A mi házunk

Hiszem, hogy egy XIX.században épült házban is meg lehet valósítani a legkorszerűbb, XXI. századi életetforma kényelmes keretét. De ezért tenni kell! Városgazdász és újságíró diplomával, harminc éves építőipari gyakorlattal tekintek a társasházra, amiben lakom. Kritikus vagyok, de igyekszem segíteni is a közösségnek. Voltam közös képviselő - akkor indítottam ezt a blogot, ma már nem vagyok az, de felelősségteljes tulajdonos igen, ezért folytatom.

Linkblog

Friss topikok

  • ...szintén: @Amichay: Közben "lesett", és össze is tört... Szép, bolond világ... Sajnálom. Sajnálom, hogy "A... (2014.05.24. 21:06) Manapság...
  • Amichay: @flash.gordon: A komposztálót azonnal felszámolták, amint lemondtam a közös képviseletről. Én tová... (2012.11.22. 13:45) Végkifejlet
  • bodis.lajos: Éva, fantasztikus munkát végeztél. Három év után próbálom, próbáljuk újraéleszteni a reflexiót. Na... (2012.10.23. 11:07) Pályázat - titkok és mutyizás nélkül?
  • Amichay: @naszoszo: Az alapító okiratban kell szerepeljen az, hogy az üzletek minden négyzetmétere dupla a... (2011.05.03. 17:46) Jövőkép
  • városjáró: Szia Éva! Miújság a ház ügyeivel? Siker? Kudarc? Stagnálás? (2010.10.22. 16:08) Nem álmodtam - ez már a valóság!

Közös, ami mindenkié...

2009.07.11. 14:38 Amichay

Tudom, a létező szocializmus éveiben kialakult egy olyan nézet, hogy ami közös, az senkié, vagy kivételezettek privilégiuma. Próbáljuk elfelejteni a rossz beidegződéseket és gondoljuk át, hogy mi mindenben lehet a közös segítségére az egyénnek. 

Mindez egy létráról jutott eszembe. Az egyik tulajdonostársunk megkérdezte, hogy van-e olyan létra, amire állva elérheti a felső ablakokat. Természetesen van. A háznak elég sok létrája van, mint kiderült. Többnyire a padláson, de van a takarítóhelyiségben is. Teljesen fölösleges venni mindenkinek saját létrát, hiszen az ember nem használja a létrákat nap, mint nap. Néha egy alacsonyabb is elég az ablakpucoláshoz, máskor a hosszabb lenne jó...  Csak ezeket a közösségi tárgyakat úgy kell elhelyezni, hogy amikor szükség van rájuk, használni tudja az, akinek kell.

De nemcsak a létrákat használhatjuk közösen, hanem számos egyéb tárgyat, vagy helyiséget is. Mintaként szolgálhatnak pozitiv külföldi példák. A házunkban, mint kiderült, alig százan laknak. Sok az egyedülálló. Nekik teljesen fölösleges például mosógépet tartani.  Csak foglalja a helyet. A háztartási szárítógépek pedig leginkább összetörik a ruhát.  Szokás külföldön 24 órán át üzemelő önkiszolgáló mosodákba vinni a ruhát, ahol hatalmas belterű szárítógépekből ott a helyszínen hajtogatja össze az ember a ruhát, és már mehet is a szekrénybe.  Hatékonyabb, olcsóbb, kényelmesebb mint az otthoni mosógépek-szárítógépek. 

Egy ilyen ház, amely közel száz embernek a lakóhelye, nyújthat olyan szolgáltatásokat is,  amelyek  az egyéni érdekeket  is maradéktalanul kielégítik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://brody17.blog.hu/api/trackback/id/tr601240407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.