A mi házunk

Hiszem, hogy egy XIX.században épült házban is meg lehet valósítani a legkorszerűbb, XXI. századi életetforma kényelmes keretét. De ezért tenni kell! Városgazdász és újságíró diplomával, harminc éves építőipari gyakorlattal tekintek a társasházra, amiben lakom. Kritikus vagyok, de igyekszem segíteni is a közösségnek. Voltam közös képviselő - akkor indítottam ezt a blogot, ma már nem vagyok az, de felelősségteljes tulajdonos igen, ezért folytatom.

Linkblog

Friss topikok

  • ...szintén: @Amichay: Közben "lesett", és össze is tört... Szép, bolond világ... Sajnálom. Sajnálom, hogy "A... (2014.05.24. 21:06) Manapság...
  • Amichay: @flash.gordon: A komposztálót azonnal felszámolták, amint lemondtam a közös képviseletről. Én tová... (2012.11.22. 13:45) Végkifejlet
  • bodis.lajos: Éva, fantasztikus munkát végeztél. Három év után próbálom, próbáljuk újraéleszteni a reflexiót. Na... (2012.10.23. 11:07) Pályázat - titkok és mutyizás nélkül?
  • Amichay: @naszoszo: Az alapító okiratban kell szerepeljen az, hogy az üzletek minden négyzetmétere dupla a... (2011.05.03. 17:46) Jövőkép
  • városjáró: Szia Éva! Miújság a ház ügyeivel? Siker? Kudarc? Stagnálás? (2010.10.22. 16:08) Nem álmodtam - ez már a valóság!

Elképesztő lopás!

2009.10.03. 22:29 Amichay

Ma délután arra érkeztem haza, hogy ellopták a külső bejárati kapu belső oldali kilincsét a négy csavarral rögzített fedőlappal együtt. Ez azt jelentette, hogy ha becsukódik a kapu, akkor belülről nem lehet kinyitni, ezért azonnal kiszerelte a zárat az egyik szomszédunk, és persze a külső kilincset és a fedlapot is. Valószínűleg a nagy réz kilincsre utaztak, akik ellopták.

A bajárati kapu így is elég sok gondot okozott, mert annyira súlyos darab, hogy nehezen nyílt és dörgedelmes hangon csapódott be, az egész egy ormótlan ronda darab, ocsmány sárga színű, a réz kilincs is elég randa volt, de a színesfémtolvajok nem esztétikai kritériumok alapján dolgoznak...

Túl sok lopás volt a házunkban az utóbbi időben, valamit tenni kell ellene. Úgy tűnik, hogy a kamerás megfigyelés elkerülhettetlen, és az sem szerencsés, hogy a külső kapun bárki besétálhat - az elmúlt héten több "cirkáló" volt, akit ki kellett tessékelni, vagy elmenekült, amikor megkérdeztük, hogy kit keres. Nem jó érzés. Valamit tenni kell - minden ötletet szívesen fogadok, mert sűrgősen megoldást kell találni erre a problémára.

 találni erre a problémára.

Találkoztam a Kerecsenfa vezetőjével. Alaposan megvizsgálta a kaput. Mint várható volt, nincs túl jó véleménye róla. A 2,90x1,30-as nyílószárny mozgatása helyett, a már sokak által javasolt megoldást tanácsolta ő is: belevágni egy "kiskaput". Csakhogy, a kapu belső és külső szerkezete teljesen eltérő, ezért az a "belevágás" cseppet sem egyszerű. Ha megegyezünk, akkor pár napra elviszik a műhelybe a kapu  nyíló szárnyát, és ott lényegében szédszedik, majd visszaaplikálják a homlokzati díszítést. Az egész hadműveletet össze kell hangoljuk a kaputelefon kitelepítésével.

A kilincs ellopását persze egyszerűbben is pótolhatnánk, de akkor továbbra is megmaradna az alapprobléma: a túlsúlyos kapu nyitása-csukása. Éppen ezért, tekintsük jelzésnek a kilincslopást arra, hogy a kapu-problémát a használhatóság szintjén megoldjuk. Esztétikai értelemben nagy javulást nem várhatunk - az ugyanis egy külön probléma. A kapu - mint a homlokzat lényeges eleme - átalakítása engedélyköteles, mégpedig a műemlékfelügyelőség hatáskörébe is tartozó eljárás, mivel a szomszédos Kéményseprőház műemlék,. Vagyis, ahhoz, hogy a jövőben pályázati pénzekre számíthassunk, engedélyt kell kapjunk a homlokzatfelújításra. Az ezzel kapcsolatos első konzultációkat már megejtettük, mindkét hatósággal, és ennek alapján azt is tudjuk, hogy a jelenlegi kaput nem tudják elfogadni, mint esztétikailag megengedhetőt. Gondolom, amikor a kapucsere történt, nem kértek rá engedélyt.

komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://brody17.blog.hu/api/trackback/id/tr111425837

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lopják a kilincseket! 2009.10.07. 16:59:12

Pár napja írta EMA, hogy ellopták a kilincsüket, erre mit látok hazafelé jövet? A mi kilincsünk is hiányzik, a külső. Szép, nagy sárgaréz gomb volt, amihez ha hozzáért a kulcs nyitás közben, szépen csilingelt, és sokáig. Most meg hűlt helye van. L...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.10.04. 22:21:17

Úgy tűnik, hogy egy sorozat-lopás vesztesei voltunk - a melletünk lévő házban is ellopták a kilincset.
Újra kell gondolnunk az egész kapubejárat-kérdést.

rozalicska 2009.10.05. 08:14:29

Szerintem nézz körül a környék kapujai között, vannak egész jó megoldások, pl a Szentkirályiban. Nem az egész marha nagy kaput nyitják csukják, hanem van egy kiskapu a nagyon, azzal egyszerűbb az élet és távirányítós ( nemcsak a kicsi, hanem a nagy is, mert ott kocsik parkolnak az udvaron szemben a Múzeum utcával)

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.10.05. 08:51:53

@rozalicska: A helyzet az, hogy a melletünk lévő műemléki épület miatt a homlokzatunk átalakítása engedélyköteles. A kapu nem eredeti, tehát mindenképpen, ha át akarjuk alakítani, azt egyeztetni kell a műemlékesekkel. Erre vonatkozóan már léptünk egy pályázat kapcsán. Abban az irányban puhatolózom pillanatnyilag, hogy miként lehet megoldani egyfelöl a nagyobb biztonságot, és a jelenlegi kapu nyitása-zárása könnyítésének műszaki lehetőségeit. A kilincs-csere nem nagy dolog, de azt hiszem, hogy ez most nem jelentene megoldást. Néhány napot rá kell szánnom, hogy ezt a kérdést körüljárjam.
Amit irsz, teljesen logikus, ezt szerették volna a lakók, amikor a kaput kicserélték, de valamiért nem igy csinálták.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.10.05. 09:28:11

Beszéltem egy kapuzárassal:
www.holhoskapu.hu/hormann-kapunyito/

Hosszan elmagyarázta a lehetőségeket és a buktatókat. A lényeg mégis az maradt, hogy az alapbaj, hogy ez a kapu iszonyatosan nehéz, ettől kezdve minden megoldás tele van problémával.

chin0 · http://www.palotanegyed.hu/h1 2009.10.05. 10:01:24

nálunk (H1) több videókamera is van, azóta nincsen lopás. Szépen, jól látható helyen ki is van írva, hogy még az is lássa, aki csak benéz.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.10.05. 10:20:58

A következő telefon egy kapukészítő épületasztaloshoz szólt. Véletlenül az, aki a Rádió belső kapuját is csinálta -
www.kerecsenfa.hu/3a.html

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.10.05. 11:34:05

@chin0: Köszönjük a tanácsot, ebbe az irányba is elmegyünk, de a lopás már csak az utolsó csepp volt a pohárban - a nagykapunkkal ennél nagyobb a baj.

Szabó F. Balázs 2009.10.11. 02:00:45

Sejtettem, hogy valami rosszéletű lopta le a kilincset a nagykapuról, ezzel minden lakónak okozva egy jó napot. Száradjon le az ilyen keze.

De a lényeg:
A hörmann ötlet megfelelő, nekünk otthon (Gyulán) a kertkaput egy ilyen rendszer nyitja. Az súlyban körülbelül egálban lehet az utcai kapuval. Általánosságban meg vagyunk vele elégedve, de áramszünetkor igen problémás lehet a dolog, mert akkor nem működik, és a kapu zárva marad.

De a probléma nem is itt, hanem a kapu kiképzésében van, mert a bár magas (és nehéz), a szárnya nem elég széles egy nagyobb, és erősebb szerkezethez (arról nem is beszélve hogy lassan nyit). Feltételezem ennek van kulcsos változata is (nem csak távirányítós), sajnos a rongálók miatt drágább verziót nem éri meg az utcára telepíteni.

A másik verzió egy hasonló rendszerű mágneses zár lehetne mint a vasrácson, de nem tudom kívülről mi módon lehetne esztétikusan megoldani (Rézcímer, plusz rögzített kilincs kombó játszhat, azt nehéz ellopni is, a belső szerkezet meg kívülről úgysem látszana).

Egy kamera / álkamera segíthet távol tartani a nemkívánatos személyeket, bár az megint plusz költség, plusz munka, de van benne ráció.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.10.11. 09:10:17

@Szabó F. Balázs: Megérdeklődtem az automatikus nyitás-zárás lehetőségét is, de az aki ezzel nagyban foglalkozik lebeszélt róla. Ő maga nem is vállalja személybejáratra! Az csak az egyik dolog, hogy áramszünet esetén bennrekedünk - tűzoltásról már nem is beszélve, de személyi sérülést is okozhat, úgyhogy ezt ki kellett zárnunk.

A kapu több okból sem megfelelő. Mint kiderült, az egész olcsó fenyőfából készült, ami ilyen jellegű kapuknál nem elfogadott. Valószínűleg ezért olyan robosztus - a deformáció elkerülése végett két teljesen különböző szerkezetet építettek össze.

