A mi házunk

Hiszem, hogy egy XIX.században épült házban is meg lehet valósítani a legkorszerűbb, XXI. századi életetforma kényelmes keretét. De ezért tenni kell! Városgazdász és újságíró diplomával, harminc éves építőipari gyakorlattal tekintek a társasházra, amiben lakom. Kritikus vagyok, de igyekszem segíteni is a közösségnek. Voltam közös képviselő - akkor indítottam ezt a blogot, ma már nem vagyok az, de felelősségteljes tulajdonos igen, ezért folytatom.

Linkblog

Friss topikok

  • ...szintén: @Amichay: Közben "lesett", és össze is tört... Szép, bolond világ... Sajnálom. Sajnálom, hogy "A... (2014.05.24. 21:06) Manapság...
  • Amichay: @flash.gordon: A komposztálót azonnal felszámolták, amint lemondtam a közös képviseletről. Én tová... (2012.11.22. 13:45) Végkifejlet
  • bodis.lajos: Éva, fantasztikus munkát végeztél. Három év után próbálom, próbáljuk újraéleszteni a reflexiót. Na... (2012.10.23. 11:07) Pályázat - titkok és mutyizás nélkül?
  • Amichay: @naszoszo: Az alapító okiratban kell szerepeljen az, hogy az üzletek minden négyzetmétere dupla a... (2011.05.03. 17:46) Jövőkép
  • városjáró: Szia Éva! Miújság a ház ügyeivel? Siker? Kudarc? Stagnálás? (2010.10.22. 16:08) Nem álmodtam - ez már a valóság!

Gyászjelentés

2009.07.16. 19:55 Amichay

A Belsőudvar pályázaton a Horánszky 1. nyert. Hogy milyen alapon, azt nem tudom. Felhívtam a RÉV8-at, de nem kaptam szabatos választ. Azt viszont tudom, hogy a Horánszky 1-nek egy a nálunkénál sokkal kisebb udvara van, sokkal jobb anyagi helyzetű közösség - lehet, hogy jobb kapcsolatokkal is rendelkeznek, nem tudom. Laknak ott barátaim - nem tőlük sajnálom a lehetőséget, de úgy gondolom, hogy a döntés meglehetősen igazságtalan volt, különösen ha azt is figyelembe vesszük, hogy az a kétmillió forint, amit támogatásként megkapnak, az közpénz.

Az a hölgy, akivel a RÉV8-nál beszéltem, azt mondta, hogy "sosincs igazságos döntés" - ezzel sem értek egyet: mindig lehet igazságos döntés, ha kellően mérlegelnek a döntésthozók. Nem hiszem, hogy a közpénzből a Palotanegyed egyik leggazdagabb közösségét kellett volna jutalmazniuk, egy apró parkocska létrehozásában, amit ha az ottani tulajdonosok akarnak, maguk is létrehozhatnak különösebb megeröltetés nélkül, hanem egy olyan közösséget segiteni, amely maga is tesz azért, hogy jobb legyen majd 100 embernek a lakókörnyezete, és a feladat, amely előtte áll jóval meghaladja az anyagi lehetőségeit.

A RÉV8 a saját zsebéből annak ad pénzt, akinek akar, de miután közpénzről van szó,  fokozott figyelmet érdemel, hogy milyen alapon döntöttek, és a pályázat kiirása közösségi célt szolgál, vagy a RÉV8 PR-tevékenységét. Várom az indoklást. Úgy is mint a Bródy17 közös képviselője, nyilván, de most már úgyis, mint újságíró, akinek fontos az igazság, és nem hajlandó belenyugodni a protekcionizmusba, legyen a kedvezményezett bárki.

... és még valami: a belső udvarunkat akkor is meg fogjuk csinálni, ha nem kapunk hozzá állami alamizsnát - közösségi munkával és az eddigieknél jobb gazdálkodással.

A lelki békémet felforgató telefon után a Szatmári-üzletbe kellett mennem, az ott vásárolt csempék szállítása ügyében. Ez a Szatmári a Práter utca 44-ben van, vagyis elmentem a RÉV8 Práter utca 22 alatti irodája előtt... naná, hogy bementem..

