A mi házunk

Hiszem, hogy egy XIX.században épült házban is meg lehet valósítani a legkorszerűbb, XXI. századi életetforma kényelmes keretét. De ezért tenni kell! Városgazdász és újságíró diplomával, harminc éves építőipari gyakorlattal tekintek a társasházra, amiben lakom. Kritikus vagyok, de igyekszem segíteni is a közösségnek. Voltam közös képviselő - akkor indítottam ezt a blogot, ma már nem vagyok az, de felelősségteljes tulajdonos igen, ezért folytatom.

Linkblog

Friss topikok

  • ...szintén: @Amichay: Közben "lesett", és össze is tört... Szép, bolond világ... Sajnálom. Sajnálom, hogy "A... (2014.05.24. 21:06) Manapság...
  • Amichay: @flash.gordon: A komposztálót azonnal felszámolták, amint lemondtam a közös képviseletről. Én tová... (2012.11.22. 13:45) Végkifejlet
  • bodis.lajos: Éva, fantasztikus munkát végeztél. Három év után próbálom, próbáljuk újraéleszteni a reflexiót. Na... (2012.10.23. 11:07) Pályázat - titkok és mutyizás nélkül?
  • Amichay: @naszoszo: Az alapító okiratban kell szerepeljen az, hogy az üzletek minden négyzetmétere dupla a... (2011.05.03. 17:46) Jövőkép
  • városjáró: Szia Éva! Miújság a ház ügyeivel? Siker? Kudarc? Stagnálás? (2010.10.22. 16:08) Nem álmodtam - ez már a valóság!

Kertészkedünk tovább!

2010.03.29. 21:07 Amichay

Ma van a "Rend éjszakája" - lajla szeder - amikor az egyiptomi rabszolgaságból való menekülést ünneplik a zsidók. Hétvégén a keresztények ünneplik a feltámadást. Talán, a mi házunk is megszabadul lassan a rontó szellemektől, újult erővel visszatérhet az élet...

Március 19-én volt a kerületi lomtalanítás. Ezt kihasználva lomtalanítottuk a padlásokat - nekünk abból is kettő van - lehordattuk azokat a kacatokat, amelyek az évek során "fellopakodtak" oda. Két meglett ember reggel 7-től este ötig dolgozott keményen - hihetetlen, hogy mi mindent hordtak le lépcsőkön - a liftet csak arra használhatták, hogy ők maguk felmenjenek.

Közben, hogy szemmel kísérjem, miként haladnak a munkával, meg azért is, mert nagyon szépen kisütött a nap, elkezdtem összegereblyézni a téli mocskot a kertből. Volt mit. Idővel az egyik szomszéd csatlakozott - ő gereblyézet én metszettem a hortenzia száraz ágait. Persze nem tudtuk befejezni az egész kertet, de így még markánsabb lett a különbség a kitakarított rész és a téli vircsaft miatt elhanyagolt kert között. Mivel a tavaszi lemosó permetezés ideje is eljött, házi kertészmérnökünk, aki a szakmai vezetőnk is, javasolta, hogy kezdjük újra a kertész-szombatok tavalyi hagyományát.

Március utolsó szombatját tehát meghirdettük. Persze, aki akar, máskor is nyugodtan kertészkedhet - vasárnap is volt aki elkérte a gereblyét és minden akció nélkül is dolgozott egy kicsit a kertben, de a szakszerűség azért nem árt, ha ilyen nagy kertről van szó.

Azzal kezdtük, hogy szépen leemeltük a komposztálót a közel egy év alatt összgyűjtött szerves szemétről - az alsó kétharmad már gyönyörűen összeállt fekete komposzt volt ! Ezt szétválasztva a még lebomló anyagtól, a kert egy részét felásva szépen beleforgattuk a talajba - ide vetette a kertészünk a kísérleti magvakat. A megmaradt anyagból kiválogattam az oda nem való pizzákat, nylonzacskókat, és az újra felállított, valamint levegőztető belső csővel ellátott komposztálóba visszadobáltam, kerti hulladékkal befedtem. A jótanácsokat a SZIKE munkatársai adták, amikor legutóbb a házban jártak. Mivel a társasházi komposztálás egyre nagyobb divat, a SZIKE továbbképzéssel is segíti a lakóközösségeket:

Április 7-én délután 17:00 órakor külön előadást tartanak nekünk a közösségi helyiségben arról, hogy miként lehet minél problémamentesebben komposztálni. Nem szeretnénk senkinek kellemetlenséget okozni azzal, hogy a növényi eredetű szerves anyagot helyben alakítjuk át termőfölddé, ugyanakkor tudjuk, hogy ezzel pénzt is megtakarítunk a társasháznak, hiszen már háromnegyed éve csak négy kuka heti háromszori ürítéséért kell fizetnünk az FKF-nek. Ha többen és rendezetten komposztálnak a házunkban, akkor tovább csökkenthetjük a vegyes-szemét mennyiségét.

11 hónap komposztálási végtermékét elemezve kiderült, hogy az összes nyári görögdinnye-héj nyomtalanul eltűnt! Ha jobban ügyelünk arra, hogy mit dobunk bele - pizzát és egyáltalán, főtt ételt nem kellene, de még a tojáshéj is elég lassan bomlik le - ha hetente legalább egyszer valamelyik önkéntes lakó összegereblyézi a lehullott leveleket és beleteszi a komposztálóba, talán a levegőztető cső is segit a rothadásmentes lebomlásban, akkor kevesebb muslica zavarja a hétköznapjainkat. A szakszerű előadáson erről is többet hallunk majd - minden érdeklődőt szeretettel várunk.

