A mi házunk

Hiszem, hogy egy XIX.században épült házban is meg lehet valósítani a legkorszerűbb, XXI. századi életetforma kényelmes keretét. De ezért tenni kell! Városgazdász és újságíró diplomával, harminc éves építőipari gyakorlattal tekintek a társasházra, amiben lakom. Kritikus vagyok, de igyekszem segíteni is a közösségnek. Voltam közös képviselő - akkor indítottam ezt a blogot, ma már nem vagyok az, de felelősségteljes tulajdonos igen, ezért folytatom.

Linkblog

Friss topikok

  • ...szintén: @Amichay: Közben "lesett", és össze is tört... Szép, bolond világ... Sajnálom. Sajnálom, hogy "A... (2014.05.24. 21:06) Manapság...
  • Amichay: @flash.gordon: A komposztálót azonnal felszámolták, amint lemondtam a közös képviseletről. Én tová... (2012.11.22. 13:45) Végkifejlet
  • bodis.lajos: Éva, fantasztikus munkát végeztél. Három év után próbálom, próbáljuk újraéleszteni a reflexiót. Na... (2012.10.23. 11:07) Pályázat - titkok és mutyizás nélkül?
  • Amichay: @naszoszo: Az alapító okiratban kell szerepeljen az, hogy az üzletek minden négyzetmétere dupla a... (2011.05.03. 17:46) Jövőkép
  • városjáró: Szia Éva! Miújság a ház ügyeivel? Siker? Kudarc? Stagnálás? (2010.10.22. 16:08) Nem álmodtam - ez már a valóság!

Pincétől a padlásig

2009.08.15. 00:33 Amichay

Amíg életrevalóbb szomszédaink logót találnak ki a házuknak, mi folytatjuk a ház állapotának felmérését. Pincétől a padlásig, minden zugot.

A kép nem éppen dicsekvésre alkalmas, de nekünk nem is ez a célunk.

Meggyőződésem, hogy az igazán jó közösségek a nehézségek leküzdése során korvácsolódnak össze.

Januárban, a korábbi közös képviselő rémtörténeteket mesélt a belső épületszárny padlásáról. Mivel a dolog rengeteg, nem vágytam különösebben a padlásra, de ma az egyik szomszéd lakásának felújítása kapcsán a kéménybélelőket elkísértem, majd pedig fényképezőgéppel dokumentáltam a helyzetet.  Szépnek és újnak persze nem mondható, de egy-két kosz-gócponton túl, a helyzet sokkal jobb, mint reméltem.  Mivel a mai eső után mentem, azt is láthattam, hogy hol (nem) ázik a padlás. Néhány cserép ugyan elég csálén áll, de azokat helyükre lehet csúsztatni. 

Az alapvető gond a lom és a mocsok. Ebből a szempontból a feljárat közvetlen közelében fogadja az embert a legdrámaibb kép. Itt a fotel és az egyéb kellékek egy kábítószeres társaságot szolgáltak egy darabig, mignem a szomszédok véget nem vetettek a mulatságnak.

A galambok, akik követték a kábszereseket, azért tudnak itt dorbézolni, mert hiányoznak a szellőzőnyilásokat záró "csirkehálók" - filléres kiadás.

A fedélszék szerkezetének semmi baja - sehol nincs gomba, amivel korábban ijesztgettek. Még a cseréptartó lécek is elég stabilak, de egy alapos nagytakarítás során ki lehetne szűrni azokat, amelyek esetleg eleresztettek. Pánikra tehát semmi ok.  Legszívesebben már most nekiugratnék egy lomtalanító-takarító céget, csak az a kérdés, hogy a lomokat most vitessük el a saját költségünkön, vagy várjuk meg a tavaszi, összkerületi lomolást. Tekintettel arra, hogy a pincékben is van bőven lom, hajlok arra, hogy a padlás-takarítást végezzük el a tél beálta előtt. Ebből a célból talán ki kellene bérelnünk egy nagy teljesítményű gőzborotvát, ami tisztitásra és a rejtett hibák feltárására is alkalmas lehetne egyúttal. Úgyis szeretnénk kikisérletezni a lépcsőházi rács takarításának elfogadható módját - talán ezt a kettőt összeköthetnénk.

Nehezebben megoldható probléma a falnedvesség, amelyről elég elborzasztó képet kaptam az egyik, sokáig üresen álló lakásba lépve.

Egy másik földszinti lakásban is látványos a vízvonal, de ez a felúíitás előtt álló lakás kétségbeejtő, mert újravakolással itt megint csak látszólagos megoldáshoz jutunk.  A korábbi, erős-cementes kezelés kudarca nyilvánvaló.

Szerencsére nem minden földszinti lakás van ilyen állapotban, a talajnedvesség nem egyformán veszélyezteti a lakásokat, de a problémát ettől még nagyon komolyan kell venni.

Ezen a héten készítettünk egy függőfolyosó-burkolat-feltárást is. A negyedik emelet egy darabján a régi burkolat össze is volt repedezve és "kotyogott", tehát itt bontottunk egy darabon.

A burkoló-kőművesünk végtelenül nagy türelemmel és alapossággal vizsgálta meg a rétegrendet.

A felújítás során fel kell törni a felső rétegeket, magát a monolit vas tartókat is kezelni kell, hálózott betonréteg, lemezes vízszigetelés után jöhet a kültéri gress-lap, amely a szabad végén még egy vízorrprofillal bővül. Mivel a szigetelést  fel kell hajtani a falra, a lábazatot is le kell cserélni - célszerű a falba bevésett, a vakolattal egy sikban lévő lábazatot készíteni, amin nem ül meg a por, és legalább 30 cm magasságig védi a vakolatot.

Ugyanekkor, jó minőségű, rozsdakötő festékkel érdemes a korlátokat és a függőfolyosó szélét lezáró vaspántot is lefesteni. Ha felülről már megvédtük a szerkezetet a nedvességtől, akkor jöhet az alsó sikon a vakolatjavítás és festés... csakhogy addigra minden elektromos vezetéket ki kell cserélni, illetve a gyengeáramú vezetékeket be kell vésni a falba.... Az elektromos vezetékek cseréjére már van néhány árajánlatunk, amelyeket pontosítanunk kell, hogy szépen fokozatosan, meg lehessen valósítani - természetesen, azután, hogy a közgyűlés megszavazta.

De ezzel még nincs vége a történetnek...

A függőfolyosók elég keskenyek arra, hogy intenzív zöldet lehessen telepíteni rájuk. Van olyan szomszéd, aki ugyan gyönyörű növényeket nevel az ablaka közelében, de a legtöbb rész csupasz.

Valamikor Szávozd Richárd, a bérpalota-tulajdonos, maga gondoskodott arról, hogy muskátlival legyenek tele a gangkorlátok... Manapság nem probléma egy élősövényt is a korlátra varázsolni - a korlát amúgy is elég randa szegény a hetvenes évek IKV-felújitása után. A közepetáján kívülre felszerelt ládákba olyan kúszónövényeket telepitenénk, amelyek idővel, sűrű szövetként boritanák a rácsot. Öntözni nem kell, mert arról egy automata csepegtetős öntözőrendszer gondoskodik. 

A zöld fal egyre elterjedtebb építészeti eszköz - már Magyarországon is terveztek néhányat, de örökzöld gangkorlátot még nem csináltak, ezt nekünk kell megcsinálnunk..:)

További gondolatok a zöldtető, zöldhomlokzat lémaköréből: Lélegzet: Éljen a fal!

A zöld homlokzati és tetőelemek hasznát a következő pontokban összegezném:

1. "A zöldtető talán legnagyobb előnye az esővíz-raktározó képessége. A beépített területről történő csapadéklefolyás mértékét zöldtetők kialakításával lehet a legegyszerűbben csökkenteni."

2. Hőháztartás - természetes légkondicionáló : "A tetőkertek nyári hőcsillapítása kiváló. Télen, amikor a levegő hőmérséklete fagypont alatti, a tetőkert vízszigetelésének hőmérséklete fagypont felett marad."

3. Hangszigetelés: " A lombozat zajvisszaverő és zajelfedő tulajdonságokkal rendelkezik, mivel lemezes szerkezetű, a hangrezgések egy részét elnyeli, a másik részét pedig visszaveri. A zöldburkolatok alkalmazásakor az általános városi zajterhelés mértéke is csökken, hiszen a növényekkel borított tetők és homlokzatok kevésbé verik vissza a hanghullámokat."

4. Felújítási költségek csökkentése: "Zöldhomlokzatok alkalmazásával is csökkenthetjük a felújítási költségeket. Egy befuttatott homlokzatot 50–60 évig nem kell felújítani, ez az elterjedt festékek élettartamának többszöröse. A lombréteg alatt az alacsonyabb kéndioxid-tartalom és a záporesők elleni védelem miatt kisebb a korrózió."

5. Pszichés előnyök: "Az embereknek pszichológiai igénye találkozik a természet szín- és formagazdagságával, szépségével. Különös jelentőségű a nyugtató zöld szín, az állatok jelenlétének és hangjának érzékelése. A zöldburkolatok segítenek csökkenteni a stresszt, amelyet a zöldterületek hiánya okoz a városlakóknak."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://brody17.blog.hu/api/trackback/id/tr451310421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása