A mi házunk

Hiszem, hogy egy XIX.században épült házban is meg lehet valósítani a legkorszerűbb, XXI. századi életetforma kényelmes keretét. De ezért tenni kell! Városgazdász és újságíró diplomával, harminc éves építőipari gyakorlattal tekintek a társasházra, amiben lakom. Kritikus vagyok, de igyekszem segíteni is a közösségnek. Voltam közös képviselő - akkor indítottam ezt a blogot, ma már nem vagyok az, de felelősségteljes tulajdonos igen, ezért folytatom.

Linkblog

Friss topikok

  • ...szintén: @Amichay: Közben "lesett", és össze is tört... Szép, bolond világ... Sajnálom. Sajnálom, hogy "A... (2014.05.24. 21:06) Manapság...
  • Amichay: @flash.gordon: A komposztálót azonnal felszámolták, amint lemondtam a közös képviseletről. Én tová... (2012.11.22. 13:45) Végkifejlet
  • bodis.lajos: Éva, fantasztikus munkát végeztél. Három év után próbálom, próbáljuk újraéleszteni a reflexiót. Na... (2012.10.23. 11:07) Pályázat - titkok és mutyizás nélkül?
  • Amichay: @naszoszo: Az alapító okiratban kell szerepeljen az, hogy az üzletek minden négyzetmétere dupla a... (2011.05.03. 17:46) Jövőkép
  • városjáró: Szia Éva! Miújság a ház ügyeivel? Siker? Kudarc? Stagnálás? (2010.10.22. 16:08) Nem álmodtam - ez már a valóság!

A szeméttároló átalakítása

2009.07.11. 13:11 Amichay

Ez is OTP pályázatra beadott anyag, bár aki követte a blogbejegyzéséket, az tudja, hogy ez a terv, mint életminőséget-javító program már április elején megszületett.

A lift-problémánk miatt megvalósítása késik, de nem tettünk le arról, hogy megcsináljuk. Az OTP környezetvédelmi kategóriában meghirdetett pályázatára azonban úgy tűnt, éppen illik, ezért az alaprajzi vázlatba már az elmúlt hónapok tapasztalatát is bedolgoztam:

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Adottság, hogy a szeméttároló-helyiséget a valamikor közös WC-blokkból alakitották ki. Egy WC megmaradt, ami kvázi vendég-WC, legutóbb a kéményépítők használták. 

A közösségi helyiség kialakitása némiképp módositja a takaritás rendjét is, hiszen a Társasház közös területeinek takaritásához még télen is meleg vizet használhat a takaritó, igy a takarítás minősége is, reményeink szerint jobb lesz.

A vendég WC-re azonban szükség lenne - ennek a gangkoncert adott bizonyítékot - de kicsit kultúráltabb formában. Magának a kukatárolónak a tisztasága érdekében is szükséges a padló-lejtés megváltoztatása és a falak burkolása. Ugyanakkor, a szeméttároló akkor tölti be a szerepét maradéktalanul, ha a szelektiv szemetet is ott lehet elhelyezni. Találtam egy falra rögzíthető rendszerű tárolót, amelyben nemcsak a papirt és a műanyagot, hanem a többi - szelektív szigeteken gyűjtött - hulladékot is külön tárolhatjuk. Már áprilisban megállapodtunk a takarítóval, hogy a szelektiv-szemét is az ő hatáskörébe tartozik ezentúl (takarítási kódex).  Ezért fizetünk neki. Időközben megjöttek a sárga és kék szelektiv kukák, amelyek rendszeresen dugig vannak hétvégére, ami azt mutatja, hogy a ház lakói magukévá tették a szelektiv gyűjtés fontosságát. Tehát léphetünk egyet előre - a kukatárolóban felszerelt szelektiv gyűjtőkben színes és fehér üveget, fémet is gyűjtenénk a papíron és a műanyagpalackokon kívül. A szeméttároló előterében a WC-vel szemben pedig szintén a falra szerelve lenne egy olyan, zárható szekrény, ahol a rúdszerű takarítóeszközöket szépen fel lehet akasztani, amelynek az alja perforált műanyag, hogy a nedvesség távozzon a rongyokból.  Már a takarítási kódex megírása során emlitettem, hogy jó munkát csak jó eszközökkel lehet elvégezni. Ezeknek a professzionális eszközöknek a tárolása is úgy kell történjék, hogy azok a lehető legtovább megőrizzék a minőségüket. A takarítóeszközöket is úgy kell raktározni, mint a sebésznek, vagy a fogorvosnak az eszközeit - szuperfunkcionálisan. A vödrök fenn lehetnek a közösségi helyiség vizesblokkjában, hiszen úgyis onnan kell melegvizet vennni, és a teljesítésigazolást is aláíratni a munka végeztével...

A takarítószerek szekrénye mellett egy függöny is elfér, amelyet, ha rendezvény van a házban, szépen elhúzunk, diszkréten, mert akkor a vendég-WC kap elsőbbséget.

Jelenleg, a szeméttároló világítására egy mozgásérzékelővel felszerelt, a plafonról lelógó lámpa szolgál.  Takarithatatlan és ráadásul állandóan (világos nappal is) felgyullad, még akkor is, ha a helyiség előtt, az udvaron elmegy valaki - teljesen fölöslegesen pazarolja az áramot. Éppen ezért, egy olyan projektort teszünk be, amelyet a falra szerelünk, ezért portalanítani is lehet, és csak a helyiségbe való belépéskor gyullad fel. A szeméttároló állandóan nyitva lévő ajtaját és felső ablakait leszereljük, a tokot szépen letisztítva újrafestjük. A WC-ajtót is lefestjük, és normális zárat és kilincset kap úgy, hogy a kukák ki és behúzgálását ne zavarja.  Mivel a kukatároló padlójának lejtése megváltozik, a kukák ki-behuzigálása kevesebb zajjal járó művelet lesz, ami lehetővé teszi, hogy korábban bekerüljenek a helyükre.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://brody17.blog.hu/api/trackback/id/tr721240254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2009.08.10. 22:58:06

www.palackpres.hu/

A PALACKPRÉS/PALACKZSUGORÍTÓ 1,5 és 2 literes műanyag palackok összetömörítésére szolgál, de használható 0,5 és 1 literes palackokhoz is.

A PALACKPRÉS/PALACKZSUGORÍTÓ méretei 48 x 16 x 10 cm (magasság x szélesség x mélység).

A termék kiskereskedelmi egységára bruttó 12.999 Ft

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.08.11. 12:59:59

@Sadia: Ó ezt mi taposással oldjuk meg - olcsóbb és még jobb is!
süti beállítások módosítása