A mi házunk

Hiszem, hogy egy XIX.században épült házban is meg lehet valósítani a legkorszerűbb, XXI. századi életetforma kényelmes keretét. De ezért tenni kell! Városgazdász és újságíró diplomával, harminc éves építőipari gyakorlattal tekintek a társasházra, amiben lakom. Kritikus vagyok, de igyekszem segíteni is a közösségnek. Voltam közös képviselő - akkor indítottam ezt a blogot, ma már nem vagyok az, de felelősségteljes tulajdonos igen, ezért folytatom.

Linkblog

Friss topikok

  • ...szintén: @Amichay: Közben "lesett", és össze is tört... Szép, bolond világ... Sajnálom. Sajnálom, hogy "A... (2014.05.24. 21:06) Manapság...
  • Amichay: @flash.gordon: A komposztálót azonnal felszámolták, amint lemondtam a közös képviseletről. Én tová... (2012.11.22. 13:45) Végkifejlet
  • bodis.lajos: Éva, fantasztikus munkát végeztél. Három év után próbálom, próbáljuk újraéleszteni a reflexiót. Na... (2012.10.23. 11:07) Pályázat - titkok és mutyizás nélkül?
  • Amichay: @naszoszo: Az alapító okiratban kell szerepeljen az, hogy az üzletek minden négyzetmétere dupla a... (2011.05.03. 17:46) Jövőkép
  • városjáró: Szia Éva! Miújság a ház ügyeivel? Siker? Kudarc? Stagnálás? (2010.10.22. 16:08) Nem álmodtam - ez már a valóság!

Mozgalmas hétvége

2009.08.30. 19:17 Amichay

Mielőtt megkezdődött volna a liftfelújítás, kiderült, hogy  nemcsak a lift belső szerkezetével van probléma, hanem a külső vasajtó sem záródik rendesen a II. emeleten. A liftszerelő kijött, igyekezett ideiglenesen odaszorítani a két laposvashoz a zárószerkezetet, hogy a lift működjön, de közölte, hogy ez lakatosmunka.

Az SZVB-elnök javasolt egy lakatost, aki már többször dolgozott a házban. Az illető, nevezzük S.M.-nek, kijött, és közölte, hogy minden szinten ki kell cserélni a behúzó-szerkezetet. Nem sokkal ezután adott egy árajánlatot, miszerint 31,250 forint az anyagár és 6,500 forint munkadij szintenként. Felszámolt még kiszállási díjat - 5000 forintot, és állította, hogy  egy nap alatt mind az öt szintet  meg tudja csinálni egyedül, sőt, a földszinten annak a lifthatároló rácsnak az áthelyezését is, amely ma egy kihasználatlan, takaríthatatlan teret zár le. Igaz, ezért újabb 47,500 forintot kér, és még szívességet is tesz nekünk, hogy megcsinálja. A teljes összeg így 241,250 Ft.

Bár a munka sűrgős volt, ilyen összeg esetén több árajánlatot kell kérni, és az SZVB jóváhagyása is szükséges ahhoz, hogy kifizessünk 150,000 forintnál nagyobb számlát. Tehát felkerestem még két lakatost. Az egyik az elkövetkezendő két hónapban nem ért  rá ilyen javítgatásra, a másikkal meg tudtam beszélni  egy helyszíni szemlét. Ketten jöttek. Alaposan megvizsgálták az összes liftajtót és diagnózisuk egybecsengett azzal, amit a liftszerelő is mondott (bár erről, nyilvánvalóan nem tudtak), miszerint az ajtó feletti vasszerkezet gyenge - két laposvas - ezért a behúzószerkezet munkája során ezek fokozatosan eltávolodtak egymástól, és az ajtó ezért nem csukódik rendesen.  Az ajtó ezen kívül is deformálódott, ami tovább növelte az esélyt arra, hogy csukódásnál az illeszkedés tökéletlen, aminek következtében a lift biztonsági berendezése nem engedi elinditani a liftet. Vagyis a munka lényege az ajtó és a felső tartószerkezet javítása, a laposvas kiváltása T-idommal, ami a terhelést deformáció nélkül képes felvenni. A behuzó-szerkezet cseréje nem is annyira fontos, bár, ha már az egész liftet és környékét rendbe teszik, akkor érdemes kicserélni - nem akkora költség, kevesebb, mint 10 ezer forint...

Hoppá, gondoltam. hogy lehet, hogy az egyik lakatos 31,250 forintot számol anyagdijként, míg a másik mindennel együtt 12,500-at? (behúzószerkezet, T-idom, hegesztés, javítófestés) Viszont a lakatos-pár, nevezzük R+Z-nek, munkadija jóval magasabb (30,000 + ÁFA) 37,500 forint. Igaz, ez csak a problémás II. emeleti ajtóval kapcsolatban, mert ők az öt emeletre vonatkozóan a laposvasak cseréjét, és mindenütt új behúzószerkezetet helyezve, az egész munkát 225,000 forintért csinálnák meg. A földszinti rács "betolását" úgy, hogy egyénire szabott bicigkitárolót is tudjunk ott kialakitani 4-5 bicajra - összesen 25,000 forintért vállalnák. Egy nap alatt semmi esetre sem lehet az egész munkát elvégezni - mondták, ők, ketten.

Ha csak a végösszeget hasonlítom össze, akkor 241,250 forint a 250,000-el szemben. Nem túl nagy eltérés, de 8,750 forintot sem lehet kidobni az ablakon. Csakhogy, ha jobban megnézzük, hogy melyik szakember mit javasolt megcsinálni, milyen fontossági sorrendben, akkor egyértelműen az R+Z ajánlata az, ami szakszerűbbnek hat. Mit csináljon ilyenkor egy közös képviselő, aki maga nem lakatos, még ha három évtizede is az építőiparban?

Kézenfekvőnek látszott a hibát mihamarabb elháritani, hiszen most áll a lift, a belső javítások miatt. A többi ajtó egyelőre működik, bár az alapprobléma úgy tűnik, hogy ugyanaz, és a szomszédok elmondták, hogy hasonló probléma már volt az első emeleti ajtóval kapcsolatban is. Az R+Z csapat mellett szólt az, hogy ők nem számoltak fel kiszállási díjat, tehát a munkát szükség szerint fel lehet osztani - megjavítani, ami rossz, ezalatt az ember megtapasztalja, hogy miként dolgoznak, hogy a magasabb munkadij valóban indokolt, vagy ők is kis befektetéssel nagyot akarnak kaszálni - igaz, legalább nem hazudnak az anyagárat illetően.

Végül megállapodtunk, hogy R+Z megcsinálják a II. emeleti ajtót és a földszinti liftrács áthelyezését illetve a bicajtárolóhoz szükséges bilincseket is felszerelik minden biciglihez (4-et biztos, de talán ötöt is el tudunk ott helyezni). A rács áthelyezését a lift körüli munkák is indokolták, de az is, hogy az eddig megközelithetetlen részen padlóburkolat sincs, és ha rendesen meg akarjuk oldani , akkor technológiailag első a lakatosmunka, aztán jön a burkolás. A szeméttároló miatt pedig a következő hetekben dolgozik majd nálunk burkoló - ezt a két négyzetméternyit is meg tudja csinálni egyúttal.

Tegnap reggel 8-kor tehát elkezdték a munkát, és öt óra után fejezték be. A külső liftajtó elkészült, a földszinti rácsot beljebb helyezték, de a bicajok egyedi "klipszeit" majd akkor teszik fel, ha összeverbuváltam azt a négy vagy öt bicajost, aki szívesen tenné ide a saját biciklijét. Ma már beszéltem az egyik fiatal lánnyal, aki jobb híjján a lakásába viszi fel, az emeletre. Remélhetőleg, pár napon belül ez megtörténik. Ezért visszatartottam 15,000 forintot - a teljes 75,000 forintos számlából csak 60,000-et kaptak. Ha ebből levesszük a kb. 14 ezer forintos anyagköltséget (a rács áthelyezéséhez csak vágóeszköz és hegesztőrúd kellett), akkor fejenként bruttó 23,000 forintot kerestek - órabérre vetitve 2875 forintot (ÁFÁ-val, adókkal, járulékokkal). Összehasonlítva  S.M. árajánlatával, még a feltupírozott anyagárak mellett is, a munkadij egy napra, egy embernek: 5x6,500  + 27,500 + 5,000 = 65,000 forint. Valójában azonban, az anyagár-különbözetből újabb 93,750 forintot tudott volna zsebretenni egy nap alatt! Más kérdés, hogy az így összecsapott munka a mi házunknak jó lett volna?

R+Z munkájának minőségét akkor tudjuk teljes bizonyossággal ellenőrizni, ha a lift már működik, és az ajtózárás probléma-mentes. Ez a jövő héten meg fog történni.

A múlt héten a lifszerelőket látogattam meg a padláson lévő liftgépházban, amikor feltűnt az a szokatlan világosság, ami a cseréptető felöl jött... felnézve a mellékelt képet kaptam. Azonnal felhívtam mindazokat a tetőjavítókat, akikkel már hetekkel ezelőtt felvettem a kapcsolatot egy alapos diagnózis ügyében. Mindenki nagyon elfoglalt, csak egy társaság volt hajlandó akár hétvégén is kijönni megnézni, és ha lehet megjavitani a tetőt - a billegő cserepek életveszélyesek is lehetnek, ha lepotyognak, az eső pedig beesik, szétáztathatja a felső szint lakásainak plafonját.

Tegnap reggel megérkeztek a tetőfedők is - két roppant szimpatikus fiatal srác, akik nem játszották az eszüket, hogy micsoda borzalom, és mekkora meló, hanem végignézték a tetőt, aztán mondták, hogy kell ide egy kisebb mennyiségű használt cserép, és módszeresen végig kell menni, megigazítani, kipótolni, ami hiányzik, sok esetben csak helyrecsúsztatni, ami elmozdult. Ma reggel meg is érkeztek a cserepekkel, és felmentek a tetőre. Még egy beázás rejtelmeit próbáltam megfejteni az új földszinti tulajdonos lakásában, aztán felmentem a negyedikre megnézni, hogy mit csinálnak a "macskák a forró háztetőn" - tényleg macska-ügyességgel járták a tetőket, amelyek ezen a nyárvégi délelőttön forrók is voltak, bár a bádogozás elég gyatra, ami azt illeti...

A hozott cserepekből még maradt, mert több volt az elcsúszott cserép, mint az összetört, de a következő hurrikáig a tető most rendben van. Ez a javitgatás arra is alkalmas volt, hogy a srácok alaposabban megvizsgálják a teljes tetőszerkezetet.  Mivel a felújítási programban a tető ügye is szerepel, miután befejezték a cserepezést, megbeszéltünk, hogy a közeljövőben adnak egy részletes  műszaki és árajánlatot a felújításra is.

Mindkét padláson van "galambjárás", aminek oka nem a tetőben lévő hiányosság, hanem a szellőzőnyilások adta lehetőség. Az utcai fronton "okosan" téglával tömték el a szellőzőnyilásokat, ahelyett, hogy csirkehálót rögzítettek volna oda, ahol kell.

Miután a tetőfedők tisztességes munkát végeztek ma, elfogadható árért (35,000 Ft anyagár és munkadíj + ÁFA - kb. 3200 Ft/ óra bruttó munkadíj - sürgősségi felár nélkül) megrendeltem náluk a szellőzőnyílások dróthálósítását, ami előfeltétele annak, hogy galambmentesítsük és rendesen kitakarítsuk a padlást.

