A mi házunk

Hiszem, hogy egy XIX.században épült házban is meg lehet valósítani a legkorszerűbb, XXI. századi életetforma kényelmes keretét. De ezért tenni kell! Városgazdász és újságíró diplomával, harminc éves építőipari gyakorlattal tekintek a társasházra, amiben lakom. Kritikus vagyok, de igyekszem segíteni is a közösségnek. Voltam közös képviselő - akkor indítottam ezt a blogot, ma már nem vagyok az, de felelősségteljes tulajdonos igen, ezért folytatom.

Linkblog

Friss topikok

  • ...szintén: @Amichay: Közben "lesett", és össze is tört... Szép, bolond világ... Sajnálom. Sajnálom, hogy "A... (2014.05.24. 21:06) Manapság...
  • Amichay: @flash.gordon: A komposztálót azonnal felszámolták, amint lemondtam a közös képviseletről. Én tová... (2012.11.22. 13:45) Végkifejlet
  • bodis.lajos: Éva, fantasztikus munkát végeztél. Három év után próbálom, próbáljuk újraéleszteni a reflexiót. Na... (2012.10.23. 11:07) Pályázat - titkok és mutyizás nélkül?
  • Amichay: @naszoszo: Az alapító okiratban kell szerepeljen az, hogy az üzletek minden négyzetmétere dupla a... (2011.05.03. 17:46) Jövőkép
  • városjáró: Szia Éva! Miújság a ház ügyeivel? Siker? Kudarc? Stagnálás? (2010.10.22. 16:08) Nem álmodtam - ez már a valóság!

Közösség és individum egy gangos ház udvarán

2009.07.28. 22:34 Amichay

A három udvar közül, amellyel a házunk megáldott, a legszebb, kétségtelenül az, amit 1885 előtt épitettek körül. Ezt láthatjuk a koncert képein.  A legcsendesebb udvar a leghátsó, ami az első kertéSZombatunkról készült képek kollázsán az alsó sorban látható. A legtöbb probléma a legnagyobb udvarunkon van. Ennek eredendően nagyon jó arányai voltak, de az 1914-es átépitéskor és később hozzáépitett két emelet rontott az udvar benapozásán.

A gondokat növeli, hogy a pince talajnedvesség elleni védelme, ha volt is, az idők során tönkrement. Az udvar falak menti lebetonozása azt eredményezte, hogy a nedvesség kúszik felfelé a falakban. A pinceablakok rémes állapotban vannak, és a szellőzést sem segitik elő. Befelé bukó ablakok kellenének, amelyek lehetővé teszik a nagy felületen való szellőzést. A pincefal mentén le kell ásni, és megoldani a talajnedvesség elleni védelmet - vagyis a betont fel kell törni. Amúgy is fel kell törni, mivel az esővizlevezető csatornák is felújításra szorulnak, bekötésük vonalában a kertben megsüllyedt a talaj. Ha pedig újra kell burkolni, akkor nem kellene a régi, rossz gyakorlatra visszatérni...

Miért rossz a mostani, ötlettelen négyzetes zöld flekk az udvar közepén és a betonjárdák körben? - az előbb emlitett funkcionális problémán túl...

1. Ez az udvar egyben átjáró is a belsőbb udvarokba. Ez a forgalom ott zajlik a földszinti lakások ablaka alatt. A gangokon ez másként nem oldható meg, de egy-egy gangszárnyon kisebb a forgalom, mint az udvaron, ugyanakkor az udvaron bőven van hely arra, hogy egy kis privát szférát adjunk az ottlakóknak azzal, hogy a forgalmat az ablakuktól távolabb vezetjük.

2. A mostani területből két nagy placc, az udvar két végén, tövig le van betonozva, ugyanakkor az egy középső blokkban lévő zöldben nem lehet száraz lábbal járkálni - hiába van elég intenziv növényzet, azt csak nézzük, nem tudunk benne sétálni.

3. Minden földszinti lakó próbált néhány ládás növényt az abalakai alá, az ajtója közelébe elhelyezni, hiszen abszurd, hogy van kert, de a lakás környéke sivár beton.

4. A kertet csak nézni lehet, ami talán felülről nagyon szép, de lent nincs helye annak, hogy akár egy kismama leüljön a csecsemőjével, nemhogy egy kis játszóhely a nagyobbacskáknak, hogy a felnőttekről már ne is beszéljünk... a legnapsütöttebb helyen betonplacc és rajta két gyönyörű motor, ami bizonyára fontos a gazdájuknak, de nem igazán jó elrendezés.

Városgazdász vagyok, nem tájépitész.  De funkcionális, gyalogos közlekedési rendet mi is tanultunk, tehát ezzel kezdtem az első vázlat elkészitését.

Északról jön az ember, a kapu felöl, és azok a szerencsések akik a belső udvarba mennek, innen kell eljutniuk a rajzon lévő jobb alsó sarokba,

Az utca szintjétől egyenesen, de mielőtt az ő átjárójukba érnek, négy lépcsőt, összesen 56 cm magasság-különbséget kell leküzdeniük. Ez különösen akkor roppant kellemetlen, amikor egy robogóval akarja megtenni valaki - a lépcső itt-ott letöredezett fokai mutatják, hogy ez nem mindig sikeres próbálkozás.

Viszont, ha elfogadjuk, hogy nem mindenütt kell tök vízszintesnek lenni egy udvarnak, akkor semmi akadálya, hogy itt egy enyhe rámpa legyen, amin könnyű felsétálni - 1%-os lejtéssel, igazán kellemes. Mellette, az a rész, ami az 5-ös lakás bejáratának vonaláig le van betonozva, az egyik legszebb, szabad zöldterület lehetne, még napot is elég jól kap, mert ezen a részen a belső épület két emelete kevésbé árnyékolja az udvart. Itt lehetne a kisebb gyerekeket "legeltetni" - az idős lakók sem kell féljenek - nem minden gyerek fába szorult féreg, aki üvölt, főleg ha van egy kis mozgástere... Ugyanitt lehetne egy leülősarok is, kismamáknak, fiataloknak - este esetleg kerti partinak...  A lakásablakok alatt bokrokkal, hogy minél kevésbé legyen zavaró a közösségi élet az individum számára...

Visszafelé haladva, a két meglévő fa irányába (egyetlen fát sem kell kivágni, mindet bemértem, mint ahogy a csatorna fedlapokat is, amelyek kis fekete négyzetekként jelennek meg a burkolaton) itt van a legnaposabb terület - ha valahol, akkor csak itt maradna meg fű - ez lehetne egy pici tisztás, ahol akár a fűbe is le lehet heveredni...

A gyalogjárók minden lakáshoz elvezetnek, úgy, hogy egy kis privát kertet alkotnak az ablakok alatt - ezt az ottlakó gondozhatja, kedve szerint, de rumlit, mint némely mostani lakás körül, nem szeretnénk - a lakásban el nem férő használati tárgyaknak nem ez a helye - emlékeztetni szertenék mindenkit - ez osztatlan közös tulajdon. Nem parcellázunk, de igenis adnánk lehetőséget a privát gondoskodásnak. A "koncert-WC" és szeméttároló előtt lenne a komposztáló helye - véleményem szerint ez lenne a legkevésbé zavaró, ugyanakkor célszerű. Mellette a felújitott szeméttároló falából jönne a kerticsap, amelyre külön vizórát szerelünk, hogy ezután ne fizessünk csatornadijat. Mellesleg, egy kis odafigyeléssel az automatikus öntözést is megodlhatjuk - nem akkora ördöngősség és a tökéletes vizháztartást biztosit a növényeknek (csepegtető öntözés).

Jobb oldalon, a melléklépcsőház előtt van két vizakna, és a 3-as lakás ablaka elég távol van ettől a saroktól. Itt lehetne a morotosok sarka - nem a kert legnaposabb pontján, ahová egy kétpados leülősarkot terveztem.

Kissé megváltoztak a pincelejáratok is. A jobboldali kiváló adottságokkal rendelkezik ahhoz, hogy egy rámpán levezessük a kerékpárokat - a mai, négy nagyterű pincét kissé átalakitva később, de itt remek és nagy befogadoképességű biciklitárolót alakithatnánk ki, különösebb erölködés nélkül - kb. 4%-os lejtéssel. A másik oldalon is átépitenénk a lépcsőt, hogy közvetlenebb kapcsolata legyen az udvarnak a pincékkel, és a közösségi funkciót itt is növelnénk, idővel, hiszen ma szinte üresek a valamikori rekeszek, illetve ahol lom van felhalmozva, annak úgyis ki kell onnan menni, ha nem akarunk patkányokkal együtt élni... 

Ez az első vázlat, egy vélhetően hosszú tervezési és megvalósitási folyamat első lépése - a legközelebbi kertéSZombaton lesz alkalmunk megvitatni, javitani, együtt-gondolkodni róla.

A talajnedvesség elleni szigeteléssel szorosan összefügg a pincék mai és elvárható állapota. A meglévő alaprajzok és néhány helyszini mérés alapján készitettem erről is vázlatot, de ezt egy külön postban teszem fel. Mindenesetre kiderült, hogy nagyon szépen megoldhatók lennének az egyéni tárolók - mindenkinek saját, különbejáratú tárolója, az esővíz összegyűjtésére képzett tárolók elhelyezése, és egy szuper bicikli-garázson túl, még egy kellemes kis közösségi tér is! A dolgok összefüggenek egymással, tehát ezt az aspektust is meg kell vizsgálnunk.

