A mi házunk

Hiszem, hogy egy XIX.században épült házban is meg lehet valósítani a legkorszerűbb, XXI. századi életetforma kényelmes keretét. De ezért tenni kell! Városgazdász és újságíró diplomával, harminc éves építőipari gyakorlattal tekintek a társasházra, amiben lakom. Kritikus vagyok, de igyekszem segíteni is a közösségnek. Voltam közös képviselő - akkor indítottam ezt a blogot, ma már nem vagyok az, de felelősségteljes tulajdonos igen, ezért folytatom.

Linkblog

Friss topikok

  • ...szintén: @Amichay: Közben "lesett", és össze is tört... Szép, bolond világ... Sajnálom. Sajnálom, hogy "A... (2014.05.24. 21:06) Manapság...
  • Amichay: @flash.gordon: A komposztálót azonnal felszámolták, amint lemondtam a közös képviseletről. Én tová... (2012.11.22. 13:45) Végkifejlet
  • bodis.lajos: Éva, fantasztikus munkát végeztél. Három év után próbálom, próbáljuk újraéleszteni a reflexiót. Na... (2012.10.23. 11:07) Pályázat - titkok és mutyizás nélkül?
  • Amichay: @naszoszo: Az alapító okiratban kell szerepeljen az, hogy az üzletek minden négyzetmétere dupla a... (2011.05.03. 17:46) Jövőkép
  • városjáró: Szia Éva! Miújság a ház ügyeivel? Siker? Kudarc? Stagnálás? (2010.10.22. 16:08) Nem álmodtam - ez már a valóság!

A társasházi közvetlen demokráciáról...

2009.10.08. 18:50 Amichay

Tegnap összefutottam az egyik tulajdonossal, akinek a fia lakik a házunkban, ő maga néhány házzal arrébb, a mi utcánkban. Közgyűlésekre nem jár, mert szerinte, nincs értelme, hiszen a házunkban, a tulajdoni hányad közel negyven százaléka egy kézben összpontosul - a tulajdonosok állandó meghatalmazásai okán. 75 albetét tulajdonosa közül a közgyűléseken 8-10 ember jelenik meg, és hiába is mondanak bármit, a szavazás eredményét az nem befolyásolja. Lehetnek azok jó vagy rossz döntések, a többség, közvetlenül nem vesz részt benne.

Bizonyára nem vagyunk egyedüliek ezzel a problémával.

A parlamenti és az önkormányzati választásokon is egyre kevesebben vesznek részt, miközben mindannyian panaszkodnak és elszenvedik a döntések következményét.

Az is döntés, ha valaki nem vesz részt a döntéshozatalban. Kényelmes megoldás, hiszen nincs benne az egyéni felelősség, amivel a döntés együttjár.

A jó döntés meghozatalához alapos információk szükségesek. Egy közgyűlésen, ahol több napirendi pont is van, az elviselhető hosszúságú, egy-másfél órás találkozó alkalmatlan arra, hogy a felelősségteljes döntéshez szükséges információtömeget megismerjék a tulajdonosok, megemésszék és nyugodt szívvel dönteni is képesek legyenek. A közgyűlés belefullad a vitákba és a sokszor felelőtlenül hozott döntésekbe. Nem csoda, hogy jóérzésű ember néhány kudarcos élmény után távol akar maradni ettől. Ugyanakkor, azzal, hogy kihúzza magát ebből a közgyűlési attrakcióból, még szenvedni fog a rosszul meghozott, valójában áldemokratikus döntések következményeitől. Jobb megoldást kell keresni.

A netvilágban az információt eljuttatni az érdekeltekhez - nem probléma. Azok számára, akik még mindig a papírformátum megszállottai - minden sértés nélkül, a házunkban lakó 101 éves úr vélhetőleg nem netfüggő, és nem is lesz az - el lehet készíteni néhány könnyen forgatható "házi újságot" a faliújságon kívül, amit bárki elvihet néhány napra a közösségi helyiségből és nyugodtan elolvashatja mindazt, amit a közös döntésre előkészítünk. Ezek után, a tulajdonosok akár irásban, akár szóban kérdéseket tehetnek fel a közös képviselőnek, hogy a dolog minden részlete nyilvánvaló legyen számukra, illetve javaslataikkal is előállhatnak. Ha van olyan javaslat, ami kapcsán érdemes megváltoztatni az eredeti tervezetet, azt is szépen ki lehet dolgozni.

