ennyi pénzből. A lakásonként 2-3 kéményből egy előtervezéssel ki lehetett volna szűrni azt az egyet, amely a gázkazán működtetésére célszerű most, vagy a jövőben. Vagy, az is elképzelhető, hogy a lakás tulajdonosa nem kíván gázzal, hanem mondjuk elektromos árammal fűteni, és persze lehetséges, hogy továbbra is lesznek, akik fával akarnak fűteni. Ezzel semmi baj nincs, ha szépen felmérjük a szükségleteket, az igényeket és annak megfelelően készül egy terv, amely a felújításra kerülő kémény minden problémáját megoldja - nem félig-meddig, hanem tökéletesen. Ha a társasház nem költ arra, hogy fölösleges kémények falazatát átrakatja, lehetséges, hogy a bélelésre is jutott volna pénz, vagy legalább jobb minőségű kivitelezésre és a bélelési igények felmérésére- megszervezésére, még akkor is, ha a kéménybélelés költsége a tulajdonosokat terheli.

Az ereszd el a hajam-jellegű, részleges átépítés nem tudta le a ház kéményproblémáit. A két épülettömb közötti magasságkülönbség miatt vannak olyan újjáépített kémények, amelyek most is légörvényben vannak - működésük tökéletlen, sőt, lehet veszélyes is. Az átépítés következtében a cseréptető rosszabb állapotba került. A cserepek visszarakásakor nem mindig sikerült az illesztés tökéletesen, hiszen a cserepek az elmúlt évtizedek során a hőtágulás következtében deformálódtak. Amig nem bontották meg őket, addig szépen egymásba kapaszkodtak, de a bontás során nem számozták meg őket, igy a visszaépités esetlegessége sokhelyütt laza kapcsolatot eredményezett. Ezen a télen, már kétszer kellett helyrerakatni az elmozdult cserepeket. A tetőfedők szerint az inkriminált tűzfal, amely már az 1991-es szakvéleményvben is szerepel, most is botrányos állapotban van. A gyűjtőkémények hasonlóképpen.

Az átfogó problémamegoldás előszobája a hosszú távra tervezés, amiről az előző 5 bejegyzésben írtam. Ezek szerint a kémények szükségességét felül kell vizsgálni és akkor, ha a ház elfogadja az idő szavát és az elkövetkezendő 5 évben megvalósítja a napelemes zöldtetőt, akkor a Bródy 15 felé a tűzfal nagy részére egyszerűen nincs szükség. Javulna az első udvar benapozottsága, a légudvarokba több fény jutna be. Az utcai homlokzat érintetlensége miatt persze, a kritikus tűzfalat rendbe kell hozni, kicserélni a cseréptartó lécezést, és napelemes cserepekkel borítani a nyeregtető délkeleti oldalát, új cserepezést kaphatna az utcai homlokzat, a padlástérbe pedig helyet kaphatnának mindazok az áramátalakító berendezések, amelyek a házi, mini-naperőművünk üzemeltetéséhez szükségesek. A használaton kívüli kéményeket a legtöbb esetben meg lehet szüntetni, még akkor is, ha minden lakásnak biztosítunk egy működőképes kéményt. Feleannyi kémény karbantartása, ellenörzése - ha ésszel csináljuk a dolgokat. 

40 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://brody17.blog.hu/api/trackback/id/tr341558336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

br17 2009.11.29. 12:27:24

Ime egy példa arra,hogy a korábbi közös képviselők,intéző bizottságok-,számvizsgáló bizottságok tagjai,akik most ahelyett,hogy mélységesen hallgatnának,hiszen részesei ennek az állapotnak az elérésében,minden erővel ennek a blogbejegyzésnek a szerzőjét támadják,pusztán azért,mert megpróbált tiszta helyzetet teremteni.Jól van ez így?

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.11.29. 13:38:49

@br17: Egyre nyilvánvalóbb, hogy egyesek érdekeit sérti a rendcsinálás szándéka. Aki "magáévá tett" olyan területeket, amelyek az osztatlan közös tulajdon részét képzik, vélhetőleg nem szeretne szembesülni azzal a helyzettel, hogy az elbirtokolt területért fizetnie kell. Még akkor sem, ha az a pénz is az adott épületrész környezetét tenné rendbe.
Az időseket, akiket az elmúlt nyár épitkezéseinek zaja és piszka zavart - abszolút megértem, de nekik is tudniuk kellene, hogy ezen a nyáron jórészt olyan épitkezések folytak, amiket ránklőcsölt a szükség, nem pedig egy alapos tervezés, időbeli ütemezés előzött meg - azért kell a jövőre nézve tervszerűen haladni, hogy senki ne érezze, hogy egy épitési területen kényszerül élni.

br17 2009.12.01. 08:31:46

Az igen erősen elgondolkoztató,hogy egy olyan fontos kérdés,mint a házunk jövője,amelyre e blog szerzője hat tételből álló dolgozatot tett közzé,ennyi "érdeklődést" váltott volna ki a tulajdonostársak egy részét kitevő,és a levelezési listán szereplők között,akiknél vélhetőleg többen olvassák a blogot,mint amennyire a kommentárok számából következtetni lehet.
Az általános apátia nem tölt el optimizmussal az elkövetkező közgyűléssel kapcsolatban.
Azok,akik érintettek a dolgozatokban,és felelősek a ház jelenlegi állapotáért,érthető,hogy hallgatnak,elég lesz,ha a közgyűlésen hallatják a kritikus hangjukat.De azok,akik szeretnének valami jobbat,érthetetlen hogy miért hallgatnak...Ennyire nem érdekli őket a ház további sorsa?

