A mi házunk

Hiszem, hogy egy XIX.században épült házban is meg lehet valósítani a legkorszerűbb, XXI. századi életetforma kényelmes keretét. De ezért tenni kell! Városgazdász és újságíró diplomával, harminc éves építőipari gyakorlattal tekintek a társasházra, amiben lakom. Kritikus vagyok, de igyekszem segíteni is a közösségnek. Voltam közös képviselő - akkor indítottam ezt a blogot, ma már nem vagyok az, de felelősségteljes tulajdonos igen, ezért folytatom.

Linkblog

Friss topikok

  • ...szintén: @Amichay: Közben "lesett", és össze is tört... Szép, bolond világ... Sajnálom. Sajnálom, hogy "A... (2014.05.24. 21:06) Manapság...
  • Amichay: @flash.gordon: A komposztálót azonnal felszámolták, amint lemondtam a közös képviseletről. Én tová... (2012.11.22. 13:45) Végkifejlet
  • bodis.lajos: Éva, fantasztikus munkát végeztél. Három év után próbálom, próbáljuk újraéleszteni a reflexiót. Na... (2012.10.23. 11:07) Pályázat - titkok és mutyizás nélkül?
  • Amichay: @naszoszo: Az alapító okiratban kell szerepeljen az, hogy az üzletek minden négyzetmétere dupla a... (2011.05.03. 17:46) Jövőkép
  • városjáró: Szia Éva! Miújság a ház ügyeivel? Siker? Kudarc? Stagnálás? (2010.10.22. 16:08) Nem álmodtam - ez már a valóság!

Komposztáló, avagy dobjuk ki a WC-t, mert valaki lusta lehúzni!

2009.11.18. 14:43 Amichay

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

Tisztelt Dr Kovács Aranka, VIII-IX. kerületi tisztifőorvos!

Megkaptam levelét a házunkban lévő komposztálóval kapcsolatban.
Elképesztőnek tartom.

Beszkenneltem, mert az Önnek irott levelemet megküldöm a ház tulajdonosainak levelezőlistájára is, hogy mindenki, azonnal értesüljön róla, ezen felül, a levelet továbbítom a komposztáló forgalmazójának, akivel beszéltem már telefonon, ez ügyben, és az ANTSZ  országos tiszti főorvosának, akinek a titkárságával szintén már beszéltem telefonon. Ezen felül, elküldöm néhány újságírónak is, bár magam is az vagyok, de tekintettel arra, hogy ebben az ügyben a ház közös képviselőjeként vagyok érdekelt, szeretném, ha olyan újságírók is tudnának erről az abszurdumról, akik nem érintettek közvetlenül a dologban, de a XXI. századi, környezettudatos városi életet nem tartják ilyen könnyedén elvetendőnek, ahogy Ön teszi. Értesítem a Palotanegyed Egyesületet, és a VIII. kerületi önkormányzatot is, akik a terület zöldítését oly fontosnak tartják, hogy közösségi munkával és pályázatokkal is támogatják.

Előző levelemben, amelyet Jónyai Évának címeztem, hiszen házunk egyik unatkozó, idős hölgye nála jelentette fel a házat, szintén csatolom, hogy az abban lévő tartalmat is legyen alkalma megtekinteni. Ezen felül, most lefényképeztem a komposztálót az udvarunkban, a gangról, hogy mindenki számára nyilvánvaló legyen, miről is van szó.



Tisztelt Dr Kovács Aranka!

A címben felvetett hasonlat illik erre a történetre: valaki nem tudja, hogy az angol WC-t le kell húzni használat után, ezért az ANTSZ intézkedik, hogy dobják ki a WC-t, és ezentúl mindenki oda piszkit, ahová tud!  Igazán remek megoldás!

Az általunk, áprilisban felállított komposztáló ugyanis a műfaj angol WC-je, és aki képes egy kicsit odafigyelni és "lehúzni" maga után, vagyis a lucskos, konyhai zöldséget némi kerti zöldhulladékkal és földdel betakarni, máris a komposztálás legjobb fajtáját ismerheti meg. Tekintettel arra, hogy a komposztálót igen nagy kert veszi körül, erre az apró figyelmességre mindig adódik lehetőség.

