A mi házunk

Hiszem, hogy egy XIX.században épült házban is meg lehet valósítani a legkorszerűbb, XXI. századi életetforma kényelmes keretét. De ezért tenni kell! Városgazdász és újságíró diplomával, harminc éves építőipari gyakorlattal tekintek a társasházra, amiben lakom. Kritikus vagyok, de igyekszem segíteni is a közösségnek. Voltam közös képviselő - akkor indítottam ezt a blogot, ma már nem vagyok az, de felelősségteljes tulajdonos igen, ezért folytatom.

Linkblog

Friss topikok

  • ...szintén: @Amichay: Közben "lesett", és össze is tört... Szép, bolond világ... Sajnálom. Sajnálom, hogy "A... (2014.05.24. 21:06) Manapság...
  • Amichay: @flash.gordon: A komposztálót azonnal felszámolták, amint lemondtam a közös képviseletről. Én tová... (2012.11.22. 13:45) Végkifejlet
  • bodis.lajos: Éva, fantasztikus munkát végeztél. Három év után próbálom, próbáljuk újraéleszteni a reflexiót. Na... (2012.10.23. 11:07) Pályázat - titkok és mutyizás nélkül?
  • Amichay: @naszoszo: Az alapító okiratban kell szerepeljen az, hogy az üzletek minden négyzetmétere dupla a... (2011.05.03. 17:46) Jövőkép
  • városjáró: Szia Éva! Miújság a ház ügyeivel? Siker? Kudarc? Stagnálás? (2010.10.22. 16:08) Nem álmodtam - ez már a valóság!

Legyél semmilyen!

2010.01.30. 10:27 Amichay

Nos, tegnap délután 5-től este kilencig tartott a közgyűlés, amelyen végülis újraválasztottak. A közösségi helyiség zsúfolásig megtelt, de a harc a meghatalmazásokkal felszereltek és jelenlévők között meglehetősen éles volt.

Számomra a legszomorúbb tanulsága ennek a közgyűlésnek az volt, hogy a ház érdekében végzett munka  egyesek szemében egyáltalán nem számít. A döntés hasznossága és előremutató volta sem, hanem csak az, hogy minden le legyen papírozva. Nem az a lényeg, hogy mi lesz a házunkkal, hanem az, hogy a társasházi törvény minden betűjét 100%-osan betartsuk - a jogalkotó szándékától függetlenül is.

A közgyűlés üzenete számomra az volt, hogy "legyél semmilyen", ne lógj ki a sorból, ne legyenek ötleteid, tedd azt, amit megszoktak az emberek, ne újítgass, ne akarj semmit. Tíz hónappal ezelőtt, amikor először megválasztottak IB-elnöknek, azt hittem, hogy ebből a házból a belvárosi rehabilitáció mintapéldáját lehet megalkotni - jobbá tenni az épített környezetünket és egymásért szolidáris közösséget alakítani. Ma már nem vagyok ebben biztos. Mérgezett földet nehéz kivirágoztatni. Azokért, akik tegnap bizalmat szavaztak nekem, erőm szerint megteszem a maximumot, bár tudom, hogy a belső viszály eleve lehetetlenné tesz majd egy sor tervet.

A tegnapi közgyűlés modellszerűen bemutatta, hogy miért nem képes ez a ház, ez a város, ez az ország kihasználni az adottságait, ütemesen fejlődni, miért késünk le minden előrevivő esélyt. Száguldó vonatok közt baktatunk komótosan, és aki gyorsítani akarja a lépteit, azt mindig akad, aki hátbaszúrja.

Az elmúlt két hónap számomra olyan volt, mint egy vesszőfutás, és tisztában vagyok azzal, hogy az ostorok mindig készen állnak majd az ütésre, bármit is teszek. Azok a kibuc-alapítók jutnak az eszembe, akik puskával a vállukon dolgoztak a földeken - vetettek és védekeztek egyszerre. Dacoltak a rombolás erőivel és rendületlenül alkottak, mert meggyőződésük volt, hogy az igazság az ő oldalukon áll.

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://brody17.blog.hu/api/trackback/id/tr361714217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kit.választ 2010.01.30. 23:55:34

Csajok Magazin
Horoszkóp 01.30. szombat

Rák (június 22-július 22.)

Szereted azt, amikor pontosan átlátod az időbeosztásodat, s tartani is tudod a tempót. Kevés szabályosság van az életedben, talán ezért is ragaszkodsz annyira a saját kis törvényeidhez.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2010.01.31. 09:01:53

@kit.választ: Ez olyan csajos magazin szinvonalú megjegyzés...

rozalicska 2010.02.01. 08:33:15

Éva, én ebből azt a következtetést vontam le, hogy az emberek többsége mégis csak a változások mellé állt. Remélem folyatod a beszámolót és tényleg divat lesz a Podmaniczky kertben lakni.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2010.02.01. 11:10:06

@rozalicska: Szerencsére, alapvetően optimista vagyok, és a természetemmel ellenkezne, ha feladnám a küzdelmet. De nem vagyok kőből, és azokat a pofonok, amelyeket kiosztottak nekem az elmúlt időben, akkor is fájdalmas nyomot hagytak, ha strapabíró vagyok.
A legfurcsább az, hogy ha tizedennyit dolgoztam volna, akkor minden rendben lett volna. Ha nem a házra fordítom a figyelmemet, hanem csak lekönyvelem a bevételek és a minimális kiadásokat, akkor nincs mibe belekössenek. Tehát, a legfőbb hibám, hogy sokat dolgoztam - na ez az, amitől én falra mászom.

Norris74 2010.02.01. 13:34:33

Hello Éva!

Hát, csak sikerült átbillenteni a mérleg nyelvét! :) Azt hiszem a nehezén túljutottál, így engedd meg, hogy őszinte örömmel gratuláljak, és kívánjak minden jót, erőt, kitartást, egészséget az elkövetkező évek terveinek megvalósításához. :)

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2010.02.03. 07:20:10

Bár a vesztes klikk főkolomposa, aki nem mellesleg, lassan négyszázezer forint közös költséggel tartozik a háznak, igyekszik megkeseríteni a napjaim, ahelyett, hogy tartozását igyekezne törleszteni fölös energiája munkába és nem kekeckedésbe való befektetésével - tegnap este remek előadáson vettem részt: www.szet.eu/
A TÁRKI-kutatás elég lesújtó képet fest a magyar mentalitásról - nagyon hasonlót a mi pénteki közgyűlésünkön tapasztaltakhoz. Sőt, a mi házunk már mintha egy picivel túllépett volna azokon a viszahúzó erőkön, amelyekről a tegnapi előadás szólt. Pozitiv értelemben véve - mintha azt a zárt, önmagába forduló jelleget, amely általánosan hat hátrányosan, a mi közösségünk kezdené levetközni. Abban mindhárom előadó egyetértett, hogy ezek igen lassú változások. Mérő László szerint a magyar 500 éve tréningezik a tanult tehetetlenség témában, ezt tanult cselekvésre változtatni nem egyszerű. A közösség egyes tagjainak helyzetfelismerése az első lépés ahhoz, hogy a változások igénye és az ehhez elengedhetetlenül szükséges cselekvés igénye lassan kialakuljon.

Tegnap kaptam egy telefont, miszerint a hagyományos épületek energetikai fejlesztésére kiírták a pályázatot - 60%-os állami támogatást lehet elérni.

adamver 2010.02.03. 15:18:22

Kedves Éva!

Szeretnék informálódni a lifttel kapcsolatban.
Sajnálattal tapasztalom,hogy ezmúlt napokban nem működik folyamatosan.
A hideg az oka? Lehet vele tenni valamit?

Köszönet:
Vér Ádám

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2010.02.03. 16:50:31

@adamver: Minden reggel ezzel kezdem a napom: alapvetően a hideg az oka annak, hogy a külső vasajtó az anyag zsugorodása következtében nem illeszkedik pontosan. Negyed órával ezelőtt volt itt a lakatos - most megy a lift. Egyébként hétfőn is itt volt, a késő délutáni órákban, miután reggel riasztottam, csakhogy délutánra felengedett az idő és mire idejött, a lift már működött. Sajnos, a fűtetlen lépcsőház és a vas külső ajtó ilyen hidegben, együttesen azt eredményezi, hogy a külső ajtó biztonsági zárrendszere - egy kb. 12 milliméter átmérőjű rudacska nem talál be pontosan a maga hüvelyébe, ezért nem záródik a külső ajtó, a lift pedig ezért nem indul el. A ma délutáni igazítás eredményét leteszteljük a következő napokban - ha a hideg idő marad és továbbra is reggelente jelentkezik ez a probléma, akkor tovább keressük a megoldást. A külső vasajtó eredendően, konstrukció-hibás, mert nincs rajta diagonális merevítés a nyíróerő ellen. A sok nyitogatás-zárás következtében az ajtó egy idő után "leszáll". Mivel a földszinti ajtó van kitéve a leggyakoribb használatnak, vasárnap, miután a liftkarbantartó minden belső részt alaposan átnézett, azt hittük, hogy "leszállt" az ajtó, és ezért nem talál be a rudacska a maga helyére. Ennek ellentmondott az a tény, hogy hétfőn délután tökéletesen működött a lift. Ma délután a lakatos kicsit felbővítette a hüvelyt, hogy a vas hőtágulásából adódó tizedmilliméternyi eltérés ne befolyásolja a földszinti ajtó záródását. Ha ez a holnap reggeli próbát is kiállja, akkor nagyon óvatosan, egy kicsit felbővítik a többi hüvelyt is. Ami viszont számomra továbbra sem kellően megnyugtató, hogy miért a földszinti ajtóval történik ez rendszeresen. - Miközben ezt írom, az egyik szomszéd szólt, hogy megint leállt a lift - a lakatost felhívtam, még ma újra kijön.

