A mi házunk

Hiszem, hogy egy XIX.században épült házban is meg lehet valósítani a legkorszerűbb, XXI. századi életetforma kényelmes keretét. De ezért tenni kell! Városgazdász és újságíró diplomával, harminc éves építőipari gyakorlattal tekintek a társasházra, amiben lakom. Kritikus vagyok, de igyekszem segíteni is a közösségnek. Voltam közös képviselő - akkor indítottam ezt a blogot, ma már nem vagyok az, de felelősségteljes tulajdonos igen, ezért folytatom.

Linkblog

Friss topikok

  • ...szintén: @Amichay: Közben "lesett", és össze is tört... Szép, bolond világ... Sajnálom. Sajnálom, hogy "A... (2014.05.24. 21:06) Manapság...
  • Amichay: @flash.gordon: A komposztálót azonnal felszámolták, amint lemondtam a közös képviseletről. Én tová... (2012.11.22. 13:45) Végkifejlet
  • bodis.lajos: Éva, fantasztikus munkát végeztél. Három év után próbálom, próbáljuk újraéleszteni a reflexiót. Na... (2012.10.23. 11:07) Pályázat - titkok és mutyizás nélkül?
  • Amichay: @naszoszo: Az alapító okiratban kell szerepeljen az, hogy az üzletek minden négyzetmétere dupla a... (2011.05.03. 17:46) Jövőkép
  • városjáró: Szia Éva! Miújság a ház ügyeivel? Siker? Kudarc? Stagnálás? (2010.10.22. 16:08) Nem álmodtam - ez már a valóság!

Fizetési fegyelem

2009.06.18. 15:35 Amichay

A házban folyamatosan történnek felújítási illetve karbantartási munkák. A befizetett összegekből - amennyiben mindenki időben fizet - 20% az, ami a felújítási alapba megy. Ebből 6% az LTP-be, amely csak 2012-ben lesz hozzáférhető. Jelenleg 1,300,000 forint körüli összeg van rajta, "hermetikusan elzárva".  A felújítási alapunkban, miután a liftfelújítás-előleget befizettük, csupán 140,833 forint van. A folyószámlánkon mindig tartunk egy 300 ezer forint körüli összeget, minden eshetőségre felkészülve. Ami ezen felül van, azt elköltjük az aktuális karbantartásra-felújításra. Ebben a hónapban lesz esedékes a Vodafon antennabérlési díjának féléves részlete - ezt az összeget eleve nem fordithatjuk másra, mint felújításra - most a liftfelújítás második részletére kell tartalékolnunk, mert arra nem elegendő az az 1,500,000 forint, amit lekötöttünk.

Naponta ellenörzöm a bevételeinket. Ebben a hónapban eddig, 49-en fizettek be valamilyen összeget közös költség gyanánt. Ebből, mindössze 31-en vannak, akik nem tartoznak a háznak. Vagyis, ebben a pillanatban több, mint a tulajdonosok fele tartozik a közösségnek! Ma, a hónap 18-dik napján, amikor a Szervezeti és Működési szabályzat szerint mindenki a hónap 15-ik napjáig köteles a közös költséget befizetni!

A hétvégén megint írok néhány levelet, amelyben az érdekelteket felkérem, hogy fizessék be a tartozásukat. Vannak, akik a pénzforgalmuk szerint a hó végén fizetik be a közös költséget, amely, ha postán történik a befizetés, akkor csak a következő hónap elején kerül a társasház számlájára. Ezzel semmi probléma nem lenne, ha volnának szivesek egyszer kéthavi összeget befizetni, mert akkor nem vonszolnák következetesen az egy hónapos tartozást  - minden kimutatásban tartozás szerepel azoknál, akik az aktuális kifizetést a következő hónapban egyenlitik ki. Ez nem igazán nagy ügy, csupán egy kis fizetési fegyelem, de sokat segitene abban, hogy a ház kiadásait jobban lehessen tervezni. Ha ugyanis minden hónap 15-ig beérkeznének a közös költségek a tulajdonosoktól, akkor a felújitásra szánható összeget egy hónapra lekötnénk, maximális kamatra (friss pénzre van a legnagyobb , most 9.5%-os évi kamat) és közben megtervezhetnénk az elköltés leggazdaságosabb módját, miközben az aktuális hónapban az előző hónapban lekötött összegnek megfelelő munkálatokat tudnánk elvégezni.

Viszont, akik több havi közös költséggel tartoznak, azokat sajnos, ügyvédi  tiszteletdíjjal megtoldott összeget lesznek kénytelenek kifizetni. Bármennyire sajnálom a fölösleges kiadásokat, a 76 albetétből 3-nak már folyamatban van a fizetési meghagyás, és nagyon érik a helyzete két másiknak is. Ha valaki három havi közös költséggel tartozik, az ellen a fizetési meghagyási eljárás beindul, mert mióta én vezetem a házat, minden hónapban kapnak az érdekeltek összesitést a tartozásukról, a kiemelkedően magas tartozással rendelkezők külön levelet.

Amikor az építőipar stagnál, akkor nem a bankban kell gyűjtögetni a pénzt, hanem az amúgy már régen aktuális felújításokat kell tervszerűen elvégezni. Valójában, technológiailag mindig célszerűbb a folyamatos odafigyeléssel történő felújítás és karbantartás, mint a sokáig váratott munka. Másrészt, kisebb részletekben sokkal jobban követhető, hogy mire megy el a tulajdonostársak pénze - ezért, ahol a közös képviselő törvénytelenül a saját zsebére dolgozik, ott éppen forditva csinálják: sokáig gyűjtögetik a pénzt, majd egy nagyobb összegű felújításra költik, amiből bizonyos százalékot könnyen zsebrevágnak... ez sajnos annyira széles körben alkalmazott módszer, hogy az épitőipari vállalkozók többsége már eleve belekalkiuálja a "kenőpénzt". Elég valószínű, hogy valami hasonló történhetett a mi tavalyi kéményfelújításunk során is, de a bizonyítás problematikus, mint ahogy a korrupció esetében mindig is az.

Sokkal jobb megelőzni a korrupciót. A megelőzés legjobb módja, ha minden adat ellenőrizhető, ha mindig lépést előzetesen megbeszélnek a házban, legalább az IB és SZVB-tagok. Erre is jó lesz az a közösségi helyiség, amit lassan kialakitunk a volt mosókonyhából - bármelyik tulajdonos meg akar tudni részleteket a házban történtekről - az iratok nyitva állnak előtte.  Mindenki tehet javaslatokat, nem kell megvárni mindennel a közgyűlést.  Jobb megbeszélni, megvitatni előre, és aztán, a döntéskor már nincs vita, hiszen előtte kialakul egy közmegegyezéses álláspont. Kicsit fárasztóbb dolog így vezetni egy házat, de az eredmény kárpótol mindenkit a fáradtságért.

A közösségi helyiségben kialakitandó könyvtár és DVD-tárhoz már nemcsak én ajánlottam fel darabokat, és nagy örömömre szolgál majd, ha a házban lakó idősebbek is "rákapnak" az internetre. Technikailag megoldható, hogy akár többen is netezzenek egy időben, és aki nincs "rákattanva" a netre, mint én...(ez is egy szenvedélybetegség, azt hiszem...:), nem kell, hogy maga is megrendelje a szolgáltatást, a saját lakásában. Egy ilyen nagyságrendű közösségben további, személyes kiadást lehet racionalizálni az összefogással - vannak ötleteim...

Készítem a Belső Udvar pályázati anyagát - hó végén kell leadni - nagyon szeretnénk győzni, igaz?  Van egy személyes "jutalmam"  is, ha a pályázat segitségével  megoldhatjuk az udvarok alapproblémáit, és olyanná tehetjük a mi kertjeinket, amilyenné az adottságaik predesztinálják őket: egy tüneményes iró-barátomat rávettem, hogy tartsa meg azt a felolvasóestjét itt, nálunk, amit egyébként szinházakban szokott tartani. Ő nemcsak remek iró, hanem kiváló előadó! A ház lakóinak természetesen ingyenes előadás lenne, az előadás után pedig dedikálná az iró a könyveit. Ha ez az esemény is olyan jól sikerülne mint a koncert, a múlt hónapban, akkor, nagyobb, mondjuk havi rendszerességgel rendezhetnénk olyan kultúrális eseményeket, amelyek a házat még különlegesebbé tehetnék... a határ a csillagos ég, mint tudjuk. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://brody17.blog.hu/api/trackback/id/tr271193509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

StopSzmog 2009.06.19. 01:25:40

Nagyon jó tervek ezek, nagyon tetszenek.
:)

Azon gondolkodtam, van-e esetleg a lakók között olyan, akinek valóban gondot okoz a fizetés. Nem a sok-sok albetéttel rendelkezőkre gondolok, akik rengeteg pénzzel tartoznak és akiket már megénekeltél itt, hanem akik tényleg meg vannak szorulva. Nálunk (13. kerület, 88 lakás) van néhány ilyen család, őket elirányítottuk az önkormányzat szociális ügyosztályára és ott ehhez is - meg más hátralékukhoz is - kaptak segítséget.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.06.19. 12:06:37

@StopSzmog: Nálunk az a helyzet, hogy a kisnyugdijasok a legjobb fizetők, és akik rendszeretelenül vagy nem fizetnek azok nem azért nem teszik, mert nem tudnák kifizetni. Most mentem fel a második emeletre, és az egyik, se nem dolgozó, se nem fizető nő, ott napoztatja formás testét a gangon... ő már igényelt is szociális támogatást, valamit kap is, de a közös költséget esze ágában sincs kifizetni...
Nem vagyok már fiatal - ismerem ezt a viselkedést. A magam részéről a különféle jogcimen, az adófizetők pénzének osztogatását is alaposan megnézném, mert nem ő az egyetlen eset, aki csak élősködik a kisebb és a nagyobb közösségen.
A közösségek szerepe éppen az, hogy szűkítsék az ilyen élősködők lehetőségeit.
Az egyik tulajdonostársaunk nehéz anyagi helyzetbe került, és néhány éve elvállalta a takaritást. A takaritás minőségável van néha probléma, de inkább segitek neki abban, hogy jobban menjen a dolog, mintsem mást keresek helyette, mert becsülöm azt, hogy valaki maga akarja megoldani a saját anyagi problémáit, és nem a markát tartja...
Nem mondom, lehet olyan eset, hogy valaki tényleg képtelen helyzetbe kkerül - elméletileg van ilyen, gyakorlatban még nem láttam. A mi házunkban sincs.

