A mi házunk

Hiszem, hogy egy XIX.században épült házban is meg lehet valósítani a legkorszerűbb, XXI. századi életetforma kényelmes keretét. De ezért tenni kell! Városgazdász és újságíró diplomával, harminc éves építőipari gyakorlattal tekintek a társasházra, amiben lakom. Kritikus vagyok, de igyekszem segíteni is a közösségnek. Voltam közös képviselő - akkor indítottam ezt a blogot, ma már nem vagyok az, de felelősségteljes tulajdonos igen, ezért folytatom.

Linkblog

Friss topikok

  • ...szintén: @Amichay: Közben "lesett", és össze is tört... Szép, bolond világ... Sajnálom. Sajnálom, hogy "A... (2014.05.24. 21:06) Manapság...
  • Amichay: @flash.gordon: A komposztálót azonnal felszámolták, amint lemondtam a közös képviseletről. Én tová... (2012.11.22. 13:45) Végkifejlet
  • bodis.lajos: Éva, fantasztikus munkát végeztél. Három év után próbálom, próbáljuk újraéleszteni a reflexiót. Na... (2012.10.23. 11:07) Pályázat - titkok és mutyizás nélkül?
  • Amichay: @naszoszo: Az alapító okiratban kell szerepeljen az, hogy az üzletek minden négyzetmétere dupla a... (2011.05.03. 17:46) Jövőkép
  • városjáró: Szia Éva! Miújság a ház ügyeivel? Siker? Kudarc? Stagnálás? (2010.10.22. 16:08) Nem álmodtam - ez már a valóság!

Komposzt és panaszkultúra

2009.10.11. 22:56 Amichay

A vasárnapom is remekül kezdődött - bár szemerkélt az eső, gondoltam rendbeteszem a komposztálót...a szomszéd házból a múlt héten hoztak virágföldet és egynyári növények maradványait, amivel szépen be lehetett takarni a komposzt erjedő belsejét.

Ezek a komposztálók akkor működnek jól, ha a konyhai, szerves, növényi hulladék mellett belekerülnek a kerti, zöld-hulladékok is. A nyáron igazán szorgalmasan komposztáltak a lakók, de túlsúlyba került a gyümölcs és zöldséghulladék, ami "bemuszlicásítja" a komposztálót. Ezért, több-kevesebb rendszerességgel összegereblyéztem a lehullott leveleket és a velük összekeveredő földet. Ilyen alkalmakkor vízsugárral lemosom a komposztáló peremét, és a fedelét.

Most, a zsáknyi föld-növény keverékből jócskán tettem a komposztálóba, lemostam, ahogy szoktam, és miközben éppen lezártam a vizet, rámszóltak az első emeletről:

- Mikor viszik el ezt a szemetet?

- Ezt nem viszik el, ha megtelik lezárjuk és tavaszra kiváló termőföld lesz belőle.

Nem idézem azt a személyeskedő megjegyzést, amit kaptam, hiszen válaszolni sem volt rá lehetőségem, mert az illető befordult az ajtaján és részéről le volt zárva a dolog. Pedig, ha zavarják a muslicák, azon könnyen segíthetett volna maga is azzal, hogy összeszedi a kertben a száraz leveleket, ágakat, netán a gyomokat (a gyökerük nélkül) és azokat is bedobálja a komposztálóba, hogy ne csak a befőzési cefre legyen ott.

De sokkal könnyebb panaszkodni, mintsem valamit tenni azért, hogy a házban jobb legyen a helyzet. A komposztáló eredményeként a vegyes-szemét mennyisége csökkent (kevesebbet fizetünk a szemétszállításért), és azzal, hogy kevesebb szerves hulladék kerül a vegyesbe, a kukák kevésbé büdösödnek be. De azt tudni kell, hogy a komposztáló nem automata, amibe az ember csak beledobja a jó lucskos, konyhai szemetét és az hipp-hopp komposzt lesz. A lebomlási folyamat akkor a legkevésbé zavaró, ha a kevébé aktiv kerti, zöld-hulladék is belekerül. A kertész-szombatok úgy tűnik, hogy még nem voltak elegendők ahhoz, hogy természetessé váljon az öntevékeny kertgondozás. Egy kis gereblyézést, egy kis gazírtás... Van még hová fejlődnünk...

