A mi házunk

Hiszem, hogy egy XIX.században épült házban is meg lehet valósítani a legkorszerűbb, XXI. századi életetforma kényelmes keretét. De ezért tenni kell! Városgazdász és újságíró diplomával, harminc éves építőipari gyakorlattal tekintek a társasházra, amiben lakom. Kritikus vagyok, de igyekszem segíteni is a közösségnek. Voltam közös képviselő - akkor indítottam ezt a blogot, ma már nem vagyok az, de felelősségteljes tulajdonos igen, ezért folytatom.

Linkblog

Friss topikok

  • ...szintén: @Amichay: Közben "lesett", és össze is tört... Szép, bolond világ... Sajnálom. Sajnálom, hogy "A... (2014.05.24. 21:06) Manapság...
  • Amichay: @flash.gordon: A komposztálót azonnal felszámolták, amint lemondtam a közös képviseletről. Én tová... (2012.11.22. 13:45) Végkifejlet
  • bodis.lajos: Éva, fantasztikus munkát végeztél. Három év után próbálom, próbáljuk újraéleszteni a reflexiót. Na... (2012.10.23. 11:07) Pályázat - titkok és mutyizás nélkül?
  • Amichay: @naszoszo: Az alapító okiratban kell szerepeljen az, hogy az üzletek minden négyzetmétere dupla a... (2011.05.03. 17:46) Jövőkép
  • városjáró: Szia Éva! Miújság a ház ügyeivel? Siker? Kudarc? Stagnálás? (2010.10.22. 16:08) Nem álmodtam - ez már a valóság!

A mi házunk "ingatlanközvetítője"

2009.07.19. 17:02 Amichay

A házunkban van egy gyönyörű terű üzlethelyiség. Az egyetlen, amely változatlan formában vészelte át az időket. Az eredeti terven is így szerepel. Két dongaboltozatos teret kapcsol össze egy boltíves átjáró. Évtizedekig asztalosműhely volt, mostanában azonban felszámolták. Még benne vannak a gépek egy része, amit a tulajdonos értékesíteni akar, és van egy régi, felújításra szoruló gyalupad, amely lehetne a felújított üzlethelyiségnek egy funkcionális-dekorativ eleme.

Nem vagyok ingatlanközvetítő, de ennek az üzlethelyiségnek a méltó hasznosítása a háznak legalább annyira érdeke mint a tulajdonosnak, a Palotanegyednek és a városnak. Ezért kezdtem ezzel foglalkozni. Legszívesebben egy olyan szaküzletre gondolok, amely kicsit visszahozná a valamikori tejivók retró hangulatát, de a XXI. századi városlakó igényeire és izlésbeli szinvonalán születne meg. Ez a cikk adta az alapötletet - legyen egy olyan üzlet, ahol kiváló minőségű, hazai tejtermékeket lehet kapni.

Első telefonom a MOSZ-nál csöngött. Ennek alapján e-mail-kapcsolatba léptem mind a MOSZ-al, mind pedig egy tejtermelő gazdaság agilis vezetőjével.  Friss tej-automaták lehetnének itt, de önmagában ez kevés, tehát további együttgondolkodásra van szükség, ki kell alakítani egy profilt, amely sajátságos, erősíti a város és a vidék közvetlen kapcsolatát, kiiktatja a fölösleges áttáteleket a termelő és a fogyasztó között.  Melldöngetés nélkül nemzeti, környezetkímélő, hiszen olyan termékek árusítását vállalja, amelyek nem a földgolyó másik szegletéből érkeznek, hanem itt, valahol a szomszédban állítják elő, itt ad munkát embereknek.

Kihívás már csak azért is, mert az utcánkban eddig csak a kocsmák maradtak változatlanok az elmúlt évizedekben... 1972-ben laktam itt először, akkor a Horánszky 1-ben (...:), igaz, akkoriban Makarenkónak hívták.  A ház földszintjén, a Bródy felé eső oldalán, már akkor is működött a "vendéglátóipari egység".  Később, 1982 után három éven át jártam dolgozni az 5-7-be. A környék valamicskét változott, de a kocsmák nem. Amikor aztán 2007-ben itt béreltem lakást, szomorúan láttam, hogy a Szentkirályi sarkán lévő fodrász-kozmetikus megszünt, ám a kocsmák maradtak.

Házunk 5 üzletéből csak a legkisebb van nyitva néha - ledér öltözetű próbababa jelzi. A többi bizonytalan sorsú. Kettő, talán a közeljövőben rendeződik, de várjuk ki a végét, mert tavaly az egyik önkormányzati üzletet is felújították, majd bezárták - azóta is le van húzva a redőny, és egy kis táblácska hirdeti, hogy kiadó.