Persze, ehhez idő és türelem is kell, de ez a demokrácia nehézsége egy szimpla diktartúrához képest. Viszont, ha jól előkészítjük a javaslatot, beleépítjük a különböző véleményeket, akkor elvileg, és talán a gyakorlatban is, olyan tervezet kerül a közösség elé, aminek az eldöntése nem okoz komoly nézeteltéréseket.

És akkor jön a szavazás, ami nem kell, hogy egy helyszínen, egyetlen időben, kézfeltartással történjen, hanem megtörténhet írásban is. Közvetlen levéllel (fax, vagy ajánlott, postai küldemény) a közös képviselőhöz. A javaslatot - miután az előzetes "vita" lezajlott, a számvizsgáló bizottságnak is véleményeznie kell, mielőtt irásbeli szavazásra bocsájtjuk, de erre a törvény, sőt a házunk SZMSZ-e is lehetőséget nyújt. Csak élni kell vele. Vagyis, ahelyett, hogy szidják azt, akinek a kezében összpontosul a tulajdoni hányad jelentős része azért, mert a tulajdonosok közül sokan egyszerűen lemondtak arról, hogy maguk vállalják a döntés felelősségét - tessék informálódni, véleményt alkotni és szavazni - irásban, annak minden következményét vállalva. A magam részéről vállalom, hogy az ehhez szükséges előkészítő munkát elvégzem, az egyeztetésekkel együtt.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://brody17.blog.hu/api/trackback/id/tr291437043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.10.10. 15:21:45

A házatok 40%-a egy kézben van? És kiében? Úgyértem, magánember(cég), vagy önkormányzat kezében?

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.10.10. 20:20:54

@városjáró: Ez nem azt jelenti, hogy 40%-nak ugyanaz a tulajdonosa, hanem azt, hogy a tulajdonosok, akik tulajdoni hányada közel negyven százalék, egy embernek adnak meghatalmazást a közgyűlésen való szavazásra. Mivel a közgyűlésekre amúgy is kevesen jönnek el, az, aki negyven százalék nevében szavaz, az dönt el mindent - ezért aztán a többieknek sincs kedvük eljönni, hiszen mondhatnak bármit, a szavazásnál az ő egyéni véleményük nem "rug labdába". Ezért haragszanak arra, akinek a kezében van a negyven százalék, holott, valójában azokra kellene haragudniuk akik maguk nem vállalják a közös ügyekben való közvetlen döntést.
Persze, meg lehet érteni, hogy aki nem lakik a házban, elfoglalt a munkája miatt, az nem éppen ilyen lakógyűlésekre vágyik járni, de a fentiek szerint meg lehet ezt oldani személyes találkozó nélkül is - írásban. Mellesleg, szerintem, jobb is, mert több idő van a témában való elmélyedésre, megfontoltabb döntésre, mint a közgyűlésen, ahol "5 perc alatt", a hallott információ alapján dönteni kell.

A folyamatos kapcsolattartás is fontos dolog, ezért írom a blogot, ezért küldök kör-e-maileket.
Az éves beszámoló, a tervezett költségvetés, a fejlesztési program leirva pontosabb és könnyebb megérteni az összefüggéseket.

Tekintettel arra, hogy a nagy beruházások lemennek ebben a hónapban, az elmúlt két évről egy összehasonlító elemzést és egy programot készítek december elejére. Ez kerülne vitára, vagyis mindenki megkapná elektronikusan, aki netkapcsolattal rendelkezik, három példányt kinyomtatnánk, amelyből egyet a közösségi helyiség faliújságán lehetne elolvasni, kettőt pedig felváltva hazavihetne egy-egy tulaj, elolvasásra.

A lényeg, hogy mire lezárhatjuk az évet, január közepe felé, már olyan anyag kerülne szavazásra, amelyet jórészt ismer mindenki, kialakulhat a véleménye, ha valami nem világos, akkor megkérdezheti, ha javaslata van, kiegészítheti...
és akkor, mindenki a maga nevében, írásban szavaz, amely szavazatot később is vissza lehet keresni... nem mellékes, mert a tavalyi kémény-történet tanulságát akkor lehetne maximálisan lemérni, ha tudnánk pontosan, hogy milyen információ alapján, ki miként döntött.

De volt már furcsa, helyszini szavazás a bejárati kapu ügyében is, amit nem lehet pontosan visszaidézni.

A jegyzőkönyvek sem 100%-osan pontosak - a legutóbbi közgyűlés jegyzőkönyvében például, az én "horribilis" fizetésemet elírták 3000 forinttal kevesebbre, mint amennyi szóban elhangzott.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.10.11. 10:44:59

@Amichay: Így már értem. Valóban sokat kell "gyúrni" a népeket, hogy nyitottakká váljanak. Az online társasház nekem is régi vágyam/vesszőparipám. Pláne többtucat albetét esetén. Ez sokakat beindiíhta! Jó 5let!

Szabó F. Balázs 2009.10.11. 16:04:09

@Amichay:
Az online közgyűlés hasznos, de nem hinném, hogy mondjuk Vera-néni (a szomszédból) rendelkezne internetkapcsolattal. Erre megoldást jelenthet a közösségi helyiség, persze csak akkor érne valamit ha az illető tudja használni a számítógépet.

De az ötlet pártolandó. Én mellette vagyok, csak annyit adnék hozzá, hogy döntési helyzet esetén egy-egy rövid leírással (mint egy szórólap) tájékoztassunk minden lakót, hogy épp miről van szó (erre a postaláda jó céleszköz, mivel postát az emberek heti kétszer biztos néznek). Már csak egy megfelelő forma kell, amit nem dobnak azonnal a gyűjtőládába...

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.10.12. 18:01:02

A kommunikáció azon formája is járható a Vera-nénihez hasonló idős emberekkel, hogy az ember beszél velük...meg szoktam tenni, de ha valami fontos ügyről van szó, akkor még inkább odafigyelek, hogy mindenkihez jusson el az alapos információ.

Szabó F. Balázs 2009.10.13. 00:22:06

@Amichay:
Igen, beszélni kell velük, de vannak olyanok, akiket így másfél hónap után még nem láttam, nemhogy nem találkoztam / beszéltem velük (pedig nem gubbasztok benn mint valami tojóstyúk, csak iskola van, másoknak meg munka, és ezek után nem mindenki fog leállni hogy beszéljen a nyugdíjas szomszédjával).

Emiatt említettem a postaládás ötletet, ami ezen a téren egy kicsit kevésbé időigényes mint a próbáljunk mindenkivel beszélni dolog (ami egyáltalán nem rossz, sőt! - fontos hogy a ház lakói tudjanak egymásról, meg a közös dolgokról).

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.10.13. 06:31:38

@Szabó F. Balázs: Azért a közös képviselőnek elég pontos adatai vannak arról, hogy melyik tulajdonos hol található. Azok, akik nem laknak itt, lakásaikban bérlők vannak, többnyire elérhetők e-mail útján. 76-ból közel a fele a tulajdonosoknak rajta van a levelezőlistán, időnként benéznek a blogra is. Természetesen, szeretném bővíteni ezt a listát, amennyire lehet. A többiekkel igyekszem a közvetlen kapcsolatot ápolni, akár a postaládákba tett üzenetekkel, akár a faliújságra kitett írásokkal. A közösségi helyiségbe is be-beszállingóztak, de még csak pár napja van itt a telefonvonal, ki kell építeni az internetbázist, és tartunk egy avatót is, hogy világos legyen, miért érdemes a közösségi helyiségbe feljönni. Az eredeti terveket kicsit átkoordinálta a kaputörténet, és néhány "meglepetés-projekt", de ahogy ezeken túlleszünk, megszervezem azt a kis háziünnepséget, amit a közösségi helyiség avatójának szánok.

Magam részéről, a KOMMUNIKÁCIÓT nem egyforma eszközökként tartom hatékonynak, hanem igyekszem az egyedi esetekre, egyedi módon értelmezni. Egy idős hölggyel bizonyára többet és többször is kell beszéljek arról, ami egy "pörgős" fiatalnak pillanatok alatt világos, és néhány szóból a neten, megérti. Van akinek pedig fontos, hogy leírva lássa a dolgokat ahhoz, hogy megértse és véleményt alkosson róla.

Egy ekkora ház jó közös képviselőjének lenni kemény meló - igyekszem, de bizonyára nekem is van még hová fejlődnöm.

Szabó F. Balázs 2009.10.20. 22:57:34

@Amichay:
Amennyiben bármiben tudok segíteni, csak szólj nyugodtan, vagy írj az e-mail címemre, meglátom mit tehetek.

Számítógépes témában az öcsémmel otthon vagyunk, én kisebb-nagyobb grafikai munkákat szívesen vállalok (szórólapok, hirdetmények, stb), továbbá szívesen részt veszek bármilyen ötletelésen is ami a házzal kapcsolatos.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.10.21. 12:26:10

@Szabó F. Balázs: Nagyon köszönöm, de most valóban megfogadom egyik tulajdonostársunk tanácsát és kicsit "visszafogom" magam. Családi problémák miatt úgy sem tehetnék mást, úgyhogy normál napi üzemmenetben dolgozom - nem lesz éjjel 11-ig való kimutatásgyártás...
süti beállítások módosítása