A mi házunk

Hiszem, hogy egy XIX.században épült házban is meg lehet valósítani a legkorszerűbb, XXI. századi életetforma kényelmes keretét. De ezért tenni kell! Városgazdász és újságíró diplomával, harminc éves építőipari gyakorlattal tekintek a társasházra, amiben lakom. Kritikus vagyok, de igyekszem segíteni is a közösségnek. Voltam közös képviselő - akkor indítottam ezt a blogot, ma már nem vagyok az, de felelősségteljes tulajdonos igen, ezért folytatom.

Linkblog

Friss topikok

  • ...szintén: @Amichay: Közben "lesett", és össze is tört... Szép, bolond világ... Sajnálom. Sajnálom, hogy "A... (2014.05.24. 21:06) Manapság...
  • Amichay: @flash.gordon: A komposztálót azonnal felszámolták, amint lemondtam a közös képviseletről. Én tová... (2012.11.22. 13:45) Végkifejlet
  • bodis.lajos: Éva, fantasztikus munkát végeztél. Három év után próbálom, próbáljuk újraéleszteni a reflexiót. Na... (2012.10.23. 11:07) Pályázat - titkok és mutyizás nélkül?
  • Amichay: @naszoszo: Az alapító okiratban kell szerepeljen az, hogy az üzletek minden négyzetmétere dupla a... (2011.05.03. 17:46) Jövőkép
  • városjáró: Szia Éva! Miújság a ház ügyeivel? Siker? Kudarc? Stagnálás? (2010.10.22. 16:08) Nem álmodtam - ez már a valóság!

Az üzleti fronton...

2009.05.14. 21:32 Amichay

A ház utcai frontján öt üzlethelyiség van.

Az egyik oldalon, az asztalosműhely, aztán, volt a szudáni étkezdénk, ami bezárt.

A másik oldalon három pici üzlet, amelyből csak egy üzemel - bár vevőt nem sokat láttam, de elvileg mindenféle intim ruhadarabot lehet vásárolni, amikor éppen nyitva van.  Lehangoló kép.

Tapasztalatom szerint egy rossz üzlet képes befolyásolni a szomszédos üzletek sorsát, de a tétel fordítva is igaz: ahol beindul egy jó üzleti vállalkozás, amely forgalmat indukál, ott van esély arra, hogy a többi, döglődő üzlet is felzárkózik. (Mellesleg ez a plázák sikerének is alapja.)

Az üzleteknek, négyzetméterarányosan dupla tulajdoni hányaduk van - dupla közös költséget fizetnek, ahhoz pedig, hogy ezt az összeget ki tudják fizetni, a vállalkozásukkal ezt meg is kell keresniük.

Tehát elemi érdekünk, hogy a ház utcai frontján sikeres vállalkozások működjenek.

A szudáni helyén már megkezdődött az átalakítás - két egyetemista lány nyit itt egy ruhaüzletet. Felújítják a vizesblokkot, az elektromos hálózatot, és egy térré nyitották a szép boltozatos helyiséget, amely  korábban megosztott volt. Reményeim szerint a csúf barna és egérszürke színek is eltünnek a homlokzatról. Mivel hasonló átalakításokban igen nagy gyakorlatra tettem szert az elmúlt húszonvalahány évben, folyamatosan figyelemmel kísérem azt, amit az üzletben csinálnak - nem molesztálni akarom őket, csupán együttműködni annyira, amennyire a közös érdek és jószándék diktálja.

A házban lakóknak sem mindegy, hogy milyen az utca, amin keresztül hazatérnek, a tulajdonosoknak pedig az nem mindegy, hogy ingatlanuknak milyen a piaci értéke.

Ez utóbbit jelentősen befolyásolja az is, hogy milyen a lakás közvetlen környezete, és maga az épület, bejáratával, homlokzatával együtt. Vagyis, közös érdek, hogy az üzletek sikeresek és szépek legyenek, a ház homlokzata pedig idővel az adottságaihoz méltó külsőt kapjon. 

Ebben, remélhetőleg segitséget tudunk majd kapni a Palotanegyed részönkormányzattól.

A tervek szerint a melletünk lévő kéményseprőház lesz a Palotanegyed egyik központi , közösségi épülete - igaz, ehhez el kell viseljük majd a felújítási munkákat is...

A magam részéről annyit teszek egyelőre, hogy résztveszek az Egyesület ülésein, és figyelem, hogy milyen pályázatokat irnak ki, amelyek relevánsak a ház szempontjából. 

A Belsőudvar Program mintha ránk lenne kiírva, de bizonyára nem mi leszünk az egyetlenek, akik ezt megpályázzák. A homlokzatfelújitásra az utca megújításával párhuzamosan kerülhet sor, előreláthatólag 2010 őszéig.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Csakhogy addig, a magunk részéről előre kell haladnunk az infrastruktúrális hálózataink felújitásával - hiszen amig a falakat vésni kell, nem lehet szó a festésről, vagy másfajta szépitgetésről.   

A Bródy Sándor utca vegyes forgalmú lesz, ami azt jelenti, hogy nagyobb teret kap a gyalogos-forgalom, ami kedvez majd az üzletek forgalmának.

Kevesebb lesz az átmenőforgalom, ami kevesebb zajt, mocskot és bűzt is jelent. A Bródy Sándor utcában is lesznek fák...

Mindezek a változások, remélhetőleg, előnyösebb helyzetbe hozzák az üzleteket, érdemes lesz olyan funkciót találni,  amely jobban illik a  rendezett környezetnek,  nagyobb bevételt hoz.

A ház közeljövőre tervezett - kényszerűen, tovább nem elnapolható -  felújítási munkái közül az elektromos rendszer felújítása az üzletek számára is nagyon fontos, hiszen a jelenlegi helyzet, mármint a betápszekrények és az elosztó-hálózat állapota  őket is érzékenyen érintheti egy meghibásodáskor. A lift valószinűleg kevésbé,  és a viz-, ejtővezetékhálózat is csak közvetve. De ezzel a lakások tulajdonosai is így vannak.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://brody17.blog.hu/api/trackback/id/tr361122226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása