A mi házunk

Hiszem, hogy egy XIX.században épült házban is meg lehet valósítani a legkorszerűbb, XXI. századi életetforma kényelmes keretét. De ezért tenni kell! Városgazdász és újságíró diplomával, harminc éves építőipari gyakorlattal tekintek a társasházra, amiben lakom. Kritikus vagyok, de igyekszem segíteni is a közösségnek. Voltam közös képviselő - akkor indítottam ezt a blogot, ma már nem vagyok az, de felelősségteljes tulajdonos igen, ezért folytatom.

Linkblog

Friss topikok

  • ...szintén: @Amichay: Közben "lesett", és össze is tört... Szép, bolond világ... Sajnálom. Sajnálom, hogy "A... (2014.05.24. 21:06) Manapság...
  • Amichay: @flash.gordon: A komposztálót azonnal felszámolták, amint lemondtam a közös képviseletről. Én tová... (2012.11.22. 13:45) Végkifejlet
  • bodis.lajos: Éva, fantasztikus munkát végeztél. Három év után próbálom, próbáljuk újraéleszteni a reflexiót. Na... (2012.10.23. 11:07) Pályázat - titkok és mutyizás nélkül?
  • Amichay: @naszoszo: Az alapító okiratban kell szerepeljen az, hogy az üzletek minden négyzetmétere dupla a... (2011.05.03. 17:46) Jövőkép
  • városjáró: Szia Éva! Miújság a ház ügyeivel? Siker? Kudarc? Stagnálás? (2010.10.22. 16:08) Nem álmodtam - ez már a valóság!

Gagyi avagy az egyforma miért szép?

2009.09.19. 23:35 Amichay

Az egyik tulajdonos "legagyizta" a közösségi helyiség ablakát, ajtaját.

Gagyizásnak hívja a magyar tolvajnyelv azt a bűnelkövetési módot, amikor csalók az utcán a járókelőknek aranyként megvételre ajánlanak hamis (pl. arannyal futtatott bronz-) gyűrűket. A magyar szlengben a gagyi szó mai általános jelentése: nem eredeti, hamis,  hamisítvány, olcsó utángyártott (áru agy alkatrész), rossz minőségű, hiteltelen, vacak (termék); igénytelen (megoldás), buhera, parasztvakítás.

Azért idézem a gagyi szó jelentését, mert a slampos vélemény olyasmit állít, ami alapjaiban hamis. A közösségi helyiségre nem olyan ablakot-ajtót terveztem ami valami másnak akar látszani, hanem éppenséggel olyasmit, ami pont azt mutatja,  ami.

Ablak és ajtó, amin keresztül a lehető legnagyobb felületen lehet ki és belátni. Ez nem lakás, ez egy közösségi helyiség - nincs mit titkolni, tessék,  mindenki láthatja, hogy mi folyik ott.

A műanyagtól egyesek finnyognak, mégsem sikálják reggelente sóval a fogukat, hanem fogkevével mossák, de ha ablakról van szó, akkor az nem elég "eredeti"?  Pedig a magyarországi éghajlati viszonyok között a műanyag nyílászáró, ma, sokkal praktikusabb mint a fából készült.

De mielőtt a műanyag ablak szerkezeti és nyitásbeli előnyeire térnék át, szeretném felhívni a figyelmet a képre, amin nem véletlenül van az a szép darab "lengő" vakolat, ami aztán tényleg gyagyi a javából - magyarul: pocsék munka ! Négy centi vastag és külön életet él a faltól. Gyakorlatilag az a műanyag festék tartja, amit az a kedves tulajdonostársunk csináltatott, akkor, mint közös képviselő,  aki most legagyizta a műanyag ablakot.  Gagyi vakolat, gagyi  minden részlet, gagyi felújítás - látszólag valami, de valójában nem ér semmit!

Korábban már részleteztem, hogy milyen volt az ablak, amely cseréjét elengedhetetlennek tartottam. Eredetileg, ez egy külső szárny kifelé-, belső szárny befelé nyíló tipusú ablak volt, amelyet az 1970-es évek IKV-felújítása során alakítottak át dubla-gerébtokos, vagyis, mindkét szárny befelé nyíló tipusúra. Meglehetősen gagyi módon hagyva a fal és az ablaktok találkozását.  Már a rendszerváltás utáni gagyi-felújítás vakolatrepedéseit nemcsak a közösségi helyiség nyílászárói körül lehet tetten érni, hanem azon a két szinten,  szinte minden ablaknál, de néhol a felszerelt redőny, vagy vasrács el-eltakarja.

Mert arról szó sincs, hogy ebben a házban minden ablak egyforma lenne! Az egyiken ilyen, a másikon olyan rács van, az egyik libafos-sárga, a másik barna, a harmadik fehér, a negyedik meg szértohad az elhanyagoltságtól - de igaz, a nyitási szisztéma maradt még az 1970-es átalakításból - alsó két szárny középső osztással befelé nyilik, felső ablak egyben szintén befelé.

A kérdés, hogy jó ez nekünk? - az uniformist oly nagyon szeretők ezt a kérdést fel sem tették az elmúlt évtizedekben.  Az ablakcserék abban merültek ki, hogy az "eredeti" tokba beépítettek egy újabb tokot, és abba az ugyanúgy nyíló ablakokat. Ebből kifolyólag az üvegfelület zsugorodott, a tok vaskossá vált, de semmit nem léptünk előre abban a tekintetben, hogy ezek a gangra néző ablakok sem szellőztetés, sem a privát élet szempontjából nem éppen az ideálisak.  Arról nem is beszélve, hogy a házunk alsó szintjein 4,5 méter a belmagasság, mig a legfelsőn 3,4 méter csupán - az ablakhasználat egészen más lehet ott, ahol galériát épitettek a belső térben, mint ahol nincs ilyesmi.

Az egész uniformizálás - hangsúlyozom: ez nem egy műemlékileg értékes épület, amelyről a hetvenes évesbeli felújítás során lenyúztak minden valamikor, eredeti dolgot - a gangkorláttól a burkolatig, szóval sem arányaiban, sem anyaghasználatában már nincs mihez ragaszkodni - amúgy is igen kétséges. 

Olyan korban, amikor mindenkinek kockafejűnek illet lenni, mert aki kilógott a sorból, annak esetleg porba hullott a feje, talán ezt igy látták szépnek, de szabadabb lelkületű országokban elismerik, hogy a változatosság jobban gyönyörködtet.

De térjünk vissza arra, hogy miért érdemes átgondolni a nyitás-formát?

A szellőztetésnek az a formája, hogy minden ablakot sarkig kinyitok befelé - a privát élet minimumát is kiöli a lakásokból - az udvar szemben lévő ablakai között 12 méter a távolság, de a gangon járkáló egy láblendítéssal benn is teremhet a szobában. Ha lakásról van szó, ennek a rendkívül alacsony parapetnek a fix üveggel való megemelése kifejezetten praktikus. Ezáltal a belső párkányon kapunk egy rakodófelületet, amelyet a nyiló ablak nem söpör le, és létrehozunk egy átlátszó akadályt a túlzott behatolással szemben. Felette már osztás nálküli nyitással, vagyis maximális üvegfelülettel hozhatunk létre egy alkalmanként csak bukó, máskor befelé nyitható szárnyat. Az alsó szinteken, ahol magasabb az ablak, ezt meg lehet tenni két egységben is, igy a legfelső rész többnyire bukó állapotban gondoskodik a folyamatos szellőzésről, az alatta lévő szárnyat tetszés szerint lehet teljesen kinyitni, vagy szintén csak befelé buktatva megőrizni a privát szféra határát, miközben szellőztetünk. Mindehhez még hozzájön a passziv-szoláris technika, amelyről korábban már irtam. Lakás esetén variálni lehet az átlátszó és az áttetsző üvegezést, erre a közösségi helyiségnél nem volt szükség. De az üveg dupla rétegezettsége növeli a hőszigetelést, a külső biztonsági üveg pedig szükségtelenné teszi a rácsot.

Magyarországon az emberek iszonyúan sokféle megkötöttség közepette élnek. Ezen megkötöttségek egy része szükségtelen és teljesen értelmetlen. A gangra néző ablakokkal kapcsolatos "hagyományőrzés" ebbe a kategóriába tartozik. Sem az ajtók, sem az ablakok helyét, külső méretét nem lehet megváltoztatni - ez épületszerkezeti kérdés. Ezek a méretek adják a belső homlokzat ritmusát, de, hogy ezen belül, valaki így vagy úgy nyitja az ablakát, sárgára, vagy hupililára festi az ablakkeretet - az ő dolga - ennyire lehetünk türelmesek az embertársainkkal szemben. Talán, ha elviseljük, hogy a másik ablaka ugyan tiszta, rendezett, csak  nem pont olyan, mint a miénk, idővel azt is el fogjuk tudni viselni, hogy a másik bőre színe sötétebb, más politikai pártot segítene hatalomra, vagy más istenhez fohászkodik esténként.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://brody17.blog.hu/api/trackback/id/tr41393691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mihalynorbi 2009.09.22. 14:12:35

A felújítással mindig baj van, vásároljatok jó állapotú ingatlant. Ezen az oldalon videó segítségével megtekinthetitek a ház állapotát. Érdemes belekukkantani: shot4sale.com/

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.09.22. 14:18:31

@mihalynorbi: Köszönjük a reklámot - a mi házunkat nem cseréljük ki, hanem fokozatosan felújítjuk, ahogy kell!
süti beállítások módosítása