Ugyanakkor, ha a nyár végi befőzés utáni cefrét a vegyes hulladékok közé vegyítik, akkor az inkriminált muslicák ott is megjelennek. Igaz, a szemetet kétnaponta elviszik, de a kukákat mégsem lehet kétnaponta csutakolni. Arról nem is beszélve, hogy a házunkban lakók többsége szorgalmasan szelektálja a szemetet és a komposztáló is azért telt meg mostanra, mert sokan igenis jónak és hasznosnak tartják. Hogy milyen arányban vannak  a lakók között, akik a komposztáló mellett és hányan vannak ellene, azt a közeljövőben megrendezett irásos szavazás fogja eldönteni. A szavazás alkalom lesz arra is, hogy mindenkit, újra tájékoztassunk arról, hogy miként lehet egy komposztálót célszerűen használni.

A komposztáló beállítása után csökkent az elszállítandó vegyes szemét mennyisége, ami a háznak éves szinten kb. 70 ezer forintos megtakarítást jelent, a szeméttároló kevésbé büdös a lebomló szerves anyagoktól, a kertünk termőtalaj-ellátása folyamatosan megoldott a komposztáló mellett.

Mint a környezetéért felelősséget érző ember nemhogy a komposztáló megszüntetése, hanem  használata kiterjesztéséért harcolok, minden pesti, házban, ahol van egy talpalatnyi udvar, és ott a betont felválthatná a kert. Ez lenne az első lépés minden házban a környezettudatos életmód megteremtésében! A Palotanegyed zöldebbé-tételére készített javaslatom első pontja, hogy XXI. századi szinten meg kell oldani a szeméttárolót és a helyi komposztálót - csak azután kezdődhet a közös kertteremtés - mert csak azt a kertet fogják szeretni és vigyázni rá az emberek, aminek a megalkotásában maguk is részt vettek. Ez nem könnyű dolog, de nem is lehetetlen. Számos külföldi, és egyre több hazai példa van erre, és éppen ideje ebben a vészesen balkánizálódott városban.

A hatóságnak, véleményem szerint, ehhez segitséget kell nyújtani, nem pedig a konfliktuskerülés legegyszerűbb módját választva NEM-et mondani a fejlődésre.

Levele után egyébként a komposztálót lezártam, annál is inkább, mert megtelt. Gondosan beterítettem a lehullott falevelekkel és a gereblyével összeszedett földdel, mielőtt a fedelét lezártam. Jelenleg nincsenek muslicák, és tavaszig aligha lesznek. A komposztáló tartalmát nem vitetjük el, hiszen az februárig kiváló termőtalaj lesz, ellenben, ha a házban megrendezett szavazás eredménye, hogy  a komposztálót a lakók továbbra is használni szeretnék, akkor ezért a magam részéről mindent meg fogok tenni.

komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://brody17.blog.hu/api/trackback/id/tr561534341

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Drogosok 2009.12.02. 11:04:06

Lecsúszott emberből bőven van a kerületben. Nem csak a hajléktalanok képviseltetik magukat, hanem a szenvedélybetegek is szép számmal vannak jelen. A Kék Pont szervezett egy konferenciát a Kesztyűgyárban, azt a címet adva neki, hogy "Nar...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rozalicska 2009.11.19. 08:03:08

Jellemző erre az országra!

ragi 2009.11.19. 11:58:59

Én a nyári nagyobb zöldség-gyümölcs fogyasztás hulladékát gyűjtöttem külön és vittem a komposztálóba; muslicákkal csak az edény tetejének felemelésekor találkoztam, az udvaron nem. Lehet, hogy a közelében lakókat jobban zavarja.
Sajnálnám, ha megszűnne. A földdel betakaráshoz azért kellene egy rövid oktatás: hol találunk könnyen hozzáférhető szerszámot, mennyi anyag kell rá, hol kapirgálhatunk károkozás nélkül... nem mindenki született kertész.
Szomorú és kiábrándító, hogy már megint nincs összhang a közös képviselet és a számvizsgáló bizottság között. Így aztán nem lesz lakóközösség, egyre többen menekülnek passzivitásba.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.11.19. 12:25:49

@ragi: Lehet, hogy mind az öt közös képviselő, aki az elmúlt öt évben volt - ostoba (magamat is beleértve), de az feltűnő, hogy egyetlen ember "tökéletes", aki mind az ötünket kiutálta: talán meg kéne választani őt közös képviselőnek, ha ő mindent jobban tud.
Ha viszont, esetleg, netalántán, az SZVB-elnök az, aki a komposzt helyett a szart keveri - abból is le kellene vonni a szükséges következtetéseket. A közösség csak saját magát szervezve jöhet létre - el kell dönteni, hogy melyik utat választják az emberek.

rozalicska 2009.11.20. 19:51:38

Ragi, te ott laksz tehetsz érte, én csak kívülről drukkolhatok egy normális európai ház létre jöttéhez

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.11.21. 08:49:10

@rozalicska: Tudod, én már több, mint húsz éve komposztálok - kialakult bennem egy reflex, hogy zöldségmaradékot nem teszek a vegyes szemétbe. Erről sem nem akarok, sem nem nagyon tudok leszokni. Most egy zacsiban gyűjtöm a komposztálandót és időnként átviszem a harmadik udvarban lévő komposztálóba, amiben még alig van valami. Mivel a tél folyamán a muslica-veszély nem áll fenn, szerintem, minden zavaró momentum nélkül oda lehet vinni a szerves hulladékot. Azon is gondolkodtam, hogy talán, ha papírzacskókba tennénk a gyümölcsmaradványokat, akkor még nyáron is jobban megakadályozhatnánk a muslicaképződést. A papir lebomlik, ahogy eltemetődik. Ez ugyan késlelteti a komposztálódási folyamatot, de talán nyáron megvédi a lakókat a muslicáktól.

hallohallo · http://britesite.blogspot.com/ 2009.11.21. 09:59:40

@Amichay: "megvédi a lakókat a muslicáktól"
bocs, tudom, hogy maga az ügy nem vicces, de 10 perce ezen röhögök. annyira abszurd kb, mint az óriáshangyák támadása c. film.
hihetetlen, hogy néhány muslicából is ügyet tud valaki csinálni. mintha legalábbis ártalmas lények lennének.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.11.21. 16:38:56

@hallohallo: Számomra a legszomorúbb az ANTSZ levele. Nem is vagyok hajlandó ennyiben hagyni.

pösti 2009.11.25. 21:33:16

Ez hihetetlen...nem tudom,hogy sírjak vagy nevessek?!
Az udvar amúgy közös tulajdon és nem közterület,tehát ha a ház(természetesen teljes egyetértésben) mondjuk decemberben disznóvágásra készülne(és nem tervezné a késztermék kereskedelmi értékesítését ill. szabályosan-EU előírás!-ölné le a szegény állatot) az ANTSZnek ahhoz sem lenne sok köze!!!Szerintem...Hajrá Amichay!

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.11.26. 09:18:22

@pösti: Tegnap volt a közös képviselők fővárosi fóruma, ahol az FKF képviseletében Siklóssy Mihály környezetvédelmi szakértő arról tartott előadást, hogy mi a jövője a szelektiv hulladékgyűjtésnek.
Nem azért, de pontosan azokat emelte ki, amiket április óta mondogatok: komplex szeméttároló-helyiség a házon belül - megjegyzem, ebben a házban a pár évvel ezelőtti IB-elnök ötleteként a szükségtelenné vált közös WC-blokot alakították át szeméttárolóvá, úgy, hogy egy WC-t meghagytak vendég-WC-nek, ami igazán nagyszerű gondolat volt, csak a kivitelezés nem volt elég alapos, amiről nem az ötletgazda tehetett, hiszen akkor a ház anyagi helyzete sokkal rosszabb volt mint ma - ahol a szelektiv gyűjtés is megoldott (a mi tervünk ezt tartalmazza, és lassan meg is fogjuk valósítani) és hosszasan ecsetelte a helyi komposztálás előnyeit. Vannak olyan budapesti kerületek, ahol az önkormányzattal komposztálási akcióprogramjuk van!
Az előadás után odamentem hozzá, és elmondtam, hogy milyen ÁNTSZ-levelet kaptam... el volt képedve. "Mi köze ehhez egyáltalán az ÁNTSZ-nek? - kérdezte, hiszen a komposzt nem fertőző...

efga 2010.01.07. 14:05:00

Tényleg mi köze hozzá az ÁNTSZ-nek?

A biohulladék kezeléséről és a komposztálás műszaki követelményeiről szóló 23/2003. (XII. 29.) KvVM rendelet szerint:
2. §
h) közösségi komposztálás: a társasház tulajdonostársainak közössége/közösségei (a továbbiakban: közösség) saját tevékenységéből származó biohulladéknak a keletkezés helyéhez közeli területen történő komposztálása, valamint a kész komposzt felhasználása a közösség(ek) saját céljára;
4. §
(1) A közösségi komposztálás nem engedélyköteles tevékenység.

Egy XII. kerületi társasházról több kisfilm is készült, hogy panelház mellett is lehet komposztálni.

Ne hagyjátok magatokat!
További jó komposztálást!

