A mi házunk

Hiszem, hogy egy XIX.században épült házban is meg lehet valósítani a legkorszerűbb, XXI. századi életetforma kényelmes keretét. De ezért tenni kell! Városgazdász és újságíró diplomával, harminc éves építőipari gyakorlattal tekintek a társasházra, amiben lakom. Kritikus vagyok, de igyekszem segíteni is a közösségnek. Voltam közös képviselő - akkor indítottam ezt a blogot, ma már nem vagyok az, de felelősségteljes tulajdonos igen, ezért folytatom.

Linkblog

Friss topikok

  • ...szintén: @Amichay: Közben "lesett", és össze is tört... Szép, bolond világ... Sajnálom. Sajnálom, hogy "A... (2014.05.24. 21:06) Manapság...
  • Amichay: @flash.gordon: A komposztálót azonnal felszámolták, amint lemondtam a közös képviseletről. Én tová... (2012.11.22. 13:45) Végkifejlet
  • bodis.lajos: Éva, fantasztikus munkát végeztél. Három év után próbálom, próbáljuk újraéleszteni a reflexiót. Na... (2012.10.23. 11:07) Pályázat - titkok és mutyizás nélkül?
  • Amichay: @naszoszo: Az alapító okiratban kell szerepeljen az, hogy az üzletek minden négyzetmétere dupla a... (2011.05.03. 17:46) Jövőkép
  • városjáró: Szia Éva! Miújság a ház ügyeivel? Siker? Kudarc? Stagnálás? (2010.10.22. 16:08) Nem álmodtam - ez már a valóság!

Gangkertészet - házi szakszerzőnk cikke

2009.12.11. 11:57 Amichay

A ház blogjába nemcsak kommentelni lehet, hanem, ha valakinek olyan írása van, ami érdekelheti a közösséget - csak el kell küldeni e-mailben, és felteszem. Tudom, ennek van technikailag elegánsabb módja is - arra is lehetőséget teremtünk rövidesen.

Most a házban lakó Szakács István kertészmérnök cikke következik, aki nélkül a kertéSZombatok sem jöhettek volna létre, és aki évek óta, csendben, de következetesen telepít újabb és újabb növényeket a kertbe - a saját költségére.

Balkonnövényeink teleltetése

Az időjárás előrejelzést hallgatva úgy tűnik, a hétvégén beköszönt a tél, erős lehűlést és havat hozva magával.

Az idei évben szerencsések balkonnövényeink hiszen tavasszal a korai felmelegedés miatt hamar elfoglalták helyüket házunk ablakaiban, gangon, párkányon, erkélyen. Szerencsések azért is , mert a hosszú és enyhe ősz után még 2 hetet kaptak a télből is, mielőtt még a fagy lefonnyasztaná föld feletti hajtásaikat. A házban járva látom, hogy nagyon sok olyan növény van, amelyet megfelelő körülmények között lehet, és bizony érdemes is átmenteni a következő évre, hiszen jövőre még több és szebb virággal örvendeztethet meg minket kedvenc muskátlink, leanderünk vagy angyaltrombitánk. De hogyan és hol teleltessük házi kedvencünket, hogy túlélje a hideg és fényszegény hónapok okozta megpróbáltatásokat?

Házunk belső, nyitott függőfolyosói -sajnos- nem alkalmasak mediterrán- és balkonnövények hosszútávú teleltestésére, bár vannak szerencsés kivételek: egy edzettebb, idősebb leander átvészelhet egy enyhe, maximum mínusz 5 fokos hideget is gond nélkül, ám ha a fagyos éjszakák és nappalok huzamosabb ideig tartanak, bizony nem éli túl a telet a növény. A mediterrán növények (leander, rozmaring, citrusfélék, muskátlik ) eredeti élőhelyein a tél csapadékban szegény és enyhe. Ezt az állapotot legkönnyebben egy fűtetlen szobában tudjuk előidézni úgy, hogy a hőmérsékletet nem engedjük 15-18 fok fölé engedni, és a növény nagyon ritkán: 2-3 hetente (és akkor is keveset)öntözzük. A fényszegény hónapokban a növény ugyanis jóval kevesebb vizet tud felvenni és elpárologtatni, következésképpen ha a megszokott módon öntözzük növényeinket télen is, azok nem tudnak más tenni , mint a gyökerek környezetében lévő pangó víz hatásáre kirothadnak. (Hasonlóképpen ügyeljünk szobanövényeinkre is: a túl meleg lakás és sok víz nem mindig előnyös!) 

Kövessük "a kevesebb, több!" elvet , a növény szívesebben visel el egy száraz periódust hosszan, minthogy rövid ideig akár a vízben álljon! A szárazság-stressz hatására egyébként növényeink edzettebbek, betegségekkel szemben ellenállóbbak is lesznek. Aki nem teheti meg, hogy egy szobát, előszobát ne fűtsön, annak javasolható a pincének azon részei, amelyekbe jut némi fény. Öntözni itt is kell havonta egyszer! Én, személy szerint idén először megpróbálkozom az első lépcsőházban telelteni a rozmaringot, babért, sétányrózsát, bízva abban, hogy az arra járók becsületesen becsukják maguk mögött az ajtót. Az első lépcsőház elvileg tehát alkalmas lenne a fent említett növények teleltetésére, ha és amennyiben mindenki minden ajtót szépen bezárna maga mögött decembertől február végéig, valamint -természetesen- a növényeket úgy helyezné el, hogy az a közlekedést nem akadályozná.

A növényeket teleltetés előtt tisztítsuk meg az elszáradt, elnyílt virágoktól, és ha szükséges (mert mondjuk túl nagy) nyugodtan vágjuk vissza. Átültetni ilyenkor felesleges a növényeket, új gyökereket télen nem fejlesztenek. Növényvédő szert alkalmazni ilyenkor nem szüséges.
A teleltetés során előfordulhat, hogy a lomblevelek lehullanak. Ilyenkor nem kell megijedni, a lényeg: amíg a szár nem törik pattan szárazon, házikedvencünk képes lesz az első tavaszi napsugarak hatására regenerálódni. Szintén gyakori , hogy a teleltetett növényen megjelennek kórokozók és kártevők. Erről, és ezen kártevők gyérítéséről a következő bejegyzésben írok majd. Addig is mindenki igyekezzen "kintlévőségeit" biztos, fagymentes helyre vinni a hétvégén.

Jó kertészkedést!

Szakács István, okleveles kertészmérnök

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://brody17.blog.hu/api/trackback/id/tr511590121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása