A mi házunk

Hiszem, hogy egy XIX.században épült házban is meg lehet valósítani a legkorszerűbb, XXI. századi életetforma kényelmes keretét. De ezért tenni kell! Városgazdász és újságíró diplomával, harminc éves építőipari gyakorlattal tekintek a társasházra, amiben lakom. Kritikus vagyok, de igyekszem segíteni is a közösségnek. Voltam közös képviselő - akkor indítottam ezt a blogot, ma már nem vagyok az, de felelősségteljes tulajdonos igen, ezért folytatom.

Linkblog

Friss topikok

  • ...szintén: @Amichay: Közben "lesett", és össze is tört... Szép, bolond világ... Sajnálom. Sajnálom, hogy "A... (2014.05.24. 21:06) Manapság...
  • Amichay: @flash.gordon: A komposztálót azonnal felszámolták, amint lemondtam a közös képviseletről. Én tová... (2012.11.22. 13:45) Végkifejlet
  • bodis.lajos: Éva, fantasztikus munkát végeztél. Három év után próbálom, próbáljuk újraéleszteni a reflexiót. Na... (2012.10.23. 11:07) Pályázat - titkok és mutyizás nélkül?
  • Amichay: @naszoszo: Az alapító okiratban kell szerepeljen az, hogy az üzletek minden négyzetmétere dupla a... (2011.05.03. 17:46) Jövőkép
  • városjáró: Szia Éva! Miújság a ház ügyeivel? Siker? Kudarc? Stagnálás? (2010.10.22. 16:08) Nem álmodtam - ez már a valóság!

Csip-csup

2009.04.07. 14:28 Amichay

Ma délelőtt bejártuk a ház pincéit, hogy felderítsük, milyen állapotban vannak a viz és csatornarendszerek.

A helyzet jobb, mint amire számítottam, mert az I. udvar jobb oldali (a szeméttároló alatti) traktusát kivéve mind a vízvezeték, mind a csatornarendszer fel lett újítva. A II. udvar alatti rendszer példásan, bár ott is van egy esővízelvezetés, amely Nicsovics Klára pincerekeszének a plafonjához rögzítve toldozott-foldozott, és időnként csöpög. Ennek az esővizlevezetőnek a hátsó homlokzati része is meglehetősen rozoga - egy hátsó-homlokzati felújításba bele kell kalkulálni a cseréjét, de sűrgősen elhárítandó probléma nincs vele. A csöpögő vizszintes szakaszt viszont ki kell cserélni.

Az esőcsatornák állapota az I.udvarban (egy kivételével, amely fel lett újítva) távol áll a tökéletestől, de itt is, valószínűleg a homlokzatfelújítással egy időben kerülhet sor a cserére. Azt viszont meg kell előzze a falakban húzódó elektromos vezetékek rendbetétele.

Visszatérve a víz és csatornarendszerre, amely az I. udvar jobb oldali szárnya alatt rémesen elhagyagolt, és bármikor azzal a veszéllyel fenyeget, hogy a szenny elönti a pincét - még a héten pontos felmérést készít a szerelő, hogy a teljes felújításra adhasson árajánlatot.

A munkálatokat strangonként lehet majd elvégezni - nem az a lényeg, hogy gyorsan legyünk túl ezen a munkán, hanem az, hogy alaposan dolgozzanak, és azzal a tudattal, hogy ide visszajönnek, tehát tisztességes munkát kell végezzenek. A kritikus szakasz pontos felmérése után a munkára még néhány árajánlatot kérünk, hogy a közgyűlés, amely a munkáról dönthet, kellő információ birtokában tehesse.

Ma volt a harmadik villanyszerelő, akitől árajánlatot kértünk a ház elektromos rendszerének rehabilitációjára. Ugyanúgy, mint a vizes hálózat esetében, a szükséges teljes felújitási munkákra kérünk árajánlatot, oly módon, hogy azt szakaszolja kivitelezési (és természetesen fizetési) egységekre. A követelmény, hogy a ház elektromos hálózata alkalmas legyen arra, hogy a növekvő energiaigényt is kielégítse. Annak nincs értelme, hogy a betápszekrény veszélyességét megszüntetjük párszázezer forintért, de öt év múlva fel kell bőviteni a kapacitást. Tehát, bármilyen sűrgős is a hálózatok rendbetétele, alapos előkészítéssel végezzük. Miközben a szerelők árajánlatot adnak, én a lehetséges pályázatok után kutatok.

Abból, amit eddig tudunk, a víz és csatornarendszer kritikus részének felújitásával párhuzamosan meginditanánk az elektromos hálózat felújitását a kapualjtól kezdve, fokozatosan, befelé. Ahogy ezt munkát befejezzük - a külső források nagyságától függően, beletelhet néhány évbe - kezdődhet a belső terek építészeti felújítása. A munka nagyságát már most felmérjük, de az eddigi szemlék alapján valószínűsíthető, hogy a függőfolyosók burkolatának állapota okozza a vízbeszivárgást és a vakolathullást, nem pedig mélyreható statikai probléma. Ez, viszonylag könnyen orvosolható - nem szabad hagyni, hogy a vízbeszivárgás nagyobb kárt okozzon.

A lifttel kapcsolatban holnap egy újabb vizsgálat, mert ma végre megkaptam a felvonókönyvet, és a visszatérő hibaként jelentkező leállás optimális megoldását meg kell találnunk. Az ÉMI-TŰV nagyon szeretné megőrizni a felügyeletet, de ehhez, először, felül kell vizsgálják önmagukat...

A liftgépház szanaszét lógó vezetékeinek rendbetételére már kaptam egy árajánlatot, amelyet a liftszerelővel is egyeztettem.

A jövő hét elején megcsinálják. 24 ezer forintba kerül.

Szólj hozzá!

Címkék: hálózat és elektromos viz csatorna rendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://brody17.blog.hu/api/trackback/id/tr491051822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.