A mi házunk

Hiszem, hogy egy XIX.században épült házban is meg lehet valósítani a legkorszerűbb, XXI. századi életetforma kényelmes keretét. De ezért tenni kell! Városgazdász és újságíró diplomával, harminc éves építőipari gyakorlattal tekintek a társasházra, amiben lakom. Kritikus vagyok, de igyekszem segíteni is a közösségnek. Voltam közös képviselő - akkor indítottam ezt a blogot, ma már nem vagyok az, de felelősségteljes tulajdonos igen, ezért folytatom.

Linkblog

Friss topikok

  • ...szintén: @Amichay: Közben "lesett", és össze is tört... Szép, bolond világ... Sajnálom. Sajnálom, hogy "A... (2014.05.24. 21:06) Manapság...
  • Amichay: @flash.gordon: A komposztálót azonnal felszámolták, amint lemondtam a közös képviseletről. Én tová... (2012.11.22. 13:45) Végkifejlet
  • bodis.lajos: Éva, fantasztikus munkát végeztél. Három év után próbálom, próbáljuk újraéleszteni a reflexiót. Na... (2012.10.23. 11:07) Pályázat - titkok és mutyizás nélkül?
  • Amichay: @naszoszo: Az alapító okiratban kell szerepeljen az, hogy az üzletek minden négyzetmétere dupla a... (2011.05.03. 17:46) Jövőkép
  • városjáró: Szia Éva! Miújság a ház ügyeivel? Siker? Kudarc? Stagnálás? (2010.10.22. 16:08) Nem álmodtam - ez már a valóság!

Strangok

2009.11.18. 11:10 Amichay

Október 21-e óta nem írtam bejegyzést, csak kommenteltem az előzőeket. Igaz, most a saját lakásom átépítése is foglalkoztat és emiatt nem lakom a házban - hajnalban kelek, sokszor már fél hétkor itt vagyok, ezért este hat-hét körül már az összeesés szélén  a fáradtságtól - de nem ezért nem írtam...

Október 22-én volt egy "tetemrehívás" - az SZVB elnöke szervezte az ünnep előtt, amely kb. olyan volt mint egy bírósági tárgyalás, amelyben én vagyok a vádlott. Persze, úgy is lehet értelmezni, hogy az SZVB "köszönetet mondott" mindazért a munkáért, amit április eleje óta végeztem. Sajátságos köszönet, sajátságos emberektől. Nem részletezem, de mérhetetlen csalódás volt számomra. Az éves beszámolómban ki fogok térni erre is, de most fontosabb dolgok vannak napirenden.

Az egyik első emeleti lakás konyhájának oldalfalán vizesedés jelei mutatkoztak. Szeptemberben kisebb folt volt, de nem lehetett pontosan megállapitani, hogy ez egy korábbi nedvesedés száradó nyoma, vagy van utánpótlása valahonnan. Múlt héten újra megnéztünk (mindent fotókkal dokumentálok, természetesen), és az a szomorú tény, hogy ez bizony "hízik", ezért fel kell tárni az okot. Ugyanabban a lakásban megjelent egy másik folt is - ez a fürdőszoba plafonján. Ma megnéztük az összes érintett lakást - egyértelműen strang-problémáról van szó, most már csak az a kérdés, hogy két-két lakást érint, vagy a szennyvízlefolyó problematikája kiterjed a földszinti lakásokra is. Erre minden esélyünk megvan. Délelőtt sikerült bejutnom az egyik földszinti lakásba, amelyet most újítottak fel, és úgy tűnik, hogy ez a szakasz rendben van, délután megpróbálok beszélni a másik földszinti lakásban lakókkal is, mert ha már nekiesünk a strangnak, akkor érdemes egy rumlival minden problémát megoldani ezen a szakaszon, az elkövetkezendő húsz évre.

Célszerű ezekkel a társasházhoz tartozó részekkel nem megvárni azt a helyzetet, hogy valakinek a plafonja, vagy fala ázik, hanem lehetőleg a lakásfelújításokkal párhuzamosan ezeket is felújítani. Ezekben a régi házakban, ahol építésük idején csak minimális mennyiségű vizeshelyiség volt - egy fürdőszoba az úri lakásokban, közös WC a cselédeknek - később a leglehetetlenebb helyeken huzigálták a víz-, és a csatorna-csöveket. Erre sajnálatos példa a saját lakásom, ahol most lebontottuk a fürdőszoba feletti "susztergalériát", és teljes terjedelmességében elénk tárult a strang körüli nedvesedés a boltozat alatt. Kibontottuk a rabic"falat",  a padló valamint a plafon felé a csatlakozást - tiszta régészet az ilyen munka.

Fel-, és leszálló vezetékek a Társasház közös tulajdonához tartozó részek, de a fenti okokból kifolyólag, a privát lakások belső terein haladnak keresztül, ezért a felújításuk csak akkor történhet, amikor az illető lakást is teljes felújításnak vetik alá, vagy akkor, ha hibaelhárításra van szükség - már ázik a szomszéd. A lakótérben látható nedvességfoltok többnyire egy lassan szétrothadó vezetékrendszert takarnak, tehát nem arról van szó, hogy egy ponton van a baj, ezért nem érdemes elaprózni a javítást. A mi házunkban nyáron befejeztük a pincékben lévő  gyűjtővezetékek felújítását - a felszálló vezetékeket a lakókkal való szoros együttműködésben tudjuk elvégezni, lehetőleg tervezetten, de ha másként nem megy, akkor, amikor a problémát "tettenérjük".

Sajnos, az elmúlt évek gyakorlata az volt, hogy akinek átnedvesedett a fala-plafonja, kapott valami kártérítést a biztosítótól, és ezzel a dolog le volt tudva, ahelyett, hogy a közös képviselő alaposan feltárta volna a probléma okát, és azt orvosolta volna. A második udvarban lévő lakásoknál már korábban is volt nedvesedés, de csak festéssel "orvosolták", a kiváltó okot nem szüntették meg.

Most viszont a kárbecslővel megbeszéltük, hogy minden ilyen esetben az okokat alaposan feltárjuk, a munkálatokat dokumentáljuk és a ház fizeti a rá háruló költségeket, ami pedig a kárt illeti, a biztosító a kártérítést ennek alapján állapítja meg. Az ilyen esetben kifizetendő összeg bizonyára nagyobb lesz, mintha lemázolnák a falat, de ezeket a pontokat hosszú időre problémamentessé tesszük.

A  felújítási munkáknak ezt a részét, amely szabad szemmel nem látható, illetve a privát területeken halad keresztül, a ház terveiben dokumentáljuk. Tekintettel arra, hogy a ház strangjainak pontos helyéről úgy sincs felmérésünk, ezzel megkezdjük ennek a rendszernek a feltérképezését is.

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://brody17.blog.hu/api/trackback/id/tr701529683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rozalicska 2009.11.19. 08:02:15

amig bent laktunk a városban olyan problémája volt az alattunk lakónak, hogy télen ázik a fürdőszobája, nyáron nem( akkor alig voltunk otthon)
amikor teljesen begurultam és egyébként is utáltam a kövezetet, nekiláttunk, kiderült, hogy a kedves IKV két csövet egymásba dugott és úgy oldottam meg a problémát korábban, csak az volt a baj benne, hogy nem illeszkedtek pontosan egymásba a csövek, és még csak kóc sem volt a kettő közé tekerve

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.11.19. 10:22:01

Most vagyunk túl az első strang feltárásán - valami elképesztő helyzet, amit találtunk.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.11.19. 10:48:27

A második strang kibontása még fájdalmasabb dolog, mert két felújított lakáson keresztül vezet. Hogy még nagyobb legyen az "öröm", kiderült, hogy a második emeleti fürdőszoba padlóösszefolyója alatt, az első emeleti lakás plafonja is ázik... a padlóösszefolyót tavaly csináltatták meg... a kérdés, hogyan, ha most is ázik...

rozalicska 2009.11.19. 14:30:24

@Amichay:
úgy ahogyan nálunk annak idején, megpróbálták két cső végét összepasszítani, oszt így sikerült

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.11.20. 08:13:04

Hát, ez kemény nap volt... tegnap kora reggeltől késő estig dolgoztak a vízvezetékszerelők - két helyen is kicserélték a strangot, ahol nedvesedés nyomai voltak. Természetesen, nemcsak azt a pontot cserélték ki, hanem azt a strangszakaszt, amit ennek kapcsán el lehetett érni, túl nagy bontás nélkül. Az egyik lakásban, ahol sokáig egy idős néni élt, a WC melletti strang nem volt leburkolva, igy a padlóburkolat lábazatáig kiseréltük az eternit csövet. A másik lakásban a csempeburkolat feletti szakaszig. Ebben az esetben a második emeleti lakás WC-jének a padlóját meg kellett bontani, és ennek kapcsán még néhány hibára fény derült... Mindenesetre, most már csak a kőműves és burkoló-munkák, illetve a festés maradt hátra, estére mindenki használhatta a fürdőszobáját.

rozalicska 2009.11.20. 10:38:12

Éva, ezek a régi eternit csövek egy idő után megadják magukat, minden külső extra behatás nélkül is?

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.11.20. 15:20:52

@rozalicska: Nem tudom - annyira beható ismereteim nincsenek eternit-cső ügyben. A strangok gyenge pontjai mindig a becsatlakozások körül vannak. Az eternit, önmagában elég erős anyag, de nagyon rugalmatlan. Egy ház pedig, bármilyen furcsa - mozog. Hőtágulás, nedvesség, altalajmozgások. Ráadásul, ha egy anyagtipus kimegy a forgalomból, mint például a kezdeti öntöttvas-lefolyókat felváltotta az eternit, majd a plasztik különböző formája, szóval ezeknek a különböző anyagoknak az illeszkedése is elég problematikus. Most, amikor az eternitcsöveket bizonyos szinten el kellett "fűrészelni", hogy a KG csöveket ráillesszük, speciális gumimandzsettákat szereltek rájuk, de annak is, bizonyára van egy elfáradási ideje.
süti beállítások módosítása