A mi házunk

Hiszem, hogy egy XIX.században épült házban is meg lehet valósítani a legkorszerűbb, XXI. századi életetforma kényelmes keretét. De ezért tenni kell! Városgazdász és újságíró diplomával, harminc éves építőipari gyakorlattal tekintek a társasházra, amiben lakom. Kritikus vagyok, de igyekszem segíteni is a közösségnek. Voltam közös képviselő - akkor indítottam ezt a blogot, ma már nem vagyok az, de felelősségteljes tulajdonos igen, ezért folytatom.

Linkblog

Friss topikok

  • ...szintén: @Amichay: Közben "lesett", és össze is tört... Szép, bolond világ... Sajnálom. Sajnálom, hogy "A... (2014.05.24. 21:06) Manapság...
  • Amichay: @flash.gordon: A komposztálót azonnal felszámolták, amint lemondtam a közös képviseletről. Én tová... (2012.11.22. 13:45) Végkifejlet
  • bodis.lajos: Éva, fantasztikus munkát végeztél. Három év után próbálom, próbáljuk újraéleszteni a reflexiót. Na... (2012.10.23. 11:07) Pályázat - titkok és mutyizás nélkül?
  • Amichay: @naszoszo: Az alapító okiratban kell szerepeljen az, hogy az üzletek minden négyzetmétere dupla a... (2011.05.03. 17:46) Jövőkép
  • városjáró: Szia Éva! Miújság a ház ügyeivel? Siker? Kudarc? Stagnálás? (2010.10.22. 16:08) Nem álmodtam - ez már a valóság!

Pénzügyi egyensúly

2009.12.06. 13:43 Amichay

Eddig, a társasház megalapításától számított közel két évtizedben, a kiadásokat a tulajdonodok által befizetett közös költségből finanszírozták- jórészt. Voltak idők, amikor a közös képviselő sikeresen pályázott - a közpénz elköltésének módját mások vitatták, hogy finom legyek. Valójában lopást, sikkasztást emlegetnek a házban, de egy konkrét bírósági itéleten kívül a közpénz felhasználásának mélyreható elemzése nem történt meg. Ezen egyébként egy könyvvizsgáló sem segíthet, hiszen az elköltés műszaki tartalmának vizsgálatához komplexebb tudás szükséges. A magam részéről a 2008-as kémény-ügyet vizsgáltam meg alaposabban, de ehhez is szükségünk lenne egy bírósági szakértőként jegyzett független szakértőre ahhoz, hogy bármit is visszapereljünk. A pereskedésnél hasznosabb lenne a tanulságokat levonni, hogy az elkövetkezendő években ugyanazt a hibát ne kövessék el a közös képviselők.

Az első tanulság, hogy az ingyenpénz akkor hasznos, ha olyan felújítást támogat, amely a pályázattól függetlenül a háznak éppen aktuális problémája. Ha nincs az az elképesztő kitétel a lifttel kapcsolatban, hogy csak életveszélyes lift felújítása jöhet szóba, akkor a mi liftfelújításunkhoz kapható pályázati támogatás nagyon jól jött volna. De a felújítást a közösségi érdek és a technológiai sorrend kell alapvetően motiválja és nem az, hogy az önkormányzatnak most mire van kedve pénzt adni. Mivel a közpénzek osztogatásának egyre kisebb lesz a tere az elkövetkezendő években, alapvetően a saját erőből való gazdálkodás kell megerősödjön. Nem azzal a primitiv módszerrel, hogy fizessenek többet a tulajdonosok, hanem úgy, hogy a ház, mint ingatlan adta lehetőségeket minél jobban használjuk ki. Erre első lépést az a közös képviselő tette, aki az utcai homlokzaton lévő padlásrészt a VODAFONE-nak bérbe adta.

Egy másik képviselő a padlástér hasznosítását látta célravezetőnek : 80 millió értékű felújítási munkáért még 50 lakást nyomott volna rá erre a már most is elég nagy lakásszámú épülettömbre - nagyon rossz üzlet lett volna még akkor is, ha az építkezés a legsímábban ment volna. Már csak azért is, mert a megnövekedett lakásszámú társasház azután éppen úgy, mint most, nagyrészt a közös-költség befizetésekből lett volna kénytelen gazdálkodni. Holott, ahhoz, hogy az egy négyzetméterre eső közös költség csökkenjen, az alternatiív bevételeket kell növelni.  

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://brody17.blog.hu/api/trackback/id/tr811577784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

br17 2009.12.10. 07:34:22

Ráadásul az a másik közös képviselő a tulajdonosok tudta nélkül hirdette meg a tetőtér hasznosítását,adta volna el a fejünk feletti tetőt!

Az meg egy rémálom,hogy lakásokat tervezett építeni a második udvar 5 m mélységű,és 45 fokos hajlásszögű padlásterébe!

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.12.11. 09:54:35

@br17: Pontosan emiatt volt számomra érthetetlen az a vád, hogy én nem beszélem meg a dolgokat az IB-vel és az SZVB-vel - hiszen a blogon minden apróságról beszámoltam - csak el kellett volna olvasni. Semmit sem csináltam suttyomban, mint ahogy az korábban szokásos gyakorlat volt.

Egyébként, ma reggel, idefelé jövet, a szerdai SZET-rendezvény kérdésén gondolkodva (ki a jó polgármester?) érdekes következtetésekre jutottam, amit később, talán meg is írok...

ragi 2009.12.11. 19:35:59

Ha a közüzemi szolgáltatások szokásos áremelésére és/vagy vészhelyzetre hivatkozva nem kell minden évben növelni a közös költség befizetést, hanem ésszerű tervezéssel és gazdálkodással, folyamatos ellenőrzéssel megoldható a ház üzemeltetése sőt fejlesztése - akkor nem tudom, mi akadályozhat meg abban, hogy ez a nemes feladat hosszabb távon is a nyakadba szakadjon... Senki sem ellensége önmagának, rokon- és ellenszenvek, intrikák ide vagy oda.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.12.12. 09:11:16

@ragi: Ha van egy alapos felmérés és folyamatos, tervszerű karbantartás, akkor nem érhetnek igazán nagy meglepetések, de ha mégis, arra van ott az igen széleskörű biztosításunk. Ebben az évben, eddig, 570 ezer forintot fizetett a biztosító egy sor víz és szennyviz-csöves problémára. Persze, ehhez olyan dokumentációt kellett készíteni minden egyes esetről, hogy azt a biztosító elfogadja.

Annak idején, amikor a vizes hálózat felújítását a közgyűlésen ismertettem, volt egy "élelmes" házaspár, akik arról tartottak okosítást, hogy lehet a biztosítóval megfizettetni a felújítást - nos, mi nem "kocogtattunk" meg egyetlen csövet sem, sajnos, igy is volt bőven olyan, amiről menet közben derült ki, hogy "káreseménynek" minősül, és ezekre kaptunk bizonyos kártérítést.
A kárbecslőnk sokra értékelte azt a hibafeltáró munkát, amit ezekkel kapcsolatban végeztünk. Amilyen munkákat idén megcsináltattunk, azt külön dokumentálom, hogy bárki, bármikor tudja, hogy mikor, milyen szakaszokat sikerült felújítanunk.
süti beállítások módosítása