StopSzmog 2009.06.22. 00:36:28

@Amichay:
Több ponton egyetértek, valóban vannak visszaélések és nem kellene nyakló nélkül osztogatni a pénzt. De hidd el, hogy vannak esetek, amikor jogos a segítség. És nem takaríthat mindenki, aki megszorul.

Elmesélek egyet: házunkba költözött (örökség) egy fiatal (28-30) pár, két év múltán sérült gyerekük született. Egyikük akkor sem mehetett volna dolgozni, ha akar, mert a gyerkőc 0-24 felügyeletet igényel. A férj gürizett 16 órákat, hogy a rezsin+ megélhetésen felül fizessék az orvosi számlákat (ezt lehet kárhoztatni, de a tény, hogy Magyarországon fizetni kell), a feleség lassan beleőrült az otthonlevésbe, a férj a gürizésbe. Tulajdonképpen mindketten megtörtek (család nincs: intézetiek), a lakóközösség igyekezett segíteni, ahol tudott. Alkoholizmus, verekedés, rendőrség, családgondozó után szétmentek, a fiatal nő egyedül maradt a beteg gyerekkel és (veszélyeztetett) terhesen. Nem egy takarítóképes állapot :) Nem ragozom tovább, a vége az lett, hogy a tetemes tartozások miatt eladták a lakást és egy jóval kisebb kéglibe költöztek jóval kintebb, ahol még kevesebb segítség akad. Ott se lesz jobb, nyilván azt is el kell adni ergo 1-2-3 lépés után hajléktalanok lesznek. Ez jó? Szerintem nem. Jobb az elején megfogni a problémát, mielőtt robban és még többe kerül. De hiszen te is így gondolkodsz a betáp vagy a lift kapcsán - teljesen jogosan - miért lenne ez másképp az emberekkel?

Na mindegy, én ilyeneket látok, te meg napozó nőket a gangon, úgyhogy valószínűleg nem fogunk közös nevezőre jutni :)

Örülök, ha a ti házatokban nincs ellehetetlenült lakó. Máshol van.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.06.22. 11:15:02

@StopSzmog: Nem hiszem, hogy nagyon különbözően gondolkodunk, de más példákat látunk és ilyen ügyekben, szerintem, nincs általános megoldás, hanem csakis egyedi. Nem tudok véleményt mondani az adott párról, mert nem ismerem őket, csak abból amit leirtál rámutatnénk néhány pontra:
1. örökölték a lakást, ami azt is jelentheti, nem biztos, de előfordulhat, hogy a lakástulajdonnal kapcsolatos felelősséget még hirből sem ismerték.
2. a beteg gyerekkel kapcsolatos gondjukat sem a ház közös költségében lehet megoldani, hanem olyasmiben, ami az alapproblémát kezeli - a gyereknevelés egy beteg gyerekkel tényleg nem egyszerű dolog, de hatékonyan mégiscsak ott kell megoldani, ahol az jelentkezik, nem pedig átterhelni egy másik kérdéskörre.
3. Nagyon sok nehéz körülmények között élő embert ismerek, akit a sorsuk nem vitt alkoholizmusba - nem szeretem a problémákat összemosni.

A közösség segitségét magam is fontosnak tartom, de nem abban a formában, hogy partalan engedményekkel még segitjük is az alapproblémák megoldatlanságát. Lehet, hogy egy kezdeti vizsgálat során kiderült volna, hogy a lehetőségeiket meghaladja egy olyan méretű lakás amilyent örököltek, és a abban kellett volna segitségükre lenni, hogy ne húzzák a dolgot addig, amig a hullámok átcsapnak a fejük felett. Nem tudom, de ne is haragudj, nem is akarok elméleti fejtegetésbe belemenni.
A közös költségek befizetésének kérdését mindenkinek, aki tartozik, felajánlottam, hogy beszéljük meg. Ha átcsoportositásra vagy bármely más megoldásra kérnek, senkinek sem mondtam, hogy nem. De elengedni egyetlen forintot sincs jogom, ugyanis nem az én pénzem, hanem a közösségé.

hallohallo · http://britesite.blogspot.com/ 2009.06.27. 11:59:41

szia,
olvasom hogy lesz közösségi internet hozzáférés
itt it-mentor-egyesulet.mindenkilapja.hu/
van egy felhívás, 100%-ban támogatott OKJ IT-mentor képzés elvégzésére és vizsga letételére, a gyakorlati részét is költségtérítik.
hátha valakit érint és érdekel a házból.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.06.27. 20:56:50

Nagyon köszönöm. Megfontolandó... van még pár nap rá...
süti beállítások módosítása