A mi házunk

Hiszem, hogy egy XIX.században épült házban is meg lehet valósítani a legkorszerűbb, XXI. századi életetforma kényelmes keretét. De ezért tenni kell! Városgazdász és újságíró diplomával, harminc éves építőipari gyakorlattal tekintek a társasházra, amiben lakom. Kritikus vagyok, de igyekszem segíteni is a közösségnek. Voltam közös képviselő - akkor indítottam ezt a blogot, ma már nem vagyok az, de felelősségteljes tulajdonos igen, ezért folytatom.

Linkblog

Friss topikok

  • ...szintén: @Amichay: Közben "lesett", és össze is tört... Szép, bolond világ... Sajnálom. Sajnálom, hogy "A... (2014.05.24. 21:06) Manapság...
  • Amichay: @flash.gordon: A komposztálót azonnal felszámolták, amint lemondtam a közös képviseletről. Én tová... (2012.11.22. 13:45) Végkifejlet
  • bodis.lajos: Éva, fantasztikus munkát végeztél. Három év után próbálom, próbáljuk újraéleszteni a reflexiót. Na... (2012.10.23. 11:07) Pályázat - titkok és mutyizás nélkül?
  • Amichay: @naszoszo: Az alapító okiratban kell szerepeljen az, hogy az üzletek minden négyzetmétere dupla a... (2011.05.03. 17:46) Jövőkép
  • városjáró: Szia Éva! Miújság a ház ügyeivel? Siker? Kudarc? Stagnálás? (2010.10.22. 16:08) Nem álmodtam - ez már a valóság!

Kitekintés...

2009.08.07. 00:14 Amichay

Egyszer már elküldtek engem a jó édesanyámba, máskor meg vissza "zsidóországba" - itt, a mi házunkban, de azért én tovább mondom, irom amit gondolok... és ahhoz, hogy a háznak a legjobb és leggazdaságosabb megoldásokat találjuk, bizony sok tudásra van szükség, időnként olyasmire is, ami szokatlan, új, eddig nem ismert.

A talajnedvesség ellen szigetelés pótlására, a meglévő falnedvesség kiszárítására régóta keresek megfelelő megoldást - itt, a blogon is szó volt erről. Rengeteg cég foglalkozik új épületek szigetelésével - alulról, felülről, oldalról, az összes lehetséges fajta nedvesség ellen, de nagyon kevesen merészkednek egy olyan épület közelébe, amit  régen építettek és pótolni kellene azt a szigetelést, ami vagy sosem volt, vagy már elromlott. Az internet fantasztikus dolog - mondtam már? - hosszú keresgélés és olvasás után találtam egy elég érdekes céget, technológiát. AQUAPOL - az ő szakemberük volt itt tegnap egy alapos vizsgálatra.

Tavaly terveztem egy lakást, amelyhez egy tetőterasz is tartozott. Szerintem, ez volt a legfőbb értéke ennek a lakásnak, ezért az átépítés elválaszthatatlan része volt a tetőterasz növényzetének rendszerelvű kialakitása.  Mivel a korlát amúgy is alacsony volt, azt javasoltam, hogy építsünk egy "vályut" a korláton belülre, és abba már tekintélyes méretű növényeket lehet majd ültetni, amelyek mintegy "zöld védelmet " adnak a terasznak. Nem volt egyszerű dolog ezt jól megcsinálni, de  összejött,  és  az eredmény önmagáért beszél (képek).

A jó eredményekért rendszerint keményen meg kell dolgozni, de amit húsz-harminc évig lehet örömmel használni azután, mellesleg növeli is az ingatlan értékét, azért érdemes egy kicsit tenni-venni.

A zöldtető egyre népszerűbb fogalom már Magyarországon is, bár olyan egyszerűen nagyszerű megoldásokat, mint amilyeneket "zsidóországban" tapasztaltam, még nem láttam itt.  Az izraeli zöldtetők nagy részére ugyanis már nem szükséges földet hordani ahhoz, hogy dús növényzetet telepítsenek.  A technológia itt is elérhető, csak a megrendelők bátorsága, vagy ismerete hiányzik.

Tavaly még a privát megrendelőm is furcsán nézett rám, amikor azt javasoltam, hogy dobja ki a gázbojlert, és rendeljen napkollektort... de azóta élvezi. Ma már vannak pályázatok az energiatakarékos technológiák telepitésére, lehet olyan üzleti tervet készíteni, amivel ezek a beruházások reálisan megvalósíthatók.

Amikor egy régi épületet fel kell újítani - a mi házunk immár 125 éves lesz jövőre -, akkor nem az a célravezető módszer, hogy ugyanúgy helyreállítjuk azt, ami tönkrement, hanem  a régi értékeket megőrizve az épületet korunk technikai szinvonalára hozzuk fel! Ezt csinálja a városgazdász, ha városrehabilitációról beszél, nagyobb léptékben, de ezt érdemes csinálni egy régi épülettel is, ha abban mai emberek élnek...:)

A mi házunk fantasztikus adottságokkal rendelkezik egy igazi rehabilitációra, amely során  olyan lakókörnyezetet teremthetünk, amely ma még nem ismert Budapest belvárosában, és ehhez korszerű üzemeltetési módszereket rendelünk, amelyekkel gazdaságosabbá válik az épület és az egyes lakások fenntartása is. Nem szabad leragadni az évtizedek óta elcsépelt, kétes értékű megoldásoknál, minthogy "adjuk el a tetőteret egy vállalkozónak", vagy "adjuk bérbe a pincét" és hasonlók.  Addig kell keresni a helyi viszonyoknak legmegfelelőbb megoldást, amig  azt nem mondhatjuk, hogy ez pontosan a mi házunkra illik.

Olcsóbban és jobban - ez a végeredmény, de ezért keményen meg kell dolgozni.

Meg kell ismerni az új technológiákat, és nem szabad félni a változásoktól! Legfőképp - el kell felejteni azt a mondatot, amit ilyenkor Magyarországon mondani szokás: "lehet, hogy ez másutt működik, de itt ez nem fog menni..."  Menni fog, ha akarjuk... 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://brody17.blog.hu/api/trackback/id/tr951293860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2009.08.08. 00:06:04

Most újították fel az ELTE-BTK főépületét (melyről meséltem), sosem értette, hogy a napelem mint ma már elenghetetlen eszköz, mért nem került be a felújítási programba. Az egyetem is spórol + környezet tudatos.

A másik (egyben mániám is), ebben kikérném véleményed, a panel. Szerintem a legtöbb esetben a szanálás a megfelelő eszköz. Nem hiszem, hogy egy rossz technologiáju épület meg tud újolni. Elődeink (dualizmus-horthykor) olyan épületeket húztak fel, mely még ma is kitart. Vagy nem?
(sadia-mintti.blog.hu/2009/07/24/panel_szanalas_s_mi_epuljon_helyette)

Üdv. s tisztelet munkádért, csak így tovább :)

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.08.08. 13:44:19

@Sadia: A blogodban válaszoltam a kérdésedre. Örülök, hogy egyre több külső érdeklődő is van. Talán, az a folyamat, amit ez a blog dokumentál, cselekvésre, vagy legalábbis gondolkodásra inspirál egyeseket.
süti beállítások módosítása