A környezetvédelem a tisztasággal, a kert rendbentartásával kezdődik, de koránt sem ér véget. Márciusban volt a kéményellenörzés hónapja - borzalom amit találtunk! Az első udvarban a használatban lévő kémények zöme a teljesen elavult gyűjtőkémények része - a 2008-as tizmilliónál is többe kerülő kéményfelújítás nagyrészt olyan kéményeket érintett, amelyeket nem is használnak! A második udvarban van két kéményfelépítmény (6 lakás kéménye), amely légörvényes volt, és ugyanúgy építették újjá! A legtöbb gázfűtéses kémény béleletlen, de van olyan is, amelynek a bélelése már elavult... Egy földszinti kislakás gázkazános felújítása 6-700 ezer forintban kerül, a lakók többsége ekkora kiadásra képtelen, közben pedig maga a gáz ára is emelkedik... egyre kevésbé utópisztikus más energiaforrásban gondolkodni - a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium már kiírta a pályázatot... Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Energiahatékonysági Alprogram  "a pályázatok folyamatosan nyújthatók be, legkésőbb 2010. október 30. 12 óráig, vagy a forrás rendelkezésre állásának függvényében a miniszter döntéséig." Aki nem akar előregondolni, az menthetetlenül lemarad...

6 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://brody17.blog.hu/api/trackback/id/tr51879124

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: website laten maken 2018.04.11. 00:32:07

Schwinn Csepel kerékpár - Bicikli bolt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2010.03.29. 21:27:13

A rendhez az is hozzátartozik, hogy ahogy a második írásos szavazás eredménye is nyilvánvalóvá vált, kezd javulni a fizetési fegyelem. Igaz, még itt is van hová fejlődnünk: a hatszázezernyi hiány fele egy házaspár "érdeme" - ami már komolyabb ügyvédi beavatkozást kíván.

rozalicska 2010.03.30. 08:21:16

Jó olvasni a tavaszi munkákról, mi is kitakarítottuk e kertet a tél után, kibújtak a tulipánok és a nárciszokból egy csoport már virágzik

Norris74 2010.04.01. 01:51:10

A szüleim most vettek haszonbérbe 1.8 hektár szőlőt Kisharsányban és egy részét Villányban. Lent voltam náluk, és elvégeztük a tavaszi munkák egy részét - metszés, gallyazás, kötözés -, most már "csak" a zöld munkák vannak hátra...szóval ennek fényében, illetve ahhoz képest, egy kis kertészkedés az udvarotokban már kismiska. :D Csak szólj, hogy mikor lesz, dobj egy üzenetet, és amennyiben nem lesz olyan éget ügy, ami miatt nem tudok elmenni, úgy örömmel megyek ismét. :)

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2010.04.02. 09:25:44

@Norris74: Nagyon aranyos vagy! A következő szervezett kertészkedésre remélhetőleg a Locan Agenda 21 stratégiai csoport is eljön, amelyben a Palotanegyed Egyesület nevében részt veszek - a környezettudatosság terjesztése a cél, olyan lokális cselekvések szervezése, amely a globális környezetünket is befolyásolja. Március 31-én volt az első ülés - igazán nagyszerű emberek gyülekezete volt, akik tenni szeretnének a józsefvárosi környezet minőségi javulásáért.
Az LA21-ről további dolgokat lehet olvasni itt:
74.125.77.132/search?q=cache:IW0Njxls5jwJ:www.rev8.hu/csatolmanyok/jogidokok/jogidokok_38.doc+Local+Agenda+21+J%C3%B3zsefv%C3%A1ros&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&client=firefox-a
www.dafka.hu/DAFKA%20infokp/adattar/kv.htm
www.ktk-ces.hu/312.html

hallohallo · http://britesite.blogspot.com/ 2010.05.23. 07:21:28

kaptam egy ilyen hírlevelet a múltkor, hátha titeket is érdekel egy hasonló rendezvény:
Újra Nyitott Udvar - közösségi bolhapiac!

Tavaly áprilisban szerveztük az első közösségi bolhapiacot, amit
nagyon szerettek a lakók és a vásárlók is. Úgy döntöttünk, hogy az
idei Nyitott Udvar szezont is a Pipa utcában indítjuk!

Május 8-án 10.00 - 14.00 között, a IX. kerület, Pipa utca 4. szám
alatti lakók újra megnyitják a ház kapuit és saját maguk által
készített-összegyűjtött tárgyaikat teszik ki portékának.

Az idelátogató érdeklődők nem csak rég elfeledett csecse-becsék között
keresgélhetnek, de beszélgethetnek a ház lakóival és megcsodálhatják
az udvar szépségét.
A piacon befolyt összegből a ház növényeket vásárol, és zöldebbé
varázsolja a belső teret.

www.youtube.com/watch?v=tUjQlZ-HMCY

"Varázsoljunk kerteket Budapest udvaraira!"

Információ: Miklusicsák Aliz 0670 / 4286403

Partnerek: Medence Csoport, Gang Csoport, Urbitális Majális

szavazz a programunkra:
www.urbitalis.hu/hu/program_reszletes/244
süti beállítások módosítása