A mi házunk

Hiszem, hogy egy XIX.században épült házban is meg lehet valósítani a legkorszerűbb, XXI. századi életetforma kényelmes keretét. De ezért tenni kell! Városgazdász és újságíró diplomával, harminc éves építőipari gyakorlattal tekintek a társasházra, amiben lakom. Kritikus vagyok, de igyekszem segíteni is a közösségnek. Voltam közös képviselő - akkor indítottam ezt a blogot, ma már nem vagyok az, de felelősségteljes tulajdonos igen, ezért folytatom.

Linkblog

Friss topikok

  • ...szintén: @Amichay: Közben "lesett", és össze is tört... Szép, bolond világ... Sajnálom. Sajnálom, hogy "A... (2014.05.24. 21:06) Manapság...
  • Amichay: @flash.gordon: A komposztálót azonnal felszámolták, amint lemondtam a közös képviseletről. Én tová... (2012.11.22. 13:45) Végkifejlet
  • bodis.lajos: Éva, fantasztikus munkát végeztél. Három év után próbálom, próbáljuk újraéleszteni a reflexiót. Na... (2012.10.23. 11:07) Pályázat - titkok és mutyizás nélkül?
  • Amichay: @naszoszo: Az alapító okiratban kell szerepeljen az, hogy az üzletek minden négyzetmétere dupla a... (2011.05.03. 17:46) Jövőkép
  • városjáró: Szia Éva! Miújság a ház ügyeivel? Siker? Kudarc? Stagnálás? (2010.10.22. 16:08) Nem álmodtam - ez már a valóság!

Homlokzat

2009.07.13. 15:52 Amichay

A fővárosi közgyűlés Városfejlesztési és Városképvédelmi Bizottsága a főváros épitészeti értékeinek rekonstrukcióját kívánja támogatni egy olyan pályázattal, amelynek keretösszege nem ismert, de elvileg a mi házunk is eséllyel részt vehetne benne. Csakhogy: a részvételhez jogerős építési engedély szükséges, és a határidő ez év augusztus 31.

Ma beszéltem a kerületi építésügyi hatóság házunkért is felelős képviselőjével, aki nagyon készséges volt, de tanácsolta, hogy hivjam fel a műemlékvédelmi illetékest is, mert bár a házunk nem műemlék, a mellettünk lévő ház az (a Kéményseprőház), ezért a homlokzat-felújítást  a műemlékvédelemmel is egyeztetni kell.  Ebből a pályázatból is kiderül, hogy bizony előre kell gondolkodnunk és cselekednünk ahhoz, hogy egy-egy meghirdetetett pályázaton eséllyel vegyünk részt. Ha most már meglenne a homlokzati felújítás terve, akkor nem lenne semmi akadálya annak, hogy benyújtsuk a pályázatot.

A házunk homlokzata nem a legrosszabb a környéken,  az elvégzendő munkák között vakolat-javítás csak kis mértékben szerepel, (a földszinten) többnyire festésről van szó. Ugyanakkor, a földszinten a külső homlokzaton is jelentkezik az a probléma, ami a belső falakon is látszik - a talajnedvesség felszivárgásából adódóan, a még nemrégiben festett falról is pereg le az új, bár meglehetősen ronda egérszürke festék. A jelenlegi pályázatra talán sikerülne a bejárati kapu és közvetlen környéke rendbetételét benyújtani, de az engedélyezési eljárás komplex tervet követel. Holnap, egyik lelkes és tehetséges tanitványom a kommunikációs kurzusról (tavaly tartottam építészeknek kreditpontos, kommunikációs kurzust, ott ismertem meg néhány nagyszerű, fiatal építészt) eljön megnézni a munka volumenét.  Ezek után megnézi a Teve utcai Fővárosi Levéltárban, hogy létezik-e az épület eredeti terve. Abban az időben még színesre festett gyönyörű terveket készítettek, és ha szerencsénk van, akkor nem pusztultak el az idő folyamán. Valamikor, amikor az akkori Fővárosi Tanácson  dolgoztam, a hetvenes évek végén, sok ilyen, gyönyörű, régi tervet láttam. A legjobban akkor járnánk, ha megtalálnánk az eredeti terveket.

Ha nem, akkor a műemlékvédelmis kolléga azt javasolta, hogy a kőburkolatot utánzó vakolat-architecturának valamilyen, természetes kőhöz hasonló árnyalatú színt kellene választani, és ahhoz illően, egy meleg-bordós-barna színt a kapunak, illetve az üzletportáloknak. Az emeleti ablakok továbbra is fehérek maradnának, csak azt kellene kitalálni, hogy miként lehet jobb tömítéssel energiatakarékosabbá tenni őket. Éppen tegnap fényképeztem le a felújított Pekáry-házat a Király utcában, amely ugyan kicsit korábban épült, mint a mi házunk, de a színvilága, így a felújítás után nagyon hasonlit arra, amire a műemlékes utalt.

Ha szerencsénk lesz, és kellően gyorsak és hatékonyak leszünk, akkor talán, a mostani pályázatra beadhatjuk a bejárati kapu és környéke rendbetételére a pályázatot, és a teljes homlokzati felújításra a jövő évben, amikor a Bródy Sándor utca vegyes-forgalmú utcává alakítása alkalmából lehet homlokzatfelújításra pályázni. A két időpont közötti idő sem lenne értelmetlen várakozás, mivel a földszinti falak festésére csak akkor érdemes költeni, ha azok már kiszáradtak.  

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://brody17.blog.hu/api/trackback/id/tr861243879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.07.14. 14:20:07

A mai nap fejleménye, hogy itt járt az építész úr, végigjártunk mindent, és innen a Teve utcába ment, hogy első kanyarban kiderüljön, hogy milyen tervanyag van a házunkról. Valami van, de három nap, mire a Fővárosi Levéltárban előbányásszák az aktát. Úgyhogy pénteken reggel együtt megyünk vissza, mert a helyszínen kell eldönteni, hogy elegendő valamit csak lemásolni, vagy a terveket be kell szkenneltetni - ami megint további három munkanap levéltároséknál... Közben már egyeztetünk egy találkát a műemlékesekkel és a helyi épÍtésügyi hatóságnál. Az augusztusi szabadságolások nem kedveznek az ügynek, de mindent megteszünk, hogy mégis sikerüljön beadni egy szerény pályázatot most is...

Percipán · http://magnasfertaly.blogspot.com 2009.07.14. 22:03:58

Éva, inkább fotómasinával felszerelkezve menjetek, a Teve utcában egy ív terv szkenneltetése is többe kerül, mint a napi fotójegy (emlékeim szerint 1500.- Ft). És akkor szépen a székekre felállva, magasba tartott karral egész nagyméretú oldalakat (A3-ast mindenképpen) is meg tudtok örökíteni. Nyugi, nem csak Ti fogtok ebben a mulatságos pozitúrában dolgozni ott! :-)
Javaslom, hogy a két szomszéd helyrajzi számról is kérjétek ki a doksikat, mi érdekes összefüggésekre bukkantunk... hiszen nemcsak építészeti, hanem háztörténeti szempontból is hordoznak információkat a megsárgult papírok. És mivel a Ti házatok is nagyjából olyan korú, mint a miénk (Szentkirályi 10.), remélhetőleg sok érdekességre bukkantok majd!
Mi hír a Belsőudvar Pályázatról?

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.07.14. 22:25:49

@Percipán: Köszi a jótanácsot! Az ember mindig tanul...:)
A Belsőudvar Pályázatról annyit tudok, hogy a napokban voltak itt bejáráson a RÉV8-tól, de sajnos, én éppen nem voltam itthon, de az IB egyik tagja végigvezette őket.

rozalicska 2009.07.16. 08:33:24

Egy neked való oldal, bár lehet hogy ismered
varoskepp.blog.hu/authors/author/BDzsH