Építőipari szolgáltatásokat rendelni felér egy lóverseny-béli fogadással, csak sokkal többet is lehet veszíteni rajta. A megbízhatóság és szakértelem rendszerint párosul ezen a területen, de nem könnyű felismerni egy árajánlat vagy egy probléma-feltárás során. Az igazi vizsga az első munka, amit az illető megcsinál, de akkor is nagyon oda kell figyelni, hogy a munka eredménye tartós, vagy csak épp, hogy megvan. Az esetek többségében az első közös munka után, sajnos azt kell mondanom magamban, hogy ne is lássam őket többé! Hány burkoló, kőműves, asztalos dolgozott már nekem, akikből ki kellett hozni a maximumot, akkor is, ha már munkájuk közben tudtam, hogy soha többé nem akarok velük dolgoztatni! Ugyanakkor, nagy és igaz öröm olyan szakemberekkel dolgozni, akik jól megcsinálják a munkát, és nem akarnak átverni.  Aki a munkájáért magas árat kér, azzal lehet vitatkozni, alkudozni, de az aki anyagárba súvasztja az extraprofitját, abban sosem bízom meg többé. 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://brody17.blog.hu/api/trackback/id/tr321349056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rozalicska 2009.09.01. 10:46:01

minden javítás, felújítás, 50 másik hibát tár fel, a végére fogtok érni?

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.09.01. 12:56:31

Egy ház-fenntartásnak éppúgy nincs vége, mint a szülő-gyerek kapcsolatnak. Pontosabban, akkor van vége, ha a házat lebontják... addig folyamatos. Csak nem mindegy, hogy szisztematikus, vagy olyan hektikus, mint ahogy eddig volt. Ezért kell hosszabb távra előre tervezni, aztán évekre, évszakokra, hónapokra és hetekre lebontani. Amig nincs benne rendszer, addig pokolian zavaros dolog - ezért dolgozom most ilyen sokat.
Tavaly volt egy kéményfelújítás, ami viszont annak mintapéldája, hogy mennyi pénzt lehet kidobni az ablakon eszetlenül, ha valaki nem gondolkodik komplexen. Röviden: átépítettek olyan kéményeket is, amelyekre semmi szükség nincs - régen, minden helyiségben volt kémény, fa vagy szénfűtésre. Később gázra váltottak, mostanában pedig cirkóval és radiátorokkal oldják meg legtöbben, én leszek az egyetlen, aki elektromos padlófűtéssel. A kéményseprők ellenörzése szerint 159 kémény(luk)van a házban (75 albetét). Ennek majdnem fele teljesen felesleges, de átépitették, azonban ki nem bélelték... adtak a szarnak egy pofont 13 és félmillióért!
Ha én csináltam volna, akkor előbb készitettem volna egy felmérést, hogy ki miként használja a kéményét, hogyan fogja használni, aztán készült volna egy kéményfelújítási terv, majd pénzügyi terv, és aztán egy megvalósitási ütemezés... de nem, adj Uram Isten megrendelték a kéményfelújitást, és kifosztották a házat az utolsó fillérig! Az indok az, hogy pályázaton lehet 3 milliót nyerni - "ócsó" pénz, ami az adófizetők és a ház közösségi pénzének a pocsékolását jelenti! A hajam az égnek áll, hacsak rágondolok!

rozalicska 2009.09.01. 13:11:13

hát nem csodálom,hogy égnek áll a hajad ettől a katyvasztól, és minden évben van kémény ellenőrzés, ami után lakásonként és kéményenként kaszálnak

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.09.03. 13:45:54

A liftesek ma befejezték a mechanikai (vezérlés) és egyéb munkákat, délután jönnek a "szépészek".
Közben kiderült, hogy az első emeleti külső ajtó sem záródik jól, mert nemcsak a felső laposvas hibádzik, hanem az alsó pánt is lötyög... Szombaton tehát újra itt lesznek a lakatosok... A második emeleti ajtó tökéletesen működik, amit az elmúlt héten megcsináltak.
süti beállítások módosítása