... de előbb, még ahogy kifordultam a Bródyból a Horánszkyba (mert, természetesen gyalog mentem a Práter utcába), egy hirtelen ötlettel, beugrottam a Horánszky 1-be. megnéztem az ő udvarukat... nos, nagyon szép, zsebkendőnyi udvar füvesitve, egyik oldalon kerités választja el a szomszéd ház udvarától, másik oldalon egy otromba tűzfal, de rendben tartva, szépen lefestve sárgára. Fogalmam sincs, hogy mit lehet csinálni ezen az udvaron kétmillióért... pedig eddigi életem során a fantáziátlanság vádja sosem ért... ha  japán zsebfákat ültetnek egy vagyonért, esetleg a tűzfalra sztárfestő szabadtéri freskója kerül, akkor talán el lehet költeni ennek az aprócska közösségi térnek a felturbózására... de egy szép, magasra növő fa ültetése, és a tűzfal befuttatása vadszöllővel - mert kb. ez elegendő lenne ahhoz, hogy még otthonosabb legyen az amúgy teljesen rendben lévő udvarocska, párezer forintból bőven megoldható. Igy hát, még kevésbé értem a döntést.

Hangsúlyozom, nemcsak az bosszant, hogy a mi pályázatunk nem nyert, holott a kiirásnak maximálisan megfelelt, hanem az, hogy a döntést nem tartom indokoltnak. Ezért kértem a RÉV8-ban, hogy magyarázzák el. Irják le, részletesen, hogy mi volt az, ami miatt úgy gondolják, hogy a köztudottan jó állapotban lévő ház, láthatóan egyszerű és problémamentes udvarocskáját, harminc lakó számára, miért olyan fontos kétmillió forint közpénzzel támogatni?

Szemben, mondjuk a mi házunk 70 lakása  ezernyi problámával küzdő közösségével, amelynek három udvara, kb. ötször akkora területtel, amelyben nem elegendő fát vagy virágot ültetni, mert azt magunktól is megtesszük, hanem éppen nekünk kellett volna szakmai segitség a terek funkcionális áttervezéséhez, és anyagi  támogatás a talajnedvesség elleni védelemmel kapcsolatban. Ültetni, kapálni, még követ hordani is képesek vagyunk magunk és a közösségi terünket nem csupán magunk élvezetére, hanem mások gyönyörűségére is hasznositjuk... Szóval nem értem. És amig nem értem, addig kérdezni fogok, kutászkodni fogok...
A lehetséges válaszok, amelyek az eddigiek ismeretében felötlöttek:

1. A mi házunk túl bonyolult szakmai feladat, amely a RÉV8 és az Új Irány UILandscape Architects képességeit meghaladja, és miután ők voltak a birálóbizottságban, és ők jelentik a szakmai segitséget - nem akartak belemenni. Sokkal egyszerűbb egy zsebkendőnyi fűből csinálni valami "jópofát", mint  talajnedvességgel, bébinapoztató és motortároló problematikájával megküzdeni.

2. A mi házunkra tényleg rá kellene költeni azt a kétmillát, még akkor is, ha minden lakónk, 0-100 évesig részt vesz a fizikai munkában - ebből a kétmillából nem lehet egy garast sem lenyúlni, míg egy zsebkendőnyi kertre 20,000 forint/négyzetméterárnál többet is elkölteni maga a művészet. Mindenesetre érdeklődéssel várom a költségvetést.

3. Ha a második variáció motiválta a döntést - és hajlok arra, hogy itt a pénz körül kell keresni a megoldást, akkor a birálóbizottság azt is tudta, hogy a Bródy17-nek olyan közös képviselője van, akivel nem lehet különalkukat kötni - nem vagyok se "csókos", sem megvesztegethető. A közpénzzel való trükközésre alkalmatlan vagyok. Ha tehát az egész pályázat arra megy ki, hogy csináljunk valamit olcsón a háznak, és tegyünk el érte jó sok pénzt - akkor teljesen érthető a döntés, de akkor ezt merjék is kimondani.

