A mi házunk

Hiszem, hogy egy XIX.században épült házban is meg lehet valósítani a legkorszerűbb, XXI. századi életetforma kényelmes keretét. De ezért tenni kell! Városgazdász és újságíró diplomával, harminc éves építőipari gyakorlattal tekintek a társasházra, amiben lakom. Kritikus vagyok, de igyekszem segíteni is a közösségnek. Voltam közös képviselő - akkor indítottam ezt a blogot, ma már nem vagyok az, de felelősségteljes tulajdonos igen, ezért folytatom.

Linkblog

Friss topikok

  • ...szintén: @Amichay: Közben "lesett", és össze is tört... Szép, bolond világ... Sajnálom. Sajnálom, hogy "A... (2014.05.24. 21:06) Manapság...
  • Amichay: @flash.gordon: A komposztálót azonnal felszámolták, amint lemondtam a közös képviseletről. Én tová... (2012.11.22. 13:45) Végkifejlet
  • bodis.lajos: Éva, fantasztikus munkát végeztél. Három év után próbálom, próbáljuk újraéleszteni a reflexiót. Na... (2012.10.23. 11:07) Pályázat - titkok és mutyizás nélkül?
  • Amichay: @naszoszo: Az alapító okiratban kell szerepeljen az, hogy az üzletek minden négyzetmétere dupla a... (2011.05.03. 17:46) Jövőkép
  • városjáró: Szia Éva! Miújság a ház ügyeivel? Siker? Kudarc? Stagnálás? (2010.10.22. 16:08) Nem álmodtam - ez már a valóság!

Életminőségjavító projekt: 2009 április - szeméttároló

2009.04.02. 00:37 Amichay

Terveink szerint, minden hónapban kell legyen egy-egy kisebb-nagyobb projekt, ami láthatóan és érzékelhetően javitja a házban lakók életminőségét. Ez nem tartozik a nagy felújitási programokhoz - tehát nem abból a 14%-os alapból fedeznénk, amit  felújításokra különítünk el, nem is Lakás Takarék Pénztári keretből, amelyet csak 2012-ban tudunk majd felhasználni valamilyen komolyabb felújításra,  hanem az úgynevezett "tervszerű karbantartási keretből", amely a havi befizetésekből takaritható meg, miután a rezsi-szerű kiadásokat fedeztük.

Azt, remélem, hogy mindenki tudja, hogy 100 Ft-ot fizetünk tulajdoni hányadonként, vagyis, ha mindenki fizeti a közös költséget, akkor havonta 1 millió forint a bevételünk. Ebből kell fizetni a rezsi-szerű kiadásokat, igy a közös villany és vizhasználatot, a takaritást, a szemétszállítást, a liftkarbantartást, a közös képviseletet, az ügyvezetés egyéb apró kiadásait, bankköltséget, stb. A bevétel 20%-a kerül felújitási alapokba, 14%- az OTP Mozaik-alapjába, 6% az LTP-be. Ehhez a kettőhöz tehát, csak komolyabb felújítás alkalmával nyúlunk. Viszont, a ház öreg, probléma bőven van, amit nem hagyhatunk tovább növelni. Egy házat folyamatosan karban kell tartani, esetünkben pedig tervszerűen végezni a kisebb-nagyobb felújitásokat, folyamatosan.

Van egy bizonyos technológiai logika, amit be kell tartanunk, ami szerint például, hiába szeretnénk a diszfunkcionális levélládákat kicserélni, és esetleg kifesteni a kapualjat, ha előbb, az elektromos vezetékeket kell rendbetenni... Mégis, ha állandóan olyan munkákat végzünk, amelyeket a lakók alig érzékelnek (kémények), akkor a közvetelen lakókörzetünk egyre undoritóbb lesz, és az embereknek semmi kedvük nem lesz fizetni a közös költséget, amit nem tudnak követni, hogy miként szolgálja az ő érdekeiket. Ezért kell kombinálni a kis és a nagy átalakitási munkákat. A liftet meg kell csinálni, ha a felügyelő előirja, de ha mindig csinálunk valami olyan, kisebb munkát, amit mindannyian élvezünk is, ha látunk, ráadásul szükséges és praktikus is, akkor az életminőségünk és a közérzetünk is javul.

Az első projekt a szeméttároló rendbetétele. Ezt mindannyian használjuk, és gondolom, hogy mindannyian undorodunk a mai állapotától.

A

 

sz

e

m

é

tt

á

r

o

l

ó


ma... 

Természetesen, a terveket, a költségvetést  magam készítem, keresek olyan anyagokat, amelyek tartósak, ugyanakkor kedvező áruak, a munkára pedig több árajánaltot is kérek. Ezekre a kisebb munkákra, remélhetőleg a leggazdaságosabban Misit, a házban lakó "ezermestert" tudjuk foglalkoztatni, abszolút hivatalosan, és csak akkor, ha valóban olyan jó munkát végez, mint ahogy hirlik. A munkálatokat magam irányítom és ellenörzöm. Tehát ebből nem adódik többletkiadás a társasház számára. Minderről folyamatosan beszámolok.

R

e

m

é

n

y

e

i

m


szerint...

 

Egy hónapon belül ilyen lehet...

Az első lépésben le kell vakarni a sokhelyütt felhólyagosott vakolatot - ez különösen a fal alsó részén jellemző, mert a padló egyenetlen, helyesebben a belső sarokban van egy kis "medence", ahol megáll a viz, és mivel a lábazat hiányos, a viz szépen lerohasztotta a vakolatot, ami, valószínűleg, már korábban sem volt a legjobb állapotban. Ezt bizony le kell verni, mert ha csak ráfestünk, akkor rövid időn belül újra lerohad.

Ha már levertük a vakolatot az alsó részen, akkor vissza sem kell vakolni, hiszen azt nem lehet tisztán tartani, pedig az elsődleges cél itt nem valami szépségverseny, hanem az, hogy ezt az amúgy koszolódó helyiséget könnyen és alaposan lehessen takaritani, ezáltal folyamatosan tisztán tartani. Persze, le lehet csempézni valami "ócsó" akármivel, de az éppen annyit is ér, mint az ára - a szarnak adunk egy pofont, a célt nem érjük el. Engem a mamám kicsi korom óta úgy nevelt, hogy nem vagyunk elég gazdagok, hogy bóvlit vegyünk... vagyis, nem öncélú luxushajhászásról lenne itt szó, hanem minőségi munkáról, amelyet egyszer negyven évben megcsinál az ember, aztán jóérzéssel használja.

A Zalakerámiának van egy nagyon tartós-jó gresslapja 30X30-as méretben, amit egyébként direkt nagyforgalmú helyekre terveztek, így jól bírják a strapát, csak jól kell előkészíteni az aljzatot és a falakat is. A színe az olajfa levelére emlékeztet, világos, zöldbe hajló, kékesszürke. Nagyon izléses darab és nem drága, most a Szatmárinál a Práter utcában 1590 Ft/négyzetméterért lehet kapni, akciósan. A válság miatt az építőipari cikkek ára nemhogy fel, inkább lefelé megy, érdemes kihasználni ezt a helyzetet. Ezzel a gresslappal boritanánk a padlót és a falakat is 5 sorban, de azért, hogy ne legyen olyan, mint egy nyilvános klozet valamelyik plázában, 150 cm felett lenne egy 60 cm-es szakasz, amely egyszerű, 20X20-as színes csempe, illetve ugyanannak a csempének a 10X10 változata, mint formabontó elem kerülne a falra. Tehát a normál-zöld kukák felnyitott fedélű magasságáig körben a strapabíró gresslap lenne, de afölött egy kis kedvesség-játékosság, ami mosolyt csal az ember arcára, amikor reggel, morcosan kiviszi a szemetet. Praktikusan azonban védi a falat a WC-fal magasságáig, szintén körben.

Felette a gresslap szinéhez illeszkedő, annál egy árnyalattal sötétebb színű fúgával megegyező  falfestés, ami csökkenti a kis helység magasságából fakadó aránytalanságot. Ugyanerre a szinre festjük (persze más festékfajtával, de a gépi keverésű festékeknél el lehet érni ugyanazokat az árnyalatokat) a WC-ajtót és a szeméttároló ajtaját-tokkal együtt, kívül-belül.

A baloldali falra felerősitve kerülnének a szelektiv szemétgyűjtésre alkalmas műanyag zsákok, szines keretre és fedéllel - piros, sárga, kék és zöld fedelekkel, amelyekben a papirt, a műanyag-flakonokat, a bádogdobozokat és az üvegeket is gyűjthetjük. Úgy lennének felerősitve, hogy a műanyag zsák egy kicsit a padlószint felett legyen, hogy takaritani lehessen alatta is.

A vizözön előtti falikutat leszerelnénk, a WC-helyiségben alakitanánk ki egy vízvételi helyet a takaritáshoz, de úgy, hogy egy rövid slagot is felszerelhessünk, ráklikkelhető kapcsolattal, éppen azért, hogy a szemetes-helyiséget szükség szerinti gyakorisággal, könnyen és alaposan lehessen takaritani. A WC-ajtóra nem lakat, hanem egy normális zár kerül - ez a helyiség is tiszta és tisztán tartható kell legyen. A szeméttároló nem lomtár, ott nem lehet kidobott vasalódeszka vagy egyéb lom. Ha valakinek a lakásában nem kell valami, akkor a pincében tárolhatja a következő lomtalanításig. A szeméttároló olyan kell legyen, hogy az ember ne undorral menjen abban a helyiségbe, még akkor is, ha a szemét nem a leggosztusosabb dolog a világon... mondjuk, a saját, házi WC-nkben sem a világ leggusztusosabb terméke kerül, mégis tisztántartjuk a környékét. Igy kell legyen ez a szeméttel is.

Hogy ne legyen sok rotható szervesanyag, a vegyes szemétben, a kert alkalmas pontján felállitunk komposztáló-ládákat, amelyek szintén tiszták, és gusztusosak, nem is büdösek, és ha oda tesszük a zöldség- és gyümölcshéjakat, akkor a kertünkben is egyre több, "saját gyártású" komposzt kerül, miközben csökkentjük az elszállitásra kerülő vegyes-szemét tömegét, amiért ugye fizetünk rendesen - havi 80 ezer forint körül, de egyre emelkedő áron... szóval, egy kis odafigyeléssel pénzt is megtakarithatunk, és a környezetünket is szebbé tehetjük.

Nagyon fontos eleme ezeknek a havi, kis-projekteknek, hogy nincs itt generálkivitelező, meg műszaki ellenör, nem költünk egy fillért sem feleslegesen. Az anyagokat én veszem meg, a maximális árengedményt kipréselve az eladóból - számlával és mennyiségi kimutatással, és a munkabéreket, Misinek, vagy szükség esetén más szakembernek is a legtörvényesebb módon, de nagyon kegyetlen ellenörzés mellett fizetjük.  Ebben nagy gyakorlatom van. A jó szakemberek ezt nem bánják, a rosszak menekülnek tőlem.

A következő projekt a bejárati kapu lenne, mert hallottam, hogy az idősebb lakótársaknak nehézséget jelent  kinyitni-becsukni, a lábazaton pedig már lekopott a festék  (aztán már a fa megy tönkre) - a grafitiről már nem is beszélek, de természetesen, azt is rendeznénk egyúttal.  Ahhoz, hogy könnyebben nyíljon rá kell szerelni egy-egy pántot (ilyen nehéz ajtóknál három pántot szoktak felrakni), a kilincset is lejjebb kell tenni, és az automatikus záródást is ki kell javitani, no meg az egészet rendesen beállitani. Kell kérjek néhány szakembertől árajánlatot, elő kell késziteni a munkát... ez lehetne a következő.

Közben a "fő munkák" az előirás szerinti liftszerelésen kivül az elektromos betápszekrények rehabilitációja. Az épület-felmérést folyamatosan csinálom, ahol kell szakértőket is bevonok, de ezek nem jelentenek többletköltséget.

Természetesen, ezt a párhuzamos-folyamatos munkát csak akkor lehet végezni, ha mindenki rendesen fizeti a közös költségeket, ami a tulajdonosok többségére jellemző, akik pedig nem, azokkal szemben következetesen eljárunk.

komment

Címkék: kapu komposztáló szeméttároló betápszekrény

A bejegyzés trackback címe:

https://brody17.blog.hu/api/trackback/id/tr561041005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.04.02. 13:52:34

Felmerült, hogy miért a szeméttároló az első projekt, és a bejárati kapu a következő? - miért nem forditva?

Belátom, hogy a kapu is fontos, és talán népszerűbb is lenne azzal kezdeni, de egy házkezelés nem népszerűségi verseny, van egy "technológiailag" kritikus sorrend azon az úton, hogy egy, talán már megszokotan, gyenge lakókörnyezetből jobb legyen. A szeméttároló nem azért fontos, hogy az szép legyen, hanem azért, mert az jól takaritható kell legyen! Hogy mellesleg, ugyanazért a pénzért, amiért praktikus lesz, szép is lesz - remélem - az a tervezésben, a belefektetett, gondos munkában rejlik. A kivitelezés gondossága, például a külső éleken élvédő használata, vagy a WC-helyiség fala tetejének burkolata, hogy a megülő port le lehessen mosni - a használat során fontos részletek.
A szeméttároló elsőségét erősíti, hogy jön a meleg, a szemétkezelés minősége csökkenti a bűzt, és mint mondtam, ez a kiindulópontja a környezet tisztaságára való törekvésnek. A melléklépcsőházban "elhelyezett" szelektiv szemétgyűjtés nyomán több hónapos mocsok rakódott ott le - ahhoz, hogy az takaritható legyen, rendnek kell lenni.

Tehát, miközben nagyon megköszönöm a javaslatokat, hogy mi legyen a havi életminőségjavító program, a döntésben szerepet kell kapjon a szakmaiság is - nem vagyunk politikusok, hogy népszerűségi alapon megerőszakoljuk a józan szakmai döntéseket.

Viszont nagyon örülnék, ha kapnék ajánlatokat a június havi programra, mert esetleg azt is kitalálom, ha nem kapok ötleteket...:)
Mellesleg, már kitaláltam: az első udvar kertjében a fákat vissza kell metszeni, és a három kertben összegyűlt szemetet el kell vitetni, de ha van jobb ötlet, szívesen veszem.

ragi 2009.04.02. 16:00:07

Csak gratulálni tudok a bloghoz, szép munka, jó is és nekem hasznos is. Akkor is, ha valószínűleg a lakók 10%-a olvassa. Tehát nem szabad elhanyagolni az egyéb tájékoztatási formákat sem.
Eredetileg azért néztem meg, mert a jegyzőkönyvben szerepel egy CIB-es üzemeltetési számla és megijedtem, hogy akkor sürgősen intézkedni kell a beszedési megbízás módosításáról. De az egyik bejegyzésben azt látom, hogy ez valójában megtakarítási számla (miért is kell ennyiféle?).
A havi közérzetjavító projekt nagyon jó ötlet, a szeméttároló után a nagykapu rendezése a javaslatom. De a tavasz máris itt van, talán a kert lenne a sürgősebb, van is hozzáértő lakótárs.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.04.03. 02:01:46

@ragi:
Azzal kapcsolatban, hogy miért kell ennyi számla - ez az, amit örököltünk. Nekem is a hajam állt égnek, amikor megláttam ezt a számlaburjánzást, és attól még inkább, hogy mennyi a banki kiadásunk. Ezt ésszerűsíteni kell, az biztos. Az első lépés az volt, hogy lemondtuk a napi (!) számlakivonat-küldést, ami ne,csak sok pénzbe kerül, hanem értelmetlenül megnöveli a papirmennyiséget a könyvelésben is.

A havi programmal kapcsolatos teljes mértékben elfogadom a kritikát - a kerttakaritás meg kell előzze az összes többit, mert annak van itt az ideje. Ráadásul, az kisebb előkészítést jelent, tehát, akár a jövő héten megoldható. A hozzáértő lakótársat is megkeresem ezügyben.

Van aki a blogot kinyomtatja, mert nem szeret képernyőről olvasni. Megkérem, hogy miután elolvasta, tegye ki a faliujságra. Javaslatokat pedig bárkitől elfogadok, akár telefonon, akár személyesen, akár egy cetlin a postaládámban.

Arról sem feledkezzünk meg, hogy lesz minden hónapban fogadónap. Az e havi ugyan a hó végén, az elszámolás határideje miatt.

Egyre többen kattannak az internetre, úgyhogy bízom abban, hogy egyre többen olvassák majd a blogot is.

dvora 2009.04.03. 10:09:00

nagyon jó ötlet!
támogatom.régóta szeretnék komposztálni,a háztartási hulladékunk nagy része oda való!
legalábbis a nálunk abból van a legtöbb.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.04.04. 02:48:05

@dvora:
Nálam is... és kifejezetten szenvedek attól, hogy itt nem rakom külön... tíz éven át reflexemmé vált, hogy a gyümölcs és zöldséghéjat külön gyűjtöm és komposztálom. Ha nemcsak az én "mániám", akkor talán kettőt, vagy hármat kéne venni, minden udvarba egyet, hogy mindenkihez közel legyen... nem drága, és ha többen használjuk, az eredmény is jobb lesz.

homoscepticus 2009.04.14. 17:31:16

A komposzt nagyon jó ötlet.

A szelektív szemétgyűjtés viszont most sajnos rosszabb, csúnyább, elhanyagoltabb, mint volt. Remélem, hamarosan lesz állandó(bb) megoldás.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.04.14. 21:09:15

@homoscepticus: A szelektív abszolút kulturált formában bekerül a szeméttárolóba. Az előkészítés egy kis időt igényel - több árajánlatot is kértem, hogy az optimális megoldást találjuk meg rá. Ezért is, meg a hirtelen ránktört tavasz miatt a kertészkedési program beelőzte a szeméttárolót, de mindent megteszek, hogy május elejére az a projekt is megvalósulhasson.
süti beállítások módosítása