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.07.16. 11:11:17

@rozalicska: Köszi, ismerem a bloggot... a kedvenceim között. Mellesleg, a legutóbbi bejegyzések egyike volt az a ház, amelynek a tetőteraszos lakásának egy részét én terveztem át a múlt évben. Az egy fantasztikus lakás volt régen - nem volt cseppet sem haszontal a nagy méret, mert az az egyik épitész saját lakása és műterme volt. A háború után három lakást csináltak belőle - sajnos. A valamikori lakás-része majdnem érintetlen maradt, és most olyan tulajdonosa van aki nagyon nagyra értékeli az eredetiben ottmaradt konyhát, garderobe-szobát, és felújítatta, nem cserélte le. Sajnos, valamelyik korábbi közös képviselő a felülvilágítókat "leszigetelte" pedig ezek a lakás belsejében lévő helyiségeknek is természetes fényt adtak. Az irodai részt nagyon ostobán feldarabolták a háború után, lett egy nyomoronc garzon középen, nagy terasszal, és maradt egy 66 négyzetméteres lakás kb. 40 négyzetméteres tetőterasszal. Ezt terveztem át egy nagyon kedves lánynak, aki a nagymamájától örökölte. Kényelmes, kétszobás lakás lett belőle, gyönyörű tetőterasszal, amelyet a korlát mentén növény-vályúval vettünk körbe, mert a korlát veszélyesen alacsony volt, egyrészt, más részt viszont így egy dzsungel határolja körül a teraszt.

StopSzmog 2009.07.28. 04:55:26

kicsit off
az erkélyt figyelem, mert olyan, mintha nem lenne alja. vagy csak a fény/árnyék játszik velem?

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.07.28. 10:32:20

@StopSzmog: Van alja, csak az az ocsmány szürke vakolat egy része leesett... a klasszicista díszités már rég nincs és a homlokzatfelújitáskor ezt is rendbe kell tenni.

Tigram 2009.07.28. 16:12:46

Érdekes, amit írsz! a homlokzatfelújításról????
2008 december 5.-én hívták össze a rév8 irodájába a közös képviselőket a homlokzat felújítás ügyében.
Kényelmetlen kérdéseket tettem fel:
1. mi a dolga a özmunka tanácsának a VIII. kerülettel, igaz ugyan, hogy az elnöke itteni képviselő,
2. nem kaptunk terveket arra vonatkozóan, milyen mélységű a homlokzat felújítása, ezt ott kértem, dolgozzák ki, egy négyzetméter árát, mert nem mindegy, hogy leverik e a régi vakolatot a tégláig és újra vakolják, esetleg hőszigeteléssel (á: 50 000/m2), vagy kikenik új színnel és kész.
Mai napig nincs meg az árajánlat?!
3. Azután az sem tiszta a dologban, hogy Ők akarják megnevezni a Kivitelezőt erre a munkára???????, hogy is van ez? Miért nem a társasház választja ki az általa már bejáratott és tisztességgel dolgozó kivitelezőt. No nem azért, hogy a kivitelezés 10%-át zsebretegye. NEM. Hanem azért, mert minden házban ott élő, lakó lévő közös képviselő, tudja, hogy milyen munkát követeljen. Legalábbis a mi házunkban tudja, mert építőmérnök.
4.a palotanegyed rekonstrukciója egy nagy fekete gödör. Részleteket lehet ismerni, de az egészét nem. Miért nincs a döntéshozó testületben egyetlen közös képviselő sem?????????
Azzal, hogy a Palotanegyed infókat kéthetente, vagy havonta egyszer megtartáják a Cappa Café-ban, még a dolgok lényegét nem látjuk!
5. Homlokzatvilágítást is mutyizás fogja körül: Társasházakat megkérdeznek íven, akarják e a kivilágítását az épületnek, mert akkor a kivitelezést a kerület állja, de az áramdíj. havonta, minden lakónak plusz 198Ft a közös költségbe! Hogyan???????
Ugyanis, ha a Főpolgármesteri Hivatalnál ezt a díszkivilágítst megkérvényezik az épületek, a költségeit átvállalja a Főpolgármesteri Hivatal.
Qui prodest????????????
süti beállítások módosítása