Egy biztos - ha nem is nyertük meg, ezt a pályázatot, minden részletében figyelni fogom és mindent megteszek azért, hogy a közpénzeket valódi problémák valódi megoldására, a lakóközösségek javára forditsák, és ebben idegen érdekek ne játszanak szerepet. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://brody17.blog.hu/api/trackback/id/tr241250076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.07.16. 23:49:48

Néhány palotanegyedbeli ismerősömmel beszéltem - mindenki elképedt attól a gondolattól, hogy éppen a Horánszky 1 nyert (megint) - egy belső udvar pályázaton...

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.07.19. 14:43:10

Kapom az üzeneteket, a név nélküli történeteket:
"Ahol lakom csókosok nyerték el pályázaton egy közterület újraburkolását és növényekkel való betelepítését. A munkálatok során mindenféle indokoltság nélkül kibasztak kettő gyönyörűséges, a város karácsonyi pompáját fokozó termetes ezüstfenyőt, majd ezek helyébe és pontosan ugyanoda tettek kettő girhes és közröhejt okozó csenevész szart, amelyeknek darabjáért hetes százezer forintot számoltak el!!!!
A kialakuló botrányt a következő indokkal vélték elsimítani: a fenyőcsemetéket Kárpátaljáról szállították ide és azért ilyen drágák!!!!
Tehát a vizsgálódásaid közben akár szembesülhetsz hasonló, már kikísérletezett módszerekkel is és ezekkel szemben jószerével tehetetlen leszel és nem csak Te egyedül."

Azért teszem közzé, hogy megerősitsem: ez nem égi csapás, amit el kell fogadnunk! Mutyiország azért lehetséges, mert egyesek tevőlegesen, mások a hallgatásukkal segítik életben tartani!
Tulajdonképpen ez a történet akkor lenne szép, ha a Horánszky 1 tulajdonosai maguk tárnák fel a mutyizást...

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.07.20. 17:06:46

A mai postával megkaptam Alföldi György kurta-furcsa levelét.
A pályázat ránk vonatkozó eredményét, mármint, hogy nem nyertünk - tudomásul vettem, de azt a döntési folyamatot, amely eredményeképpen a Horánszky 1 nyert szeretném megismerni, természetesen a nyertes pályázati anyaggal együtt. Ezért protestálok. Nem a magunk, hanem az összes vesztes ház nevében. Jpgunk van tudni, hogy milyen alapon osztogatják az adófizetők pénzét.

A Horánszky 1-ben, néhány évvel ezelőtt, egyébként egy méretes fát vágatott ki az a közös képviselő, aki most parkositani fog, közpénzen.

ragi 2009.07.20. 17:30:59

Sajnálom, hogy nem nyertünk. Szomorú, hogy nincs pályázat botrány nélkül és az ember első gondolata az, hogy vajon milyen suskus van a háttérben...
A pályázathoz készült képek másodlagos hasznosítására javaslom a vízművek pályázatát: www.vizmuvek.hu/viragvaros/keptar/tarsashazi-kert
Ezen ugyan nem lehet pénzt nyerni, de a növénycsomag és a mellékvízmérő is hasznos lehet, az eredmény meg csak szorgos klikkelés kérdése.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.07.20. 19:46:00

@ragi: Talán ez a pályázat lesz az első, amely teljesen nyilt lesz, mert a résztvevők teszik azzá... éppen egy válaszlevelet irtam, amiben kértem a Horánszky 1-ben élő barátomat, aki ezt megelőzően irt nekem egy levelet az ő pályázatukról, hogy közzétehessem a blogon, a pályázati anyagukkal együtt, amit nekem elküldött a neten. Fontos lenne, hogy úgy jelenjen meg ahogy ő irta, és nem az én interpretációmban, és aztán az én levelemet is hozzáfűzném, hogy világos legyen kivel és mivel van problémám.

A suskus nagyon szépen megelőzhető, ha egyfelöl nincs mit titkolni, másfelöl a bíráló bizottság nemcsak három sort ír, hanem közzéteszi a nyertes pályaművet, nota bene az összes beérkezett anyagot, és részletesen megindokolja, hogy miért éppen arra a pályázatra esett a választás, amire.
Ez ilyen egyszerű, ha nincs mögöttes szándék.
Bízom benne, hogy most tisztázzuk az utolsó részletig, hogy az is nyilvánvaló legyen, hogy a társasházak közti verseny nem ellenségesség.
süti beállítások módosítása