A mi házunk

Hiszem, hogy egy XIX.században épült házban is meg lehet valósítani a legkorszerűbb, XXI. századi életetforma kényelmes keretét. De ezért tenni kell! Városgazdász és újságíró diplomával, harminc éves építőipari gyakorlattal tekintek a társasházra, amiben lakom. Kritikus vagyok, de igyekszem segíteni is a közösségnek. Voltam közös képviselő - akkor indítottam ezt a blogot, ma már nem vagyok az, de felelősségteljes tulajdonos igen, ezért folytatom.

Linkblog

Friss topikok

  • ...szintén: @Amichay: Közben "lesett", és össze is tört... Szép, bolond világ... Sajnálom. Sajnálom, hogy "A... (2014.05.24. 21:06) Manapság...
  • Amichay: @flash.gordon: A komposztálót azonnal felszámolták, amint lemondtam a közös képviseletről. Én tová... (2012.11.22. 13:45) Végkifejlet
  • bodis.lajos: Éva, fantasztikus munkát végeztél. Három év után próbálom, próbáljuk újraéleszteni a reflexiót. Na... (2012.10.23. 11:07) Pályázat - titkok és mutyizás nélkül?
  • Amichay: @naszoszo: Az alapító okiratban kell szerepeljen az, hogy az üzletek minden négyzetmétere dupla a... (2011.05.03. 17:46) Jövőkép
  • városjáró: Szia Éva! Miújság a ház ügyeivel? Siker? Kudarc? Stagnálás? (2010.10.22. 16:08) Nem álmodtam - ez már a valóság!

Komposzt és egyéb szemétügyek

2009.04.26. 15:09 Amichay

A kertéSZombat eredményeként két komposztálónk van. Az egyik az első udvar közepén, az egyik hársfa tövében, amelyet idővel a köréje ültetett bokrok takarni fognak, bár nem mondhatni csúnyának a maga zárt formájában. A másik a harmadik udvarban a keleti fal tövében.

A zöld hulladék egy része már ezekbe a komposztálókba került, és az elmúlt héten már néhányan úgy vitték le a szemetet, hogy különválasztották a növényi eredetű hulladékokat a többi szeméttől. Nézzük, mit hogyan érdemes komposztálni...

Bevezetőben annyit, hogy a háztartási hulladék közel egyharmada olyan szerves anyag, amelyből különösebb fáradtság nélkül jó minőségű kerti táptalajt készíthetünk. Mivel a mi házunk olyan szerencsés, hogy három kertünk is van, erre a táptalajra szükségünk is van, ugyanakkor a hártartási hulladékot a kertből származó zöld hulladék előnyösen egészíti ki.

Mit lehet komposztálni:

Ahhoz, hogy viszonylag gyors lefolyású legyen a komposztálás és ne legyen "szagos", kéretik csak növényi eredetű szerves anyagokat beletenni! Vagyis a zöldséghéjak, gyümölcs-maradványok (magokat nem célszerű belekeverni), kávézacc és teafű.

Mit ne tegyenek a komposztálóba:

Ételmaradékot, nyers húsdarabokat, magokat, amelyek kicsírázhatnak, beteg növények leveleit, és persze a szervetlen anyagokat, mint nylonzacskó, fémdoboz és hasonlók.

Jelenleg, hetente kétszer négy konvencionális kukát ürítünk, ehhez jön a hétvégi 5 kuka. Ezért, folyamatosan emelkedő mértékben, ma 80 ezer forintot fizetünk havonta. Ha sikeresen komposztálunk, akkor ez a kuka-szám csökkenhet, tehát a havi rezsinket is csökkenthetjük, ám ami még fontosabb, hogy a szemétben kevesebb a rothadó szerves anyag, kevésbé szagos. A komposztálóban lezajló bontási folyamatot a kerti hulladék adagolásával, nyári melegben egy kis földfedéssel "szagtalanítjuk". A komposztálónak nincsen alja, hanem a komposzt a földdel közvetlenül érintkezik, ezért a bomlási nedvességet az magábaszívja. Ugyanakkor a földben lévő mikroorganizmusok, gombák, giliszták is segítik a folyamatot. Reményeim szerint, lassan rászoknak a ház lakói a komposztálásra, és akkor csökkenhet a szemétszállítás költsége, és állandóan lesz jó minőségű talajutánpótlás a kertjeinkbe, ami legalább olyan fontos, hiszen kész termőtalajt venni, vagy műtrágyázni a növényeket szintén sok pénzbe kerülne.

A héten, teljesen váratlanul megérkezett két szelektiv szemétgyűjtő: a kék papírszemétnek, a sárga műanyagnak és fémhulladéknak vegyesen. Ezeket egy héten egyszer, szerdán hajnalban ürítik. Ingyen-szolgáltatásról van szó - ami meg is látszik rajta. Az biztos, hogy a ház szelektív szemét-mennyiségéhez képest ez nem elegendő, ráadásul, ha kitesszük a többi kukával együtt, meg van a veszélye, hogy más vegyes hulladék is belekerül.

Tehát a tervezett szeméttároló-átalakítást ez nem befolyásolja. A jelenlegi kukatárolónkban kialakitjuk az ötféle szelektiv szemétgyűjtőt, a falra szerelve, ahogy a korábbi bejegyzésben erről már számot adtam. A lakóközösség ebbe fogja a szelektiv szemetet dobni. Mivel a terv szerint a takarítónőnk üríti a szelektiv szemetet a Guttenberg téri szigeten, attól függően, hogy mennyire vannak tele a házi tartályok, a most kapott ingyen-szolgáltatást úgy hasznosítjuk, hogy ő ezekbe üríti a műanyagot és a fémhulladékot, illetve a papírt, amig teljesen tele nem lesz, és igy kerül ki az utcára szerda hajnalra - ezzel megakadályozzuk, hogy mást is beletegyenek eggyesek az utcán. Másfelöl viszont, a többi, szelektiv hulladékot továbbra is, a szükségletek szerint üríti. Igy felszámolhatjuk azt a disznóólszerű rumlit, ami most a szelektiv hulladék körül kialakult. Igaz, ehhez szükséges a szeméttároló rendbetétele, ami ugyan áprilisi életminőségjavító programként indult, de a kertéSZombat beelőzött, így májusra csúszot, illetve részben megvalósult a komposztálók beállításával.

5 komment

Címkék: komposztálás szelektív szemétgyűjtés

A bejegyzés trackback címe:

https://brody17.blog.hu/api/trackback/id/tr471087348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ragi 2009.04.27. 13:41:57

Jó tudni, hogy a szelektíven gyűjtött csomagolóanyagok úgyis a hulladékszigetre kerülnek. Amióta a közelben létesítettek párat (Gutenberg-tér, Gyulai Pál utca), a hétvégi vásárláskor odafelé simán elvittem a leadandót. Amióta a házban is lett gyűjtés, kétfelé kell hordani (fémdobozom nincs, vissza nem váltható üveg annál inkább, bár az üvegvisszaváltó nyitvatartási anomáliái miatt a visszaváltható is a szigetre kerül). Úgy tudtam, ebből bevétele van a háznak - de ezek szerint csak a szemétdíj-megtakarítás. Akkor már egyszerűbb csak a szigetre vinni. A többiektől úgyis begyűlik a heti egy kukányi.
A komposztálóhoz: ezek szerint csak a zöldség- és a gyümölcshéj külön gyűjtésével érdemes foglalkozni. A teát/kávét nem fogom ezért kibányászni a filterből, ill. kapszulából. A kifüggesztett cikk alapján a tojáshéj is jó, kell a mész a talajnak.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.04.27. 21:35:28

@ragi:
A szelektiv gyűjtés, ami eddig csak a műanyag palackokra, fémdobozokra és papírra vonatkozott, havonta 20 ezer forintjába került a háznak! Nem mi kaptunk pénzt ezért, hanem mi fizettünk!
A mostani, ingyenes szolgáltatást kihasználjuk, de ez nem elég, ezért a felújított szeméttárolóban lesz papír, fehérüveg, színesüveg, fém, és műanyag, külön-külön, amit Magdi a módosított munkaköre és némi fizettség ellenében a közterületi szelektiv-szigetekre visz, külön-külön, akkor, amikor az már kellő mennyiségű, de nem csordul túl a zacskón. Abból, amit a ház összegyűjt, külön-külön, Magdi megtölti majd az ingyenes konténereket, és hetente egyszer kiteszi az utcára, tele állapotban, hogy ingyen elvigyék. vagyis, az ingyenes szolgáltatás kicsit könnyit az elvitelen, de alapvetően nem oldja meg a szelektiv szemétgyűjtést. Ha vásárolni menet a saját szelektivedet odaviszed a Gyulai Pál utcába vagy a Guttenberg térre, azt csak megköszönni tudjuk.

A komposztálóba be lehet tenni tojáshéjat is, bár szerintem, az egy kicsit büdösíti, és lassúbb a lebomlása mint a zöldségnek, gyümölcsnek. De lehet, hogy én tévedek.

rozalicska 2009.04.28. 15:59:59

a tojáshéj valóban lassabban bomlik le, ha egy kis zöldet vagy földet húznak rá, akkor nem lesz büdös

ebi_chan 2009.05.11. 19:07:04

Jó dolog ez a komposztáló, én nagyon örülök neki, csak sajnos nyakig sáros leszek, ha meg akarom közelíteni, így továbbra is marad a hagyományos kuka.
Viszont a házon belüli szelektív gyűjtésért nagyon hálás vagyok. Nekem ritkán esik csak útba a Guttenberg tér, de így folyamatosan tudom üríteni a szelektívet és nem halmozódik a lakásban.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.05.11. 21:30:45

@ebi_chan:
Ezért a kellemtlenségért elnézést kérek - én vagyok a hibás, hogy tegnap locsoltam, és a komposztálóhoz vezető út még nem alkalmas arra, hogy "száraz lábbal" kijusson onnan az ember. meg fogjuk oldani, rövidesen. Viszont van a harmadik udvarban is egy komposztáló, ahová a betonjárdán lehet eljutni - ilyenkor az célszerűbb. De megoldjuk ezt a problémát is hamarosan.
süti beállítások módosítása