A mi házunk

Hiszem, hogy egy XIX.században épült házban is meg lehet valósítani a legkorszerűbb, XXI. századi életetforma kényelmes keretét. De ezért tenni kell! Városgazdász és újságíró diplomával, harminc éves építőipari gyakorlattal tekintek a társasházra, amiben lakom. Kritikus vagyok, de igyekszem segíteni is a közösségnek. Voltam közös képviselő - akkor indítottam ezt a blogot, ma már nem vagyok az, de felelősségteljes tulajdonos igen, ezért folytatom.

Linkblog

Friss topikok

  • ...szintén: @Amichay: Közben "lesett", és össze is tört... Szép, bolond világ... Sajnálom. Sajnálom, hogy "A... (2014.05.24. 21:06) Manapság...
  • Amichay: @flash.gordon: A komposztálót azonnal felszámolták, amint lemondtam a közös képviseletről. Én tová... (2012.11.22. 13:45) Végkifejlet
  • bodis.lajos: Éva, fantasztikus munkát végeztél. Három év után próbálom, próbáljuk újraéleszteni a reflexiót. Na... (2012.10.23. 11:07) Pályázat - titkok és mutyizás nélkül?
  • Amichay: @naszoszo: Az alapító okiratban kell szerepeljen az, hogy az üzletek minden négyzetmétere dupla a... (2011.05.03. 17:46) Jövőkép
  • városjáró: Szia Éva! Miújság a ház ügyeivel? Siker? Kudarc? Stagnálás? (2010.10.22. 16:08) Nem álmodtam - ez már a valóság!

Vasárnapi hírek

2009.08.09. 11:21 Amichay

Sajnos, az OTP-pályázaton sem nyertünk... Ma reggelre feltették a nyertesek listáját.

Nincs ingyen-pénz. Továbbra is keményen meg kell dolgozzunk és fizessünk minden eredményt. Talán, nekünk éppen azt kell bebizonyítanunk, hogy csak saját erőre támaszkodva mit lehet elérni.

Ha milliókat nem is nyertünk, azt, hogy a pincéket, amelyekben a szennyvízcsatorna-felújítás folyik kiürítsék a lomtól - egész jól teljesítették az érdekeltek. Persze, a nagy lomtalanítással megvárjuk a kollektiv-kerületi hacacárét, hiszen az elszállítás sem kis pénz. De ez a kis-pince-lomtalanítás jó főpróba volt a tavaszira, ami egy általánosabb és alaposabb lomtalanitás lesz majd - pince+padlás+udvarok - odafigyelünk és kellő időben rászervezzük a szükséges előkészületeket.

Itt jegyeznék meg valamit: a pince, a padlás, a lépcsőházak , légudvarok és a nagyobb udvarok is az osztatlan közös tulajdon részei - senkinek nincs vélt , szokáson alapuló vagy szerzett joga a használatra...  Hasznositásukra készítünk egy javaslatcsomagot, mert ezek a területek olyan állapotban vannak, hogy mindenképpen foglalkoznunk kell velük.

A jövendő, évzáró közgyűlésre olyan javaslatcsomagot szeretnénk kialakitani, ami az igazságosságon, az arányos közteherviselésen alapszik, nem pedig az "aki marja kapja" szocializmusból ittrekedt gyakorlatán.

Hónapról hónapra javul a közös költség fizetési fegyelem. Senkivel szemben nincsenek előítéleteim, nem nagyon érdekel, hogy valaki "éveken keresztül rosszul fizetett", ha most tudomásul veszi, hogy a rend ott kezdődik, hogy teljesitem a kötelességeim. Aki a fizetési kötelezettségének nem tesz eleget, nincs erkölcsi alapja arra, hogy a közösség pénzén élősködve igénybe vegye a közszolgáltatást. Hogy a magyar jog mit enged meg, és milyen gyatrán működik az ügyeskedőkkel szemben, az egy dolog, de egy közösségben legyen számkivetett az aki hülyére veszi embertársait

A  rendszer tisztasága az ilyen kisközösségek működésén alapszik - ha eltűrjük azt, hogy egy tulajdonostárs majd 450 ezer forinttal tartozik a közösségnek, miközben nem restelli igénybevenni a szolgáltatásokat, sőt bizonyos kivételezettséget is vindikál, akkor nem csodálkozhatunk azon, hogy a BKV-nál százmilliós összegeket fizetnek ki érdemtelenül - mindkét jelenség gyökere ugyanaz: teszik, mert megtehetik, hiszen nincs bennük szégyenérzet, hiszen a közvetlen környezetük félrenéz.

Az, aki úgy beszél ezekkel az emberekkel, mintha mi sem történne, holott tudja, hogy milyen nagy összeggel tartoznak a háznak - jusson eszébe, hogy azt a pénzt az ő zsebéből kell pótolni, vagyis, ez éppen olyan, mintha a tartozó szomszéd odamenne hozzá és kivenné a táskájából a pénztárcáját... mert megteheti... valóban hagyjuk, hogy megtegye? 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://brody17.blog.hu/api/trackback/id/tr951297889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2009.08.11. 16:29:28

hg.hu/cikk/epitkezes/7519-energiatakarekos-otthon-palyazat-a-valsag-idejen

Pályázatok, nem tudom, hogy ide passzol-e, de amint látok ilyen pályázatot, bebigyesztem :)

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.08.11. 16:50:16

@Sadia: Köszi szépen - igen, ebbe az irányba gondolkodom én is, de erre elsősorban egy üzleti tervet kell készíteni. Az ingyen-pénz-várásból egy kicsit elegem lett...:)

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2009.08.12. 23:02:00

"A társasházi törvény szerint ugyanis a meg nem fizetett közös költség megfizetésére a társasház csak az annak fizetésére egyébként is kötelezett tulajdonost kötelezheti, illetve, hátralék esetén a tulajdonostárs tulajdonára vonatkozóan jelzálog bejegyzés iránti kérelemmel élhet."

www.ingatlanmagazin.com/read/10334

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.08.12. 23:47:43

@Sadia: Nálunk nem az a probléma, hogy kit illet a fizetés - nagyonis jól tudjuk, hogy az illető tulajdonos, mellesleg csak nálunk három lakással rendelkezik, és ezekkel birta összehozni ezt a tartozást. Nem szegény, szerencsétlen emberekről van szó, hanem olyanokról, akik pontosan tudják, hogy a magyar jogrend milyen impotens az ilyen viselkedéssel szemben. Természetesen, megléptük a szükséges jogi lépéseket, de nem hiszem, hogy ez az egyetlen út. A közösség minden tagjának tudatositania kell a renites szomszédokkal szemben, hogy a viselkedésük tűrhetetlen.
süti beállítások módosítása