A mi házunk

Hiszem, hogy egy XIX.században épült házban is meg lehet valósítani a legkorszerűbb, XXI. századi életetforma kényelmes keretét. De ezért tenni kell! Városgazdász és újságíró diplomával, harminc éves építőipari gyakorlattal tekintek a társasházra, amiben lakom. Kritikus vagyok, de igyekszem segíteni is a közösségnek. Voltam közös képviselő - akkor indítottam ezt a blogot, ma már nem vagyok az, de felelősségteljes tulajdonos igen, ezért folytatom.

Linkblog

Friss topikok

  • ...szintén: @Amichay: Közben "lesett", és össze is tört... Szép, bolond világ... Sajnálom. Sajnálom, hogy "A... (2014.05.24. 21:06) Manapság...
  • Amichay: @flash.gordon: A komposztálót azonnal felszámolták, amint lemondtam a közös képviseletről. Én tová... (2012.11.22. 13:45) Végkifejlet
  • bodis.lajos: Éva, fantasztikus munkát végeztél. Három év után próbálom, próbáljuk újraéleszteni a reflexiót. Na... (2012.10.23. 11:07) Pályázat - titkok és mutyizás nélkül?
  • Amichay: @naszoszo: Az alapító okiratban kell szerepeljen az, hogy az üzletek minden négyzetmétere dupla a... (2011.05.03. 17:46) Jövőkép
  • városjáró: Szia Éva! Miújság a ház ügyeivel? Siker? Kudarc? Stagnálás? (2010.10.22. 16:08) Nem álmodtam - ez már a valóság!

Kis-nagy dolgok...

2009.04.03. 14:54 Amichay

A ház elektromos hálózatának a helyzete még mindig nem elég világos - ma a második villanyszerelővel is bejártuk a terepet, de jövő héten jön egy harmadik, és az ELMŰ egyik munkatársa is, mert a betápszekrények állapota régen elmaradt a mai követelményektől.

A liftgépház elektromos szerelvényei is katasztrófális állapotban vannak - egyszerűen nem fér a fejembe, hogy miként fogadhatta el az EMI-ellenörzés azt a rumlit, ami ott van. A jövő héten már kell kapjunk árajánlatokat az elektromos hálózat rehabilitációjával kapcsolatban.

Kedden jön az első vizvezetékszerelő - nagy pincejárás várható. Egy kertész is jön terepszemlézni - egyelőre csak a szükséges metszések, tisztitások, és az ezzel kapcsolatos  hulladék elszállítása van műsoron.

Utánanéztem a postaládáknak is: fekvő postaszekrényeket lenne célszerű elhelyezni, összesen három blokkban: az első udvar számára 49+1 (közös képviselő), a hátsó udvarhoz pedig 27 egységet. Az első udvar számára két részben 5X5=25 ládát lehet beilleszteni abba a két falközbe, ahol most a lakók névsora szerepel. A második udvar postaládái pedig az ő, belső bejáratuk előtti falon lenne 3X9=27 formában.

Bár, ha már bekerülnek a második udvar postaládái, akkor miért ne kerülhetnének beülre az első udvaré is, oda, ahol most a faliújság van - oda egy blokkban is elférne 50 láda... meg kéne vitatni ezt a kérdést. Kinek mi lenne kényelmes? Mondjuk, a kéretlen hirdetések kiszűrése okán célszerűbb lenne, ha a postaládák benn lennének, de lehet, hogy van olyan, aki a postaládát idegenek üzeneteinek fogadására is használja... Mivel ez nem holnapi program, talán készítek egy vázlattervet és bedobom mindenkinek, hogy adjon választ, neki hol lenne praktikus a postaláda, és akkor megcsinálhatnánk úgy, hogy mindenkinek a legjobb megoldás szülessen.

Egyúttal, esztétikus papirszemétládát (a hirdetéseknek) és az ingyenes újságoknak is egy tartót lehetne ugyanabból az anyagból készíttetni a falra. Kérek árajánlatot, de tartok attól, hogy várnunk kell a kivitelezéssel, mert a villanyhálózat rehabilitációja kicsit sűrgősebb. Jövő héten már okosabbak leszünk árakat tekintve és akkor elkezdődhet egy időbeli ütemterv-készítés.

Még egy kérdés merült fel: Jogomban áll, vagy sem az OTP-folyószámlán (nem kamatozó), a rezsiköltségek után maradó összeget átutalni a CIB-bankba, és ott rövidebb-hosszabb betéti számlára elhelyezni a felhasználásig. Szerintem, jogomban áll, bár ezt a műveletet, mint minden mást is, nem egyedüli aláíróként, hanem csak páros aláírással tehetem. Arról van szó, hogy az OTP folyószámlára (üzemeltetési számla) érkeznek a befizetések. Ott sokáig tárolni nem érdemes, mert nem kapunk kamatot. Az OTP-s felújítási számlára a közgyűlés által meghatározott 14%-ot kell átutalni, gyakorlatilag azonnal, hogy a befizetések megtörténnek. A maradék összeg szolgálna a tervezett karbantartásra, aminek a kifizetése általában egy hónapban egyszer szükséges, ezért célszerű addig lekötni. A felújitási számlára nem utalhatom, mert onnan csak nagy felújítási munkákra lehet kivenni, igy logikusnak tűnik, hogy átutalom a CIB-bankba, és lekötöm oly módon, hogy a lehető legtöbbet kamatozza (ezek az akciós betétek), ugyanakkor, ha szükség van rá, ki lehessen venni olyan kiadások fedezésére, amelyeket ne adj Isten hirtelen meghibásodás miatt, szerencsésebb esetben tervszerű karbantartásra fordítunk.

Egy hete kezdtem dolgozni, mint az Intézőbizottság elnöke. A közgyűlés után azonnal, és a sőrgős tennivalók miatt, azóta napi 14 órában. Gyakorlatilag, ezen a héten csak ezzel foglalkoztam. Nem sajnáltatni akarom magam, csak megjegyezném, hogy ezen a hétvégén kicsit lazítok - csak négy-öt órát foglalkozom a ház ügyeivel, aztán hétfőtől megint jöhet a gőzhenger...:) Tényleg nagyon sok zürös ügy van, és ezeket mihamarabb rendezni kell.

Az egyik tulajdonostársunk ma kifogásolta, hogy elbocsátottuk a liftkarbantartót. Nyilván személyes ismerettség-alapon sajnálta, hogy egy ilyen régi kapcsolat megszakadt. Mert azt ő nem látta, hogy milyen állapotok vannak a liftgépházban, és azt sem ellenőrizte, hogy mennyit költött a ház az elmúlt időben a liftre, amely a liften sajnos, nemigen látszik. Természetesen, mindenki véleménye számít és érdekel, de a döntéseket nem érzelmi alapon, hanem szigorúan szakmai alkalmasság-alapon lehet eldönteni. Ez szolgálja a közösség érdekeit.

Időközben kiderült, hogy a lift megakadt a negyedik emeleten. Megoldottuk, de ez, mint kiderült,  egy visszatérő hiba, a fékezőberendezéssel van baj. Beszéltem a liftkarbantartóval - lehet, hogy előre kell hozzuk a liftügyet, mert eddig, sajnos arról volt szó, hogy egy régen elavult szerkezetre pazaroltuk a pénzt. A rövidlátás folyamatos károkat okozott, helyre kell tennünk ezt.

4 komment

Címkék: pénzügyek lift villanyhálózat postaládák

A bejegyzés trackback címe:

https://brody17.blog.hu/api/trackback/id/tr211044020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ragi 2009.04.07. 18:01:37

Én nem bánnám, ha beljebb lenne a postaláda, fő, hogy a postás és az újságos hozzáférjen. Két éve csak úgy szórakozásból feszegették, hajlítgatták az ajtaját, alig lehetett visszakalapálni. Feltételezem, hogy házbeliek nem tesznek ilyet.
Bizony nem lenne hátrány, ha kinyitáskor nem hullana minden a földre, máshol szeretek tornászni.

Örülök, hogy még hétvégén megcsinálták a liftet, így csak háromszor kellett gyalog felmennem a negyedikre. De ha tudom, hogy nem kell hétfőig várni, nem cipeltem volna fel a heti bevásárlást szombaton, ráértem volna elveim ellenére vasárnap vásárolni.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.04.07. 21:57:14

@ragi:
A baj, hogy későn értesültem arról - földszintre nem visz a lift -, hogy nem megy a lift. Attól a pillanattól kezdve, hogy megtudtam, fél órán belül a lift már működött - az érdem Misié, aki régóta ismeri a lift eme sajátosságát.
Legközelebb, ha ilyesmi előfordul, egyenesen nekem egy telefon és intézkedem. A lifnek van egy fékezési problémája, ezért időnként túlszalad és akkor megáll. A liftgépházban lehet csak helyreigazítani - ezért irtam, hogy szerintem, ez tűrhetetlen állapot, hiszen a liftet 53 család használja, idős emberek, akiket nem lehet lift nélkül hagyni. Holnap délelőtt jön a liftkarbantartó, megvizsgéálunk minden lehetőséget arra, hogy ez a helyzet megváltozzon.

homoscepticus 2009.04.14. 17:26:38

Én semmiképpen nem érzem prioritásnak a postaládák kicserélését. Vannak ennél sokkal csúnyább dolgok a házban.

Emellett ha belülre kerülnek a belső udvarban lakók postaládái, akkor a postást még csak-csak meg lehet tanítani, de az biztos, hogy nem jut sem szórólap, sem kerületi újság, sem kerületi kisokos a hátsó lakóknak. Ezt persze nem mindenki bánja, de azért nem árt tudni.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.04.14. 21:14:56

@homoscepticus: Prioritást semmiképp nem élvez a postaláda, de mindent alaposan elő kell késziteni, tehát terv-szinten ezt is meg kell vitatni.
Ha minden jól megy, akkor a kertészkedést a szeméttároló rendbetétele követi, aztán a sárga kapu működőképessebbé tétele... de várom a ragyogó ötleteket...
A szórólapok-újságok kérdését meg lehet oldani úgy is, hogy az előtérben elhelyezünk ezek befogadására szolgáló, nyitott rekeszeket, és akit érdekel, az elveszi onnan. A postásnak szabad bejárása van, tehát a postáját mindenki zavartalanul megkapná... de nem egyértelmű, hogy mi lenne az optimális megoldás, ezért várok minden véleményt.
süti beállítások módosítása