A mi házunk

Hiszem, hogy egy XIX.században épült házban is meg lehet valósítani a legkorszerűbb, XXI. századi életetforma kényelmes keretét. De ezért tenni kell! Városgazdász és újságíró diplomával, harminc éves építőipari gyakorlattal tekintek a társasházra, amiben lakom. Kritikus vagyok, de igyekszem segíteni is a közösségnek. Voltam közös képviselő - akkor indítottam ezt a blogot, ma már nem vagyok az, de felelősségteljes tulajdonos igen, ezért folytatom.

Linkblog

Friss topikok

  • ...szintén: @Amichay: Közben "lesett", és össze is tört... Szép, bolond világ... Sajnálom. Sajnálom, hogy "A... (2014.05.24. 21:06) Manapság...
  • Amichay: @flash.gordon: A komposztálót azonnal felszámolták, amint lemondtam a közös képviseletről. Én tová... (2012.11.22. 13:45) Végkifejlet
  • bodis.lajos: Éva, fantasztikus munkát végeztél. Három év után próbálom, próbáljuk újraéleszteni a reflexiót. Na... (2012.10.23. 11:07) Pályázat - titkok és mutyizás nélkül?
  • Amichay: @naszoszo: Az alapító okiratban kell szerepeljen az, hogy az üzletek minden négyzetmétere dupla a... (2011.05.03. 17:46) Jövőkép
  • városjáró: Szia Éva! Miújság a ház ügyeivel? Siker? Kudarc? Stagnálás? (2010.10.22. 16:08) Nem álmodtam - ez már a valóság!

Belsőudvar pályázat

2009.07.01. 15:35 Amichay

Aki ott volt a legutóbbi közgyűlésen, az tudja, hogy megszavaztuk a Belsőudvar-pályázaton való részvételt. A pályázatot leadtuk, tegnap lejárt a határidő, tehát nincs akadálya, hogy feltegyem a blogra is, amivel a mi házunk pályázott.

"A mi házunk két, időben kb. 20 éves különbséggel (1885-1908) épült részből áll- A régebbi rész báró Podmaniczky László megbízásából, az újabb Schannen Ernő és Artúr tervei szerint. Ez utóbbira a II. világháború után még két szintet építettek. Három, kertes udvarunk van. A legszebb a régi épület belső udvara, a legproblematikusabb az 5 szintes, első szárnyé. Ennek az átalakítására már saját erőből is tettünk lépéseket az elmúlt hónapokban, de az adottságok méltó kihasználására kellene a szakmai és az anyagi segítség.

Pályázati melléklet a ház történetéről: (az eredeti anyagban számos fotó is szerepel, amelyek már megjelentek a blogon, ezért itt nem ismétlem őket)

A bevezető szakaszban az első blogbejegyzésből idézek... majd így folytatódik a szöveg:

Ez volt az első blogbejegyzés, amit az új Intézőbizottság  elnökeként írtam  A mi házunk címmel indított blogban. Rögtön megkaptam a magamét – méghogy nincs itt építészeti érték, méghogy nem lakott itt senki nevezetes személy! A házban lakó lokálpatrióta kioktatott : “ Szerénytelen állítás az, hogy a háznak nincsenek építészeti értékei. A házat ugyanis korának neves műépítész  párosa: Schannen Ernő és Arthur tervezte ”

Nemsokkal ezután kaptam egy e-mailt, egy művészettörténet-szakos egyetemistától, újabb információval:“Utánanéztem a levéltárban illetve az Építő Ipar-Építő Művészet című egykori folyóiratban a háznak és abból az derül ki, hogy Schannen Ernő és Artúr csak az az első udvar három -,majd ötszintes, utcai homlokzatú épületét tervezték 1908-ban, Szávozd Richárd megrendelésére. A hátsó udvart övező háromszintes épület pedig 1885-ben épült báró Podmaniczky László megbízásából.”

Nevezetes személyeket illetően olyannyira lakott itt valaki, hogy a ház szürke falán emléktáblája is van: Kádár Béla. Tudatlanságomért való elnézés-kérésként megszületett a festőművészről szóló blogbejegyzés, és a terv, hogy ha sikerül a házat méltóképpen felújítani, Kádár Béla reprodukciókkal díszítjük a lépcsőházat. Elég messze vagyunk ettől, de álmodni szép dolgokról, pénz nélkül is lehet.

A munka, amit az új Intézőbizottság és a Számvizsgáló Bizottság rögvest megkezdett, három fő ágon indult meg:

1. a ház anyagi bázisának megteremtése,

2. a ház felújítási tervének elkészítése,

3. a közösségépítés.

Ezek az ágak, mint a kalács, összefonódnak. Miközben módszeresen számoltuk fel a fizetési elmaradásokat, szakemberek készítették a felújitási programot, majd ezekre kértünk árajánlatokat, közben életminőségjavító projekteket terveztünk. és megindult a közösségépités is, méghozzá a kertészkedés “ürügyén”. Három héttel a “hatalomátvétel” után megrendeztük az első kertéSZombatot.

A mi házunkban vannak nagyon idős emberek is, de egyre több gyerek. Az, hogy a növényeket gondozzuk, az alapfeltétel, de a kert, mostanság inkább csak látványnak tetszetős, nem igazán funkcionális. Ez különösen az első udvarban zavaró.

Az első tömb földszinti falain kivülről is látszik a talajnedvesség-felszivárgás – az udvar körben, a fal mentén le van betonozva. Rövidesen fel kell újítanunk az esőlevezető csatornákat, ezért a betonjárdát néhol hosszú szakaszon fel kell törnünk. Ugyanúgy visszabetonozni botorság lenne, vagyis meg kellene tervezni alaposan a belső udvart úgy, hogy a földszinti lakások közelében, némi privát szférát biztosító kertecske is legyen, és a kert “közepére” is be lehessen jutni, ne csak kívülről lehessen nézegetni… egyelőre a komposztálónkat tettük távol a lakásoktól, de ennek, bizonyára lenne jobb helye is.

Vannak kerti bútoraink, de azok elrendezése sem a legideálisabb, és a kisgyerekeknek meg végképp nincs megfelelő helyük, pedig milyen nagyszerű dolog, hogy egy pesti bérház udvarán kert van.

Az életminőséget javító kisebb felújítási munkák közé erre az évre vettük számításba a kukatárlót – a rendet a legpiszkosabb ponton kezdjük megteremteni. Mivel a házban lakók egyre szívesebben szelektálnak, ezt is bővítjük – a kukatároló minden falát optimálisan igyekszünk kihasználni. Az előtérben lévő régi közös WC-ből maradt egyet kézmosóval kiegészitve tesszük hasznossá olyan események megrendezésekor, mint amilyen a koncert volt. Ha sikerül, a pályázat segítségével a kertet megújítanunk, máris van jelentkező egy előadóestre.

A ház bevételeiből – közös költség és bérleti díj – ebben az évben a liftfelújítás viszi el a legtöbbet. Bár két lépcsőházunk van, de csak egy liftünk, és az most olyan állapotban, hogy csak a harmadik emeletig viszi a lakókat, pedig a negyediken is laknak olyanok, akiknek nehézséget okoz a le-följárás. Sűrgősen ki kellett cserélnünk a ház elektromos elosztó-biztosító rendszerét, mert már balesetveszélyes volt. A pincerendszer egy részében tarthatatlan állapotban van a szennyvízcsatorna – fokozatosan, de még ebben az évben fel kell újítanunk.

A ház volt mosókonyhájából egy közösségi helyiséget tervezünk kialakítani, ahol a képviseleti irodán kívül ingyenes internet-használatot tennénk lehetővé – némi segítséget is nyújtanánk azoknak, akik bátortalanok, kezdetben. Ebben a helyiségben lennének a lakók által felajánlott folyóiratok, könyvek, DVD-k, amelyeket  minimális összegért ki is lehetne kölcsönözni, és ebből tovább növelnénk a közös könyv és filmtárunk állományát.

Tervezzük, hogy felülvizsgáljuk a ház és az egyes lakások biztosításának összehangolását, mivel sokan lehetnek, a lakók között, akik felesleges díjtételeket is fizetnek, nem tudván a ház közös biztosításáról. A cél, hogy senki ne fizessen olyasmiért, ami nem feltétlen szükséges, hiszen a közös költségek közt is szerepel.

Még csak három hónapja működik a ház új Intézőbizottsága és Számvizsgáló Bizottsága, és reméljük, illetve a magunk részéről mindent megteszünk annak érdekében, hogy ennél mindig csak jobb legyen, hiszen akkor szívesen laknak majd itt azok, akiket sorsa, vagy tudatos választása idevetett."

A következő pályázat, amire már készül az anyag: az OTP házfórumé 

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://brody17.blog.hu/api/trackback/id/tr901220202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.07.03. 10:30:51

Időközben megkaptam az értesítést, hogy az IT-mentori kurzusra való jelentkezésemet elfogadták - vagyis, a jövendő közösségi helyiségünkben segiteni is tudok majd azoknak, akik szeretnének közelebbről megismerkedni az internet adta lehetőségekkel.

hallohallo · http://britesite.blogspot.com/ 2009.07.05. 08:04:46

@Amichay: gratulálok!
találtam egy másik pályázatot is, ami érdekelhet téged, illetve az egész házat:
www.pafi.hu/_pafi/palyazat.nsf/77fe61b3986a5fe4c12572e9007843c9/ff28bbf079801dd7c12575d100534734?OpenDocument
(saját munka miatt pályázatokat böngészek, ha közben látok valamit, ami mást is érinthet, szólok :))

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.07.05. 14:12:59

@hallohallo: Nagyon aranyos vagy, és hálásan köszönöm! A műemléki alap pályázatáról egy tulajdonostársunk is értesitett, de inkább többször kapjak róla infót, mint egyszer se...:)

Egyelőre, minden meghirdetett pályázatra találtam olyan feladatot, amelyet amúgyis meg kellene előbb-utóbb oldani. A pályázatokkal egyébként őgy vagyok, hogy egy házban előbb kell megállapitani egy fontossági sorrendet a tennivalók között, és csak az ebbe illeszkedő pályázatokkal szabad foglalkozni, nem pedig forditva.

De "szerencsénkre" annyi a házban a tennivaló, hogy eddig mindig megtaláltam az aktuálisan sűrgős feladatot.
A másik probléma, az a rengeteg irat, igazolás amit egy-egy pályázathoz mellékelni kell, de bele fogok tanulni ebbe is...
Még egyszer köszönöm az infót.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.07.05. 14:22:33

@hallohallo:
Ez bizony jó lehet a közösségi helyiségünkbe...

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.07.05. 14:35:54

@hallohallo: Bár nem vagyunk "civil szervezet", de a célokba szépen beleférnek a közösségi rendezvények, amelyekre példa volt a koncert. Tulajdonképpen, ha olyan nagy szerencsénk lenne, hogy minden olyan pályázaton amin elindultunk nyerünk - ami azért kétséges, hiszen a már beadott Belsőudvar pályázaton a Palotanegyed erősségei is, mint a Horánszky 1, a Mikszáth tér 4, stb. is indultak, de legyünk optimisták, szóval, ha mindegyiken nyerünk, akkor az egyes projektek még egymást is erősítenék: ha az OTP-pályázattal (3 kategóriában) meg tudjuk csinálni a szeméttárolót, a közösségi helyiséget és a második lépcsőházat, a kerteket a Belsőudvar pályázattal, a liftpályázattal csökkentjük a kiadásunkat, a műemléki pályázattal gatyába-rázhatjuk a kapualjat, ami diszfunkcionális és lerongyolódott (a kettő szoros összefüggésben van egymással), akkor a számitógépeknek remek helye lehet a közösségi helyiségben, és előadóesteket és más közösségi programokat is szervezhetünk. A szeméttárolónk előterében lenne a fiú-WC, a közösségi helyiségben a lány-WC ezeken a rendkívüli alkalmakkor. Meg kell oldanunk a motorok és kerékpárok kultúrált és biztonságos tárolását... szóval, van itt, mit csinálni...

Újra csak köszönni tudom a hozzászólásokat, az információkat, javaslatokat... ez is közösségépités, bár azt hiszem, hogy néhány kommentelő nem is lakik a házunkban, de ez nem is kritérium...:)

hallohallo · http://britesite.blogspot.com/ 2009.07.06. 09:28:54

@Amichay: nagyon szívesen, bármikor, nekem ez nem fáradság, amúgy is végigböngésztem a pafi-t.
nem, én nem lakom a házatokban :)
kerékpártárolás: időnként szokott lenni kerékpártároló kialakítására is pályázat, ha belefutok, szólok.
üdv!

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.07.06. 10:50:41

@hallohallo: Most voltak itt a liftesek, és megbeszéltem velük, hogy a földszinten lévő zárt helyet, amit takarítani sem lehet csökkenteni fogjuk - a határoló rácsot beljebb nyomjuk, ezáltal létrejön egy olyan mélyedés, ahol biciklitárolót tudunk kialakitani. Ha sikerül a liftre megszerezni a 15%-os támogatást, akkor felszabadul egy kis pénzünk, de ha találsz még speciális támogatást, az direkt jó. Egyre több a házunkban a bicajos, és a fiatalokhoz sokan jönnek kerékpárral - meg kell oldani ezt a dolgot is.

hallohallo · http://britesite.blogspot.com/ 2009.07.08. 13:20:19

szintén szervezeteknek, de hátha (esetleg nem lenne érdemes nektek egy non-profit szervezetet alapítani?)
https://emir.nfu.hu/kulso/adatok.php?id=3326&lap=1&szh=0&ked=27&cel=&fr=&hif=&hi=2009.07.08&umftl=[Minden]&cim=&eufl=&nftf=&euf=&umft=&regio=[Minden]&be_hatid_sz=u
kerékpártároló, de komposztálás fejlesztésére is lehet pályázni, meg sok minden egyéb

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.07.09. 20:52:00

@hallohallo: Lehet, de minden, ami bürokráciával jár attól irtózom... inkább követ hordok. Másfelöl pedig, őgy gondolom, hogy jobb gazdálkodással előrébb leszünk... megcsinálom azokat a pályázatokat, amelyeket látok, nem sajnálom a munkát rá, de fogalmam sincs, hogy ezek mennyire tiszta ügyek, vagy mennyire vannak "lezsirozva". Merthogy én nem zsirozok senkit... meglátjuk, ezen a nyáron eldől, hogy mi a lényeg.
A múlt évi kéményátépités, szerintem, nagyon rossz üzlet volt a ház számára. Talán, egy-két hónap múlva annyira egyenesben leszek a folyó ügyekkel, hogy megnézhetem alaposan az egész kémény-doukentációt, fetérképezhetem, hogy mi volt abban olyan sűrgős, hogy ki kellett fosztani a házat, pénzügyileg. Az épités minősége kritikán aluli, a műszaki ellenőr, aki aláirta, nem is mer a szemem elé kerülni - más valakinek panaszkodott, hogy neki még jár valami pénz, amit az előző képviselő nem fizetett ki... nem tudom, de szerintem, egy box jár neki a szeme alá, hogy olyan munkát átvett, mint amit produkáltak az épitők.
Ha beindulna ez a közösségi helyiség, akkor lehet, hogy a jó működtetéshez kellene egy non-profit cég, de ezt meg kell vizsgálni alaposan. Mindenesetre, minden ötletedet nagyon köszönöm hallohallo...:)

hallohallo · http://britesite.blogspot.com/ 2009.07.10. 10:31:19

igazán nincs mit. a bürökratizmustól való ódzkodásoddal mélységesen egyetértek.

ismét egy pályázat, már lezárult az idei, de talán jövőre is lesz, direkt társasházaknak, amennyiben az allianznál vannak biztosítva:
www.allianz.hu/www/hu/tars.html

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.07.10. 10:38:28

@hallohallo: Köszi, ezt láttam, de sajnos(vagy nem), mi nem az Allianznál vagyunk.
süti beállítások módosítása