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://brody17.blog.hu/api/trackback/id/tr331443993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.10.13. 23:30:51

tuti módszert találtam a Nőklapja fórumán muslicák ellen:

2dl gyümölcslé
1dl ecet
1 löttyintés mosogatószer

ezt bele egy tálba vagy befőttes üvegbe és már jönnek is rituális kollektív öngyilkolni :)

a csapda kihelyezésétől számított 5 perc után:
imgfrm.index.hu/imgfrm/6/6/8/4/THM_0003446684.jpg

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.10.13. 23:41:54

"Nem maradt más választásom, a net elé ültem, hogy valami okosabbat találjak végre, s lőn meglett a régi, jól bevált módszer, ami ebben a modernizált társadalomban bizony már kicsúszott a fejemből: a bor.
Így elővettem egy szép kis tálkát, öntöttem bele az édes nedűből, tettem egyet ide, tettem egyet oda, és most nyugodtan hagyom itt a lakást. Mosolyogva nézem őket, "röpködjetek csak, kis hülyék, nem sokára borba fulltok!"
Elvégre, ha itt a szüret ideje, hát, szüreteljünk! Ki szőlőt, ki muslicákat!"

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.10.13. 23:51:03

"A muslicák a romló gyümölcsökön kialakuló penész- és élesztőgombákkal, valamint baktériumokkal táplálkoznak. Ilyenkor ősszel, egy kint felejtett fürt szőlő, pár nap alatt jó kis tenyészetet hoz létre, melyet viszonylag gyorsan ellepnek a röpképes változatok.
Fejlődésük leginkább 20-23oC optimális, ennél magasabb hőmérsékleten gyorsul, alacsonyabb hőmérsékleten lassul. 18oC alatt a fejlődésük leáll."

rozalicska 2009.10.14. 07:48:21

Én legyeket szoktam nyaranta palackkal fogni.
A műanyag palack oldlára fúrok néhány lyukat, töltök az aljába némi szörpöt sörrel vegyítve és kiakasztom a fákra. A légy bemegy a lyukon, de mivel a kupak rá van csavarva, nem tud kijönni. Amikor már sok légy van benne, akor a lyukat celluxxal leragasztom és megy a palack a szemétbe.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.10.14. 09:23:01

A helyzet az, hogy aki kifogásolta a muslicák létét, nem hajlandó semmit tenni, hanem feljelentett a KÖJÁL-nál, mintha a komposztáló közegészségügyileg veszélyes pont, ami megszüntetése elengedhetetlen... beszélni fogok a KÖJÁL-lal, és magával a komposztáló forgalmazójával is, hogy mit lehet tenni azért, hogy a muslicák megszünjenek - azon túl, hogy 18 fok alatt elhunyintanak... A nyár végi befőzések idején tényleg nagyon megszaporodtak, amit a magam módján igyekeztem is "lefojtani" a zöld növényi hulladékkal és talajjal. A komposztáló mellé tettem egy zöldzsákot, amibe még összegyűjtök növényi hulladékot, ami nem édes, mint a gyümölcsök, és befedem a maradék talajjal, ami szintén a komposztáló mellett van, és lassan le is lehet zárni, mert megtelik. A talajbaktériumok és giliszták pedig nem mennek fel az első emeletre, de még a földszinti lakásokba sem. Mellesleg, magam a földszinten lakom, de nálam nem volt jelentős invázió a nyáron - igaz, a lakásban nem is tartottam túlérett gyümölcsöket szabadon.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.10.14. 20:55:22

@Amichay: Vicces, hogy följelentett. Persze ha az ő ablak alatt erjed a cucc, miközben neki köze sincs a tartalmához...

