A mi házunk

Hiszem, hogy egy XIX.században épült házban is meg lehet valósítani a legkorszerűbb, XXI. századi életetforma kényelmes keretét. De ezért tenni kell! Városgazdász és újságíró diplomával, harminc éves építőipari gyakorlattal tekintek a társasházra, amiben lakom. Kritikus vagyok, de igyekszem segíteni is a közösségnek. Voltam közös képviselő - akkor indítottam ezt a blogot, ma már nem vagyok az, de felelősségteljes tulajdonos igen, ezért folytatom.

Linkblog

Friss topikok

  • ...szintén: @Amichay: Közben "lesett", és össze is tört... Szép, bolond világ... Sajnálom. Sajnálom, hogy "A... (2014.05.24. 21:06) Manapság...
  • Amichay: @flash.gordon: A komposztálót azonnal felszámolták, amint lemondtam a közös képviseletről. Én tová... (2012.11.22. 13:45) Végkifejlet
  • bodis.lajos: Éva, fantasztikus munkát végeztél. Három év után próbálom, próbáljuk újraéleszteni a reflexiót. Na... (2012.10.23. 11:07) Pályázat - titkok és mutyizás nélkül?
  • Amichay: @naszoszo: Az alapító okiratban kell szerepeljen az, hogy az üzletek minden négyzetmétere dupla a... (2011.05.03. 17:46) Jövőkép
  • városjáró: Szia Éva! Miújság a ház ügyeivel? Siker? Kudarc? Stagnálás? (2010.10.22. 16:08) Nem álmodtam - ez már a valóság!

Kertkultúra _ kertész-szombat

2009.04.06. 14:17 Amichay

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.

A mi házunkban három kert van. Olyan amilyen, de legalább nem beton. A növények viszont olyanok, mint a gyerekek - nem lehet alkalomszerűen, amikor éppen kedvünk van, odafigyelni rájuk, rendszeres gondozást igényelnek. Ám ha szeretettel fordulunk feléjük, sokszorosan meghálálják - sokszor jobban, mint a gyerekek...:)

2.

Kértem árajánlatot  a tavaszi munkákra. Az első ajánlat, egy olyan kertésztől, aki már dolgozott itt, 2006-ban. Holnap jön egy másik kertész is, és beszéltem a házban lakó szakemberrel, Szakács Istvánnal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

Az első ajánlat 210 ezer forintról szólt, amiben van metszés és permetezés (tetvek ellen), a kerti hulladék elszállítása. Tarpataki Péterrel, aki ezt az ajánlatot tette, már beszéltem arról, hogy miként lehetne a költségeket csökkenteni úgy, hogy a szakértelmet kívánó munkát ők végeznék, de a házban lakók is közreműködnének a gereblyézésben, a takarításban. Nagyon pozitiv volt a hozzáállása, és most módosítani fogja az ajánlatát, hogy lássuk, mennyit érne egy kis közösségi munka. Szerintem, lennénk néhányan, akik szívesen áldoznának erre egy szombatot.

Ma délután a házban lakó Szakács Istvánnal is átbeszéljük az összes lehetőséget - nagyon jó, ha a házban élő szakértő keze benne van, de neki is megmondtam, hogy ha az ő munkája meghalad egy szintet, azt nem várhatjuk el, mint szivességet. Rendszeres, számonkérhető munkává kell tenni a kertgondozást, még akkor is, ha az itt élők aktiv részvételét is belekalkuláljuk. A mostani, tavaszi munkanap lehetne egy későbbi gyakorlat főpróbája, amely során mindig van szakmai irányitás is, de a költségeket úgy optimalizáljuk, hogy mindannyian résztvállalunk a munkából - természetesen, mindenki ereje, képességei szerint és önkéntesen. Ugyanakkor, ez a közös kertészkedés amolyan közösségi nap is lehetne, ahol a "kertészeknek" csinálnánk egy kis könnyű ebédet is, mondjuk valamilyen levest és palacsintát, igy még többen részeseik lehetnének ennek a közösségi napnak. Várom a véleményeket...

Ki mindenki venne részt ebben a "kertész-szombat"-ban? 

Remek esti beszélgetésem volt Szakács Istvánnal, aki elmondta, hogy szerinte mit kellene tenni annak érdekében, hogy hatékonyabb legyen a kertgondozás, mindamellett, hogy a háznak ez a lehető leggazdaságosabb legyen. Lassan kiderül, hogy mennyi nagyszerű ember lakik a házunkban, csak meg kell szólítani őket.

Közben megérkezett Tarpataki Péter második árajánlata: 168 ezer forint. Vagyis a közösségi munka értéke 42 ezer forint lenne!

komment

Címkék: munka közösségi kertkultúra kertész szombat

A bejegyzés trackback címe:

https://brody17.blog.hu/api/trackback/id/tr21049556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ragi 2009.04.07. 17:50:12

A közösségi szombat remek lenne, az sem baj, ha eleinte csak néhányan dolgoznánk, de ha látják, akkor a többieknek is megjön a kedvük. Én ugyan csak 26 éve lakom itt, de régi lakótársnál láttam olyan fényképeket, amiken az udvaron összetolt asztal körül "majálisozott" a ház és ifiasszonyok voltak az azóta már el is távozott szomszédaim...
A munkaerőmet fel tudom ajánlani, de szerszámom csak temetői van. Kell egy tekintélyes munkavezető is, hogy ne mindenki a maga feje után kapirgáljon.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.04.07. 21:50:06

@ragi:
Remek! A történetekre is kiváncsiak vagyunk!
Szakács istván kertészmérnök lenne a munkavezetőnk.
süti beállítások módosítása