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.12.01. 09:10:45

@br17: A dolgozatom folytatódik - csak ügye mostanában megint sikerült néhány napot adminisztrációra fordítanom azért, a következő bejegyzések késnek. Mindenesetre, tegnap postáztam az első írásos szavazás anyagát - a hétvégém teljes egészében erre ment el - és ha azt komolyan veszik a kedves tulajdonostársak, akkor kiderülhet, hogy milyen irányt vesz a ház jövője.

tövismadár2 2009.12.04. 16:18:15

Szép jó napot mindenkinek , különösen Amichaynak. Több hónapja követem a blogozást és mostanra kissé felment bennem a pumpa.Amióta a kedves " hölgy " átvette a ház irányítását kissé rossz irányba megy a ház " szekere " Ezt szerintem sokan érzik de jó magyar szokás szerint a homokba dugják a fejüket.Vélhetőleg nem fogok tudni olyan szófordulatokat használni mint Ön - " kedves Amichay " hiszen egy újságíróval szemben szócsatában nemigen lehet felvenni a versenyt, mivel e szakma dicső képviselőit erre tanítják bizonyára több éven keresztül.Ezért megpróbálom a magam egyszerű módján összefoglalni a mondandómat.
Először is a ház nem volt az összeomlás állapotában sem úgymond építészetileg sem anyagi helyzetét tekintve amikor megválasztották IB. elnöknek. Kuplerájnak pedig egyáltalán nem nevezném az Ön helyében hiszen vélhetőleg egyetlen Tulajdonos sem érzi magát ebben a házban sem kurvának sem stricinek. Ezt kikérem magunknak az Ő nevükben is, és nem hiszem hogy ezt bánná bármelyikük is pedig nem rendelkezem a többségi tulajdonosok meghatalmazásával.Megkérdezném milyen szakmai ismeretet említ mikor erről beszél hiszen egy újságíró nemigen rendelkezhet építészeti vagy akár társasházkezelői szakértelemmel.Ön arról beszél, hogy egyes tulajdonosok szeretnének Hatalmon lenni de képességeik ezt nem teszik lehetővé. Vicces, ezzel a kijelentésével a saját hatalmát védi pedig Önnek sincs semmivel nagyobb képessége és főleg Képesítése a hatalmon levéshez.Jó érzés irányátani, uralkodni?Önnek bizonyosan. Ön ténylegesen megtestesíti azt az életérzést - megszereztem a hatalmat és ezt most nem ersztem- mivel a blogozás és hatalmán levésének nagy része erről szól. Önnek fontos a hatalom hiszen elutasítja az együttműködést, a párbeszédet, a megbeszélést , és esetleg igen a negatív kritikát is. Miért gondolja azt, hogy egyedül dönthet a ház ügyeiben? Miért gondolja azt, hogy nem kell a véleményüket sőt akár a beleegyezésüket kérnie aSzVB-nek hisz Ők képviselik a tulajdonosok érdekeit. És igen bármilyen furcsa is ez Önnek ha a 70 tulajdonosból mindíg ugyanaz a 3 ember van megválasztva akkor Önnek vagy az aktuális Közös képviselőnek kutya kötelessége együtt dolgozni Velük.Ez magában foglal sok mindent Pl: árajánlatok bekérése után ( minimum 3 db. mivel abból már lehet Választani ) véleményezésre átadni azokat majd ezután együtt eldönteni, hogy azokból melyik a legkedvezőbb és a munkát attól az árajánlattevőtől megrendelni.És ez csak egy a sok közül. Elgondolkozott azon, hogy miért mindíg majdnem ugyanazok a személyek a megválasztottak ? Segítek Önnek rátalálni a helyes válaszra : azért mert többnyire más nem vállalja!!!Mert macerás, mert nincs rá ideje , mert különben is nem érdekel! Ezek szoktak lenni az indokok. És akkor marad az a pár ember, aki már eddig is csinálta és maguk a többi tulajdonosok mondják azt , " igen legyenek Ők, Ők már úgyis tudják mit kell csinálni hiszen már régóta ezt teszik ". És Ők elvállalják újra meg újra. Hiszen a ház érdekeit nézik. És ennek van egy nagyon jó oldala - bár ez Magának jelen esetben maga a Rémálom - ez a pár ember aki évről évre jelen van a ház életében tökéletesen tisztában van a ház mindent érintő ügyeivel. Ez persze kínos lehet annak aki Önhatalmúlag akar döntéshozó lenni és esetleg az adott ügyről több információja van egy tulajdonosnak mint Neki magának. Így gondolkodik az aki lépten nyomon szapul embereket kifogásolva azt, hogy segítő kezet akarnak nyújtani,.Ja, hogy ez Önnek nem tetszik mert esetleg kissebbítené a learatni készült babér méretét... hát sajnálatos. Bár ez Magát nem feszélyezi abban , hogy egy befejezett ügyet úgy tálaljon a tulajdonosok elé mintha az a Maga sikere lenne. Gondolom konkrét példát vár hát tessék: Vodafon per, ezt egy felsorolásában úgy tálalja a tulajdonosok felé mintha Maga érte volna el, hogy a per végén olyan megállapodás született ami a háznak több bevételt jelent. Mindannyian tudjuk - de ha nem akkor most én fogom a tulajdonosokat felvilágosítani - hogy a pert a Ferox Bt. indította el és nekik köszönhető a kedvező ítélet.Sajnálatos, hogy az ítélet a Maga fennhatósági ideje alatt született és erről a társasház most lett értesítve, de ez nem jelenti azt hogy " más tollával ékeskedhet ".
Beszéljünk most arról, hogy sajnálatos módon Maga a Intéző Bizottsági munkájánál nem kívánja figyelembe venni, hogy itt nem "csak egy Társasházról " hanem emberekrekről van szó. Nem csak az a feladat, hogy szépítsük a Házat vagy a kertet, vagy kicseréltessük a csőhálózatot. Észre kell venni magát az EMBERT, EMBEREKET. Sőt továbbmegyek IDŐS EMBEREKT.Szóval érti itt emberek laknak, többségében idős emberek. Nem tudom ez feltünt e Magának. Miért is baj az ha esetleg félnek a változástól? Az akkora hiba, ezért jól meg kell Őket büntetni? Erőszakos modorral "majd én megmutatom Nektek" stílussal? Nincs más választásotok vagy Én vagy az " elkurvulás" ha már úgyis kuplerájban laktok?
Nem hinném, hogy ez nagyon tetszene bárkinek is. Nekem egyáltalán nem !!! Baromira bosszant sőt nálam kiverte a biztosítékot!! A fő ok az, hogy az ÉDESANYÁMAT - Ő az SzVB elnöke ha nem lenne világos kiről beszélek - támadja de nem egyszerű módon. Közlöm Magával így nyilvánosan , hogy ezt nem tűröm! Senkitől, de főleg egy arrogáns " ki ha én nem " egyéntől!Végezetül szeretném figyelmeztetni arra a tényezőre, hogy az írásbeli szavazás mellékleteként Mindenkinek elküldött levelében, tett utalás miszerint: " szavazni lehet személyesen, a közösségi helyiségben, stb....sima levélben nem célszerű mert a postaládámhoz az SzVB elnökének is van kulcsa "
a lopás tényére irányul az ÉDESANYÁMAT illetően. Tájékoztatom, hogy ez az utalás kimeríti - legalábbis MAGYARORSZÁGON - a becsületsértés fogalmát ezért- Édesanyám kérése ellenére - meg fogom tenni a szükséges lépéseket a megfelelő szervek felé.
Végezetül engedje meg, hogy emlékeztesem egyik blogbeírására: a ház tulajdonosai lassan el kell, hogy döntsék, hogy mit akarnak, egy jobb életminőségért hajlandóak lesznek e összefogni.
Lehet, hogy ennek első lépése az lesz, hogy mernek fellépni egy olyan emberrel szembe aki erőszakos viselkedésével és mocskolódásával eddig úgy érezhette, hogy a saját malmára hajtja a vizet.
Ebben az esetben viszont a szintén Maga által beírt megállapítás léphet érvénybe: nem sok értelme van annak, hogy itt maradjak ebben a házban, talán annak sem, hogy ebben az országban maradjak.

Üdvözlet a Ház összes lakójának: Hűse Katalin

kertészleszek 2009.12.05. 11:05:55

@tövismadár2:
Tisztelt Hűse Katalin!
Tény, hogy a ház blogjának szerkesztője sokszor kendőzetlen véleményének ad hangot ezen a fórumon, és azt is tapasztaltam, hogy nem mindig finomkodó stílusban. Attól, hogy bizonyos körülményeket "kupleráj"-ként jelöl, még nem érzem magam stricinek, noha én is a házban élek már egy rövid ideje. Ez egyszerűen arra próbál rávilágítani, hogy vannak rendezetlen ügyek, amelyeket tisztázni kell. A blog ilyen műfaj, mindenki úgy fogalmaz, ahogy tud. Itt nincs cenzúra, hála Istennek szabad véleményt leírni egy ilyen fórumon. És ezúton köszönöm Önnek is, hogy leírta a véleményét, ez mindannyiunk számára hasznos, és kell is , hogy az emberek tudják: nem csak az IB elnök levelezget itt önmagában "unalmas" óráiban, hanem vannak más véleményen lévő lakók.
Levelének fő témája a hatalom birtoklása, és az ahhoz való ragaszkodás ténye. Nos, én , ahogy már említettem nem régóta lakom a házban (4éve), de ezalatt a négy év alatt a házunk már a 4. közös képviselőt "koptatja", ami valószínűleg nem kedvez az ügyek előbbre vitelében, fejlesztéseknek, tervszerű gondolkodásnak. Sajnos nem ismerem a pontos okokat, hogy 4 éven belül miért tartunk ott, hogy a negyedik fejnek is hullania kell az SzVB miatt. Lehet hogy az SzVB idővel mindig megelégelte , hogy a közös képviselő nem úgy táncol ahogy ő fütyül? Ki akarja tehát a hatalmat birtokolni? Ki ragaszkodik inkább a hatalomhoz? Kedves Katalin, megkérdezte már a édesanyját arról , hogy miért kopogtat be minden új lakó ajtaján az első napon, hogy a lakógyűlésen való részvételtől megkímélje illetve hogy a szavazati jogról szóló meghatalmazást elkérje? Nekem inkább tűnik úgy, hogy az SzVB, és azon belül főként az Ön édesanyja az, aki ilyenmód ragaszkodik a házon belüli hatalom birtoklásához. De akkor miért hívják Számvizsgáló Bizottságnak, miért nem SzJB-nek? Szavazati Jogot Birtokló bizottságnak?
Én hajlamos vagyok annak hinni, amit látok és érzek, nem pedig amit hallok másoktól. Jelenleg érzem és látom (olvasom)a feszültséget az IB és az SzVB között. De ha az IB és a közös képviselő jól végzi a munkáját (jól beosztja a ház pénzét, fejlesztéseket visz véghez, hibákat és visszásságokat tár fel, pénzt hajt be, ...KÖNYÖRGÖM: TÖRTÉNNEK DOLGOK VÉGRE!!!), akkor a Számvizsgáló Bizottság miért nem segít, közreműködik ebben? Miért tesz javaslatot a közös képviselő elmozdítására? Hatalmi harcok? Talán.
Tisztelettel,
Szakács István

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.12.05. 11:14:35

@tövismadár2: Nos, Kedves Katalin, a stílus maga az ember, a házban lakók és az azon kívül lévő olvasók majd eldöntik, hogy mit gondoljanak.

Két konkrétumot azért ki kell igazítanom: nem csupán újságíró vagyok, hanem az alapdiplomám városgazdász. Ezen felül, több, mint húsz évet töltöttem el az építőiparban. Valóban nem végeztem el az ingatlankezelő-gyorstalpaló tanfolyamot, mint Ön, aki fodrász végzettséggel ezt megtette. A vonatkozó jogszabályok azonban lehetővé teszik, hogy az IB-elnöke legyen olyan személy, akinek az adott társasházban tulajdonrésze van és megválasztják. Hogy mennyire vagyok alkalmas a feladatom ellátására, azt a tulajdonosok majd eldöntik. Az pedig tény, hogy az Ön édesanyjának van kulcsa a levélládámhoz. Ezzel még nem merítettem ki a becsületsértés fogalmát - tudja, akinek nem inge, ne vegye magára.

A Vodafone-pert valóban a Ferox Bt inditotta, ahol Ön is dolgozik. Csakhogy, éppen az Ön édesanyja váltotta le őket is, és a Ferox Bt után következő közös képviselőt is, azzal, hogy begyűjtötte a házban nem lakó tulajdonosok, és az itt lakó idős emberek meghatalmazását. Ezért hívják a házban "királycsinálónak", amire az édesanyja nagyonis büszke. A Vodafone-al egyébként, peren kívüli megállapodás történt, amelynek alapfeltételeit a májusi közgyűlésen megszavaztuk, és annak megfelelően jártam el. Ez nem valami dicsőség, hanem a munkám része. Az egyik blog-hozzászólásban felsoroltak sem egyebek, mint az a munka, amivel április óta töltöttem az időmet.

Az Ön édesanyja, sajnos, ebben nemhogy segitett volna, hanem kifejezetten akadályozott. Megválasztásomkor azt reméltem, hogy tapasztalatával és helyismeretével sokat tud majd segíteni, de fél év óta még arra sem volt képes, hogy a CIB-bankba eljöjjön velem, hogy lezárjunk egy a korábbi közös képviselő által nyitott bankszámlát.

Valótlan állítás, hogy én nem beszéltem meg az IB és az SZVB-tagokkal az egyes lépéseket. Ellenkezőleg - az információs kört teljesen kinyitottam azzal, hogy elindítottam a blogot, hogy kialakítottam egy ma már 37 címből álló elektronikus levelezőlistát, hogy a közösséget érintő dolgokat kinyomtatva a faliújságra is felteszem. Mivel a házban laktam egészen az utolsó két hónapig - mióta átépitem a lakásom, azóta az éjszakai órákat máshol töltöm, de napközben 10-12 órát vagyok a házban, mint ahogy most is, még szombaton is sokszor, tehát aki bármivel kapcsolatban információhiányban szenved az megtalál. Ez csupán szándék kérdése.

A májusi közgyűlésen elfogadott munkákra több árajánlat közül a közgyűlés előtt összehívott IB-SZVB ülés választotta ki az árajánlatok alapján a kivitelezőket, miután személyesen is megjelentek az illetők és a hattagú bizottság egyhangúan döntött a személyekről. Ezt a közgyűlés megerősítette. Ezen kivül két olyan munka volt, ami a 150 ezer forintot meghaladó összegről szólt. Az egyikkel kapcsolatban - a közösségi helyiség nyílászáró-cseréjével kapcsolatban írásban benyújtottam az SZVB-nek az összes beérkezett árajánaltot, és megkaptam a hozzájárulásukat. A lift külső ajtójával kapcsolatban viszont nézeteltérés támadt az egyes tagok között, két hétig vártam a döntésre, de miután akkor sem érkezett meg, és közben a lift állt, kénytelen voltam részletekben, a hibaelhárítás kategóriában megcsináltatni. A történetről részletesen beszámoltam a blogban - nekem ugyanis nem a folyósói pletykálkodás és diszinformáció, hanem a nyilt párbeszéd a stílusom.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.12.05. 14:30:30

Ha már felmerült a "kupleráj" - pontosítanám, hogy mit értek alatta:

1. Egy totálisan káoszban lévő irattárat, amelyben minden ésszerű rendszer nélkül voltak iratok és rengeteg másolat bizonyos dolgokból, ugyanakkor fontos iratok teljességgel hiányoztak.

2. Végig nem vitt ügyek, mint amilyen az az egymillió háromszázezres tartozástömeg, aminek a behajtására kisérletet sem tett az előző közös képviselő, aki korábban az SZVB "barátnőjének" számított, aztán valahogy kiesett a pixisből, és a meghatalmazási többséggel leváltatott...
Mellesleg, azt én is megkaptam nem egyszer, hogy kinek köszönhetem a megválasztásomat, és úgy tűnik, hogy nem voltam elég hálás, mint ahogy az előttem lévők sem a "királycsinálóhoz", ezért érett meg az idő arra, hogy a "fejünk a porba hulljon".

3. A most közösségi helyiségként funkcionáló, volt mosókonyha lakásként volt kiadva, de az illető januárban elillant, félmilliós közüzemi számlát maga után hagyva, mert az előző közös képviselő, de az SZVB sem ellenőrizte, hogy a bérlő fizeti-e a közüzemi számlákat. Én áprilisban vettem át a házat, és ezzel is, mint ahogy 2004-es APEH-ügyekkel is nekem kell foglalkoznom, miután elődöm nem tette meg.

4. Éppen a kémény-ügy kapcsán derült ki, hogy milyen slendrián módon kezelték a házban a felújításokat, a szükséges karbantartásokat elmulasztva az épület bizonyos részei sűrgős beavatkozásra szorultak. Ezért, ebben a nyolc hónapban egy sor káreseménynek minősülő felújítást is el kellett végeznünk - nem véletlenül lett épitési terület olyan hosszú időre a házunk. Még novemberben is strangcserét kellett lebonyolítanunk, mert a beázások okát korábban nem szüntették meg.

5. Nem volt semmilyen fejlesztési programja ennek a háznak - tűzoltásos módszerrel oda kaptak, ahol már nagy volt a baj. Ez a lehető legdrágább és legkevésbé eredményes felújítási mód.

6. 2004-2008 között közel a duplájára emelekedett a közös költség! Ha a háznak nem volt pénze, akkor a közgyűlésben urakoló szavazati többség megint megszavazta az emelést, a célbefizetést! A házon belüli kommunikáció olyan remek volt korábban, hogy sokan azért tartoztak a közös költség egy részével, mert nem tudták, hogy közben emelkedett az összeg...

