A mi házunk

Hiszem, hogy egy XIX.században épült házban is meg lehet valósítani a legkorszerűbb, XXI. századi életetforma kényelmes keretét. De ezért tenni kell! Városgazdász és újságíró diplomával, harminc éves építőipari gyakorlattal tekintek a társasházra, amiben lakom. Kritikus vagyok, de igyekszem segíteni is a közösségnek. Voltam közös képviselő - akkor indítottam ezt a blogot, ma már nem vagyok az, de felelősségteljes tulajdonos igen, ezért folytatom.

Linkblog

Friss topikok

  • ...szintén: @Amichay: Közben "lesett", és össze is tört... Szép, bolond világ... Sajnálom. Sajnálom, hogy "A... (2014.05.24. 21:06) Manapság...
  • Amichay: @flash.gordon: A komposztálót azonnal felszámolták, amint lemondtam a közös képviseletről. Én tová... (2012.11.22. 13:45) Végkifejlet
  • bodis.lajos: Éva, fantasztikus munkát végeztél. Három év után próbálom, próbáljuk újraéleszteni a reflexiót. Na... (2012.10.23. 11:07) Pályázat - titkok és mutyizás nélkül?
  • Amichay: @naszoszo: Az alapító okiratban kell szerepeljen az, hogy az üzletek minden négyzetmétere dupla a... (2011.05.03. 17:46) Jövőkép
  • városjáró: Szia Éva! Miújság a ház ügyeivel? Siker? Kudarc? Stagnálás? (2010.10.22. 16:08) Nem álmodtam - ez már a valóság!

XXI. századi életforma egy XIX. században épült belvárosi házban_2_Pincék

2009.11.27. 08:33 Amichay

A mi házunk, mint általában, a volt állami tulajdonú bérházak, a lakások (üzletek) magántulajdonából és tekintélyes mértékű osztatlan közös tulajdonból állnak. Osztatlan közös tulajdon a pince: az első udvar épülettömbje alatt - 514,55 négyzetméter, a második udvar épülettömbje alatt - 611,38 négyzetméter. Tehát összesen: 1126 négyzetméternyi terület gyakorlatilag lomtár!

Ha figyelembe vesszük, hogy a lakások és az üzletek - amelyek után fizetjük a közös költséget - összes alapterülete 4531 négyzetméter, akkor igazán feltűnő a lomtárnyi pazarlás. Persze, a pince mai állapotában aligha használható másra, hiszen falai nedvesek és elosztása is nagyon esetleges, de tudnunk kell, hogy milyen hatalmas területtel lehetne gazdálkodni, ha megoldanánk, az amúgy mindenképpen megoldandó műszaki problémákat. Első lépésben,a pinceszinten fellelhető infrastruktúrális vezetékeket kell rendbetenni - ebben a tekintetben egyre jobban állunk: elődeim is végeztek felújításokat, idén is tekintélyes mértékű felújítás történt, és néhány helyen már a pincéből induló strangok is megújultak. Mivel a strangok (fel és lemenő víz, szennyvíz, gáz) privát területeken haladnak keresztül,  felújításuk akkor történhet, amikor az illető lakás(ok) is felújításra kerülnek, vagy ha már kárt okoztak (falnedvesedés) és ezért halasztást nem tűr a cseréjük. A pincéink rendbetétele szempontjából a földszinti lakásokig vezető szakasz a kritikus.

A pince és egyes földszinti falak nedvességének megszüntetése is közös érdek, mert a talajnedvesség napról-napra rongálja az épület falainak állagát. Végeztünk erre vonatkozó felmérést, árajánlatot is kaptunk arra, hogy miként szabadulhatnánk meg véglegesen a talajnedvességtől. Ahhoz viszont, hogy azt a tekintélyes, nagyságrendileg 5 millió forintos beruházást finanszírozni tudjuk, a pincékkel a mainál sokkal jobb hatékonysággal kellene gazdálkodnunk.

Arról nincs szó, hogy ne legyen a lakástulajdonosoknak bizonyos, lakáson kívüli tároló-helye, de a mai kaotikus helyzetet egy átlátható rend kéne felváltsa. Műszakilag szépen megoldható lenne, hogy 2-20 négyzetméternyi kizárólagos használatú tárolókat alakítanánk ki a már száraz-falú pincékben, úgy, hogy maradjon olyan, valóban osztatlan közös tulajdonú rész, amit nem lomtárként, hanem mondjuk közösségi térként (edzőterem, szauna, gyerek-foglalkoztató, stb.) használhatunk.

Erre rendkívül alkalmas pinceszakaszunk is van, amely a leghátsó udvarra néző nagy ablakokkal rendelkezik, de most csak lomok uralják.

A lakásokhoz kizárolagosan tartozó tárolókat mindenki a saját igényei szerint választhatja, - akinek egyáltalán nem kell, és akinek 20 négyzetméternyi az igénye, találhat magának megoldást -  de ezért, bizonyos összeget fizetnie is kell. A most épülő társasházakban elfogadott rend, hogy a lakáson kívül is vannak tulajdoni részek, úgy mint mélyparkoló vagy tároló. Ezt a tulajdonosok külön veszik meg,  és minimális közös költséget fizetnek érte. Ezt mi is megtehetjük - igaz, ez alapító okirati módosítással jár, de a következő részekből majd kiderül, hogy nem csak ezt kéne módosítani, tehát végső soron, a saját tulajdonú pincerekeszek kialakítása része lenne egy nagyobb átrendezésnek.

A cél, hogy minél rendezettebb környezetben, minél kisebb közös költséget fizessünk, de az a közös költség az igénybevett szolgáltatások arányában legyen meghatározva. Azzal, hogy a pincerekeszek nem közösek, hanem kizárólagos tulajdonú, rendezett tárolókká válnak, és ezzel bizonyos bevételt generálnak a közösségnek, a házunk lehetőségeinek jobb kihasználása felé tehetjük meg az első lépést.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://brody17.blog.hu/api/trackback/id/tr161555706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Norris74 2009.11.27. 22:03:57

Hello Éva!

Ha ilyen csinos lányokat is mellékelsz a szaunához, akkor szerintem a ház férfilakossága nem ellenzi majd. :D

Na, de a viccet félre téve, tartok tőle, hogy ezzel szemben lesz ellenállás, mégpedig abból az aspektusból, hogy miért akarod majd te az osztatlan közös tulajdont átalakítani részarányosan fizetett magántulajdonná?
Persze én értem, hogy mi a célod, de szvsz sokan azt fogják csak látni, hogy eddig nem kellett fizetni a lomjaik tárolásáért, most pedig ha sok a kacatjuk és nem fér el, akkor kellene. Még akkor sem fogják ezt támogatni szerintem sokan, ha óriási minőségbeli ugrás lesz, lenne.
Maximális tisztelet a kivételnek, de mi magyarok már csak ilyen birka nép vagyunk. :)
Azért drukkolok továbbra is a sikerekért, mert öröm figyelni amit csinálsz.

Barátsággal: Norris

UI: Nem válaszoltál a felajánlásomra a DVD filmekkel kapcsolatban. :) Megértem ha nem fogadod el, csak tudjam.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.11.27. 22:27:44

@Norris74: Köszönöm a "biztatást" - a DVD ügyben pedig válaszoltam ott, ahol felvetetted: nem vagyok híve még a jószándékú lopásnak sem. A szerzői jogok megsértése pedig lopás, akárhogy szépítjük.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.11.28. 09:09:15

@Norris74: Visszatérve a bejegyzéshez fűzött megjegyzésed tartalmi részére: a cím egy XXI. századi életformát céloz meg, amihez az évtizedeken át örzött lomok nem nagyon illenek. A pince ma nedves, mégpedig olyannyira, hogy amit oda levisznek, azt gyakorlatilag bedobják a szemétbe. Ezer négyzetméternyi épületrészt szemétdombként fenntartani egy kicsit luxus - érzésem szerint.

Mi történne abban az esetben, ha a lomokat szépen kitakarítanánk, a pincét pedig fokozatosan átalakítanánk és nedvesség-mentesítenénk? Mivel 5 különböző bejáratú pincénk van, nagyon szépen megoldhatjuk a fokozatosságot.
A száraz és tiszta pincében már le lehetne tenni olyan holmit is, amit később is szeretne valaki használni, mert a nedvesség nem tenné tönkre, a tiszta falak-padló és menyezet és a teljesen privát bejárat, valamint az a tény, hogy az adott rekesz a sajátja, arra ösztönözné az embereket, hogy a pincerekesz és a környezete is tisztább, rendezetteb legyen. Pontosan ez a célunk.
El kéne már felejteni az ingyen-ebédeket, amelyek valójában sosincsenek, csak legfeljebb mások fizetnek érte.

Egyébként, úgy sosem lehet javulást elérni, hogy közben minden maradjon a régiban...:)
süti beállítások módosítása