A mi házunk

Hiszem, hogy egy XIX.században épült házban is meg lehet valósítani a legkorszerűbb, XXI. századi életetforma kényelmes keretét. De ezért tenni kell! Városgazdász és újságíró diplomával, harminc éves építőipari gyakorlattal tekintek a társasházra, amiben lakom. Kritikus vagyok, de igyekszem segíteni is a közösségnek. Voltam közös képviselő - akkor indítottam ezt a blogot, ma már nem vagyok az, de felelősségteljes tulajdonos igen, ezért folytatom.

Linkblog

Friss topikok

  • ...szintén: @Amichay: Közben "lesett", és össze is tört... Szép, bolond világ... Sajnálom. Sajnálom, hogy "A... (2014.05.24. 21:06) Manapság...
  • Amichay: @flash.gordon: A komposztálót azonnal felszámolták, amint lemondtam a közös képviseletről. Én tová... (2012.11.22. 13:45) Végkifejlet
  • bodis.lajos: Éva, fantasztikus munkát végeztél. Három év után próbálom, próbáljuk újraéleszteni a reflexiót. Na... (2012.10.23. 11:07) Pályázat - titkok és mutyizás nélkül?
  • Amichay: @naszoszo: Az alapító okiratban kell szerepeljen az, hogy az üzletek minden négyzetmétere dupla a... (2011.05.03. 17:46) Jövőkép
  • városjáró: Szia Éva! Miújság a ház ügyeivel? Siker? Kudarc? Stagnálás? (2010.10.22. 16:08) Nem álmodtam - ez már a valóság!

Pályázat - titkok és mutyizás nélkül?

2009.07.21. 11:44 Amichay

Tegnap óta levelezésben állok a Horánszky 1-ben lakó fiatal barátommal, akit megkértem, hogy az ő pályázati anyagukat egy linkkel megnézhetővé tegyük erről a blogról, és a levelezésünkket is tegyük nyilttá - az eddigieket is feltehessem ide. Azt hiszem nagy szolgálatot tennénk ezzel a közügyek nyitottságának.

Úgy gondolom, hogy a mutyizással kapcsolatos gyanakvást ezzel tudnánk a legjobban eloszlatni, és magam részéről készséggel elismerem, hogy tévedtem, ha látjuk a tényeket. Nem elegendő, hogy én láttam a pályázatot, mert azt nyilvánvalóan a magam gondolkodása, értékrendje alapján ítélem meg - talán tévesen. Minél többen látják, annál többen igazolhatják vissza a véleményükkel. Ha ez a pályázat, teljes folyamatában nyitottan zajlik a legszélesebb közönség szeme láttára, akkor értelmetlenné válnak a "vádaskodások", megnyugszanak a kedélyek, és legfőképpen példát adunk arra, hogy a közügyeket egészséges vitában, nyitottan, miképp érdemes kezelni.

Nagyon örülnék, ha a Horánszky 1. közössége partner lenne ebben.

Ma megkaptam a nyilvánosságra-hozatalra az engedélyt a levelezőpartneremtől, Bitter Brunótól, a Horánszky 1-ből.

Brunó július 20-i levele:

A belső udvar pályázatról, csak nagyon röviden:

- a házunk közös képviselője halálos beteg, két és fél hónapja
Németországban kezelik. a házunknak nincs egy ideje így képviselete,
sem "csókos", sem másmilyen (de Prenghy Zoltán nem volt csókos
egyébként soha az önkormányzatnál, a rév8-ban pedig szerintem
egyáltalán nem is ismerik)
- a pályázatot az egyik szomszéd vetette fel és a ház lakói 100%
közösen készítették el
- ez volt a pályázat koncepciója, avagy narratívája is: a házközösség
sokoldalúságának megmutatása
- lehet, hogy én konkrétan "burzsuá" vagyok, de a ház lakóinak nagy
többsége kimondottan szerény körülmények között élő ember (a 60%-uk
nyugdíjas, vannak leszázalékolt emberek is)
- a házunknak nincsenek bérlői, ugyanis a két bolt (teázó, bródy café)
az ök tulajdonában álló helységek, ebből a háznak semmi bevétele nincs

A pályázatunkat csattintom neked, büszkék vagyunk rá, és szerintem
minden nyílt helyzetben megállja a helyét. Ebben aztán nem volt semmi
mutyi.
Az látszik, hogy óriási igény lenne arra, hogy ez egy folyamatos
program legyen, ne csak évi egy db. udvar (ami így tényleg inkább PR,
mint komoly, zisztematikus városfejlesztés). De ez nem a mi hibánk
szerintem. És nem is feltétlenül a rév8-é, hogy ennyire van forrásuk
jelenleg.

Biztos vagyok benne, hogy a ti pályázatotok is méltó lett volna a
győzelemre, és szerintem minenképpen próbáljátok meg majd legközelebb
is. Fantasztikus lakóközösség vagytok.
Ha meg sikerül tényleg úgy tervezni a mi udvarunk megújítását, hogy
abból marad pénz, azt részemről szívesen felajánlom a bródy17-nek
(pontosabban ezt felvetem és kezdeményezem majd a lakógyűlésen, nem én
döntök).

Barátsággal:
Brunó

Aznapi válaszlevelem:

A pályázattal kapcsolatban:

Először is köszönöm, hogy elküldted a pályázatotokat - nagyon szép.
A történet egy részét ismertem, hiszen laktam abban a házban, még az átkosban, majdnem egy évig. 2007 óta pedig a rendszerváltás utáni történetéről is valamit - a pályázati anyag most kiegészitette az eddigi ismereteimet. Minden elismerésem azért, amit a Ti házatok közössége eddig tett.
Nyilván, olvastad a blogbejegyzésemet - a leveledből erre következetek -, és Te, aki talán egy kicsit ismersz is, feltételezed, hogy nem az irigység munkált bennem, amikor a győzelmetekről hallottam.

A pályázatotok nagyon szép - el kell ismernem, a miénknék sokkal profibb háztörténet, többéves, eredményes közösségépitő munkát tükröz. Azt sem vitatom, hogy a most csak füves, és gondozott, aprócska belső udvart a rajzon lévő néhány bokorral, homokozóval, biciklitárolóval még otthonosabbá lehet tenni - de azt azért Te is tudod, hogy ez aprópénz.
Nem szeretnék a zsebetekben turkálni, de ilyen mérvű parkositást még egy nagyon szerény bevételű ház is képes önerőből finanszirozni. Félreértés van közöttünk, nem gondoltam, hogy a két üzlethelyiség bérlemény, de bizonyára fizetnek közös költséget, területarányosan kétszeresét, mint a lakások tulajdonosai.

