A mi házunk

Hiszem, hogy egy XIX.században épült házban is meg lehet valósítani a legkorszerűbb, XXI. századi életetforma kényelmes keretét. De ezért tenni kell! Városgazdász és újságíró diplomával, harminc éves építőipari gyakorlattal tekintek a társasházra, amiben lakom. Kritikus vagyok, de igyekszem segíteni is a közösségnek. Voltam közös képviselő - akkor indítottam ezt a blogot, ma már nem vagyok az, de felelősségteljes tulajdonos igen, ezért folytatom.

Linkblog

Friss topikok

  • ...szintén: @Amichay: Közben "lesett", és össze is tört... Szép, bolond világ... Sajnálom. Sajnálom, hogy "A... (2014.05.24. 21:06) Manapság...
  • Amichay: @flash.gordon: A komposztálót azonnal felszámolták, amint lemondtam a közös képviseletről. Én tová... (2012.11.22. 13:45) Végkifejlet
  • bodis.lajos: Éva, fantasztikus munkát végeztél. Három év után próbálom, próbáljuk újraéleszteni a reflexiót. Na... (2012.10.23. 11:07) Pályázat - titkok és mutyizás nélkül?
  • Amichay: @naszoszo: Az alapító okiratban kell szerepeljen az, hogy az üzletek minden négyzetmétere dupla a... (2011.05.03. 17:46) Jövőkép
  • városjáró: Szia Éva! Miújság a ház ügyeivel? Siker? Kudarc? Stagnálás? (2010.10.22. 16:08) Nem álmodtam - ez már a valóság!

Újrahasznosítás

2009.08.15. 15:42 Amichay

A közösségi helyiség berendezését adományokból igyekszünk megoldani. Az irodarészt kompletten felköltöztetem a saját lakásomból, ezen kívül egy régi, de elég nagy kapacitású polcrendszert, amit csak át kellene festeni - számításaink szerint, ezt már közösségi munkaként oldjuk meg. Az egyik szomszéd már felajánlott egy működő mikrohullámú sütőt, mások könyveket, DVD-t. Mivel a helyiség elég kicsi, és minél nagyobb szabad teret is szeretnénk hagyni, válogatás nélkül nem teszünk be minden kacatot, de igenis alkalom nyílhat bizonyos tárgyak közösségi újrahasznosítására.

A pincében lévő bútorok átnedvesedtek, nem tudom, hogy mit tudunk hasznosítani belőlük, de további polcokra, asztalokra. és főként székekre biztos szükségünk lesz. Nem csinálunk "romkocsma" stílusú berendezést, ám az öreg, de stabil bútorok átfestésével csodákat lehet művelni, úgyhogy itt az alkalom!

Egy érdekes ötletet láttam a hg.hu-n, régi ablakszárnyakból. Kerti házra nekünk nincs szükségünk, de a masszív-régi ablakkeretek újrahasznosítására máris van néhány ötletem... ha a kép másoknak is megmozgatja a fantáziáját - annál jobb, hiszen ablakkeretből van bőven a pincében, a tavaszi lomtalanítás során talán ezek egy részét is fel tudnánk használni valamilyen közösségi célra.

Nem a közösségi helyiséghez tartozik, de "Podmaniczky-park" fejlesztési tervében ezek a szempontok is érvényesülni kellenének, azt hiszem... Eddig kettő egy ellenében a közösségi helyiség neveként Podmaniczky-szalon megjelölésre szavaztak a lakótársak. Semmi nincs eldöntve, de a névadás nem mellékes lépés valami meghatározásához. A névnek különleges szerepe van a dologról alkotott képünket illetően. A Podmaniczky családra való utalásnak annál is inkább lehet helye, mert ez a család több olyan férfiút is adott, akik igazi lokálpatriótaként tekintettek a városra. A mi házunk korábban is híres volt a környéken arról, hogy belvárosi értelemben igazán szép nagy zöldterülete van. A XXI. században ennek a jelentősége csak nő, a mi adottságaink pedig igazán kitűnőek ahhoz, hogy erre tegyük a hangsúlyt. Számomra örvendetes, hogy olyan fiatalok, akik véletlenül, mint bérlők kerületek ide, szeretnének itt is maradni - itt és nem másutt venni lakást.  Amint a közösségi helyiséget beüzemeljük, még nagyobb hangsúlyt teszünk a közösségi ingatlanközvetítésre - egy információs bázissal segítjük mind az itteni lakásbérlést, mind az értékesítést.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://brody17.blog.hu/api/trackback/id/tr771311302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.08.17. 17:15:15

Ma rámtámadt az egyik tulajdonos, aki egyébként nem lakik itt - lakása bérbe van adva, hogy miért kell nekünk közösségi helyiség. Pontosabban: "A fizetésed mellé még egy iroda is kell Neked?" -stilusban. Elhiszem, hogy ő túl sok hasznát nem veszi annak, ha lesz közösségi helyiség, maximum magasabb bért szedhet a bérlőitől akkor, ha jó szolgáltatásokat nyújt a ház.

Az a kérdés már sokkal távolabb mutat, hogy miért gondolják egyesek, hogy éhbérért és minimális feltételek mellett, hogy végezhet valaki komoly, lelkiismeretes munkát. Négy hónap óta a saját lakásom olyan mint egy átjáróház, a telefon és a mobil-számlám hatalmas, és költségként nem számolhatom el, hiszen megbízási szerződésem van. Ez idő alatt több ajánlat érkezett, hogy vállaljak el más társasházakat is, de, természetesen nem fogadtam el, hiszen a mi házunkkal napi 10-12 órát foglalkozom, gyakorlatilag semmi másra nem jut időm pillanatnyilag. Ma is azt gondolom, mint amikor elvállaltam, hogy ennek a munkának a lényege nem az, hogy szépen lekönyvelek mindent, hanem a fejlesztési program, a folyamatos karbantartási és fejlesztési munka a ház bevételeihez igazodva. Tervezés, gazdálkodás, az épitési munkák lebonyolitása, és persze a preciz könyvelés is, mint következmény, de nem csak az.

Amikor ezt a házat átvettem, egy hatalmas káoszt kellett rendbetennem - újabb és újabb csontvázak dőlnek ki a szekrényeből, még 2004-re visszamenőleg is - minden szinten, miközben a jövőre vonatkozó dolgokat is elő kell késziteni, a legsűrgősebb hibákat el kell háritani.
A mandátumom 2009 végéig szól.
Aki jobban tudja csinálni - szívesen átadom neki, ha a közgyűlés úgy dönt. Én nem fogok a székbe kapaszkodni, mint ez előző közös képviselők próbálták megtenni. Ha a közösség úgy dönt, hogy olyan képviselőt akar, aki filléreket kap hivatalosan, de csak abban jeleskedik, hogy költheti el a pénzt egy-egy nagyobb, de kétes értékű projektre és mellesleg kilopja a ház szemét is, ott, ahol nem látják - tegye. Én abban a játékban nem veszek részt.

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2009.08.18. 23:46:46

Az ingatlan adatbázis nyilvános lesz? Szerintem a diákok imádnák, akik itt az egyetem környékén keresnek lakást kiadva (pl. én is :))

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.08.19. 00:48:37

@Sadia: Amennyire rajtam múlik nyilvános lesz.
süti beállítások módosítása