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.10.15. 07:37:54

@városjáró: Számomra egyáltalán nem vicces, mellesleg, nem az ablaka alatt erjed a cucc...
A muslicák pedig nem mennek háztűznézőbe, csak oda, ahol erjedő gyümölcs szaga van.
De ettől függetlenül, a muslicákat sem kivánom védeni, csupán a problémamegoldás iránya nem az, hogy tegyék máshová, hanem az, hogy a muslicák szaporodását megakadályozzuk. Ami mellesleg, ebben a hirtelen télre fordult időben meg is történt, természetes módon.

A házban ennél sokkal nagyobb bajokkal kell megküzdenem.

rozalicska 2009.10.15. 07:39:06

A KÖJÁL mit mondott?

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.10.15. 07:50:19

@rozalicska: A Köjál mint olyan megszünt, az ANTSZ VIII. kerületi referense emlékezett az előző napi bejelentésre, ami bokarakról, kukacokról szólt - ami persze nem igaz, mert a muslica nem bogár, a földigiliszta, ami a lebontási folyamatban résztvesz, nem mászik fel az első emeletre. A komposztáló a legkorszerűbb fajta, zárt tetővel, és semmilyen más anyagot nem dobtak bele, mint növényi eredetű szerves hulladékot. A muslicák elszaporodása egyértelműen a befőzési szezonra datálható, amikor nagy mennyiségű, édes, gyümölcsmaradvány került bele, és mivel én nagyon elfoglalt voltam, más meg nem sokat törődött vele, a zöld növényi részek aránya csökkent a cefréhez képest. A komposztálót úgy helyeztük el, hogy minden lakástól egyenlő távolságra legyen, a kert közepén, körben bokrokkal, felette a fa lombja. Itt semmi másról nincs szó, mint arról, ami a cimben van - panaszkodni könnyebb, mint odafigyelni egy kicsit a környezetünkre, és minimálisan tenni érte.
Az ANTSZ sem tud mást mondani. A komposzt nem terjeszt vírusokat - ahogy a kedves lakó hiszi.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.10.15. 08:54:50

Tartanak az ismeretlen dolgoktól az emberek. És mivel tartanak, megismerni se nagyon akarják. Ez persze nem jó, de 72lakásból néhány ilyen félősebb lakó mindig lesz. Mint ahogy sokan hiába szeretnének segytégére lennia háznak, adott feladat hijján nehezen veszik rá magukat a feljajánlásra. Sokan minden fejlesztsét leszavtnának, ami elsőre drágának tűnik, miközben ők a legzaklatottabbak, ha a megelőzés hiányában ők válnak károsulttá. Nálunk pl egy lakó tűzzel vassal tiltakozott a kerti fák gallyazása ellen, mondván drága. Mióta a fia kocsijára esett egy ujjnyi "vastag" ág, ő a lagaktívabb kertészünk. :)

rozalicska 2009.10.15. 12:47:16

Nálunk a kert végében áll a komposztláda ( nincsen teteje), még sosem jött ki belőle földigiliszta, muslinca eddig volt bőven, de most lefagytak szegények. Én nem is szoktam takargatni a tetejét, kell valamit csipegetni a madaraknak is.

ebi_chan 2009.10.16. 22:10:15

Ahhoz pedig nem kell komposztáló, hogy muslica legyen. A munkahelyemnél közel, s távol nincs zöld terület, de elég volt csak fél napra az asztalon hagyni a meggyet/ barackot/ szőlőt, máris ellepte egy egész raj.

Számomra ez érthetelen, hogy egyes emberek ilyenekben lelik örömüket. Fárasztó lehet napi 24 órában másokat ellehetetleníteni.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.10.19. 11:53:06

@ebi_chan: Attól tartok, hogy itt egyáltalán nem a muslicákról van szó, hanem arról, hogy vannak emberek, akik akkor érzik jól magukat, ha keresztbe tehetnek minden új dolognak...
süti beállítások módosítása