A mi házunk

Hiszem, hogy egy XIX.században épült házban is meg lehet valósítani a legkorszerűbb, XXI. századi életetforma kényelmes keretét. De ezért tenni kell! Városgazdász és újságíró diplomával, harminc éves építőipari gyakorlattal tekintek a társasházra, amiben lakom. Kritikus vagyok, de igyekszem segíteni is a közösségnek. Voltam közös képviselő - akkor indítottam ezt a blogot, ma már nem vagyok az, de felelősségteljes tulajdonos igen, ezért folytatom.

Linkblog

Friss topikok

  • ...szintén: @Amichay: Közben "lesett", és össze is tört... Szép, bolond világ... Sajnálom. Sajnálom, hogy "A... (2014.05.24. 21:06) Manapság...
  • Amichay: @flash.gordon: A komposztálót azonnal felszámolták, amint lemondtam a közös képviseletről. Én tová... (2012.11.22. 13:45) Végkifejlet
  • bodis.lajos: Éva, fantasztikus munkát végeztél. Három év után próbálom, próbáljuk újraéleszteni a reflexiót. Na... (2012.10.23. 11:07) Pályázat - titkok és mutyizás nélkül?
  • Amichay: @naszoszo: Az alapító okiratban kell szerepeljen az, hogy az üzletek minden négyzetmétere dupla a... (2011.05.03. 17:46) Jövőkép
  • városjáró: Szia Éva! Miújság a ház ügyeivel? Siker? Kudarc? Stagnálás? (2010.10.22. 16:08) Nem álmodtam - ez már a valóság!

XXI. századi életforma egy XIX. században épült belvárosi házban_1_ Utcai homlokzat

2009.11.23. 17:34 Amichay

Ahogy az előző bejegyzésben írtam, a legfőbb, szakmai feladatomnak, mint városgazdász - aki egy időre igyekszik ellátni a ház közös képviseletét - azt tartom, hogy megszülessen egy koncenzusos jövőkép, ami minden lépésünket motiválja.

Ehhez, első lépésben alapos felmérés volt szükséges, néhány szakértő bevonása, tervek készítése, bizonyos esetekben az engedélyezési eljárás megindítása. Ez a homlokzati terv - még csupán munkaközi stádiumban, ennek a munkának a kezdete.

Tekintettel arra, hogy nyáron volt egy homlokzatfelújítási pályázat, amelyen csak azért nem vehettünk részt, mert nincs a birtokunkban a homlokzatfelújításra vonatkozó, a műemlékfelügyelettel egyeztetett, jogerősen engedélyezett terv - ebbe az irányba is megtettük az első lépéseket - levéltári gyűjtés, első egyeztetés a hatóságokkal és az első munkaközi tervek elkészítése. Ezek nélkül nincs miről beszélni.

A műemlékesekkel való egyeztetés eredménye, hogy a  lábazati, tardosi kemény mészkő színvilágának a továbbvitelét tartanák jónak. Felemelni a lábazatot 1,00-1,20 magasságáig, amikor a földszinti nyílászárók, a kapuval együtt, az eredeti kapu formavilágát idézők - itt-ott még fellelhetők a valóságban is az eredeti motivumok, például az asztalosműhely portálja esetében - és a borvörös árnyalat felé hajló barnák, míg a vakolat a kőnél világosabb árnyalatú lenne. Az emeleti nyílászárók fehérek maradnának. A rajzon kicsit túl rózsaszinné vált a színezés, de aki már járt a felújított liftünkben, az látta a borvörös és a hozzá illő, halvány árnyalatot - ami már a műemlékesekkel való egyeztetés után született, ennek alapján el lehet képzelni a hatást. A  tardosi követ rendszeresen használták mint lábazatot a XIX. századi építkezések során. Pattintott, polírozott, mattcsiszolt és antikolt felületkezeléssel rendkívül változatos  a megjelenése. A második udvar függőfolyosói és a lépcsők is abból voltak, míg egy "IKV-felújítás" során el nem lopkodták.

Az utcai homlokzatunk, ha szépnek nem is mondható - a rikító sárga kapu, a szürke falak, a többnyire lehúzott rolókkal - , de nyóckeri átlagban mégsem állunk nagyon rosszul. Viszont, ha bármilyen pályázaton, amit évente kiírnak homlokzatfelújításra, részt akarunk venni - jogerős építési engedéllyel kell rendelkeznünk. Mivel nincs, meg kell csináltatnunk, engedélyeztetnünk kell, és alkalom adtán ezzel pályázni felújítási forrásokra.

Az adottságságainkat tehát egyfelöl meghatározza az a műemléki környezet, amelyet a szomszédos kéményseprőház jelent, ám a kapun belül úgy alakíthatjuk a környezetünket, ahogy jónak látjuk. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem érdemes tiszteletben tartani azt ami érték, de lehetőségünk nyílik felülvizsgálni minden egyes részletet és és feltenni a kérdést, hogy lehetne mindezt jobbá tenni.

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://brody17.blog.hu/api/trackback/id/tr331546721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pösti 2009.11.25. 21:44:52

Irigylem a házatokat(bár a lakóközösséget nem ismerem) és sok sikert kívánok a további "küzdelemhez"!A netről is tovább fogok szurkolni és ha egyszer tartanátok egy nyílt napot,arra nagyon szívesen elmennék esetleges "best practice" tapasztalatokért.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.11.26. 09:23:24

@pösti: A blognak, természetesen, elsősorban a helyi közösségépítésben-informálásban lenne szerepe, de nem titok, hogy a netes nyilvánosság által nyújtott lehetőség arra is alkalmas, hogy mások tapasztalatokat szerezzenek a "mi kárunkon".
A mádiában elmesélt sikertörténetekkel szemben, itt a folyamatot szeretnénk dokumentálni - amiben vannak sikeres és kudarcos élmények is, de hát, ilyen az élet.

br17 2009.11.26. 10:05:31

Nagyon tetszik a homlokzati terv,ha elkészül,ez lesz a legszebb ház az utcában!Bár már ott tartanánk,támogatom az engedélyeztetési eljárást,hogy pályázhassunk.Ezt a lehetőséget nem szabad kihagyni,fontosabb lenne,mint a teljesen szükségtelen,és szakszerűtlen "kéményfelújítás",amelynek töredékét fedezte a pályázattal nyert összeg,a többi kidobott pénz volt.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.12.05. 18:38:46

@br17: Pénteken délelőtt voltunk egy újabb egyeztetésen a KÖH-ben. Az illetékesnek is tetszett a homlokzati terv és az adatfeltáró munka amit az építészünkkel végeztünk. Annak érdekében, hogy az eredeti falszínt esetleg megtaláljuk, a jövő héten kijön a KÖH restaurárora "megkapargatni" a festékrétegeket valamelyik homlokzati ablak mellett. Sajnos, akit eddig kérdeztem, nem emlékszik arra, hogy milyen színű volt a homlokzat ez előtt az egérszürke előtt.
Időközben, a kémény-anyagot átnézve talált utalások alapján, a kéményseprőház (Bródy 15) felőli tűzfal problémája is hozzáadódott a homlokzati kérdésekhez, mivel az utcáról az legalább annyira érzékelhető felület.
A zöldtető-megoldás egyébként erre a tűzfalra vonatkozóan is szolgál új, használható lehetőséget - a zöldtetőről szépen befuttatható borostyánnal a két ház közötti tűzfal.
süti beállítások módosítása