Amikor nyáron a lakatosok megcsinálták a behúzózárakat és minden egyes ajtó felfüggesztését megerősítették - megtettük, amit lehetett annak érdekében, hogy a korábbi ajtódeformációt megszüntessük, de már akkor megmondták a lakatosok, hogy az ajtó eleve konstrukciós hibát tartalmaz - annak a bizonyos diagonális merevítőnek a hiányát. Nem tudom, hogy mikor csinálták ezt a kvázi-műemléki jellegű átalakítást, de annak az örökségét cipeljük tovább azzal, hogy legalább félévente újra kell igazítani az ajtókat, a közben történő deformáció mértékétől függően.

adamver 2010.02.04. 09:15:34

Köszi a kimerítő választ! :)
Tegnap du.már működött,csak reméleni merem hogy marad is így! Nem jó ez a gyaloglás a 4.-re!:)
A "lépcsőházi bejárati ajtóra" nem lehetne, illetve nem lenne érdemes behúzó kart tenni, persze ha van "kallódó",mert átmeneti megoldás. Gondolom onnan fázik leginkább,sokszor marad nyitva az ajtó.
Az ajtót emlékeim szerint a pár évvel ezelőtti "nagy felújításkor" szerelték be.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2010.02.04. 10:28:34

@adamver: A lakatos becsületére váljon, hogy tegnap délután visszajött, és addig nem nyugodott, amíg nem ment a lift egymás után vagy hússzori próbálkozásra. A földszinti ajtón és a tokon bevésett egy-egy kis jelet, amelynek egy vonalban kell lennie, hogy a biztonsági pöcök bemenjen a helyére. Ma reggel felhívott, hogy mi van a lifttel... ma én is azzal jöttem a negyedikre... Szombaton mindegyik ajtóra-tokra rávésik az egyensúlyi állapot két vonalát, és azt én is tudom ellenőrizni, ha veszélyesen elmozdult egymástól - akkor kihívom őket az igazításra. Ha szerencsénk van, akkor ezt egy félévenkénti "karbantartással" megússzuk.

Ennek kapcsán, mindenképpen érdemes arról szót ejteni, hogy egy ilyen háznak minden szakmában kell legyenek megbízható emberei, akik ha kell, azonnal kijönnek és megoldják a felmerülő problémákat, és nem csak akkor szólunk nekik, ha S.O.S. feladat van, hanem a tervszerű karbantartást és a felújítási munkákat is rájuk bízzuk. 2009 sokféle felújítási munkái egy sor szakembert "vizsgáztattak" - mennyire jó a munkájuk, mennyire lehet számítani rájuk. Ez a lakatos, azt hiszem, hogy megállja a helyét, és még azon sem sértődött meg, hogy a háznak végzett szolgáltatás után a privát lakásom lakatosmunkáit nem nála rendeltem meg - nem azért mert nem volt elég jó, vagy drága lett volna, hanem mert ennek a lakatosnak a kiválasztása volt az első összetűzésem alapja az SZVB-elnökkel, és még véletlenül sem szerettem volna, hogy valaki összefüggést találjon a háznak végzett munka és a privát megbizás között.

pösti 2010.02.04. 11:16:10

Gratulálok és továbbra is szurkolok!

ragi 2010.02.12. 19:10:54

@Amichay: A kvázi-műemléki jellegű átalakítás ugyanannak a közös képviselőnek az érdeme, akié a tartalmát a földre köpő postaláda konstrukció és a halványsárga/okkersárga színkombináció. Akkoriban örültünk neki, mert a szürke IKV-s tömbajtók a műanyag kilinccsel nagyon rondák voltak és ugyanúgy nem záródtak rendesen. Hogy a konstrukció rossz, azt nem is mertük feltételezni, nem értünk hozzá.
süti beállítások módosítása