Természetesen, nem azt vitatom, hogy nem volt maximálisan jogotok részt venni a pályázaton, és a közösség kreativitását megcsillogtatni. Sőt, szerintem, mindenki csak tanulhat a Ti példátokból!
Csakhogy itt kétmillió forintról van szó, amelyet a RÉV8 fel fog venni közpénzből, és ha megfeszül sem tud elkölteni három bokorra, egy homokozóra, kerékpártárolóra, amihez még a lakók lelkes közmunkája is járul - és ez itt a probléma.

A problémám azzal a döntéssel van, hogy ha a Palotanegyedben egyetlen belső udvar közössége kaphat kétmillió forintot, akkor talán ne az kapja, aminek a parkositása bőven mérve is belefér százezer forintba - de ha szólsz a házunkban lakó kertészmérnökünknek, akkor 50 ezerből is kihozza úgy, hogy panasz nem lehet rá!

Nos, akkor hová kerül a maradék egymillió kilencszázer, szerinted?

Semmiképp nem szeretném, ha ez a pályázat a két ház közösségét szembeállitaná egymással - éppen ezért, kérlek, hogy a leveledet és pályázati anyagra vonatkozó linket, valamint  ezt a levelemet  megjelentethessem a blogunkon, és nyilt felhivást teszek közzé, hogy akik rész vettek a pályázaton, azok tegyék ismertté a saját anyagukat is - jó lenne, ha tiszta képe lenne mindenkinek arról, hogy milyen pályázatokról döntöttek. És persze, továbbra is várom a bíráló bizottság indoklását, mert minden tiszteletem ellenére, a döntést továbbra sem értem.
A célom nem az, hogy Tőletek elvegyék a győzelmet. Nem Ti vagytok a hibásak azért, hogy a RÉV8 egy olyan pályázatot dijazott, ahol tervezési munkára már egyáltalán nincs szükség, hiszen a közösség papírra vetette az elképzelését, és a kivitelezési költség a dij 5%-nál nem több. Magyarázzák meg a döntésüket és számoljanak el a közpénzzel - ez a célom. Ha nincs mutyi, akkor az legyen egyértelmű és világos, mindenki számára.

A RÉV8 megtehette volna, a beérkezett pályázatok ismeretében, hogy úgy dönt - igaz, a Horánszky 1. közössége megérdemli az első dijat, de tekintve, hogy a munkálatok költsége, objektiv okokból, bőven ad lehetőséget arra, hogy egy másik ház is kapjon szakértelmet és pénzt, ezért azt jutalmazzák másodikként, aki szerintük azt megérdemli. Nem biztos, hogy a Bródy 17, hiszen nem ismerem a beérkezett pályázatokat. Ebből még további PR-nyeresége is származhatott volna, de úgy látszik, az ő döntésmechanizmusuk nem igy működik. Na ez az, ami engem érdekel. Mire fog elmenni majdnem kétmillió forint? - mert három bokorra azért ez egy kicsit túl sok közpénz.

Nem Nektek kell felajánlani a "maradékot" - mert bármely tiszteletreméltó a szándék, ezt igy semmiképp nem fogadhatjuk el. A mi házunk nem akar tisztességtelen előnyökhöz jutni, mert az IB-elnök nagyszájú - nem protekciót, nem alamizsnát, hanem igazságos és átlátható döntést szeretnénk egyszer tapasztalni ebben az országban, ebben a városban, kerületben, negyedben.

Üdvözlettel:
Éva

Brunó július 21-i levele:

Megértem a csalódottságot, hogy nem Ti nyertetek most, de szerintem
igazságtalanul vádaskodsz. Szomorú vagyok, hogy alaptalanul
vádaskodsz, az ártatlanság vélelme pedig fel sem merül benned. Az már
kiderült, hogy bár tényként állítottad, de: a.) nem volt és nincs
csókos közös képviselő b.) nem gazdag a házunk c.) nincsenek
bevételeink üzlethelyiség kiadásból. A pályázat nem bokrosításról
szólt, nem erről szólt a mi anyagunk sem, így csak a hangulat
felkorbácsolására alkalmas a "három bokor" és a "kétmillió"
szembeállítása: nem is sugallod, hanem már a tervezés előtt egy
hónappal kijelented, hogy itt mutyi, korrupció van. A helyzet ehhez
képest az, hogy a Belső Udvar Programon közösségi funkciókkal lehetett
pályázni, a bokor talán belefér, de nem ez áll a középpontban.
Gyerekeknek és idős embereknek kell közösségi teret kialakítani, ez
nem bokrosítás, hanem költséges beruházás, szerintem a 2M kevés is, a
"bőven mérve is belefér százezer forintba" pedig teljes nonszensz, ne
haragudj. Az EU-konform, biztonságos gyerekjátékok, mászókák pl.
rendkívül drágák, már egy db. egyszerű mászóka szabályos kialakítása
is félmillió forint lehet (van ötmilliós is). A nyugdíjasok
"átmozgatására" tervezett nyugat-európai "játékok" (ld. pályázat) is
drágák. Emellett azzal kell kezdeni, hogy talajmentesíteni kell a
teljes kertet és cserélni kell a földréteget. Most háborús törmelékek
és építkezési sitt-maradványok, pl. üvegszilánkok vannak a földben,
tökéletesen alkalmatlan gyerekek számára. Majd lesz költségvetés, de
szerintem kompromisszumokra lesz így is szükség, nem lesz 2m forintból
itt szent istván park.

Üdv,
Brunó

Aznapi válaszlevelem:

Brunó,
nem veszekedni akarok, hanem nyilttá tenni azt, ami eddig nem volt szokás. Ezért gondoltam, hogy a levelezésünket fel lehetne tenni a blogra - erre kértelek a korábbi levelemben. Ha nyitott a levelezésünk, akkor a Te válaszaid, és érveid is a helyükön vannak, és akkor hiába "vádaskodom" - az olvasó eldönti, hogy kinek van igaza.
Ebbe belefér az is, hogy én tévedek - a magam részéről vállalom a megmérettetésnek ezt a formáját. Lehet, hogy minden tiszta és én vagyok paranoiás. Itt a lehetőség, hogy bebizonyosodjon. A gyanakvás ebben az országban nem megalapozatlan sok esetben - ha ez a kivétel, én leszek a legboldogabb. Ahogy korábban irtam, nem irigylem Tőletek sem a győzelmet sem a pénzt, és egy versenyben a jobb győzzön - elfogadom, de látni is szeretném.
Rajtad, illetve a Ti közösségeteken múlik, hogy hajlandók eloszlatni a mutyizás gyanuját azzal, hogy minden nyitott és bárki számára ellenőrizhető, vagy marad a homály és a gyanakvás.
Ismétlem, hajlandó vagyok beismerni, hogy tévedtem, ha bizonyitva látom, és látják mások is, hogy ebben a pályázatban a legjobb közösség nyerte el azt a közpénzt, ami az utolsó fillérig a közösséget szolgálja.

Tehát újra arra kérlek, hogy járulj hozzá, hogy mind a pályázati anyagotok, mind a levelezésünk felkerüljön a blogra. Nem szeretném, ha az én "vádaskodásom" a levegőben maradna, és a Te szavaidat nem akarom interpretálni.

Szeretném, ha minden a maga valóságában jelenne meg. Erre kérlek.
Éva

Eddig a privát levelezés, és innen, remélem a közbeszéd indul...

Brunó második levelében lévő konkrétumokra nem reagáltam akkor, mert szerettem volna ezeket egy nyilt vita formájában felvetni:

Konkrétan az időseket megmozgató és az EU-konform játékokról lenne szó. Mindkettő fontos, de talán, nem egy 154 négyzetméteres "közösségi nappaliban" - a befektetés és a használat gyakorisága nincs arányban. El tudom képzelni, hogy ha a Múzeumkertet visszakapja a látógatóközönség, időseknek  és gyerekeknek  is a most parkoló autók helyett, ott nagyon jó lenne korszerű és korosztályonként különböző köztéri játék, de ahogy az ember a saját privát szobájában nem alakit ki egy professzionális edzőtermet, úgy gondolom, hogy egy 29 lakásos ház mégoly sok nyugdijasának is elég nagy luxus házi edzőtermet kialakitani azon a kis udvaron. Főleg, ha helyet akartok az apró gyerekeknek, a bicikliknek, házimozinak és még egy sor, igazán érdekes berendezési elemnek.

Az alatt a két évtized alatt, amig tervezéssel foglalkoztam, volt alkalmam megismerni a megrendelők azon igyekezetét, hogy a lakásukba belegyönyöszöljék minden addigi álmukat - de maguk lettek volna a legelkeseredettebbek, ha mindaz amit álmodtak, megvalósult volna a korlátozott méretű helyszínen.  Egy tervezőnek meg kell találnia a kellő arányokat. A zsűri ebben az esetben a tervező szerepében lépett fel - tehát nekik, mindenképp tudniuk kellett, hogy egy ilyen méretű udvarba mit lehet a zsúfoltság kényelmetlen érzése nélkül elhelyezni. Éppen ezért kiváncsian várom a RÉV8 magyarázatát, és persze mindenki véleményét.

komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://brody17.blog.hu/api/trackback/id/tr831258533

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Belsőudvar pályázat 2009.08.08. 11:11:53

Palotanegyedben hirdette meg tavaly a RÉV8 a Belsőudvar Pályázatot - az elnyerhető pénz 1,2 millió forint volt. A győztes udvar a Szentkirályi utca 10. szám házban található; könnyű megismerni, díszes zászló lengedez a kapu előtt. Belépve rögtön l...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.07.26. 13:04:37

Sajnos, a Horánszky 1-ből még nincs válaszom arra nézve, hogy a privát levelezésünket és az ő pályázatukat is nyilvánosságra hozzam. A RÉV8-tól sem kaptam választ a feltett kérdésemre, de informális csatornákon, magyarul ismerősöm ismerőse alapon a zsüriben résztvevők egyike elmondta, hogy a mi pályázatunk volt a legjobb, és azért esett mégis a Horánszky 1-re a választás, mert náluk még nincs "olyan jó közösség" mint nálunk.

Jó szöveg lenne, ha én 16 éves szűzlány lennék, de abból már kinőttem...

A Horánszky 1 pályázatából egyébként éppen az derül ki, hogy nagyonis összeforrott közösség van ott, csak nincs tere a találkotásnak. Úgyhogy a válasz még mindig várat magára, mert a kétmillió közpénz azért továbbra sem mellékes, hogy mire megy el. Hogy félreértés ne essék - nem arról van szó, hogy akadékoskodásom célja, hogy a győztestől elvegyék a pénzt - ellenkezőleg: hogy az a pénz az utolsó fillérig a közösség javát szolgálja, és ne mást - tehát továbbra is figyelem mi történik ott.

Mi viszont, talán ebből a pályázatból is megerősődve és győzetesen kerülhetünk ki, ha sikerül együttgondolkodni a problémáinkról, és titkos fegyverként sikerül "bevetnünk" az egyik legragyogóbb tájépitészt, Kristin Faurest-et.
www.zoldmuves.hu/?q=taxonomy/term/149

Nem kérjük ingyen, mert szerintem, azt tisztességtelen egy munkájából élő embertől kérni, de útmuttaása minden bizonnyal megéri azt a pénzt, amit kiadunk erre. Bár Kristin nagyszerű ember, és volt példa, hogy saját felajánlásként ingyen is dolgozott - nem fogunk ezzel visszaélni.

www.levego.hu/letoltes/kapcsolodo_anyagok/tenyernyizold-adozsagyuton.pdf

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.07.27. 20:51:13

Ma megkaptam a hozzájárulást, levelezésünk nyilvánosságra hozatalára - ezt a bejegyzés szövegrészébe teszem fel.

StopSzmog 2009.07.28. 05:23:37

a Horánszky 1 pályázati anyaga nem elérhető, pedig nagyon kíváncsi vagyok rá

shadai 2009.07.28. 09:36:00

Innen is tölthető a mi pályázatunk:
palotanegyed.hu/horanszky/udvarpalyazat.pdf

A Bródy17 pályázata hol érhető el?

Üdv,
B.

chin0 · http://www.palotanegyed.hu/h1 2009.07.28. 09:36:35

Sziasztok!

A Horánszky utca 1. társasház udvarpályázata elérhető ezen a címen:

ftp.torespont.hu/chino/hor1_udvarpalyazat.pdf

üdv,
egy lakó

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.07.28. 09:58:54

@shadai: A mi pályázatunk összefoglaló része itt található:
brody17.blog.hu/2009/07/01/belsoudvar_palyazat
de a leadott CD-n volt link a blogra is, hiszen a közösségi munkát az egész blog, úgy ahogy van tükrözi - a nehézségeket és a közös ténykedést is.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.07.28. 10:01:20

@chin0: Nagyon köszönöm, hogy korrigálta az én ügyetlenségemet...:)
Jó lenne, ha a többi pályázó is feltenné a maga anyagát...

shadai 2009.07.28. 10:09:06

Eva: jó lenne, ha akkor Te is az egész pályázatot tennéd fel, nem csak az összefoglaló részét!

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.07.28. 10:39:04

@shadai: A helyzet az, hogy én nem csináltam pdf formátumot, hanem a szöveget, amit "összefoglaló"-ként aposztrofáltam, jónéhány képpel kiegészítve kinyomtatva adtuk be, mellékeltünk egy CD-t, amelyben a szöveget a blog adekvát bejegyzéseinek linkjével egészítettük ki. Vagyis a mi pályázatunk elválaszthatatlan része volt maga a blog, ami ugye itt van mindenki előtt...:)

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.07.28. 10:41:22

@shadai: Jut eszembe - miért nem él a Palotanegyed? Ez a Te találmányod volt és most kifejezetten jó lenne a közös nagy megbeszélésekre, információ-átadásra...

Tigram 2009.07.28. 15:36:43

@shadai: Semmi gond a pályázattal, csak nem a kertépítésről szól. Ez a pályázat a ház Curriculim vitae-je. Ami nagyszerű, de nem ez a téma.
Mondjuk egy zsebkendőnyi kertépítésről nem is lehet írni.
Egyébként Preghy Úr - jobbulást kívánok neki - kezdet kezdetén bedolgozta magát, ahova csak lehetett. Nem véletlenül nyerték meg az "Aranykulcs " pályázatot sem, sajnos a rendezőség nem volt hajlandó megmutatni az első díjas anyagot akkor sem, és nem is indokolták, miért épen Ők. Még a bíráló bizottság sem mutatkozott be. Azután eltüntek ezek az Aranykulcs pályázatosok??????????????????
Sokszor és sokat ütköztünk falba a befutott közös képviselők kapcsán, arról már nem is beszélek, hogy nem tudom mi alapján, kiknek e megbízásából került Preghy úr a József krt 70. be, ahol hetenként ott ült és aki igénybe vette, tanácsot osztott a közös képviselőknek. Sohasem tudtam kideríteni kik ültették oda Őt és Kolleganőjét!

Amichaynak teljesen igaza van, amikor a fenti kérdéseket feszegeti!
Kellemetlenek ugyan, de itt az ideje utána nézni a dolgoknak.
Ahogyan nem is tudom a rév8 hogyan kerül a képbe?????????????
Miért ő osztja a pénzt?

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.07.28. 16:05:04

@Tigram: Nem szeretném ha személyeskedő visszatekintésbe vesznénk... A Horánszky 1 kétségtelenül összefogott közösség, és ebben a pillanatban érdektelen, hogy kinek az érdeme. Azt sem fogjuk megtudni, hogy mi volt az Aranykulcsos-pályázaton (1998), attól tartok... magam is láttam akkori, gyönyörű pályamunkát, a Guttenberg otthonét - sokat tanultam belőle az egész környékről. Ezért hasznos az a kortörténeti anyag ami a Horánszky 1. mostani pályamunkájában van. A Bródy 17 anyagában kevésbé volt erős ez a vonal, azóta mi is több kortörténeti anyagot gyűjtöttünk - szerintem, remek összeállítást lehetne csinálni ilyen alapon is a Palotanegyedről. A városrehabilitáció egyik sarokköve az identitás erősitése, aminek kiindulópontja, hogy tudom a környezetem történetét.

A mostani pályázatban lévő ötletek is jók - az idősek játszótere igazán remek példa, de alig hiszem, hogy egy ilyen kis udvarba kéne tenni.

chin0 · http://www.palotanegyed.hu/h1 2009.07.28. 17:49:33

egy-két dolgot hadd tegyek hozzá:

A pályázat egy közösségi tér kialakításáról szólt. Olyan térről, amelyet a lakók közösen találnak ki, közösen újítanak fel (anyagi támogatással), majd közösen is használnak. Az egy dolog, hogy egy kertről van szó, de a közösségtudat erősítése, a ház közösségének összekovácsolása a cél. Ezt kéri, mondja, írja a pályázat. A mi pályázatunk pont arról szól, hogy milyen a ház közössége, ez a közösség az elmúlt években mit ért el, s mit akar elérni a közeljövőben. Célunk, hogy a meglévő remek közösséghez egy közösségi teret hozzunk létre. Ezért pályáztunk.

A "kis" udvar 170 nm, amit ha én lakásként megkapnék, nagyon boldog lennék. Ez a terület pont elég ahhoz, hogy a 28 lakás lakói összegyűlhessenek, a gyerekek játszhassanak szép, biztonságos és modern játékokon, illetve az idősebbek is ki tudjanak kapcsolódni. Mint azt Brúnó is leírta, a megvásárolni kívánt eszközök értéke (+ a talajcsere, a növények, a kivitelezés) nagyjából fedi a 2 milliót.

Egyébként a RÉV8 kiválóan ismerte fel, hogy a Palotanegyedben a közösségi tudat erősítésére, a negyed közösségi "rehabilitációjára" is szükség van az útfelújítások mellett. Nem hiszem, hogy pont őket kellene elővenni egy olyan esetben, amikor ők adnak pénzt.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.07.28. 17:58:30

@chin0: Ők nem adnak egy fillért sem. Ez közpénz: a forrás EU-s (Európa Fővárosa projekt)illetve önkormányzati pénz - ezt Tőlük tudom. Ha a RÉV8 saját pénzéről döntött volna, akkor soha, egyetlen szavam nem lett volna - egy cég arra költi a pénzét, amire akarja. Miután közpénzről van szó - már nem mindegy. A pályázaton lévő terven van odairva, hogy 154 négyzetméter. A Bródy három udvara ötször ekkora... igaz, a problémáink is elég összetettek.

Nem hiszem, hogy bárki elvitatná a jogotokat a pályázatra - itt a döntés indoklásán van a hangsúly, de a RÉV8 most sem száll be a ringbe, pedig a választ neki kéne megadni.

StopSzmog 2009.07.28. 18:21:42

Közpénz. Ez esetben természetesnek kellene lennie, hogy az összes pályázat és a döntési folyamat is nyilvános. Bíráló bizottság tagjai? Értékelési szempontok? Szöveges értékelések?