7. Sosem állítottam, hogy a ház az összeomlás állapotában volt amikor átvettem. Konkrétan: statikai problémája nincs a háznak, sem a fedélszéket, a födémeket, sem a függőfolyósókat illetően. De a falban lévő talajnedvességet éppúgy kezelni kell, mint a cserépfedést, sőt, a kémény-helyzet sem megoldott, annak ellenére, hogy a tulajdonosok igen sok pénzébe került a tavalyi kéményakció. De mondhatnám a függőfolyósók burkolatának tarthatatlan voltát is, a méretlen elektromos vezetékhálózatot is, emelynek felújításában csak az első lépést tettük meg idén a betápszekrények cseréjével. Tervezetlenség volt az elmúlt években, ami nem is csoda, ha évente cseréldőtek a közös képviselők - még akkor is, ha a legtisztességesebb és a leglelkiismeretesebb is volt az illető, néhány hónap mindenképpen kellett ahhoz, hogy minden helyi sajátossággal tisztában legyen. Hosszabb távú tervet készíteni még akkor sem maradt ideje.

br17 2009.12.05. 14:55:22

Hosszú dolgozatából csak azt nem értem,hogy miért gondolja tövismadár2 azt,hogy a SZVB képviseli a tulajdonosok érdekeit?Azt hiszem,hogy a tévedés joga őket is megilleti.
Én csak 35 éve lakom ebben a házban,és azt tapasztaltam,hogy az IB elnöke április óta több ismeretet szerzett e házról,mint az összes elődje együttvéve,és ezmellett javaslatot is készített a társasház jövőjéről,amely vitatható,de az elődök még ilyen szinten sem bajlódtak vele.

tövismadár2 2009.12.05. 17:31:06

A " stílus bizony maga az ember " kétségtelen, és már lobogtatja is a diplomáját csak hát az a baj, hogy ezzel együtt nem kap az ember intelligenciát is.Mutatja ezt az is, hogy rögtön lehúzza a másik ember - a témában említett - végzettségét úgy említve " gyorstalpaló tanfolyam ". Megyjegyzem kitűnőre végeztem. Ja, hogy Magának nincs Nekem meg van ?Bosszantó lehet. Így egy kicsit hiteltelennek érzi Magát?Elárulom azt is, hogy az első szakmámat illetően rossz az informátora- információja mert nem fodrász hanem Mesterfodrász a végzettségem. Mindkét szakmámat figyelembe véve az emberek között eltöltött éveim száma nálam is meghaladja a 25 évet.
A becsületsértést, hogy az vagy nem majd eldöntik az illetékesek.
Az általam leírtakra tökéletes a reagálása, gyönyörűen 7 pontbe szedve egyszerűen szólva : ködösítés.A lényeges pontokról, mást előtérbe tolva elvinni a figyelmet.
Főleg azzal a sokat emlegetett SzVB elnök által begyűjtött szavazatok témával.
Tulajdonképpen mi szúrja a szemét ezzel kapcsolatban? Milyen jogon kérdőjelezi meg azon tulajdonosok döntésének helyességét akik az SzVB elnöknek adták a meghatalmazásukat?
Ja, hogy esetleg ezeken a szavazatokon is múlhat a maga " királysága?" Na igen, akkor jó volt amikor hatalomra került?
Egy mondat br17-nek, az SzVB-t a tulajdonosok választják maguk közül mégpedig azrt, hogy őket képviselje.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.12.05. 18:40:51

@br17: Örülnék, ha az itt felvetett javaslatokat valóban megvitatnánk...

br17 2009.12.06. 08:11:16

Nos a SZVB-ot valóban a tulajdonosok választják maguk közül,de az IB-ot is,sőt annak elnökét is,ha nem tévedek.És,ha az Úr kegyelméből valakit a SZVB elnökének megválasztanak,ráadásul úgy,hogy az illető egymaga képviseli a választásra jogosultak 40%-át,az még nem jogosítja fel a tévedhetetlenségre!Ez,mint tudjuk egyedül a római pápát illeti meg,és még ő is tévedett a Föld,és a Nap viszonyát illetően!
Tehát,több szerénységet ha szabadna kérnem...@tövismadár2:

br17 2009.12.06. 08:30:12

@Amichay:
Itt van a kutya elvermelve,hogy a ház műszaki állapotát alaposan ismertető tanulmányára,és az elképzelhető jövőt felvázoló tervére egyetlen érdembeli hozzászólás sem érkezett,ellenben kicsit túl sokat foglalkozunk bizonyos modorbéli tulajdonságokkal,amelyek nagyon fontosak ugyan,de eltörpülnek pl.a kéményeink állapotához képest,amelyekre,mint olvashattuk; az előző közös képviselő,és az őt gondosan felügyelő SZVB,valamint pártatlan műszaki ellenőr felügyelete mellett eltapsoltunk csekély 15 milliót,teljesen feleslegesen!

tövismadár2 2009.12.06. 12:32:54

A tartalom is bizony és ismét Vádaskodik! Óvatosan!
Tisztelt br17 már megint az a szavazati többség, egyéb érve nincs? ki beszélt itt tévedhetetlenségrő? mért és mire is kér tőlem szerénységet?

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.12.06. 13:06:06

@br17: A közösségépítés nem egy könnyen megvalósítható program, és elemi feltétele egy közös cél érdekében való munkálkodás. Április óta még mindig csak pár nappal több, mint nyolc hónap telt el - nem várhatom el, hogy a teljes passzivitás után az emberek teljes mellszélességgel kiálljanak a cselekvés mellé. De éppen ez az írásos szavazás ad lehetőséget arra, hogy több-kevesebb időt beszélgethessünk, amikor feljönnek a közösségi helyiségbe aláírni a szavazási lapot. Ezek alapján sokkal pozitívabb kép bontakozik ki, mint a szimpla blog-kommentárok alapján. Még mindig hiszem, hogy a házunkban többen vannak azok, akik a tervezett, céltudatos változás hívei, mintsem azok, akik a változást csak a közös képviselő személyében tartják elfogadhatónak, egyébként pedig minden maradjon olyan, mint volt.

A jövőképről írt fejezetek megjelenítése után sűrített formában, de minden tulajdonos megkapja majd a javaslatot úgy, hogy legyen ideje elgondolkodni rajta, megvitatni másokkal. Ha ezek után minden tulajdonos felvállalja a döntés felelősségét, akkor lehet ennek a háznak még nagyon szép jövője - az együttműködést is meg kell tanulni közben.

Tegnap több tulajdonossal is volt alkalmam kicsit beszélgetni - még mindig meglehetősen erős a megszokottól való eltéréssel kapcsolatos félelem. De ez az állapot nem statikus, hiszen azok az új tulajdonosok, akik éppen azért vettek itt lakást, mert hiszik, hogy Budapest belvárosában is lehet jó minőségű környezetet kialakítani, lendületbe hozhatják a házat. Az sem biztos, hogy az idősebbek egyéártelműen a változatlanság hívei - ha sikerül az átalakításokat kisebb kellemetlenségekkel megvalósítani, akkor az eredményt ők is élvezhetik.

Az, pedig, hogy én kimondom azt, amit gondolok, ebben a helyzetben, szerintem, direkt jót tesz ennek a közösségnek, ahol a pletykálkodás dívott, ahol szemben udvarias mosolyok mögött fenték a késeket a következő hátbaszúráshoz. A két ellentétes klikk, amely kígyót-békát mondott egymásra ideiglenes összeborulása ellenem nem rendít meg igazán, ha felülkerekedik a gondolkodó, de ma még passziv többség.

br17 2009.12.06. 13:18:44

@tövismadár2:
Megértem,sőt nagyra becsülöm az Édesanyja iránt érzett tiszteletet.De arra kérem,hogy vegye figyelembe azt,hogy a szeretet ködfátyolán át nem látja meg hibáit.Nevezetesen,hogy visszaél azokkal a meghatalmazásokkal.Pl.nem én kerestem meg,hanem hozzám már kitöltött meghatalmmazással érkezett,hogy csak írjam alá.Így már nem olyan elegáns a dolog.Kiváncsi lennék ezek után a többi meghatalmazás eredetére.Továbbá e felhatalmazások birtokában némi felelőséggel tartozik az összes eddigi közös képviselő megválasztásáért,és rövid időn belüli leváltásukért.Többek között erre is vonatkozik a tévedhetetlenség.
Szerénységet meg azért kérek,mert nekem nagyon rokonszenvesek az úgy kezdődő mondatok:
-úgy gondolom;
-azt hiszem;
-elvárható lenne;stb
Ezzel szemben az Ön mondatai így kezdődtek:
-Önnek fontos a hatalom...
-Ön ténylegesen megtestesíti...
-Baromira bosszant...
Ezek az ex cathedra kijelentések nélkülözik a kétely lehetőségét.
Tételezzük fel,hogy az IB-elnöke csupa-csupa megengedhetetlen marhaságot csinál,de amikor néha pihen,vagy nem figyel oda, akkor talán valami jót is csinálhat a ház érdekében!Vagy nem?
Mennyivel meggyőzőbb lett volna a hozzászólása,ha azt írja,hogy ezt, vagy azt ugyan jól csinálta,de a modora kifogásolható...
Kiváncsi lennék,ha Ön lenne az IB-elnöke,és egy olyan "fontos" kérdésben kéri a SZVB véleményét,hogy két lakatos egyforma árajánlata közül melyikét válasszuk,és az Édesanyja két hétig nem válaszol,holott légvonalban 10 m-re laknak egymástól,miközben emiatt áll a lift,akkor Ön milyen lelkesedéssel tenne fel további kérdéseket?
Magyarázzam még a szerénységre való okokat?

tövismadár2 2009.12.06. 13:28:23

Tisztelt br17.

Tisztelettel megtudhatom a Kedves Nevét?

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.12.06. 13:53:32

@tövismadár2: Őt is fel akarja jelenteni valahová? Vagy bíróság elé citálni rágalmazásért, becsületsértésért vagy ki tudja még miért? Miközben az édesanyja szimplán letolvajozta azt a korábbi közös képviselőt, akivel most órákat sutyorog a lépcsőházban? Megható ez az édesanyja védelmére kelő kampány, de azt is érdemes tudni, hogy a folyosói pletyka szerint Ön az új jelölt, akit az édesanyja szeretne a ház nyakába ültetni.

br17 2009.12.06. 14:20:35

@tövismadár2:
Pápay Gábor a nevem.
Még egy utolsó kérdést engedjen meg:
Ön venne autót egy olyan kereskedőtől,akitől a korábban vett mind a négy autó rövid idő alatt elromlott?

zvuv 2009.12.06. 15:24:49

Eddig bírtam szó nélkül.Rendszeresen olvasom a blogot,itt élek a házban,tökéletesen tisztában vagyok az állapotokkal.

Kedves tövismadár! Lakótársaim nevében is kikérem magamnak ezt a minősíthetetlen stílust! Gyalázat, ami ebben a házban folyik. Mi is csak 6 éve élünk itt, ideg- és lélekölő, hogy az ember a szeretett házában nem tud békében élni, mert egyetlen ember nem bír magával. Folytonos intrika, cselszövés, suttyomkodás, pusmogás a sötétség leple alatt.
Bizonyára szörnyű érzés, hogy a dolgok rendben mennek, mert végre van egy olyan személy a házunkban, aki kellőképpen agilis és lelkes. Az is borzasztó lehet, hogy érti is a dolgát.
Én és a családom szeretnénk békében élni! Szeretném, ha működnének a dolgok, azért a nem kevés pénzért, amit havonta befizetünk.
Továbbá gyűlölöm, ha megfigyelnek és kutakodnak utánunk. Ez a XXI. század, nem a Rákosi rendszer!
Még folytathatnám, de hányingerem van a témától.

Ez a ház irigylésre méltó. Imádunk itt lakni. Csupán a Nevezett Hölgy hagyjon nekünk békét!

br17 2009.12.06. 16:57:14

@zvuv:
Minden szavával egyetértek!Én is szeretek ebben a házban lakni,leszámítva az említett körülményeket.
Felelősséget érzek a ház múltjáért,és jövőjéért is.Valószínüleg az utcában ebben a házban van a legtöbb lakás,a legnagyobb területű zöldudvar,és a második udvar, a működő szökőkútjával páratlan a városban is.Ha elkészül a tervvázlaton bemutatott homlokzatfelújítás,ez lesz a legszebb ház az utcában!Ha netán a belső részek fejlesztési tervei is valóra válhatnának - és ez elsősorban a tulajdonosokon múlik -,akkor mindnyájan jogosan büszkék lehetünk a lakóhelyünkre,és békében élhetnénk.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.12.06. 17:35:48

