A mi házunk

Hiszem, hogy egy XIX.században épült házban is meg lehet valósítani a legkorszerűbb, XXI. századi életetforma kényelmes keretét. De ezért tenni kell! Városgazdász és újságíró diplomával, harminc éves építőipari gyakorlattal tekintek a társasházra, amiben lakom. Kritikus vagyok, de igyekszem segíteni is a közösségnek. Voltam közös képviselő - akkor indítottam ezt a blogot, ma már nem vagyok az, de felelősségteljes tulajdonos igen, ezért folytatom.

Linkblog

Friss topikok

  • ...szintén: @Amichay: Közben "lesett", és össze is tört... Szép, bolond világ... Sajnálom. Sajnálom, hogy "A... (2014.05.24. 21:06) Manapság...
  • Amichay: @flash.gordon: A komposztálót azonnal felszámolták, amint lemondtam a közös képviseletről. Én tová... (2012.11.22. 13:45) Végkifejlet
  • bodis.lajos: Éva, fantasztikus munkát végeztél. Három év után próbálom, próbáljuk újraéleszteni a reflexiót. Na... (2012.10.23. 11:07) Pályázat - titkok és mutyizás nélkül?
  • Amichay: @naszoszo: Az alapító okiratban kell szerepeljen az, hogy az üzletek minden négyzetmétere dupla a... (2011.05.03. 17:46) Jövőkép
  • városjáró: Szia Éva! Miújság a ház ügyeivel? Siker? Kudarc? Stagnálás? (2010.10.22. 16:08) Nem álmodtam - ez már a valóság!

Háztörténet - tisztázatlan részletekkel

2009.07.18. 18:17 Amichay

A péntek délelőttöt a Fővárosi Levéltárban töltöttem. Ahhoz, hogy az egyik pályázaton résztvehessünk,  a műemlékfelügyelőség közreműködésére van szükségünk. A levéltári dokumentációt megrendelte az építészünk  pár nappal ezelőtt, és roppant izgatottak voltunk, hogy mit találunk. A blog nyitóbejegyzéséhez fűzött megjegyzésben volt már némi információnk, de mint kiderült, nem igazán pontosak.

Az első dokumentáció 1885-ből való, amelyben báró Podmaniczky László gyönyörű aláírású, de kibogozhatatlan nevű építőmestere által készített rajzon  a már meglévő hátsó udvari épület elé, az utcafrontra egy bérpalota építését kérelmezi. Megtaláltuk az engedélyezési jegyzőkönyvet is - úgyszintén gyönyörű, kacifántos, ám nehezen olvasható szöveggel.

Tehát 1885-ben már állt a hátsó épület, sőt a rajzon az első udvaron , a két egyenes, összekötő szárny. A dokumentumok szerint a báró a hátsó épület második emeletén lakott. Először azt hittem, hogy ez a báró Podmaniczky László az a főnemes volt, aki a mai Nyugati pályaudvar elődjének az Indóháznak  ajándékozott telket, és róla nevezték el a VI. kerületi Podmanicky utcát. Igazolni látszott ezt a feltevést, hogy a Nemzeti Múzeum elkészülte után a magyar arisztokrácia divatos lakóhellyé vált a környék. Ellentmondani látszik viszont, hogy az elit környék az 1870-es években a Szentkirályi utcáig terjedt, és az épület jóval szerényebb annál, hogy egy főnemes lakjon benne. Sokkal inkább tűnik úgy, hogy ez a báró Podmaniczky László azért épitkezett a saját háza elé, mert pénzszűkében volt, és a bérpalota épitése  akkoriban jó befektetésnek tűnt. A báró Podmaniczky László név felbukkan egy Pest város közgyűlésének 1861-es jegyzőkönyvéből, amely szerint Építő Bizottmány felállításáról döntött. Ebben a bizottmányban báró Podmaniczky neve mellett olyanok szerepelnek mint Hild József, Jókai Mór, Eötvös József, gróf Károlyi György, Gozsdu Manó.

Ez a ház megépült, mert a kissé meggyötört pauszpapíron lévő alaprajzok azonosíthatók a ház mai méreteivel, bár utóbb számos átalakitás történt, illetve a homlokzaton látható erkély és a korlátja is átvészelte a későbbi átalakitásokat.

A homlokzati díszítések viszont teljesen eltüntek, vélhetőleg az 1914-es átalakítás során.

De közben, még 1908-ban is van egy átalakítás. Ennek megrendelője már nem a báró, hanem Szávozd Richárd, mint tulajdonos, és az építész Schannen Artúr - ez egybevág azzal, amit Vértes Mihály írt, hogy Schannen 1901-ben kapott diplomát, mert ez a megrendelés csupán az összekötő szárny lebontása és annak helyén két  kétszintes lakószárny megépítése volt - tipikus, kezdő építészi feladat. Felötlött bennünk, hogy miért bontották le a köztes-szárnyat? Mivel nincs az eredeti, már 1885-ben meglévő épületről alaprajzunk, csak feltételezésekbe bonyolódhatunk.

Talán, az eredeti Podmaniczky-rezidencia elegánsabb volt, mint ahogy ma elképzelhetjük - különösen az első épület eredeti és átalakított homlokzatát alapul véve, nagyonis elképzelhető, hogy az eredeti épület a mainál elegánsabb volt, amely előtt egy udvar és két szélén istálók voltak. 

Több helyütt említették, hogy az arisztokraták, a parlamenti képviselők (a kiegyezés után itt volt az ideiglenes parlament) azért is szerettek itt lakni, mert a kocsisukat hazaküldhették, a lovak a saját istálóikban parkolhattak,  miután bementek a parlamentbe, a Nemzeti Lovardába, vagy a főrendiháznak otthont adó Nemzeti Múzeumba.  1885-ben kezdődött meg az Országház építése, amely 1904-ig tartott, tehát amikor az 1908-as átalakitási kérelem született, valószínűleg a ház egésze már sokkal kevésbé arisztokratikus, mint inkább bérpalota jelleget öltött. Az újonnan épült köztes szárny vasbeton födéme szabadalmaztatott eljárás alapján készült - gyönyörű vasalási terv szerepel a Levéltárban.

Szávozd, úgy tűnik, hogy meg volt elégedve a fiatal Schannen munkájával, mert rábízta az 1914-es átalakítás megtervezését. Szávozd úgy viselkedett, mint egy mai ingatlancápa - először a méglévő három lakószintre még hármat akart építetni, de ez, úgy tűnik, hogy nem jött neki össze, és megelégedett azzal, hogy az eredeti neoklasszicista homlokzati épületrészre még két emeletet, a köztes szárnyra még egy szintet építettek. Lehet, hogy az akkori hatóságok jobbnak látták, hogy az utcafrontról befelé fokozatos csökkenjen a szintszám - milyen igazuk volt! Most annyira durva a két szintnyi ugrás, bizonyára sokkal jobban nézett ki az egész, amikor 4, majd 3, aztán két emeletesre csökkent a magasság.

Az emeletráépítés során teljesen megváltoztatták a homlokzatot, csak az erkélyt nem rombolták le, de a földszint kőburkolatot utánzó vakolatát leverték, mint ahogy az ablakkereteket is. Tehát abszolút helytálló a tábla, hogy Schannék a átalakítást tervezték (az emléktábla szövege szerint) , nem az eredeti utcai szárnyat.

1927-ben  mégis elérik a tulajdonosok, hogy  a közbenső szárnyakra megépítsék a negyedik emeletet, amit egy Halász András nevű építész abszolvál, elég slamposan - a negyedik emeleten egy lépcsőnyi szintkülönbség van a függőfolyosón. Schannenék akkor már sokkal menőbb építészek voltak, mintsem ilyen pitiáner munkával foglalkozzanak.

1931-ben, 1934-ben az özvegy belefog a homlokzati, elegáns polgári lakások darabolásába, illetve a belső udvari nagylakásokat is kisebbekre osztatja. Ekkor már Szirtes Béla az építész.  A II. világháborúban több sérülés is éri az épületet, ezek helyreállításával még 1948-ban is foglalkozik az özvegy, aztán a tulajdonosok helyett a bérlők neve jelenik meg egy-egy kisebb átalakítás kapcsán.

A liftet 1966-ban engedélyezte a hatóság, ez az utolsó dokumentum a házról. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://brody17.blog.hu/api/trackback/id/tr321253457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása