A mi házunk

Hiszem, hogy egy XIX.században épült házban is meg lehet valósítani a legkorszerűbb, XXI. századi életetforma kényelmes keretét. De ezért tenni kell! Városgazdász és újságíró diplomával, harminc éves építőipari gyakorlattal tekintek a társasházra, amiben lakom. Kritikus vagyok, de igyekszem segíteni is a közösségnek. Voltam közös képviselő - akkor indítottam ezt a blogot, ma már nem vagyok az, de felelősségteljes tulajdonos igen, ezért folytatom.

Linkblog

Friss topikok

  • ...szintén: @Amichay: Közben "lesett", és össze is tört... Szép, bolond világ... Sajnálom. Sajnálom, hogy "A... (2014.05.24. 21:06) Manapság...
  • Amichay: @flash.gordon: A komposztálót azonnal felszámolták, amint lemondtam a közös képviseletről. Én tová... (2012.11.22. 13:45) Végkifejlet
  • bodis.lajos: Éva, fantasztikus munkát végeztél. Három év után próbálom, próbáljuk újraéleszteni a reflexiót. Na... (2012.10.23. 11:07) Pályázat - titkok és mutyizás nélkül?
  • Amichay: @naszoszo: Az alapító okiratban kell szerepeljen az, hogy az üzletek minden négyzetmétere dupla a... (2011.05.03. 17:46) Jövőkép
  • városjáró: Szia Éva! Miújság a ház ügyeivel? Siker? Kudarc? Stagnálás? (2010.10.22. 16:08) Nem álmodtam - ez már a valóság!

Takarítási kódex

2009.06.08. 15:39 Amichay

Mióta átvettem a házat kicsit úgy érzem magam mint az a takarító, aki sosem ér a munkája végére - annyi mindent kéne rendbetenni egyszerre, hogy az egyszerűen nem fér bele a 24 órába. Folyamatos lelkiismeretfurdalásom van azoktól, amiket még "nem tettem sínre". 

Ilyen, többek között a takarítás ügye.  A szelektiv szemét-kezelést és a takarítást egy kézbe adtuk, a szeméttárolónak az átalakitását megterveztem, begyűjtöttem az árajánlatokat is, de a liftproblémák miatt kénytelenek voltunk elnapolni a szeméttároló felújításást. A komposztálókkal némiképp csökkentettük a szervesanyag-mennyiséget, ami a vegyes-szemétbe kerül. A takarítás minőségével kapcsolatban panaszkodtak a lakók, nekem is van szemem, de úgy gondoltam, hogy az egészet rendszerbe kell szedni, anélkül nem lesz hosszútávú, jó megoldás.  Vasárnap dálután aztán nekiveselkedtem, hogy megcsinálom a ház takarítási kódexét.

A takarítási kódexet az SZVB és az IB-tagok megjegyzéseinek megfelelően javítom, rövidesen felteszem a szerződés alapjául szolgáló takarítási rendet.

13 komment

Címkék: takarítás kódex

A bejegyzés trackback címe:

https://brody17.blog.hu/api/trackback/id/tr871171681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kertészleszek 2009.06.10. 09:58:40

Bár jómagam is néha rágyújtok otthon avagy a gangon a lakásom előtt,a végterméket (csikket) soha nem a "közösbe" dobom be! (sem a kertbe, sem az erre kihelyehett kiszuperált konzervesdobozokba.) Már régóta bántják a szemem a lépcsőház különböző pontjain elhelyezett "hamutartók", amelyeket minél hamarabb meg kellene szüntetni, avagy kellett volna. A ház zárt vagy félig zárt közös használatú helyiségei (lift, pince, padlás és lépcsőház) nem dohányzásra valók,a közelgő törvényszigorítás értelmében pedig nem is lehetnek majd azok, nem beszélve bizonyos helyiségek tűzveszélyességéről! Próbáljuk meg a házon belüli dohányzást úgy megoldani, hogy az ne legyen közkincs! Hamutartó helyett inkább virág díszítse a lépcsőház sarkait!

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.06.10. 11:37:10

@kertészleszek: Ezzel mélyen egyetértek, a magam részéről... ugyanakkor tudom, hogy a konvervdoboz-kiállítást megelőzően a csikkek szanaszét voltak a lépcsőházban és az udvaron. Mivel, magam nem dohányzom, nehezen tudom átérezni a dohányosok lelkivilágát, akik kezéből kiesik a csikk, ezért minden lépcsőfordulóra kell tenni egy edénykét... a tapasztalat az, hogy minél tisztább egy környezet, annál kevésbé viszi rá a lélek az embereket a szemetelésre... tehát, bizom egyfajta folyamatos javulásban.

A virágokkal kapcsolatban, meg kell mondjam, titkos terveim közé tartozik, hogy azután, hogy a függőfolyósó korlátait renbetettük (rozsdátalanitó festés, az alsó szinteken magasitás, mert nem szabványos a korlát magassága), körbe-körbe virágedényeket szerelnénk rá, a fényviszonyoknak megfelelő növényeket ültetnénk, és ezzel is növelnénk az udvarok terében a zöldfelületeket.

A lécsőházak közül ahol a lift van, rendezettebb, és déli napot kap, bizonyára lehetne oda is növényeket tenni - ezt beszéljük meg, miután a liftfelújitás végetért. A másik lépcsőház, ami valamikor a szebb volt, csak felújitás cimén lelopták a vörös márvány burkolatot és azóta borzalmasan néz ki, sokkal alaposabb átgondolásra szorul. De ha megoldottuk ott az alapproblémákat, nagyon szép belső tér van arra, hogy növényekkel is gazdagitsuk.

dvora 2009.06.12. 10:49:38

korlátok,korlátok! szörnyű mocskosak,porosak,pormacskásak:(((((((

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.06.12. 11:30:26

@dvora: Éppen most kisérleteztem együtt a takarítóval, hogy miként lehet a korlátokat, a rácsokat rendesen letakarítani - nem egyszerű, úgyhogy most megnézem, hogy milyen professzionális eszközzel lehet ezt megoldani. Visszatérek erre.

rozalicska 2009.06.12. 11:49:25

@Amichay:
Éva, valami antisztatizáló folyadék kell, hogy ne tapadjon rá a por

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.06.12. 12:43:29

Nos, találtam egy gőzborotvát -
www.marclean.hu/ertekesites/index.php?sid=&fokatid=10&alkatid=36&termekid=0
ami vélhetőleg jól letisztítja a porcsimbókokat. Hátránya, hogy 102900 forintba kerül. Egyik lakótársunknak viszont van egy, amit kölcsönad nekünk kipróbálásra. Még ebben a hónapban szeretnék egy nagytakarítást csináltatni, mivel tavasszal nem volt - ez jó alkalom lesz kipróbálni.

A kukák kimosását most, ezekben az órákban végzi a takarító - itt is kiderült, hogy a hypó önmagában nem elég a tisztitáshoz. Hideg zsiroldóval permetezve viszont szépen le lehet takaritani a legmakacsabb szennyeződéseket is.
A kefe sem volt elég hosszú szárú, ezért vettem egy teleszkóposat, amivel a pókhálókat is el lehet érni, létra nélkül... ahogy irtam, a primitiv takaritóeszközöket bizony fel kell váltani kicsit professzionálisabbra, és akkor a takaritás is jobban megy.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.06.14. 18:23:45

@rozalicska:
A korlátnak sajnos, nagyobb a baja... valószúnűleg, amikor legutoljára festették, nem tisztÍtották meg a rozsdától és a festéktörmeléktől - úgy "rücskösen" festettek rá. Nincs az a rongy, amivel le lehet mosni úgy, hogy vagy a kosz marad ott, vagy a roncscafatok. A gőzborotvának van egy primitvebb változata, amit 20 ezer körül már meg lehet szerezni - inkább házi, takaritási gondokat old meg, de talán érdemes azt is kipróbálni. Mindenesetre, a slampos munkának mindig nagy az ára...

StopSzmog 2009.06.16. 01:58:26

@Amichay:
Érdemes megvenni? Úgy értem, milyen gyakran kellene használni a gőzborotvát? Nagyon profi gépeket lehet bérelni pár ezer forintért 1-1 napra.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.06.16. 08:54:37

@StopSzmog: Egyelőre biztos nem veszünk semmit, kipróbáljuk, ha jó, akkor majd meglátjuk, de én is láttam a bérlési lehetőséget - valószinű, hogy jobban megéri.

rozalicska 2009.06.16. 15:26:44

ha ezt valaki becsületesen meg akarja csinálni, akkor kromofág, festék le, drótkefe, megsikál és utána lehet kezdeni alapozni vagy Hammerite mehet alapozás nélkül, de ez egy kegyetlen meló.
A gőzborotva csak a port szedi le, az alapproblémát nem szünteti meg.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.06.16. 20:33:08

@rozalicska: Ebben teljesen igazad van, de egyszerre nem fogunk tudni minden problémát megoldani, igy legalább a koszt kellene leszedni... A festékleszedésnek van egy könnyebb formája is, bár én még nem dolgoztam ilyennel - a homokfúváshoz hasonló.
Két lépcsőházunk van, és ahol a lift, azt pár évvel ezelőtt "felújították", a másikat, a régebbit, de valamikor szebbet, pedigig felújitás cimszó alatt tönkretették. A második lépcsőházzal valamit kell csinálnunk, mert az aztán takarithatatlan a mostani formájában.

Szóval, a gondok nem hiányoznak, de nem akarok folyton panaszkodni - ma például egész szépen haladtunk az elektromos főelosztókkal kapcsolatban, és a Szatmárinál kifogtam egy rendkivüli akciós árat a gress-lapokra, amelyekkel a szeméttárolót kicsempézzük, hogy jobban lehessen takaritani. Sok apró lépéssel haladunk előre...:)

rozalicska 2009.06.17. 07:31:10

Én csak egyszer láttam ilyen homokfúvásos munkavégzést a Gömb utcai iskola lábazatát takarították le vele, - a végeredmény nagyon klassz lett- de nem tudom elképzelni, hogy egy épületen belül hogyan oldható meg.( ami természetesen nem jelent semmit, majd elmeséled és képeket is raksz fel)
Nagyon drukkolok a munkádhoz és mindennap nézem, mire jutottál.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.06.17. 07:36:20

@rozalicska: Hát, azért nem megy annyira gyorsan...
süti beállítások módosítása