@br17: ma éppen azt a jövőképet írtam meg, még csupán vázlatosan, amivé lehetne ez a ház pár év alatt. Nagyon jó volt belefeledkezni abba, a most még csak elképzelt világba, ahol értelmes diskurzus zajlik a környezetünkről, nem pedig az a cél, hogy miként lehet keresztbe tenni a fejlődésnek.
A mostani kémény-katasztrófa kitérő után a lépcsőházakról, majd a kertekről lesz szó. Aztán az időrendről, pénzügyi egyensúlyról, amely célja az, hogy jó gazdálkodással csökkentsük az egy lakásra jutó közös költség-terhet és vonjunk be olyan bevételi forrásokat, amelyek a hely adottságaiból fakadnak, de mindezt azért, hogy olyan társasházi élet alakuljon ki, ami bebizonyítja, hogy a városi élet nagyszerű is lehet.
Minél inkább foglalkozom ezzel, annál nyilvánvalóbb, hogy ez karnyújtásnyira van tőlünk, csak akarni kell - sokunknak kell akarni, hogy valósággá váljon. Előbb a mi házunkban, aztán, talán az egész városban. Csak rajtunk múlik.

zvuv 2009.12.06. 17:56:52

@br17:
:)
Továbbá bízom a többi lakó ép eszében és tenni akarásában. Remélem ők a csendes többség!

tövismadár2 2009.12.06. 19:53:13

@Amichay:
A kérdésemet nem Magának tettem fel így tökéletesen semmitmondó az ahogy és amit írt. Úgy érzi, hogy a ház nyakán ül? milyen érdekes gondolat...
Az sem meglepő, hogy az Emberi érzéseket kampányolásnak hívja Magától ennyi telik és pont. Szánalmas és a Maga szempontjából egyben sikeres is az a tökéletesen végrehajtott figyelemelterelés ahogy a kiinduló gondolatoktól eljutottunk oda, hogy Én lennék a következő jelölt.

tövismadár2 2009.12.06. 20:11:12

@br17:
Tisztelt Pápay Gábor!

Szivesen válaszolok a feltett kérdésére bár teljesen irreleváns az adott ügyyel kapcsoplatban. Ha Ön négyszer vásárol egy kereskedőtől autót és azok elromlanak az Ön használatában _ szerintem, bár ezt már csak halkan merem leírni - az nemigazán az eladó hanem a használó hibája. A meghatalmazására visszatérve, tudomásom szerint az összes adat az Ön kézírásával lett kitöltve beleértve az Ön aláírását, természetesen a két tanu aláírása is különböző hiszen két tanu írta alá. Azt sem hinném, hogy ezt az én 70-en felüli anyám kikényszerítette Öntől.

tövismadár2 2009.12.06. 20:13:39

@zvuv:

Tisztelt zvuv!

Melyik része volt minősíthetetlen?

br17 2009.12.06. 22:03:27

@tövismadár2:
Ezek szerint a négy ajánlott közös képviselő alkalmatlansága nem az ő,és ajánlójuk hibája,hanem a lakóközösségé?
Kérem,hogy jobban nézze meg a meghatalmazást:az aláírás,és dátum valóban az én kézírásom,de a meghatalmazott neve,és egyéb adata már előre ki volt töltve,tanú pedig nem volt,hiszen négyszemközt történt az aláírás.Az bizony utólag került fel.Kényszerről pedig szó sem volt,kérdezhette volna,hogy mi a csudának írtam alá,ha terhesnek éreztem?Egyedül azért, mert nem akartam megsérteni az Édesanyját,láttam rajta,hogy ez neki mennyire fontos.Most sem panaszként említettem,csak nem tartom elegánsnak.

Ablak-Zsiráf 2009.12.07. 00:25:05

kedves kommentelők,

én szoktam jelezni az összes közgyűlésen, mennyire káros ez a meghatalmazás-gyűjtögetés, és szóltam akkor is, amikor konkrét visszaélés történt. Attól tartok, nem az volt az egyetlen eset.

Sajnos ismerős a forgatókönyv, sokszoros déjá vu-m van. Az SZVB elnök elmondja, hogy az előző közös képviselő rettenetesen végezte a munkáját, le kell váltani, de ő tud egy remek közös képviselőt. A közgyűlés leváltja a korábbit, és megválasztja az újat (ugye mindkettőt mindig a mostani SZVB elnök javasolja), köszönhető a 40% százaléknyi meghatalmazásnak. Most is erre felé haladunk, sokadszor, de örömmel látom, hogy egyre többen észlelik, milyen káros ez. Remélem, végre megszűnik.

Üdv
JB

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.12.07. 08:57:56

@tövismadár2: Szövegértelmezésben és helyesírásban még van mit tanulnia...

Norris74 2009.12.08. 10:32:38

@tövismadár2:

Kedves Katalin!

Nyilván meg fogom kapni, hogy minek beszélek bele, ha nem is lakom a házban - megelőlegezem ezt, de kérem cáfoljon rám -, és nem is tisztem megvédeni Évát, de a szimpátia végett amit a iránta és a már-már hősies munkája iránt érzek, mégis csak arra indít, hogy szóljak az érdekében néhány szót.
Jómagam úgy három-négy alkalommal jártam a házban, egyszer az egyik kertéSZombaton segítettem, illetve a belső udvarban megtartott kiváló koncerten voltam ott, de már ennyiből is érzékeltem a pozitív változást.
De nem is ez a lényeg. Ön azzal vág vissza Évának, hogy a "diplomáját lobogtatja".
Kérem, álljon meg egy picit a nászmenet! Nem ön az, aki az első, paprikás hozzászólásában azt firtatja, már-már követeli, hogy milyen szakmai, végzettségi alapja van Éva tevékenységének? Ám amikor erre választ ad, akkor ezt "diplomalobogtatásnak" titulálja? Nem érez itt egy kis huppanást az érvelésében?
És sajnálom, hogy az kell mondjam, de egy akármilyen (ráadásul itt célirányos) diploma, fájdalom, de sokkal nagyobb szakmai legitimációt jelenti, mint egy akármilyen OKJ-s gyorstalpaló. (Tudom, mert én is rendelkezem néhány OKJ-s gyorstalpaló bizonyítvánnyal és tudom, hogy mennyi ismeret van mögötte. Nem sok.)
Szívből gratulálok Önnek a mesterfodrász végzettségéhez és nem is vonom kétségbe, hogy Ön kiválóan dauerol, ondolál, fest és készít frizutákat....ám talán ismeri a mondást, hogy a "Cipész maradjon a kaptafánál." Évának az alapvégzettsége köti az VÁROSgazdálkodáshoz (így kisebb közösségek szintjén egy társasház is modellje egy városnak), illetve az építőiparhoz. Újságíróként pedig nem csak a szavakkal, de az emberekkel is megtanult bánni. Talán nem véletlen, hogy képes megtalálni a legjobb ár/érték arányban dolgozó kivitelezőket a ház problémáinak orvoslására.
A becsületsértési üggyel kapcsolatban pedig, nem állította, hogy a kedves édesanyja ki is veszi a leveleket, csak azt, hogy van kulcsa a levélszekrényhez, ami pedig ha jól tudom (mert elhiszem Évának) meg is felel a valóságnak.
Ha azt állította volna, hogy "ki is veszi a leveleket" és ez nem felelne meg a valóságnak...na az becsületsértés lenne. De így szerintem ne nagyon vágjon bele egy perbe, mert sok lesz a vesztes költsége.
A tulajdonosoknak természetesen joguk van annak adni a szavazatukat akinek akarják...de kérdem én halkan...volt valamilyen igazi alternatívájuk?
Azzal pedig egy percig sem kérkednék, hogy a tulajdonosok kit választanak maguk közül akárminek is, mert a korábbiakból kiderült az, hogy annyira nem érdekli őket, hogy ki képviseli őket a házban, hogy bárkinek aki kéri, (nyilván néhány hangzatos, de feltehetőleg soha be nem tartott ígérettel megspékelve) egyből odaadják a szavazati jogukat.
Évát ismerve ennek egy fikarsztnyi köze sincs a "hatalomhoz". Ő ezt inkább szolgálatnak tekinti, amellyel kényelmesebbé, élhetőbbé teheti mások, és nem kevésbé a saját maga életét azzal, hogy a lakókörnyezetet a lehető legjobb állapotúra és minőségűre alakítsa.

Azért (is) tart ma itt az ország ahol tart, mert az ilyen embereket nem becsülik meg, hanem a kicsinyes irigyek megpróbálják minden módon ellehetetleníteni őket. Ismerős?

br17 2009.12.09. 08:10:02

@Norris74:
Szabódásra nincs oka,amiatt,hogy nem érdekeltként szólt hozzá,hiszen tövismadár2,aki kavicsot dobott a csendes tóba,szintén nem osztozik e ház gondjaival,és örömeivel,mégis megpróbált -mint bebizonyosodott: sikertelenül- igazságot osztani.

Meggyőződésem,hogy mi mindnyájan olyan közös képviselőt,polgármestert,miniszterelnököt,köztársasági elnököt,végső soron; országot érdemlünk,amilyet választunk magunknak.

pösti 2009.12.09. 13:23:46

Már kezdtem azt hinni,hogy "kishazánk" rácáfol önmagára és példaértékű,előremutató és EGYSÉGES(!)lesz a nemes cél érdekében,melynek végén(ugyan ez még nem látszik)egy élhető és szerethető társasház és lakóKÖZÖSSÉG jön létre!
Hát...
Hozzuk magunkat!

pösti 2009.12.09. 13:38:48

Még annyit engedjenek meg egy kívülállónak,hogy rávilágítsak arra hogy a házban eltöltött évek NEM arányosak a "hatalommal" azaz a szavazati joggal,mert erre a tulajdoni hányad szolgál!
+
Ha sértettségből adódóan üresedés állna be,vagyis esetleg valaki megválna lakásától, az kérem jelezze ezen a fórumon,hogy a lelkes érdeklődő(talán én is:))élhessen a lehetőséggel,hogy részese lehet valami előremutatónak!

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.12.09. 16:14:14

@pösti: Talán mégsem jön be a pesszimista változat...:) Annyit elárulhatok, hogy az írásos szavazás eddigi állása szerint a 10000 tulajdoni hányad nagyobbik fele már voksolt amellett, hogy a közgyűlést január végén tartsuk, gondoljuk végig a dolgainkat alaposan. Még jövő hétfőig lehet szavazni, és szeretném, ha minél többen részt vennének ebben a nem titkoltan bizalmi szavazásban.
Sokan jöttek fel a közösségi helyiségbe aláírni a szavazási ívet, ami jó alkalom volt arra, hogy néhány dolgot személyesen is megbeszéljünk.

A házban most is vannak eladó lakások - az érdeklődőket összekapcsolom az eladókkal - nem számítok fel közvetítői díjat...:) Vannak kiadó lakások is...

rozalicska 2009.12.09. 17:13:31

@Amichay:
az a tetőn levő lakás lehetőség mozgatta meg nagyon a fantáziámat

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.12.09. 18:06:11

@rozalicska: Most feltettem az összes írást, amit hétvégén produkáltam - a Társasházi élet című a cél...:)
Közben még ketten bekopogtattak, hogy aláírják a szavazólapot... Bízzunk az emberek józan eszében!

br17 2009.12.10. 06:38:09

@Amichay: Sir Winston Churchill -akinek voltak vitatható politikai döntései,de az élet minőségéhez kétségtelenül értett-mondta volt:
"Az emberek végre az eszükre fognak hallgatni,ha minden egyebet kipóbáltak már."

ragi 2009.12.11. 18:19:11

@Ablak-Zsiráf: Pontosan ez a forgatókönyv vette el a lakók kedvét attól, hogy aktívan részt vegyenek a ház közéletében, eljárjanak közgyűlésekre ... a lustaságon kívül.

br17 2009.12.12. 07:10:43

@ragi:Hát igen;a tyúk,vagy a tojás...De amikor a meghatalmazásokat aláírták,még nem ismerhették a forgatókönyvet.Szóval:lustaság!
Nem ez van az egész országban?A választók fele nem megy el szavazni,a másik fele választ egy tutti pártot,és képviselőt,akik azután azt hiszik,hogy 100%-os a bizalom irántuk,és azt csinálnak,amit akarnak.Végül akik nem mentek el választani,és azok fele,akik igen;együttesen szidják a kormányt!
Nekünk Mohács kell.Magyar átok?
süti beállítások módosítása