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2010.01.07. 15:00:21

@efga: Köszi a támogatást és az infót. Most éppen a "hátamba próbál késeket dobálni" a kedves hölgy, aki feljelentett - vannak, akiknek a rombolás a kedvenc időtöltésük...

komposztmiki 2010.01.11. 20:10:01

@Amichay: A muslica és a komposztáló közötti kapcsolat meglehetősen távoli. Mondjuk, mint a galaxisok között. Az állatka mindenütt megjelenik, ahol erjedő szervesanyag, például gyümölcs van. A komposztálónak ehhez nem sok köze van. Az ÁNTSZ levele sem váletlenül egy kérés és nem hivatalos határozat. A hölgy tüneteit a projekcióhoz sorolhatjuk, azaz belső feszültségeinket valaki(mi) másra sugározzuk ki (lásd még: bűnbak). Javaslom országos hírlevelünk olvasását (hírkomposzt.hu).

Továbbá felhívom a figyelmet a fővárosi Lakóközösségi Komposztálási Programunkra, melyre a honlapunkon lehet jelentkezni (www.szike.eu)

Jó komposztálást!
Szeressük a muslicákat!

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2010.01.12. 06:05:20

@komposztmiki: Köszönöm. A karácsonyfák ügye engem is foglalkoztatott, és ha nem lenne olyan áldatlan a helyzet most nálunk, szívesen megszerveztem volna egy házi karácsonyfa-akciót. Talán, majd jövőre...

fmarcsi 2010.02.07. 17:31:59

Halihó!
Szeretném Veletek tudatni, hogy a mi Társasházunkban már lassan két éve van komposztálás, és természetesen vannak nyáron muslincák, mivel akkor a gyümölcsök vonzzák, de megfelelő kezeléssel meg lehet oldani, pl.faforgácsot, vagy elhasznált virágföldet teszek rá. Nekem is meg kellett küzdeni a lakók némelyikével, de azóta belátták, hogy nem ördögtől való dolog a komposztálás, sőt igen hasznos dolog, és már van is komposztunk, amit nemcsak a kertre, hanem az erkélyek virágos ládáihoz is tudnak a lakók használni.
Arra bíztatok mindenkit, hogy kövesse a példánkat.
A XII.kerületben egy 40 lakásos társasházban történik mindez.
Ne hagyjátok Magatokat, mert az ANTSZ ebbe nem szólhat bele, legfeljebb egy-két tudatlan lakó.
fmarcsi

roby5 · http://indafoto.hu/sleeper3 2010.05.13. 22:06:45

Mi mas valaszt lehetett volna varni? Az ANTSZ nemtorodom burokratai akik megrogzott -csak szabalyokban valo gondolkodasukkal- soha nem jutnak el arra a szintre ,hogy alaposan utananezve dolgoknak es adott problemaknak -a rendelkezesre allo legfrissebb infok, kutatasok alapjan- gondosan merlegeljenek es dontsenek reszei annak az onzo, pazarlo, kornyezetrombolo vilagrendszernek ami gazdasagilag, politikailag es erkolcsileg is tonkretette a vilagot. Szerencsere ma mar egyre tobben latjak meg hogy mennyire nem mehet ez igy tovabb! Az egyik legteljesebb weboldal ami a kornyezettudatos haztartas kialakitasarol es gazdalkodasrol szol, a magyar szarmazasu Orszagh Jozsef professzor(a Belga kormany kornyezetvedelmi bizottsaganak tagja) magyarul is hozzaferheto weboldala: www.eautarcie.org
mindenkinek ajanlanam akit erdekel a tema: esovizhasznositastol (nem csak a kertben) a komposztalo wc-ig stb.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2010.05.13. 22:32:45

@roby5: Nagyon köszönöm! Megvallom, engem Hundertwasser indított be, vagy harminc évvel ezelőtt, és az volt a szerencsém, hogy olyan helyen éltem, ahol az aktív környezetjavítás szándéka jobban benne van az emberekben. Amikor idejöttem, négy évvel ezelőtt, a leglehetetlenebb dolgokat csináltam azért, hogy a növényi szerves anyagot ne dobjam a kukába, és Isten ellen való véteknek tartom ma is ivóvízzel öblíteni a WC-t. De ma már nem vagyok egyedül a mániámmal ebben a házban sem, és hiszem, hogy az emberek okosabbak annál, mintsem kiszolgálják a bürokratákat.
Persze, bosszantó, amikor nylonzacskót kell kipecáznom a komposztálóból, de majd leszoknak erről is...:)
süti beállítások módosítása