A mi házunkban  70 lakás van. Az előző postban leírtak szerint viszonylag kis lakások, hiszen özvegy Szávozdné addig farigcsáltatta a nagy polgári lakásokat, amig  csak kilenc darab 100 négyzetméter-körüli maradt, a legtöbb 50-60 négyzetméteres, és vannak aprócska lakások is.  Mivel a környék egyre nagyobb presztizsűvé válik az utóbbi időben, a megalakult Palotanegyed részönkormányzat ezt csak fokozza, folyamatosan van érdeklődés a házban lévő lakások iránt.  Remélhetőleg, az az igyekezet, amivel a közösséget próbáljuk összekovácsolni, és a házat is jobbá tenni, növeli az itteni ingatlanok értékét.

A ház adottságaira már régebben felfigyeltek a kisbefektetők - vannak külföldi tulajdonosok a régen ittlakók mellett.  Az egyik, ma már 80 éves lakótársunk mesélte, hogy voltak a házon belüli lakáscserék is, mert különösen régen, amikor még "bérpalota" volt, ha valakit idevetett jósorsa, nem szívesen hagyta el a házat.  Szávozdné szigorú rendet tartott itt, akkoriban a gangkorlátokon mindig volt muskátli - a tulajdonos ugyan nem lakott itt, de minden tavasszal gondoskodott róla - ez is része volt a háznak.

Pest régi bérpalotái egyedülálló városalkotó elemek voltak: egy-egy házban megtalálható volt a teljes társadalmi keresztmetszet - gazdagok és egészen szegények is. A Horánszky 1-ben nagyjából egyforma lakások épültek a 1930-as években - kisebb-nagyobb polgári lakások. Egy suszternak vagy gyári munkásnak álmában sem jutott eszébe, hogy olyan házba költözzön, míg a századfordulós bérpalotákban lakhatott  neves iró, gazdag üzlettulajdonos, de hónapos szobában diák, és proletár-család is.  Ha egy csöpp esze lenne a mai városvezetésnek (nincs nekik), akkor nem a szállodaszerű, sötét középfolyósós lakóparki házak  építését forszírozná, hanem kitalálnák a gangos ház korszerű formáját. 

Igaz, amíg nem találják ki, addig a meglévő, de folyamatosan korszerűsödő gangos házak értéke nő egyre intenzivebben. Éppen ezért, ha valaki jó helyen akar lakni, akkor jöjjön hozzánk, lakást keresni - szinte mindig van eladó lakás. Most egy fiatal pár akarja eladni igen aprócska lakását, mert megjött a baba - 18 négyzetméteren már nem férnek el. De van két darab ötven négyzetméter körüli lakás is eladó, két másik, 30 négyzetméter körüli pedig kiadó. 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://brody17.blog.hu/api/trackback/id/tr291254932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.07.23. 22:01:21

Ma beszéltem azzal a kismamával, aki el akarja adni a stúdiólakását, a család terebélyesedése okán... nagyon örültem, hogy az érdeklődő, biciklis fiatal lány nemcsak a kertet értékelte, hanem a komposztálót, és aggódva érdeklődött a ház anyagi helyzete felöl.
A háznak nincsenek milliói a bankban, de stabilan állunk. Minden reggel azzal kezdem a napot, hogy megnézem a netten az aktuális egyenleget. Sosem utalok úgy, hogy nem tudom, mennyi marad bennt akkor, ha az a pénz kimegy, és mindig figyelembe veszem az aktuális közüzemi számláinkat is. Háromszázezer forint mindig kell legyen a folyószámlán tartalékban, még akkor is, ha folyamatosan megy a felújítás. A bevétellel gazdálkodni kell, nemcsak gyűjtögetni, aztán kiadni egyetlen dologra, mint voltak a kémények. Azok, akik valamiért eladják a lakásukat, jó árat kérhetnek, nemcsak a ház városon belüli helye miatt, hanem mert ebben a házban egy lakás befektetésnek is, de reméljük, hogy lakni is egyre jobb lesz itt.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.07.26. 09:09:35

Tegnap este jutott a tudomásomra, hogy a ház legkisebb üzletében működő intim-ruhabolt kiköltözik. Az üzlethelyiség csupán 12,60 négyzetméter - talán éppen arra lenne jó, hogy itt állítsák fel az első friss-tej-automatákat. Ma reggel irtam egy e-mailt a tejgazdaságnak, holnap felhívom a tulajt és az önkormányzatot is - adjunk lökést egy jó dolog kialakulásának!
süti beállítások módosítása