A második udvar épülete alatti pince tervét is megvizsgáltam. Ott van egy fantasztikus lehetőség, amit a közösség javára fordithatnánk - a harmadik udvar felé a pinceszinten hatalmas ablakok vannak - itt akár egy edzőtermet és szaunát is kialakithatnánk, a harmadik udvarban pedig egy házi uszodát is...télen akár be is fedhetjük... igaz, hogy ennek a pincének a nagy részét, mintegy 68 négyzetmétert az a tulajdonos sajátitotta ki,  aki 418 ezer forint közös költséggel tartozik a háznak és  a pletykák szerint hűtőszekrényt tárol lent, a közös villanyt használva erre a célra is. A pincébe nem tud bemenni senki, csak ők, holott, ez az osztatlan közös tulajdon része... van mit rendbetenni ebben a házban.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://brody17.blog.hu/api/trackback/id/tr851274575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.07.30. 12:22:49

Szeretném megjegyezni, hogy a háznak nemcsak ezt az udvarát fogjuk átalakitani, de fokozatosan haladunk előre - úgy gondolom, hogy előbb egyet meg kell valósitani, aztán levonni a konzekvenciákat, és úgy mehetünk át a következő ütemre. A kertépités szoros összefüggésben kell legyen a falak rendbetételével, tehát, ha létrejön az egyetértés a tervet illetően, akkor is, a megvalósitás csak fokozatosan történik. Az első fázis LIFTES LÉPCSŐHÁZ falának, tehát az északi falnak a rendbetétele, amivel együtt járna a két pincelépcső átalakítása, a talajnedvesség elleni szigetelés pótlása, és a falon rohangáló vezetékek bevésése, az aktuális szakaszon az elektromos vezetékek cseréje, vakolatjavitás és festés - nem kis munka.
Az eddigi szóbeli "felmérésem" szerint egy szép nagy, kényelmes és praktikus kerékpártároló kialakitását mindenki örömmel üdvözölte, még olyanok is, akiknek nincs kerékpárjuk.

rozalicska 2009.07.30. 17:25:37

A felújított műemlékházamnál a fal szigetelést úgy oldottuk meg, mivel 1 méter széles rakott kőfal
1. árok ásás kb 70 cm mélyen a fal mellett ( a fal alá képtelenség lemenni)
2 kátránypapír a falra, meleg kátránnyal ráerősítve
3 kavics réteg behordása az árokba
4 alagcső, amely a lejtős telken a háztól jó messzire elvezet
5 kavics réteg az alagcső tetejére
6 betonozás nélkül viacolor járólap lerakása
7 a lábazaton nem lehet beton, mert akkor a fal nem szellőzik ki, ezért csak vakolva van

A ház fala teljesen száraz!

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.07.30. 18:07:22

@rozalicska: Sajnos, a mi házunk ennél egy kicsit bonyolultabb. Előszöris van egy pincénk, aminek a padlószintje 2,60-ra van a jelenlegi betonjárdától, és a dréncsöveket sem éppen egyszerű elvezetni. Ma beszéltem az épitészünkkel, de még ő is azt mondta, hogy ezt speciális szakemberre kell bizni.
Mindenesetre, ez nem lesz holnap - nagyon alapos előkészítés szükséges. Először az elvekben a fő vonalakban kell egyetértenünk, aztán minden részletet kidolgozni, ütemezni, árajánlatokat kérni,kiválasztani a kivitelezőt, stb.
A dréncsöveket minél mélyebbre kell tenni, akkor pedig lehet, hogy érdemes lenne már összegyűjteni a szűrt vizet a pincében elhelyezett tartályokban, az esővizzel együtt... mivel a pincénk padlószintje a csatornaszintnél mélyebben van, oda belekötni nem lehet, csak szivattyúval. Akkor pedig már nem érdemes a csatornába kötni, hanem tartalékolni kellene locsolásra... szóval, nem egyszerű, az biztos, de amig erre pénzt gyűjtünk, addig alaposan elő is lehet késziteni.

rozalicska 2009.07.31. 07:48:24

Nagyon sok mindent néztünk annak idején, foglalkoztunk az elektrolízises eljárással is, mert a rakott kőfalban a vegyi eljárás nem megoldható. Az a baj, hogy víz elleni szigeteléssel nagyon kevesen foglalkoznak és nem is ellenőrizhető igazán a dolog. ( a műemlékeseknek sincs tuti megoldásuk)

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.07.31. 11:56:54

@rozalicska: Tegnap találtam egy céget, amely egy elég érdekes, kombinált megoldással dolgozik. Jövő héten kijönnek egy analizisre.

A rakott kőfal még elég jó helyzet a téglához, vagy vályoghoz képest, mert alulról keveset tud felszippantani, a legtöbb nedvesség az illesztéseknél szivárog be, itt egy oldalirányú szigetelés elég jó eredménnyel járhat.

A mi problémánk ennél, sajnos sokkal nehezebb, de egy új technológiával remélhetőleg megoldható. Csak azért nem propagálom, mert előbb meg kell ismerjem, és konkrét bizonyítékot szerezni arról, hogy működik.

Mindenesetre a probléma megoldásához a pincék hasznositásáról is újra kell rendeznünk a gondolatainkat.

rozalicska 2009.07.31. 12:12:37

áá a vályog a legegyszerűbb, az házilag is kivitelezhető, jó kis fűrész és adagonként kátránypapír behúz.
A rakott kőfal meg, azt hittem eldobom az agyam rajta, raknak 2 db falat x cmre egymástól, ezt szépen összeillesztgetik agyaggal, meg az ádhidalókat megfaragják, azt ami apraját, földet, trutyik találnak azt a kettő közé behányják, betapasztják, aztán kész is a ház.

ragi 2009.07.31. 12:58:20

Nekem tetszik a kert(ek) terve, jelenlegi formájában valóban "csak" a jó levegőt és a madárdalt élvezem benne, eszembe sem jut kiülni.
A kerékpártárolóval én is egyetértek (nem vagyok érdekelt, nem is tudok biciklizni), de miért evidencia, hogy az udvaron moped és motor járjon? Mindjárt jönnek az autósok is...
Viszont az átjáróutak tervezésénél figyelembe kell venni a szállítási igényeket is, a hátsó lakók is végeznek lakásfelújítást, vesznek bútort stb.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.07.31. 14:24:08

@ragi: Szívemből szóltál... de autósok nem jönnek ide... két éve nézegetem a motorokat, de megpróbálok nem azzal az egyszerű módszerrel közeliteni a problémához, hogy menjenek innen... itt vannak, próbáljuk megoldani az ő "létüket" is tolerálni, illetve valamilyen értelmes módon rendezni. Nehéz egy olyan mentalitást megváltoztatni, amely szerint aki kapja marja alapon egyesek a köztulajdont kisajátitják. Ez nemcsak motorparkoló, hanem például a pince furcsa elosztása is... a magam részéről szivesen tárgyalom újra ezeket a problémákat, bár tudom, hogy komoly viharokat okoz majd. Ugyanakkor hiszek abban, hogy ész-érvekkel, meg lehet győzni a legtöbb jóérzésű embert, ezért haladunk lassan, de szisztematikusan.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.07.31. 14:32:22

@ragi: Lemaradt a szállitási útvonalak kérdése:
A gyalogutak helyét elsősorban az határozta meg, hogy egy-egy lakásba a leg"egyenesebb" úton lehessen eljutni a kaputól. A finnek ezt úgy csinálják, hogy egy területet befüvesitenek, majd, ahol az emberek kitapossák, annak mentén csinálnak gyalogutakat. Az emberek nem mennek derékszögben, ahol ilyen van, és lehetőségük nyilik, ott levágják a sarkolat. Ha megnézed, a második udvarba vezető lépcső és a bejárat közötti egyenes vonalat csak egy kicsit "billegtettem" meg a nyilegyenestől, és azokon a pontokon egy kis teresedés alakul ki a becsatlakozó utaktól. A szeméttárolóhoz való út is azért került bele, mint átszelő gyalogos-vonal, hogy kevesebbet kerüljenek azok, akik a második udvarból jönnek üríteni.
De holnap még alaposabban megbeszéljük.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.07.31. 22:48:37

Most kaptam egy e-mailt - Kristin Faurest velünk van! A nyertesek mi vagyunk, nem a Horánszky 1 - de, hogy miért arról külön irok egy postban:
" Akarunk egy romkocsmában lakni? " cimmel. Ma délután a tavalyi nyertes, Szentkirályi utca 10-ben voltam, aztán elrohantam a Szimplába, hogy az élményeim leülepedjenek, mire hazaértem, várt Kristin e-mailje, hogy már olvasott a házunkban történtekről, és szivest örömest jön, mindazzal a hatalmas tudással, amit a neve jelent. Nem nyertünk két milliót? Mit nekünk, ha Kristin Faurest velünk!

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.07.31. 22:54:26

Aki nem tudná, Kristin Faurest a legzseniálisabb tájépitész, aki a közösségi terek kialakitásában elsőrangú, nemzetközi szaktekintély, ráadásul egy tüneményes ember.
www.zoldmuves.hu/?q=taxonomy/term/149