A mi házunk

Hiszem, hogy egy XIX.században épült házban is meg lehet valósítani a legkorszerűbb, XXI. századi életetforma kényelmes keretét. De ezért tenni kell! Városgazdász és újságíró diplomával, harminc éves építőipari gyakorlattal tekintek a társasházra, amiben lakom. Kritikus vagyok, de igyekszem segíteni is a közösségnek. Voltam közös képviselő - akkor indítottam ezt a blogot, ma már nem vagyok az, de felelősségteljes tulajdonos igen, ezért folytatom.

Linkblog

Friss topikok

  • ...szintén: @Amichay: Közben "lesett", és össze is tört... Szép, bolond világ... Sajnálom. Sajnálom, hogy "A... (2014.05.24. 21:06) Manapság...
  • Amichay: @flash.gordon: A komposztálót azonnal felszámolták, amint lemondtam a közös képviseletről. Én tová... (2012.11.22. 13:45) Végkifejlet
  • bodis.lajos: Éva, fantasztikus munkát végeztél. Három év után próbálom, próbáljuk újraéleszteni a reflexiót. Na... (2012.10.23. 11:07) Pályázat - titkok és mutyizás nélkül?
  • Amichay: @naszoszo: Az alapító okiratban kell szerepeljen az, hogy az üzletek minden négyzetmétere dupla a... (2011.05.03. 17:46) Jövőkép
  • városjáró: Szia Éva! Miújság a ház ügyeivel? Siker? Kudarc? Stagnálás? (2010.10.22. 16:08) Nem álmodtam - ez már a valóság!

XXI. századi életforma egy XIX. században épült belvárosi házban_4_Légudvarok

2009.11.27. 19:34 Amichay

.

.

.

.

.

.

.

.

A mi házunkban 50 négyzetméternyi (padlószinten) légudvar van. Többségük alig nagyobb, mint egy négyzetméter, de van négy olyan, amely 6-7 négyzetméternyi. Azt a kettőt, amelyet három oldalról ugyanaz a lakás vesz körül, a lakástulajdonos beépítette a maga lakásába. Ezzel semmi baj nem lenne, ha kértek volna rá építési engedélyt, megvették volna a közösségtől, és miután a lakásuk alapterülete ezzel növekedett, a megnövekedett közös költséget fizetnék. Csak a közös költség-különbözet havonta 1500 forint, a mai árakon, arra a területre, amit a közösségtől elbirtokoltak.

Egyébként érdekes módon, mindkét tulajdonos éveken keresztül részt vett a ház közös képviseletében, IB-, vagy SZVB-tagként, illetve megbízott közös képviselőként. Számukra, úgy látszik, hogy a hatalom gyakolása bizonyos előjogokat jelent, nem pedig szolgálatot - de valljuk be, ebben nincsenek egyedül ebben az országban. Évtizedeken keresztül ment az "aki kapja marja" szabad rablás, és ez annyira elfogadottá vált, hogy sokan már szóvá sem teszik.

Hogy félreértés ne essék, nekem nem az ellen van kifogásom, hogy valaki hasznosítani szeretné az amúgy szintén csak kiadásokat jelentő légudvarokat, csupán úgy gondolom, hogy ezt is valamilyen rendszer szerint kéne tenni, mondjuk úgy, hogy megveszik a társasháztól a területet, építési engedélyt kérnek rá, és fizetik a nagyobb lakás utáni közös költséget. Tovább megyek: szerintem, a háznak kifejezetten érdeke lehet a légudvarok földszinti részének a hasznosítása, mert ebből az összegből rendesen megoldhatnánk a légudvarok falainak felújítását a többi emeleten. Hiszen a vakolat ott is hullik, mindenkinek érdeke lenne, hogy egyszer rendbe tegyük mindegyik légudvart.

Ha pedig módszeresen, a ház mind a 13 légudvarát beleintegrálnánk a privát lakásokba, akkor egy építési engedéllyel és alapító okirat-módositással megoldhatnánk az ügyet, mindenki megelégedésére.

Igy lehetne olyan műszaki megoldásokat is találni, amely nem zavarja a környezetet, de a szellőzést továbbra is biztosítja.

Ott, ahol két lakás ablakai is a légudvarra néznek, a földszinten nyitott teraszt vagy mini-kertet is ki lehet alakítani, az egyik lakáshoz kapcsolva.

Mindenki jobban járna ha a máló vakolat látványától megszabadulna.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://brody17.blog.hu/api/trackback/id/tr891557142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.12.03. 13:46:52

Az egyik itteni hozzászóló javaslatára a dolgozatom egyes fejezeteinek rövidített szövegét kitettem a liftbe is - három fejezet most is olvasható, de a légudvarokkal kapcsolatost valaki leszedte: úgy látszik, nagyon zavarta, hogy mások is tudomást szereznek arról, hogy a közösből valamit elbirtokolt...

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2010.01.16. 09:05:37

A bejegyzésben említett lakások egyik tulajdonosa kifogásolta, hogy az alaprajz alapján beazonosítható a lakása és ez lehetőséget adhat betörőknek... Tekintettel arra, hogy a lakások az alapító okirat részét képező alaprajzi elrendezést mutatják, ami az átalakítások miatt már nem azonos a valóságos helyzettel, aligha hiszem, hogy egy betörő ebből akarja megtanulni, hogy miként szervezze a maga akcióját, de a képeket kicseréltem, vagyis minden azonosító jelet leszedtem.
Ugyanaz a tulajdonos kifogásolta, hogy az elbirtoklás szót használtam arra, hogy a légudvar földszinti részét befedte és azt privát célra használja. Közölte, hogy az elbirtoklás egy folyamat - ez valóban így van, és éppen ezt a folyamatot szeretnénk a közösség szempontjából célszerűen rendezni...
"Elbirtoklás az, ha valaki egy dolgot a törvény által meghatározott ideig folyamatosan birtokol, akkor tulajdonossá válhat. Az időmúlás tehát a birtokot adott esetben tulajdonná erősíti. Az elbirtoklás a tulajdonnak időmúlás és birtoklás alapján való megszerzése." - vagyis ha a közösség nem védi a saját tulajdonjogát, akkor az elbirtoklás folyamatában elveszítheti. Ezzel szemben, a közösség érdeke, hogy olyan, törvényes tulajdonváltás történjen, amely során, a terület, ami kizárólagos használatba került, piaci áron jusson a magántulajdonba.
süti beállítások módosítása