A mi házunk

Hiszem, hogy egy XIX.században épült házban is meg lehet valósítani a legkorszerűbb, XXI. századi életetforma kényelmes keretét. De ezért tenni kell! Városgazdász és újságíró diplomával, harminc éves építőipari gyakorlattal tekintek a társasházra, amiben lakom. Kritikus vagyok, de igyekszem segíteni is a közösségnek. Voltam közös képviselő - akkor indítottam ezt a blogot, ma már nem vagyok az, de felelősségteljes tulajdonos igen, ezért folytatom.

Linkblog

Friss topikok

  • ...szintén: @Amichay: Közben "lesett", és össze is tört... Szép, bolond világ... Sajnálom. Sajnálom, hogy "A... (2014.05.24. 21:06) Manapság...
  • Amichay: @flash.gordon: A komposztálót azonnal felszámolták, amint lemondtam a közös képviseletről. Én tová... (2012.11.22. 13:45) Végkifejlet
  • bodis.lajos: Éva, fantasztikus munkát végeztél. Három év után próbálom, próbáljuk újraéleszteni a reflexiót. Na... (2012.10.23. 11:07) Pályázat - titkok és mutyizás nélkül?
  • Amichay: @naszoszo: Az alapító okiratban kell szerepeljen az, hogy az üzletek minden négyzetmétere dupla a... (2011.05.03. 17:46) Jövőkép
  • városjáró: Szia Éva! Miújság a ház ügyeivel? Siker? Kudarc? Stagnálás? (2010.10.22. 16:08) Nem álmodtam - ez már a valóság!

Pihenésképpen...

2009.10.11. 09:55 Amichay

Miközben a kapu-projektet igyekszem sínre tenni - a nagykapuban egy kiskaput vágatunk, hogy könnyen nyiljon, csukódjon és ágyúlövés-szerű hangot se adjon egy-egy csukódásnál, jönnek a mindennapi kis problémák, mint az, hogy szombat reggel arra ébredek, hogy a lift nem működik - előző este "fiatalok szórakoztak a lifttel" - meséli az egyik szomszéd. Nem tudom mi történt, de a liftszerelőnk alig egy órán belül itt volt és megcsinálta.

Pénteken kiderült , hogy az éppen befejezett lakásfelújítás a földszinten újabb problémával küzd - a WC-jük nem működik, mintha dugulás lenne a vezetékben. Sajnos, a kivitelező nem nézte meg alaposan, hogy mire köt rá, mert ha megtette volna, akkor már egy hónappal ezelőtt megkeresett volna, hogy az a mindössze 60-70 centi hosszúságú strang, ami a pincébe vezet le, megérett a cserére, hiszen az alatt, a pincében, most a nyáron cseréltük a vezetékeket. De nem tette meg, igy a probléma most jelentkezett a maga teljes valójában - a szennyvíz elöntötte a pincének ezt a részét, de a WC még igy sem működött. Szombaton reggel tehát feltárás - a felújított lakásban burkolatbontás, és a "gennyes pont" kitisztítása, csőcsere, majd helyreállítás.

A feltárás során kiderült, hogy a strang több helyen el volt törve, ráadásul ezen a ponton kötött be a szeméttároló, azóta megszüntetett falikútja - az IKV-s káosz máig kísértő elemeként. Az egész "disznóólat" rendbetették - a ház számlájára, természetesen. Nem ez a baj, hiszen egy-egy strangcsere nagyon is szükséges lehet egy ilyen házban, csupán azt sajnálom, hogy nem akkor szóltak a kivitelezők, amikor eleve fel volt túrva a lakás.

Tanulságképpen, másoknak, ha lakásfelújításra adják a fejüket, akkor a kapcsolódó vezetékes rendszereket kérem, hogy együtt vizsgáljuk meg alaposan, és ami nem jó, azt ebből az alkalomból cseréljük ki, ne várjuk meg, míg szétesik, eldugul, vagy beáztat másokat.

A felújítások egy másik problémát is felvetnek - az elektromos rendszerek nagyobb terhelését, ami a kiszolgáló, méretlen hálózat zavarait okozhatja. A földszinten, egy betápvonalon egymás után három lakást újítottak (újítanak) fel. Az egyikbe most költöztek be fiatalok, az eddigieknél sokkal nagyobb energiaigénnyel (indukciós főzőlap, stb), a másik készen van, a lakáson belül egy teljesen felújított elekrtomos rendszerrel, de még nem laknak benne, a harmadik felújítás alatt. A villanyszerelőnk már most figyelmeztetett, hogy ha mindhárom lakás "beüzemel" a régi vezetékek felmondhatják a szolgálatot, és a cseréjük sokkal drágább, falvéséses eljárás lehet, mintha megelőzzük a bajt...

A jövő évi felújítási program alakul, de attól tartok, hogy a szükséglet nagyobb, mint a lehetőségeink - egy nagyon átgondolt ütemezési tervet is kell készíteni, amielynek alapja a fontossági sorrend.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://brody17.blog.hu/api/trackback/id/tr711441934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.