Kérdeznék valamit, ami talán hülyeség: ha tényleg olyan kicsi a kérdéses terület nem lehet összenyitni vagy átjárhatóvá tenni a szomszédos udvarral? És akkor nem kellene sok millióért minden egyes zsebtelekre eus mászóka, hanem elég volna tömbönként egy :) Nem ismerem a helyszínt és a szereplőket, szóval ha ez ott teljesen kizárt, akkor csak elvi kérdés a részemről az összenyitás lehetősége.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.07.28. 21:06:20

@StopSzmog: Speciel a Horánszky 1 és 3 között az udvart egy kerités választja el, tehát elvileg összenyitható lenne. Más kérdés, hogy abban a helyzetben, hogy minden ház vadul zárja a kapuit, meg tudnak egyezni vagy sem. A helyszinrajzon látni lehet, hogy ezen a területen az udvarok kapcsolatát - az átjárás ritkán oldható meg, mert a beépités különböző jellegű: van keretes, mint a mi házunk, és vannak olyanok, hogy a Horánszky,amely a frontvonalra épült.

brody17.blog.hu/2009/07/16/gyaszjelentes_16

rozalicska 2009.07.29. 09:39:43

Elolvastam mindkettőt.
A Horánszky pályázatát én csak a vágyak leírásának tartom.
A ház története szépen le van írva ( de azt hiszem nem az volt a pályázat megjelölése, hogy ki tudja ezt szebben leírni)
Nem látok benne semmi racionális felmérést:
1 ilyen most - ennyi zöld-ennyi beton
2 a föld mégis milyen összetételű ( laktam régi belső udvaros házban és ott a háborús törmelékre hordtak valami vékony termőföldet) nem tudni, hogy itt mi van
3 ilyet szeretnénk- egy vázlatot látok, de még csak jelzés szintem sincs, hogy kb ide egy pad, oda egy homokozó, amoda egy hinta

Szóval egy nyertes pályázattól én többet vártam.

Tigram 2009.07.29. 09:43:39

@Amichay: Eszembe se jut személyeskedni, de a dolgok mögé kell látnunk! Valóban szép munkát végeznek a Horánszky 1. lakói, de ez még elmondható egypár házról itt a kerületben is, no meg Budapesten is. És bizony sokszor nem is pénz kérdése.
A Rév8 szerepe nem igazán látható???? Ők a Magdolna negyed rekonstrukcióját vállalták fel köztudottan, hogy a többi munka hogyan lett az övéké azt gondolom ezt nem tudjuk!
A nyilvánosság nem erőssége ennek a kerületnek sem.
Valóban civil összefogások kellenének, de nem úgy, mint ahogyan látok párat!?
Szóval nem az egyéni dicsőségeket kellene hajtani, hanem a közösség érdekét kellene szem előtt tartani ezeknek a civil szervezeteknek. Egy mindenkiért és mindenki egyért.
Ez meg sajnos lehetetlen szinte, hiszen alig akad a kerületünkben olyan épület, ahol a lakók közül elvállalják a közös képviseletet. Az meg egyértelmű eddigi tapasztalataim alapján, hogy a cégek, akik elvállalják az épületüket nem érnek rá velük törődni.
És ugyan a pályázatok elbírálói hányszor jártak TEREPEN?????????? Mennyire ismerik az adott pályázók körülményeit????????
Van még kérdésem, de ennyi most elég!

chin0 · http://www.palotanegyed.hu/h1 2009.07.29. 10:05:13

@rozalicska: pont az a lényege a pályázatnak, hogy a nyerteshez eljön az Új Irány tájépítész-csapat, akik felmérik a helyzetet, egyeztetnek a lakókkal, majd a lakókkal EGYÜTT (közösség) találják ki, hogy mi a megfelelő az adott területre.

@Amichay: Tudom én, hogy közpénz, csak ugyebár a RÉV8 ítéli oda, ezért írtam.

Továbbra is szeretném hangsúlyozni, hogy tessék elolvasni a pályázati felhívást, hogy mit várnak egy pályázathoz (semmit, csak adatokat, kontaktot, minden beadott karakter a ház saját kreativitása).

Nagyon messzire ment már ez a vita, hiszen már rég a civil szervezetekről, a magyar közállapotokról, a mutyiról beszéltek, holott nem erről volt eredendően szó. Kimondottan rosszul esik, hogy megtámadtok egy győztes pályázatot, ami - tudom, érintett/elfogult vagyok - minden kritériumnak megfelel, s úgy tűnik, hogy a bírálók ebben látták a legnagyobb fantáziát. Ezek szerint pl a Bródy 17 udvarait túl nagynak, a feladatot túl komplexnek, a pályázatot kevéssé érdekesnek találták. Erről nem mi tehetünk, de minket érnek az alaptalan vádak, amit most, utolsó kommentemben szeretnék kikérni a magam és az egész társasház nevében, s kérném, hogy addig ne törjön pálcát a fejünk felett senki, amíg nem tudja meg pl a RÉV8 hivatalos álláspontját. Ha már magyar közállapotok: teljesen tipikus esete ez a pályázat a magyar posványnak, hiszen azt a minimális örömöt is elveszitek tőlünk, hogy nyertünk, mert egyből megtámadtok minket, holott mi semmiről sem tehetünk, csak egyszerűen pályáztunk, s láss csodát, nyertünk.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.07.29. 10:08:24

Olvasva a H1 anyagát, bennem inkább az merült fel, hogy egy nyeréshez miért kell kvázi urbánszociológusi docensnek lenni, közgazdászi és kertépítő mérnöki kvalitásokkal kiegészülve? Mert szép és jó egy ilyen szerteágazóan megalapozott anyag, de 170 nm-re és 5 db mászókára talán mégiscsak túlzó ilyen hosszú pályázatot elvárni. (És akkor még nem is láttuk a valódi adatokat, költségvetést és a célt?) Képzelem ezek alapján a B17 anyaga hány száz oldalas kellene legyen... Vagy ez is csak önreklám kérdées csupán (a szó nemesebb értelmében)?

shadai 2009.07.29. 10:56:32

Városjáró: eddig az volt a vád, hogy a pályázatunk "gyenge" (legalábbis "nem a legjobb"), most pedig hirtelen megfordul a vád, és az a probléma, hogy "túl jó"?

rozalicska: nem részletes tájélpítészeti tervekkel kellett pályázni (ld. pályázati kiírást), hanem a közösség, és pontosan "a vágyak" bemutatásával. A terveket - a közösséggel közösen - az Új Irály tájépítészet-csapat dolgozza ki. A kp-n kívül ez a támogatás szíve.

Ebben a pillanatban "a tipikusnak" én sem a Rév8 eljárását, hanem az azonnali irigy támadásokat érzem.

shadai 2009.07.29. 10:59:31

Részemről ezzel lezártam ezt az ügyet. Pályázatunk publikus, a költségvetés is az lesz. Mindenkit szeretettel várunk majd a kertbe, akiknek van kedve, segíthet is majd az átalakításban.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.07.29. 11:06:26

@shadai: Üdv! Én nem vádoltalak benneteket semmivel. És nem azt írtam hogy "túl jó", hanem hogy "szerteágazóan megalapozott" - amin én a ház történetének profi (bár talán kissé túlfolyó) bemutatását értettem. És nem is irigykedtem, mert egyikőtők házát sem ismerem. De olvasva a kiírást, friss gondolatként valóban megfogalmazódik bennem a lufiprojekt "vádja". (Ami nem titeket illet, hanem a kiírókat.)

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.07.29. 11:53:37

@rozalicska: Amennyire én tudom, a RÉV8 és a másik épitésziroda szerepe éppen az lenne, hogy a szakszerű terveket elkészítse. A lakók elmondták, hogy mit szeretnének, és javaslatokat is tettek - a konkrtét tervezés és költségvetés készitése nem az ő feladatuk volt.
Persze, érdekes dolog az, hogy az a két cég, amely a szakmai irányitást hivatott ellátni, az volt a zsüri is egyben. Ezért éltem a gyanuperrel, hogy ebbe a kis udvar elhelyezhető dolgok függvényében a kétmillióból igen szép tervezési dij maradhat a két cégnél - mert az nem derült ki a kiirásból, hogy ők a tervezési munkát ingyen végzik.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.07.29. 12:06:02

@chin0: Szeretném, ha nem sértődne meg senki! A nyilvánosság tisztázhat sokmindent, próbáljunk élni vele! A magam részéről nyugodtan állithatom, hogy nem a döntést akarom megtámadni, csupán megérteni. Lehet, hogy van itt egy sor félreértés, és ha tisztázzuk, akkor mindenki megnyugszik, és akár a házak között is kialakulhat egyfajta együttműködés, a RÉV8 bábáskodása nélkül is, de ebben az esetben nagyon fontos lenne, hogy ők nyilatkozzanak - miért, hogyan, miként látják a megvalósitást... egy zsűrizésnek igenis kell maradjon nyoma, nemcsak a puszta döntés.
Igen, ez az egész tükrözi a magyar közállapotokat, de ha másként szeretnénk megélni a jövőt, akkor abban kell tennünk valamit, amire rálátásunk, hatásunk van. Éppen a győztes csapatnak van ebben hallatlanul fontos szerepe - ha Ti nem hátráltok meg a nyilvános vitában, akkor a RÉV8 is kénytelen lesz másként viszonyulni a közügyekhez. Nem a Ti örömötöket akarjuk elvenni - hidd el nekem.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.07.29. 12:11:25

@Amichay: Egyre izgibb. Ezexerint elég lett volna nektek is annyit írni, hogy "szebbet akarunk mint amink van és kész"?

Egy PR cégben dolgozó ismerősöm mesélte, hogy a Vízművek komplett sajtókampányt akart csinálni, amire pályázni lehetett. Az ismerőömék töviről hegyire lapapírozták a dolgot, szándéknyilatkozatokat szereztek be, konkrét felületterveket csináltak, költséget vetettek - de csak buktát arattak. A nyertes ugyanis beelőzte őket azzal, hogy visszamondta a kiírásban szereplő igényeket. Kb így:
"Vállaljuk a cég reklámanyagának nyomdai elkészítését és azok kihelyezését a pályázatban megadott felóületeken és darabszámban.
Vállajuk a cég reklámanyagának megjelentetését a kiírásban szereplő számú országos naplapban és felületeken. Munkánk összköltsége a pályázatban megadott keretösszeg."

És ezzel nyertek...

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.07.29. 12:26:46

@városjáró: Nem akarom fikázni a nyertes pályázatot - őszintén elismerem a benne lévő értékeket. Szerintem, sem több, sem kevesebb nem kellett ahhoz, hogy nyerjenek. A problémám a döntés megindoklás-nélküliségével van, pont azzal a szakmai véleménnyel, amely alapján eldöntötték, hogy a Palotanegyedben 2009-ben egy 154 négyzetméteres belső udvart támogatnak meg kétmillió közpénzzel. Jó lenne, ha tudnánk a többi pályázatról is, hogy azok mit tartalmaztak, és a zsűri miért vetett el bizonyos pályázatokat.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.07.29. 12:29:10

@Amichay: Egyetértünk. A nyilvánosság valóban jó lenne!

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.07.29. 12:30:51

@shadai: Sajnálom, ha a kritikát irigységként könyveled el. A hozzászólók nagy része egyáltalán nem volt érdekelt a pályázatban.
Azért, mert most Ti nyertetek nem kéne védeni az elhallgatósdi-rendszert. Ha azt szeretnénk, hogy a dolgok demokratikus irányba mozduljanak el, akkor éppen a győztes pozicióból lehet érte tenni a legtöbbet.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.07.29. 12:39:29

@shadai: És még valami... a RÉV8 viselkedése az elmúlt években többször volt számomra disszonáns - amit le is írtam, Alföldi szemébe is megmondtam, nagy nyilvánosság előtt. Azon a napon, amikor kiderült a döntés, de a kérdéseimre választ nem kaptam, elmentem a Mátyás térre, ahol emlékszel, egyszer együtt voltunk bejáráson - még mielőtt a Kesztyűgyár felújitása megkezdődött volna... és az az igazság, hogy azzal jöttem el, hogy talán jobb is... ha ilyen belső teret voltak képesek a révesek megalkotni, akkor talán jobb, ha nem ők tervezik a mi udvarunkat... fogok arról a délutánról irni - a cime már megvan: Lelketlen épitészet.
Tehát, egy csöppet sem irigylek Benneteket.
Mellesleg, mi már dolgozunk a közös terveken:
brody17.blog.hu/2009/07/28/a_kozosseg_es_az_individum_egy_gangos_haz_udvaran

Percipán · http://magnasfertaly.blogspot.com 2009.07.29. 13:24:20

Figyelve az itt zajló vitát, érveket, vádakat és riposztokat, egy ideje már gondolkodom azon, hogy feltegyek egy kérdést minden megszólalónak:
ahelyett, hogy valódi magyaros veszekedést kreáltatok, miért nem jutott eszébe valakinek, hogy kikérdezze a tapasztalataikról a tavalyi győztes ház közösségét, közös képviselőjét - hisz ők már végigcsinálták a tervezési és kivitelezési folyamatot a Rév8-cal és az Új Iránnyal?
Mert talán nem a végeredmény a fontos???

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.07.29. 14:02:45

@Percipán: Ha jól értem, akkor Te vagy a legilletékesebb, hogy nyilatkozz?

Nagyon szivesen elmegyek Hozzátok és leirom azt, amit a lakók mondanak, lefényképezem az eredményt és fel is teszem - de azt kifejezetten visszautasitom, hogy itt egy "magyaros veszekedés" alakulna ki.
Jut eszembe - a Szentkirályi 10 pályázatát és tapasztalatait sem láttam sehol dokumentálva, hogy mások is tanuljanak belőle - csak annyit tudok, hogy a lakók megelégedettek. Ez nem sok egy valóban nyitott társadalmi kommunikációban.
De én szives örömest teret adok minden ilyesminek.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.07.29. 14:47:13

Közben agyaltam ám - kibicként. Ha én csinálnék egy végül nyertes pályaművet, akkor annak anyagát azután én sem szívesen dobnám oda a köznek, hiszen nekem (elvileg) nagy munkám és szellemi tőkém fekszik benne. Onnantól viszont, hogy publikussá válik, elillan a hnow-how.
Persze amíg a nyeréshez szükséges tudásalap civil szinteken nehezen hozzáférhető, addig marad az innen-onnan megoldott kiollózás. Hacsak nem fizet egy közösség profi pályázatíró brigádokat. Ez utóbbiakkal viszont az az elvi gond, hogy munkálkodásukkal a valóban civil indulók esélyét csökkentik.

Percipán · http://magnasfertaly.blogspot.com 2009.07.29. 15:47:56

@Amichay: Éva, egyrészt nyilván nem az volt a célom, hogy újabb dokumentációs anyagot készíttessek a házunkról, bőven készült annak idején, többféle szempontból. Másrészt pedig akár visszautasítod, akár nem, a veszekedés és marakodás már elkezdődött, függetlenül attól, hogy ki kezdte és ki hogyan vette vagy nem vette fel a kesztyűt - de ebbe nyilván nem akarok belefolyni és bízom abban is, hogy már nyugvópontra jutott.

Amiért felvetettem ezt az aspektust, az pontosan az volt, amire az egész "civilkedés", az ellenőrzési igény és az egymás tapasztalataiból való tanulás lehetőséget kínál.
Számomra nagyon döbbentes, hogy sem az új pályázat kiírása előtt a kiírók, sem a pályázás során a pályázók és most Ti, az itt megnyilvánulók sem vették, vettétek a fáradtságot, hogy egyáltalán érdeklődjenek, mit lehetne másképp, jobban, egyszerűbben, nagyobb hatékonysággal és eredménnyel megoldani. És talán ötleteket is tudtunk volna adni... De mielőtt sértődés lenne belőle, még egyszer mondom: ez a kritikám most minden félnek szólt. Vártam egy jó darabig, de a fenti vita mégiscsak előcsalta belőlem, hogy szóvá tegyem. Nos, ennyi.

A tavalyi pályázat pedig - lévén első alkalommal meghirdetett, ezért még nagyon minimál jellegű volt - nem állt másból, mint a Rév8 által összeállított adatlap kitöltéséből (pontos adatok, udvar mérete, akkori kinézete), a lakók többségének aláírásából és csatoltuk hozzá a helyi védettség kezdeményezésekor előterjesztett háztörténeti-építészeti leírásunkat (szerencsére ettől ma már jóval többet tudunk a házról!). Szerintem a Rév8 és az Új Irány személyes bejárása legalább akkora, ha nem nagyobb súllyal nyomott a latban, mint maga a benyújtott dokumentáció. A Belsőudvar Programmal és a házzal kapcsolatos további infók pedig a Mágnásfertályon régóta, valamint a helyi sajtóorgánumok (Józsefváros, József Körút, Helyi Téma, Itthon-Józsefváros, Palotanegyed) korábbi számaiban elérhetők, de ugyanígy tudósítottak anno a projektről a Népszabadságtól a 168 órán keresztül a Lánchíd Rádióig.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.07.29. 16:53:14

@Percipán: Félreértettük egymást: tudtam arról, hogy a Szentkirályi 10 nyerte tavaly, és a lakók elégedettek voltak, de nem láttam olyan dokumentációt, amely bemutatta volna az eredeti állapotot, a folyamatot és az azóta eltelt időben a használatot. Ha valahol megtalálható - szivesen megnézném, sőt, szivesen elmennék megnézni, lefényképezni, stb. Papir újságot szinte nem olvasok, talán ezért nem láttam kimeritő anyagot, de ezt nem is Nektek, hanem a réveseknek kellene megcsinálniuk - ez is a szakmai munka része kellene legyen.

A mostani pályázatok közül csak kettőt láttunk, és szerintem, mindkettő tükröz egyfajta közösségi szándékot és előzetes munkát. Hogy a pályázat beadása előtt nem érdeklődtünk a megvalósitott udvarról - nem tudom, hogy ki miért nem, de én úgy gondoltam, hogy minden udvar más, mindenkinek speciálisak az adottságaik és a vágyaik.

Direkt kerestem, de csak ezeket találtam:
lmv.zoldpok.hu/node/2911
www.helyitema.hu/2009050519602/VIII.-Kerulet/Szalonna-varazsoltak-a-bels-udvart.html
www.nol.hu/kult/lap-20081110-20081110-8
epiteszforum.hu/node/11401
www.ingatlanmagazin.com/9179/Emelkedo_ingatlanarak_ez_a_jozsefvarosi_tarsashaztrening

Ha leirod, hogy mi a tapasztalatotok egy év után, mindannyian csak örülni fogunk.

Továbbra sem értem, hogy miért veszekedés az, ha egyesek leirják a gondolataikat, aggályaikat, kritikájukat...az a fajta nyugalom, hogy mindenki kussol, abban nem látok semmilyen értéket.

A közösségformálásnak rengeteg eszköze van, és nem hiszem, hogy ebből titkot kell csinálni. Nem ismerem eléggé a Ti tapasztalataitokat - ami a bródy17-ben történik, jó és rossz is, benne van a blogban, és a lényeges elemeket kinyomtatom és kiteszem a faliújságra, van köre-mail is, fontos ügyekben - semmi nem titok, csak a személyiségi jogokat sértő részleteket hagyom ki. Akit érdekel, olvassa. Ahogy cserélődnek a tulajdonosok - ekkora házban már ez nem túl ritka, minden új tulajdonos feliratkozik az e-mail cimével. Ha bárkinek ez ötletet ad, csinálja - mi nem leszünk kevesebbek ezzel.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.07.29. 17:04:46

@városjáró: Jaj, ne csináld - egy pályázat nem találmány - egy jól kitalált és megvalósitott pályázatot nem lehet ellopni, csak tanulni belőle.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.07.29. 17:15:19

@Percipán: Ezt is elolvastam:
magnasfertaly.blogspot.com/search/label/Bels%C5%91udvar%20Program
Bizonyára én vagyok telhetetlen, hogy nekem ez nem elég...:)

Tigram 2009.07.29. 19:54:47

@chin0: Nagy kár, hogy személyes irigységnek fogod fel a felvetett problémát. Sajnos a Te készülékedben a hiba!
Senki semmit nem nem vitat el a pályázat tartalmát illetően. Azt viszont igen, hogy 154m2-re hová költik el a kettő millát??????????????? A tervezői díj óriási összeg, gyakorlatilag ellenőrizhetetlen, miért kell ehhez kertművész, már bocsánat, de magam is építőmérnök vagyok és bizton állítom, ahhoz, hogy 25 ember összejöjjön nem kell két millát befektetni. Közösségi hangulatot, beszélgetéseket, sörözős estéket bárhol a házban meg lehet szervezni!
Kérlek gondolj bele, mennyire sok ez a pénz és meggyőződésem, nem a kertetekre fogják elkölteni?!

Nagyon köszönöm ezt a vitát, semmiféleképpen nem nevezném veszekedésnek. Nézőpontokat ütköztetünk, különböző szempontokból És ez nagyon építő.
Magam 10 éve vagyok közös képviselő, de a mikor nem voltam az, akkor is nyertem pályázatokat a háznak. Jó dolog az alkotás. Az elmúlt húsz évben több, mint negyven millát pályáztunk össze. Sohasem kéretem és kaptam még egy dicséretet sem, nem is tartok reá igényt, sem elismerést. Magamért és a közösségért teszem. Szeretek szép épületben élni, tisztaságban, rendben! Magyarul igényes vagyok a környezetemre!

Ezért is ágálok, amikor nem tudjuk, hogy a két milla mire is elég??????????????, Rengeteg pénz!

És bárkit , akárkit megtanítok pályázni ingyen és bérmentve, mert úgy gondolom, ezzel segíthetek másokon, és alapvetően ez lenne a dolgunk, mármint egymás segítése, figyelmeztetése, támogatása.

devadel 2009.08.08. 13:20:09

:-)

tanítják metakommunikációból, hogy hiába mondod el tizenhétszer, hogy nem akarok én balhét, ha közben ökölbe van szorulva a kezed, felszegve az állad.

kívülállóként, miközben fogalmam sincs milyen pályázatról van szó, és hogy kinek van igaza (van-e egyáltalán valakinek), teljesen nyilvánvaló, hogy a szőke kislánynak folyamatosan ökölbe van szorulva a keze, hiába mondja el százszor, hogy ő csak a demokrácia tisztaságáért aggódik.

amichay: ha nem teszel fel egyenes kérdéseket, soha nem fogsz egyenes válaszokat kapni. akkor meg minek?

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.08.08. 13:36:46

@devadel: Konkrétan? Milyen egyenes kérdéseket hiányolsz?
Sosem irtam le, hogy nem akarok balhét. Igenis balhét akarok - derüljön ki az, aminek ki kell derülni!
Ha már veszed a fáradtságot, hogy hozzászólsz, talán nem ártana elolvasni, hogy miről szól a diskurzus...

nudlee 2009.08.08. 14:23:57

Teljesen kívülálló vagyok, de ahogy a másik cikkben láttam az egyik előző pályázat (Szentkirályi 10) elhalt eszközeit, azt gondolom, hogy olyan helyre kell folynia a pénznek, akik elkötelezettek az állapot fenntartására, tehát egy összetartó, jó lakóközösséghez.
Jól látszik, hogy attól, hogy egyszer odapakol a cég kb. 100.000 ft-nyi virágot, attól még senki nem fogja locsolni. Az 1,2 millió forint felhasználását viszont ott sem látom, látok 4 db hajlított vasrudat lebetonozva, azokat a növényeket, a színpadot (ilyet nógrádban összeraknak 50.000-ért) és a padokat. Az a gyanúm, hogy tényleg a tervező cég kapja a lé nagy részét, ilyenkor viszont egy dolog dönti el a pályázat odaítélését általában; hogy a ház a "bejárás" alkalmával mennyi pénzt hajlandó visszafolyatni.
Aki ebben nem jó, mostanában nem nagyon nyer pályázatot ...

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.08.08. 14:59:51

@nudlee: Hát, nem tudom... akikkel a Szentkirályi 10-ben beszélgettem, nem feltételezem azt, hogy bármi ilyesmiben részt vettek. Bár nem kérdeztem rá, de az elmondottakból úgy tűnik, hogy ők egy fillért sem láttak az egymillió kétszázezerből.

Megvallom, egyre kevésbé érdekel ez a pályázat - rengeteg, konkrét problémával kell megküzdenem naponta, inkább azokkal foglalkozom. Természetesen, ha lesz hír arról, hogy mit csinálnak a Horánszky 1-ben, azt elolvasom, és a végeredményre is kiváncsi vagyok, pontos költségvetéssel együtt, hiszen közpénz, de ezen túl nincs kedvem foglalkozni vele. Ma, amúgyis nagyon elegem van abból, ami ebben az országban, ebben a városban történik. Úgy látszik, egy kissé kimerültem, fel kell töltődnöm pozitiv energiákkal.

chin0 · http://www.palotanegyed.hu/h1 2009.08.11. 13:43:13

Éva: indítottunk egy blogot, ahol szeretnénk átlátható módon beszámolni - többek között - a belső udvar felújításáról. Reményeink szerint igen gyakran fog frissülni az oldal.


palotanegyed.hu/h1/

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.08.11. 16:23:15

@chin0: Nagyon klassz! Olvasni fogjuk. Sok sikert!

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.08.11. 16:42:14

@chin0: Próbáltam egy kommentet irni, de a rendszeretek nem vette be, pedig kitöltöttem a nevet és az e-mail-cimet is...
"Gratulálok a bloghoz és a közös munkához - sok sikert.
Azért annak is örülök, hogy Brunó adoptálta egy két évvel ezelőtti megjegyzésemet - szerintem is a tűzfal felfuttatása adhat igen nagy és kellemes zöld felületet, amivel megnövelhető az amúgy kicsi udvar zöldfelülete. Ha elég sűrűn ültetitek, akkor hamar felfut és nagyon szép is, a hasznosságán túl."
Éva

rozalicska 2009.08.14. 08:34:28

@Amichay:
és még mondja valaki azt, hogy a RÉV8 egy rendes cég

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.08.20. 19:07:10

fu, köszönöm szépen, nagyon jól szórakoztam!

bodis.lajos 2012.10.23. 11:07:11

Éva, fantasztikus munkát végeztél. Három év után próbálom, próbáljuk újraéleszteni a reflexiót. Nagyon sokat lehet tőled tanulni!

Ide válogattam irodalmat, ha egyszer van időd és kedved, örülnék, ha megnéznéd:

bce-szocpol-gyakorlat.blog.hu/2012/10/15/kozelito_muhely_hatterirodalmak

Kritika, kiegészítés, külföldi-belföldi irodalom, minden jöhetne!
süti beállítások módosítása