A mi házunk

Hiszem, hogy egy XIX.században épült házban is meg lehet valósítani a legkorszerűbb, XXI. századi életetforma kényelmes keretét. De ezért tenni kell! Városgazdász és újságíró diplomával, harminc éves építőipari gyakorlattal tekintek a társasházra, amiben lakom. Kritikus vagyok, de igyekszem segíteni is a közösségnek. Voltam közös képviselő - akkor indítottam ezt a blogot, ma már nem vagyok az, de felelősségteljes tulajdonos igen, ezért folytatom.

Linkblog

Friss topikok

  • ...szintén: @Amichay: Közben "lesett", és össze is tört... Szép, bolond világ... Sajnálom. Sajnálom, hogy "A... (2014.05.24. 21:06) Manapság...
  • Amichay: @flash.gordon: A komposztálót azonnal felszámolták, amint lemondtam a közös képviseletről. Én tová... (2012.11.22. 13:45) Végkifejlet
  • bodis.lajos: Éva, fantasztikus munkát végeztél. Három év után próbálom, próbáljuk újraéleszteni a reflexiót. Na... (2012.10.23. 11:07) Pályázat - titkok és mutyizás nélkül?
  • Amichay: @naszoszo: Az alapító okiratban kell szerepeljen az, hogy az üzletek minden négyzetmétere dupla a... (2011.05.03. 17:46) Jövőkép
  • városjáró: Szia Éva! Miújság a ház ügyeivel? Siker? Kudarc? Stagnálás? (2010.10.22. 16:08) Nem álmodtam - ez már a valóság!

Miből gazdálkodunk?

2009.03.29. 23:43 Amichay

Ez a ház olyan mint a város, olyan mint az ország: válságkezelésre és szerkezeti változást hozó reformokra párhuzamosan van szüksége.

Válságkezelésként az értelmetlen kiadások, a pazarlás megszüntetése és a bevételek növelése az elsődleges cél. Nem emeltük a közös költséget, ez tulajdoni hányadonként 100 Ft, és a házban 10,000 tulajdoni hányad van. Vagyis, rendesen 1 millió forint bevételre számíthatunk egy hónapban a tulajdonosi befizetésekből. Csakhogy az elmúlt években a közös képviselő nem élt a törvény adta lehetőségeivel a tartozások csökkentésére. Másfelöl viszont minden szinten folyt a pazarlás. A ház állapota eközben csak romlott. Tavaly, szinte minden megtakaritás a kéményfelújításokra ment el, de a kivitelezés minősége elég gyatra, és a kémény-probléma még közel sincs letudva.

A közgyűlést megelőző két hónapban a Számvizsgáló Bizottság tagjai próbálták kideríteni,  hogy mennyi pénzzel rendelkezik a Ház, mivel gazdálkodik. A kép, még közel sem tiszta, de az elkövetkezendő hónapban, amikor az előző közös képviselő át kell adja az összes iratokat, remélhetőleg tisztázni tudjuk a részleteket.

2009 március 17-i adatok szerint közel 1 millió kétszázezer forint közös költséggel tartoznak a tulajdonosok. Ez az éves bevétel 10%-a. Igy mindenekelőtt a bevételek terén kell rendet teremtenünk. Egy közösség nem engedheti meg magának, hogy bizonyos személyek kivonják magukat a közteherviselésből. A közgyűlési jegyzőkönyvvel együtt minden tulajdonos kap egy pontos kimutatást a befizetett összegekről és a hátralékokról, valamint arról, hogy április 1-10-ig mekkora összeget kell befizessen ahhoz, hogy ne legyen tartozása.

Az eddig ismert adatokból az derült ki, hogy tavaly 189,938 forintot fizetett a társasház banki költségeket. Az OTP minden befizetés után 200 forintot számol fel, és minden olyan napról, amelyen volt valamilyen pénzmozgás - számlakivonatot küld. Teljesen értelmetlen papirhalmaz, és persze fölösleges költségek. A napi számlakivonatot már tegnap lemondtuk - havonta egy tökéletesen elegendő a könyveléshez, de holnap azt is megvizsgáljuk, hogy melyik bank biztosít kedvezőbb feltételeket a számlavezetésre.

Nos, a bankokat még mindig nem fejeztük be, de úgy tűnik, hogy a csábító hirdetések a folyószámlán lévő lekötetlen összegek kamatairól, kevésbé csalogatók a valóságban. Ráadásul, az előző közös képviselő 5 (!) db számlát üzemeltetett, elég zavaros átutalásokkal, úgyhogy egyelőre megpróbálunk rendet teremteni a meglévő számlák körül. Mindenesetre, az áprilisban esedékes befizetéseket még mindig ugyanarra az OTP-számlára kérjük, mint eddig, de ha lehet, akkor Postán fizessék be, mert az olcsóbb, még akkor is, ha húszezer forinton felüli összegről van szó.

A közgyűlésen azt állította az előző közös képviselő, hogy a nótorius tartozók a múlt pénteken, vagyis a közgyűlés napján befizették a tartozásukat. Néhányan, valóban befizették a tartozásukat, de az a tulajdonostárs, aki több, mint félmillió forinttal tartozik, sajnos, most sem érzi, hogy a szabályok rá is vonatkoznak. Azzal, hogy a ház nyújtotta szolgáltatásokat igénybe veszi, ugyanakkor több, mint egy éve nem fizet a három (!) lakása után, valójában meglopja a közösséget. Éppen ezért, az április 10-i határidő után meginditjuk az eljárást, és a törvény maximális szigorával lépünk fel ellene. Pedig nem célunk az ellenségeskedés - ha valakinek valamilyen személyes problémája van, szivesen együttműködünk a megoldásban, de azt senki ne gondolja, hogy bárki élősködhet a közösségen.

2009 március 31-én a Társasház anyagi helyzete:

OTP folyószámlán: 696,467 Ft  Lekötött betétben: 881,348 Ft

CIB bankban lekötött betét: 548,686 Ft  

LTP számlán: 1,083,300 Ft (2012-ben hozzáférhető felújításokra)

2009 áprilisában 2,204,610 forintot kellene befizetniük a tulajdonosoknak ahhoz, senkinek ne legyen tartozása.

13 komment

Címkék: reformok költség közös pazarlás válságkezelés tartozások

A bejegyzés trackback címe:

https://brody17.blog.hu/api/trackback/id/tr441034295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

br17 2009.03.30. 09:18:57

Szerénytelen állítás az,hogy a háznak nincsenek építészeti értékei.A házat ugyanis korának neves
műépítész párosa:Schannen Ernő és Arthur tervezte
a XIX.sz.utolsó negyedében.Nevükhöz fűződik az egykori Rémi Szálló(VIII.,József krt.4.1897.);a
Dirner ház(VIII.,Bródy Sándor u.10.1891.);és a
Réthy ház(V.,Gerlóczy u.1.1892.)tervezése.
Először a hátulsó udvart övező háromszintes épület
készült el 1850-75 között,majd az első udvar kezdetben három-,majd ötszintes,utcai homlokzatú épületének építése fejeződött be 1900-ban.
Az utolsó építészeti felújítást a "szépemlékű"IKV
végeztette az 1970-es évek elején,azóta csak homlokzati felújítás történt a hátsó udvar összes-,és az első udvar belső legfelső két szintjén e
század elején.
Amikor a ház épült, Budapesten még nem volt elektromos-,víz-,csatorna-, és gázellátás.A lakások világítása gyertyával és petróleumlámpával történt,fafűtésű cserépkályhákkal fűtöttek,a vizet az első udvar pumpás kútjából nyerték,és a csatornát árnyékszékek pótolták.
A fővárosban a gázszolgáltatás 1856-ban-, rendszeres villamosáram szolgáltatás 1893-ban-,a vízszolgáltatás 1873-tól,míg a csatornahálózat az
1900-as évek végétől valósult meg.
Bizony voltak a háznak nevezetes lakói is:1887-89 között az első lépcsőház vörösmárvány lépcsőit koptatta Jókai Mór,aki ekkor 63 éves volt,és előző
évben vesztette el az első feleségét,akivel a szemköztí Bródy Sándor u.28-ban laktak.Rövid ideig,1899-ben itt lakott az akkor 21 éves Krúdy Gyula,aki megkapó írásokkal emlékezett meg az akkori Józsefváros házairól,és lakóiról.E házban töltötte élete utolsó éveit Kádár Béla(1877-1956)
festő-,és grafikus,akinek művészete a szürrealizmus,és a népművészet naiv formavilágának
hatását tükrözi.Emlékét a ház homlokzatán domborműves emléktábla őrzi.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.03.30. 12:07:31

@br17:
Köszönet a kiegészítésért. Nem akartam "leszólni" a házat, csupán arra szerettem volna utalni, hogy nem műemlék.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.03.30. 12:08:37

@br17: És engedelmével, a kortörténetet kiemelem az oldalsó sávban.

br17 2009.03.30. 12:24:11

A ház valóban nem műemlék,de homlokzata pl.egyike lenne a legszebbeknek az utcában,ha nem lenne ilyen szürke.
A hátsó udvart pedig annak építésének idejéből való működő,márvány szökőkút díszíti,és ez párját
ritkítja az egész kerületben.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.03.30. 13:36:04

@br17:
Remélem, hogy a homlokzatot sikerül megújitanunk és ebből az egérszürkéből az eredeti szinvilágnak megfelelően rehabilitálni, az Európa Belvárosa projekt keretében.

dvora 2009.03.30. 14:50:12

örülünk a blognak!

gyönyörű a szökőkút,viszont nem működik immáron két éve...

mi lesz vele?

kérdés: nem lehetne esetleg levenni a kollégiumokra jellemző ragaszokat,hírdetményeket a lépcsőház faláról,kapuról,továbbá megszüntetni a konzerves dobozok tömkelegét a lépcsőfordulókban? annyira méltatlan a házhoz...
és hozzánk,a lakókhoz.

további jó blogolást:)

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.03.30. 17:56:17

@dvora:
Fokról-fokra...- rengeteg a tennivaló.
Legszívesebben én is a bejárat esztétikájával foglalkoznék, mert azt naponta többször észlelem, ki-be menet, utálom a postaládát, amiből egyenesen a földre hullik a tartalma, ha kinyitom, és még rengeteg apróság.
Mégis, most a legfontosabb, hogy felmérjük a ház helyzetét. A villanyvezetékek, a betápszekrények őskori mivoltukban majdhogynem életveszélyesek...
Szóval, erről is kell irnom, de egyenlőre adminisztrálok éjjel-nappal, a ház pénzügyeit kell mindenekelőtt rendbe tenni.

br17 2009.03.30. 18:06:31

@dvora: a szökőkutat csak be kellene kapcsolni,vizet nem fogyaszt,mert keringteti,csak
minimális áramot,viszont sokan nem szeretik hallgatni a csobogását!

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.03.30. 18:20:24

Az építészekről:
"Schannen Ernő 1853. október 27-én született. Tanulmányait Zürichben végezte. Építész lett. Pályája során neves mesterekkel került kapcsolatba. Előbb Ybl Miklós építési irodájában dolgozott, majd éveken át Hauszmann Alajosnak volt munkatársa. Később önállóan, majd fiával, Artúrral együtt több vidéki kastélyt és bérházat épített

Schannen Ernő nevéhez Budapesten jelentős munkák fűződtek. Ilyen volt 1891-93 között a Bródy Sándor utca 10. alatti bérház, a József körút 4. alatti, volt Rémy Szálló, a Vámház tér és a Molnár utca közötti sarokbérház és az egykori Grűnwald Szanatórium (Gorkij fasor 13. alatt).

Külön ki kell emelnünk az 1902-ben tervezett Szabadság téri négyemeletes palotát, amit 1998-ban, egykori pompájában restauráltak.

Schannen Ernő sokoldalú ember volt. Az irodalom is érdekelte. 1900-tól kezdve több német nyelvű verskötete jelent meg. 1907-ben pedig magyarul írott költeményeit adta közzé Múlt, jelen, jövő címmel. 1910-ben Kinizsi Pál címmel írt vígjátékot. Műfordítással is foglalkozott (így több Schiller-verset ültetett át magyarra).
1916. április 22-én halt meg.

Fia: Schannen Artúr maga is építész lett. Később kivándorolt az Egyesült Államokba, és évtizedekig ott tevékenykedett. "

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.03.30. 21:22:16

@br17:
Talán, lehet valamilyen kompromisszumot találni erre is... igaz, a kertet is méltóvá kellene tenni a szökőkúthoz...

dvora 2009.03.31. 12:57:47

@br17:
hát ez sajnálatos...
mármint,hogy nem szeretik hallani a csobogást.
szerintem inkább örülni kellene neki! nem értem :(

dvora 2009.03.31. 13:00:15

@Amichay:
a kert szerintem rendben van. hátul.
elöl pedig szomorú.teli van dobálva csikkel és egyéb szőnyegekből aláhulló borzalommal.

na jó,ez a legkevesebb.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.03.31. 14:43:43

@dvora:
Minden részlet fontos, mert egy olyan házban, ahol a csikkek boritanak mindent, ott hiába takaritanak, hiába festik újra a falakat, hiába ültetnek virágokat...
süti beállítások módosítása