A műemlékesek kibuktak a külső "díszítés" stílustalansága miatt - engedélyt erre nem is kaphatunk, úgyhogy, ha pályázati pénzeket akarunk megszerezni akkor a kaput ki kell cseréljük... az átgondolatlan, rosszul előkészített felújítási munka újabb (a kéményfelújításokhoz hasonló), helyesebben régebbi (időben régebbi történet a kapucsere), de máig ható példája.

Nyáron volt egy műemlékes pályázat, amin szerettünk volna résztvenni, pontosan a kapu miatt, de akkor kiderült, hogy az engedélyezési eljárás egyfelöl hosszadalmas, másfelöl komoly kifogásaik vannak a műemlékeseknek a meglévő állapottal kapcsolatban, amelyek csak a földszinti részt érintik. A ház többi emeletének homlokzati része viszonylag jó állapotban van, de az üzleti front és a kapu környéke komoly javításokra szorul.

Annak idején, az ezredforduló környékén, tehát nem túl sok évvel ezelőtt, több, mint egymillió forintba került a régi kapu szeréje erre a használhatatlan darabra. A közösség már akkor, csak annyit akart, hogy a nagykapuban legyen egy kisebb, amit könnyedén nyithatnak-csukhatnak a ki-bejáró emberek, bútorszállítás és egyéb esetben pedig, amikor a kapu nagyobb nyitása szükséges, ki lehet nyitni a teljes szárnyat.
Akkor, kidobták a teljes régi kaput, és kifizették ezt a böhöncöt, ami semmit nem oldott meg a korábban kifogásoltakból.

A sajnálatos, hogy most erre a vacak kapura kell költsünk még 250-300 ezer forintot, hogy használható és biztonságos legyen, de továbbra is akadálya marad annak, hogy pályázati pénzeket kapjunk a homlokzatfelújításra, hiszen ahhoz, hogy sikeresen pályázzunk a kapucserét is be kell kalkulálnunk. Az ilyen "óccsó"-megoldásoktól száll el az agyam.

A felújításoknál, amelyeket eddig a házban végrehajtottunk az volt a vezérlő szempont, hogy funkcionálisan minél tökéletesebb legyen, azon belül praktikus és esztétikus is. Nem a legdrágább, de nem is feltétlenül a legolcsóbb megoldás a jó. Ahol lehetett, például a burkolatok a közösségi helyiségben és a szeméttárolóban - igyekeztünk alacsony áron vásárolni, de a munkadijakban óvatosan kell bánni az olcsósággal, mert ami nagyon olcsó, az könnyen használhatatlanul rossz minőségű munka, ami megbosszulja magát.

Szabó F. Balázs 2009.10.11. 12:01:12

@Amichay:
A kapu a kapuban (a kisajtós dolog) lenne a legideálisabb dolog, de ez az, amit a műemlékesek a legkevésbé pártolnak. Már eleve a műemlékjelleg is kitolás a lakókkal, mert mindent kétszer annyi idő, és pénz engedélyeztetni, drágább az anyag, figyelni kell a stílusjegyekre (formák-színek összhangja stb). Persze a támogatásokkal már közel sem olyan bőkezűek, de kötekedni mindig tudnak, amit ismét a lakók szívnak meg.

Azt meg már végképp nem veszik semmibe, hogy egy 78 éves öregúr hogyan fog betolni egy nyolcvankilós kaput. Mert nem számít, hogy itt laknak, vagy kipengetik a nagyobb pénzt, vagy pusztul a ház folyamatosan (a harmadik megoldás azaz hogy saját szakállunkra megcsináljuk meg nem életképes, mert megbírságolnak elég keményen).

Ez az egész rendszer olyan, mint a panelprogram, ami a jó elképzelés ellenére a pályázati világ szégyenfoltja. Arra sincs pénze a lakóknak, ahogy a műemlékesdire sem. Ha már műemlék, akkor legyen a város / az ország dolga rendben tartani (persze itthon vagyunk, mit várunk el).

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.10.12. 07:47:55

A mi esetünkben nem a műemlékesek akadályozták meg a nagykapuban kiskapu rendszert, hanem az, aki megrendelte a kapucserét, valamilyen furcsa okból, úgy gondolta, hogy erre nincs szükség. A Lőrinc pap-téren lévő műemléki épületben az eredeti kaput újították fel, és abban is ott van a kiskapu.
A stílusjegyekre és színharmóniára odafigyelni nem külön költség, ha a kivitelezést az átgondolt tervezés előzi meg, de esetünkben erről nem lehetett szó, hiszen a pár évvel ezelőtti csere eredményéről a műemlékesek nem is tudtak.
Nem vagyok egyértelmű pártolója a műemlékeseknek - vannak esetek, amikor kifejezetten vitázom velük, de most nem ők a "hunyók".
Nekik nem a kiskapuval van problémájuk, hanem azzal, ahogy a kapu kinéz, a mostani formájában.
süti beállítások módosítása