A mi házunk

Hiszem, hogy egy XIX.században épült házban is meg lehet valósítani a legkorszerűbb, XXI. századi életetforma kényelmes keretét. De ezért tenni kell! Városgazdász és újságíró diplomával, harminc éves építőipari gyakorlattal tekintek a társasházra, amiben lakom. Kritikus vagyok, de igyekszem segíteni is a közösségnek. Voltam közös képviselő - akkor indítottam ezt a blogot, ma már nem vagyok az, de felelősségteljes tulajdonos igen, ezért folytatom.

Linkblog

Friss topikok

  • ...szintén: @Amichay: Közben "lesett", és össze is tört... Szép, bolond világ... Sajnálom. Sajnálom, hogy "A... (2014.05.24. 21:06) Manapság...
  • Amichay: @flash.gordon: A komposztálót azonnal felszámolták, amint lemondtam a közös képviseletről. Én tová... (2012.11.22. 13:45) Végkifejlet
  • bodis.lajos: Éva, fantasztikus munkát végeztél. Három év után próbálom, próbáljuk újraéleszteni a reflexiót. Na... (2012.10.23. 11:07) Pályázat - titkok és mutyizás nélkül?
  • Amichay: @naszoszo: Az alapító okiratban kell szerepeljen az, hogy az üzletek minden négyzetmétere dupla a... (2011.05.03. 17:46) Jövőkép
  • városjáró: Szia Éva! Miújság a ház ügyeivel? Siker? Kudarc? Stagnálás? (2010.10.22. 16:08) Nem álmodtam - ez már a valóság!

Két jó hír meg egy rossz

2009.09.26. 18:53 Amichay

Mégis a rosszal kezdem: csütörtökön lesz a nagy betonvésés az első udvarban. Igyekszünk valami porszívóval kombinálni a vágást, mert anélkül ez egy embertelen környezetszennyezés.

A faliújságra is kiteszem, még ma, hogy aznap mindenki csukjon be ablakot-ajtót. Embertelen, 15-18 cm vastag betont kell átvágni, hat méter hosszan, egy harminc centi széles sávban. "Főpróbát" jelentett a csatornafeltárás, és az esővízelvezető cseréjéhez nélkülözhetetlen másfél méteres szakasz bontása.

Nem értettük, hogy miért van ilyen "tankbiztos" betonplacc az udvaron, mígnem egy régi tulajdonos elmesélte, hogy évekkel ezelőtt valaki azzal az őrült ötlettel állt elő, hogy az első udvar legyen parkoló!

Szerencsére, győzött az ésszerűség, a kertet nem szüntették meg, de közben sutyomban már bunkervastag betont varázsoltak járda gyanánt.

Most pedig majd megfizetjük az akkori hülyeség árát - most csak egy nyílegyenes 6 méter hosszú, 30 cm széles sávot kell felbontani, de ez az előjátéka egy fájdalmas történetnek, ha meg akarjuk változtatni az udvar funkcionális rendjét.

A jó hír, hogy a közösségi helyiség belül elkészült,  a villanyszerelő helyére rakta az összes lámpát, a ventillátor külső "kupakját", az összes elektromos doboz-fedelet. Elkészült a gázóra-takaró doboz és ajtó, a kőműves tegnap helyrehozta, amennyire lehetett a külső fal rémes egyenetlenségeit.

Hétfőn

jönnek

a festők,

így kívülről is

megtisztul

az a

gangszakasz,

ahol a

közösségi

helyiség van.

Tegnap kitakarítottam, és sikerült elkapnom a megbízhatatlan szavú ezermesterünket a házból, hogy felfúrja a polcrendszer vázának rögzítéséhez szükséges lukakat. Megfelelő dűbelt és csavarokat holnap veszek valamelyik barkácsáruházban.

Talán ott találok megfelelő kilincset is a WC-ajtóra, amit ma megkurtított a vízszerelőnk - csak ezért jött be szombaton a városba: ilyen emberekkel dolgozunk! Szóval, ez a régi klozetajtó, amit szépen lefestettek a festők, de utóbb kiderült, hogy túl hosszú, hiszen korábban kifelé nyílt és az akkori klozet padlója magasabban volt, mint a szoba padlója. Most egy szintben van és az ajtó befelé nyílik. A közel két centi fölösleget le kellett vágni.

Az irattárként szolgáló szekrényt szépen kitakarítottam a felrakás következtében keletkezett törmeléktől, portól, és megkezdtem a felhurcolkodást.

Az átszabott hálószobaszekrényemből még maradtak polcszerű elemek, amelyekből terveztem egy ideiglenes "konyhapolcot" - újabb lelki nyomás hatására, talán az ezermesterünket rá tudom venni, hogy csavarozza össze őket, majd én lefestem. A festők hétfőn újabb adag mázolóalapanyagot hoznak, mert az eddigi polcok már "beszippantották", ami volt. A "konyhapolc" a jelenlegi irattár alá kerülhetne addig, míg egy rendes konyhapultra nem lesz pénzünk. később pedig tovább funkcionálhatna, mint könyvespolc. a helyiségben másutt.

Nem panaszképpen, de azért elmondom - tegnap több órán át takarítottam és festettem a polcokat, de ezen közben senkinek nem jutott eszébe a házban, hogy csatlakozzék a munkához.  Késő este, az egyik szomszéd hazafelé menve mondta, hogy szóljak, ha valamiben segíthetne...  Nem szólok. Aki akar, az odajön és megkérdi, hogy miben segithetne a közösségi helyiség érdekében... szerintem, mindenkinek, aki  tenni akar, találunk valami  munkát. De ehhez oda kell jönni, és fel kell ajánlani a segitséget. Aki odajön, az maga is megtalálja azt, amit esetleg ő tehet azért, hogy a közösségi helyiség egyre jobb legyen.

A másik jó hír, hogy elkészült a biciklitároló, az alsó vasat szépen beburkolta nekünk a vízvezetékszerelőnk, hogy a kerékpár váza ne érintkezzen vassal. Még a felső akasztóra is keres valami bevonatot, hogy a kerékváz is puhára legyen akasztva. Az első fix használó is bejelentette igényét, a hétvégén felcimkézem az ő tárolóját.

Havi kemény 100 forintot fizet majd ezért. A három kerékpártároló lakatosmunkája összesen 30 ezer forint + ÁFA volt. Úgy gondolom, hogy a tároló használatával kapcsolatos költség nem nagy,  és  idővel fedezi ezt a beruházást. Viszont a kerti padokhoz vagy a gangkorláthoz láncolt biciklik korszaka ezzel lezárult. Nem kötelező használni a biciklitárolót, aki a saját lakásában akarja tartani a bicajt, tegye, de a kertben, a lépcsőházban, a gangon akárhová már nem láncolhatja le a bicajt, mert azok a helyek nem arra valók.

Van még egy fél-jó hír is, márpedig az, hogy a szeméttároló felújítása szépen halad, hétfőtől már a festők dolgoznak ott (a burkolat készen van), és ha befejezték, a vízvezeték-szerelő szerelvényez (WC-csésze, kézmosó, kerti-csap). Az utóbbi időben felszerelt vízórák hitelesítését is megoldjuk, tehát, ha valakinek éppen mostanában jár le a vízóra-hitelessége, jelezze, hogy mindezeket egyszerre tudjuk lebonyolítani, talán kicsit olcsóbban, ha összeszervezzük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://brody17.blog.hu/api/trackback/id/tr141409111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása