A mi házunk

Hiszem, hogy egy XIX.században épült házban is meg lehet valósítani a legkorszerűbb, XXI. századi életetforma kényelmes keretét. De ezért tenni kell! Városgazdász és újságíró diplomával, harminc éves építőipari gyakorlattal tekintek a társasházra, amiben lakom. Kritikus vagyok, de igyekszem segíteni is a közösségnek. Voltam közös képviselő - akkor indítottam ezt a blogot, ma már nem vagyok az, de felelősségteljes tulajdonos igen, ezért folytatom.

Linkblog

Friss topikok

  • ...szintén: @Amichay: Közben "lesett", és össze is tört... Szép, bolond világ... Sajnálom. Sajnálom, hogy "A... (2014.05.24. 21:06) Manapság...
  • Amichay: @flash.gordon: A komposztálót azonnal felszámolták, amint lemondtam a közös képviseletről. Én tová... (2012.11.22. 13:45) Végkifejlet
  • bodis.lajos: Éva, fantasztikus munkát végeztél. Három év után próbálom, próbáljuk újraéleszteni a reflexiót. Na... (2012.10.23. 11:07) Pályázat - titkok és mutyizás nélkül?
  • Amichay: @naszoszo: Az alapító okiratban kell szerepeljen az, hogy az üzletek minden négyzetmétere dupla a... (2011.05.03. 17:46) Jövőkép
  • városjáró: Szia Éva! Miújság a ház ügyeivel? Siker? Kudarc? Stagnálás? (2010.10.22. 16:08) Nem álmodtam - ez már a valóság!

Pénzügyek

2009.04.15. 23:48 Amichay

Bár az előző közös képviselő még mindig nem jelentkezett, hogy elszámolna és átadná az iratokat - holnap az SZVB által javasolt ügyvédnővel felveszem a kapcsolatot ezügyben is - mától az OTP számlát naponta tudom ellenőrizni az interneten, miközben a pénzforgalmat továbbra is az SZVB vagy az IB egyik tagjával párosan intézem.

Tehát a mai napon az OTP folyószámlánkon: 2.245.007 forint van, az OTP megtakaritási számlán:1.022.878 forint.

Az április havi nyitó egyenlegünk: 637.090 forint volt.

Április elsején megérkezett a Fővárostól az az 1.604.000 forint, amelyet a kéményekre kaptunk, és már korábban kifizetett az előző közös képviselő a kivitelezőnek.

A hó közepéig 632,210 forint érkezett be a tulajdonosi befizetésekből, ami botrányosan kevés, különösen ahhoz képest, hogy az elmaradásokkal együtt 2,204,610 forint kellett volna beérkezzen. Vagyis, 1,572,400 forint hiányzik a közös kasszából! A kisebb tartozásokról a hó végén készítek összesítést - addig, türelemmel várom, hogy befizessék az illetékesek az elmaradásukat, hiszen a közgyűlési jegyzőkönyvvel együtt mindenki megkapta tartozásának összegét -, de azokkal szemben, akik már hónapok óta nem hajlandók fizetni, már holnap kap megbizást az ügyvéd az eljárás megkezdésére. Annál is inkább, mert az előző képviselő ugyan majd egy évig nem szólitotta fel a tulajdonosokat, hogy rendezzék a tartozásukat, ám 2009. január 29-én mindenki kapott egy személyre szóló elszámolást, tehát, azóta lett volna alkalma törleszteni. A 76 tulajdonosból 12-en tartoznak huzamosabb ideje. Őket külön levélben értesitem, hogy tartozásukat rendezzék. Közülük 4 tulajdonos kiugróan magas összeggel tartozik - az ő tartozásuk 661 ezer forint jelenleg - őket  nyolc nap múlva, ha nem fizetnek, az ügyvéd fogja felszólitani .

A folyószámláról 2009.04.16.-án átutalunk 1,800,000 forintot a CIB bankban lévő megtakaritási számlánkra, ahol már van 548,686 Ft  a hó végéig lekötve, igy az 1,800,000 forintot három részre osztjuk, és egy, két, illetve három hónapra kötjük le, akciós kamatra - holnap lejegyzem, hogy milyen kamatot tudunk kapni, miután ezt a tranzakciót lebonyolítottuk.

Az átutalás megtörtént, de a tranzakció a bankok között itt több napig tart, úgyhogy hétfőn tudjuk lekötni. Viszont az kiderült, hogy nem érdemes egy hónapnál hosszabb időre lekötni, mert az akciós kamat (9,5%) magasabb, mintha két vagy három hónapra kötnénk le. Itt is arról van szó, hogy  egy kis odafigyeléssel magasabb bevételt lehet elérni. A hó végén felszabaduló betétünk ugyanis alacsonyabb kamatra van lekötve. Az egy hónapos akciós-betét esetünkben olyan pénzek lekötésére ideális, amelyeket a nem túl távoli jövőben fel akarunk használni, de addig megdolgoztatjuk egy kicsit. Mivel a tervszerű karbantartó-felújító jellegű munkákat is meg kell tervezni, az egy hónapos akciós lekötés éppen ideális lehet számunkra.

Megkaptam az első árajánlatot a viz-csatorna-felújitásra. Kellemes meglepetés volt - kisebb összeg, mint gondoltam.

Kértünk egy kiegészítést az első udvar-beli esővízelvezető strangok (3) cseréjére, illetve a mosókonyhából kialakitandó iroda vizes-rendszerére.

További árajánaltok után, az összehasonlitó elemzést a közgyűlés elé viszem.   

Az elektromos hálózat rahabilitációja fájdalmasabb és hosszabb ügy lesz, arra már négy szakembertől kértünk árajánlatot, de találtam egy ötödiket is - túl nagy pénz, túl nagy különbségekkel, szükséges egy nagyon alapos felmérés.

Ma megkezdték a liftgépház villanyvezetékeinek rendbetételét, holnap folytatják - tudom, ma "besötétedett" a liftben, holnap reggel ezt is kivizsgálják.

A lift körüli elektromos vezetékeket rendbe tették ma. A liftfelügyeletet - az évi négy vizsgálatot, az ÉMI_TŰV elvállalta azon az áron, amelyet tavaly fizettünk nekik és a Bacsa úrnak, azzal a különbséggel, hogy a legjobb szakértőjüket küldik. Miután látták, hogy a slampos, mutyizós munkát a ház új vezetése és az új liftkarbantartó sem díjazza, hirtelen összekapták magukat, mielőtt elvesztették volna a házat a maguk számára. Jövő héten tehát visszatérünk a lift mechanikai problémáira, és azok megoldására.  A Multialarm céget, amely a lift távfelügyeletét végezné, megkértem egy alaposabb bejárásra és javaslattételre is, hogy mit tartanának szükségesnek a ház biztonságának javítása érdekében. Nem arról van szó, hogy holnap bekamerázzuk a házat, hanem arról, hogy az elektromos hálózat felújítása kapcsán, meg kell gondolni, hogy még milyen vezetékeket kell betervezni a falakba, hogy később, ne "díszítsék" a falakat a különböző külső kábelek.

Szólj hozzá!

Címkék: ügyvéd tartozások közös költség

A bejegyzés trackback címe:

https://brody17.blog.hu/api/trackback/id/tr341067851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása